Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter
18

 

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

 

Θυμάστε εκείνον τον τύπο από το Lonely Planet που γύριζε τον κόσμο και δοκίμαζε ό,τι πιο περίεργο και κυρίως ό,τι πιο αηδιαστικό μπορούσε να βρει σε μια χώρα;

 

Κάπως έτσι ένιωθα όταν αποφάσισα να δοκιμάσω το περιβόητο τηγανητό mars bar (ναι, την σοκολάτα) πριν μερικές μέρες στην Αγγλία.

 

Εντάξει, τι υπερβολές είναι αυτές τώρα;

Ο τύπος έτρωγε σκουλήκια και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, ενώ εδώ τρώνε το περίεργο αυτό έδεσμα κανονικά σαν επιδόρπιο, και πιο πολύ απ' όλους ξετρελαίνονται τα πιτσιρίκια.

 

Όμως και πάλι..

Μιλάμε για mars σοκολάτα βουτηγμένη σε καμένα λάδια φριτέζας. Λαδίλα και καραμέλα και σοκολάτα. Μα είναι δυνατόν να το τρώνε αυτό το πράγμα;

 

Πείτε ό,τι θέλετε, εγώ σαν αυτόν ένιωθα.

 

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

 

Λοιπόν, ο τόπος είναι ένα τυπικό συνοικιακό fish and chips μαγαζί, και ο χρόνος δεν έχει σημασία γιατί πεινούσα ήδη πάρα πάρα πολύ.

Το ταμπελάκι έλεγε πως το τηγανητό mars κοστίζει 80 λεπτά της λίρας, λίγο λιγότερο από ένα ευρώ δηλαδή.

 

Παρήγγειλα με αποφασιστικότητα το σνακ μου.
Λες να το τηγανίζουν στη ίδια φριτέζα που ετοιμάζουν και το ψάρι; Έλα, δεν νομίζω.

Καλού κακού, η κόκα κόλα ήταν stand by.

 

Για κάποιον λόγο πιστεύω πως η κόκα κόλα, το κουτάκι συγκεκριμένα, βοηθάει να στο να καταπιεί κανείς ακόμα και το χειρότερο πράγμα. Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον ισχύει και δεν είναι ιδέα μου..

Τελοσπάντων.

 

Έφτασε.

Δεν μύριζε ψάρι, προφανώς. Είπαμε...

 

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

 

Για την όψη δεν λέω τίποτα.

Κρίνετε μόνοι σας, και τα λόγια είναι περιττά...

 

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

 

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

 

Πρώτη μπουκιά και..

Τελικά είναι καλούτσικο!

Ναι, ναι, με σιγουριά: Είναι κάπως ωραίο.

 

Όχι τίποτα το ιδιαίτερο μεν, όχι και αηδιαστικό όπως το περίμενα δε.

Σαν, δεν ξέρω.., σαν πολύ λιπαρό αλλά και τραγανιστό κρουασάν με γέμιση σοκολάτας; Κάτι τέτοιο.

 

Σε καμία περίπτωση δεν μου φάνηκε πολύ ωραίο, και όχι δεν θα το ξαναέτρωγα.

Όπως φαντάζεστε, ήταν και πολύ μπουκοτικό.

 

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

 

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

 

Ο κύριος που τα τηγανίζει μου έδειξε πως ακριβώς γίνεται.

 

Βουτάς τη σοκολάτα σε αυτό εδώ το μείγμα από αυγά, αλεύρι, γάλα, και λιωμένο βούτυρο, και το βουτάς στη φριτέζα μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα. Η mars πρέπει να είναι κάπως κρύα γιατί αλλιώς μπορεί να λιώσει από το καυτό λάδι και να διαλυθεί.

 

Κάνει αυτή τη δουλειά δεκαπέντε χρόνια τώρα, αλλά τα περισσότερα chippies δεν το σερβίρουν πια γιατί είναι κάπως δύσκολο και θέλει πείρα στο τηγάνισμα, ακριβώς επειδή είναι πολύ εύκολο να διαλυθεί.

 

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

 

Κάποτε τηγανίζανε και snickers και άλλες σοκολάτες όπως η crunch, η οποία όμως ήταν πολύ ελαφριά και αυτά τα ρυζάκια που έχει μέσα εκσφενδονίζονταν από το καυτό λάδι.

Η mars επικράτησε γιατί, πολύ απλά, αυτήν προτιμάει ο κόσμος.

 

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

 

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

 

Τώρα, η μόδα είναι να τηγανίζουν, λέει, κομμάτια ψημένης πίτσας. Μη με ρωτάτε...

 

Το όλο θέμα με την τηγανητή mars άρχισε σαν ξαφνική μόδα στην Αγγλία πριν 18 χρόνια.

Ξεκίνησε από την Σκωτία, και το trend εξαπλώθηκε μαζικά όταν μια εφημερίδα έγραψε ένα άρθρο γι' αυτό.

Ψάξτο στο google, μου λέει, να δεις!

 

Έτσι κι έκανα..

 

Και τώρα, λίγη ιστορία + nutrition facts που προτιμούσα να μην γνωρίζω..

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

 

Λοιπόν, κάποια στιγμή το 1995 το μικρό Haven Chip Bar (τώρα Carron) στο Stonehaven της Σκωτίας, μια κωμόπολη με μόλις 10.000 κατοίκους, ξεκίνησε να τηγανίζει σοκολάτες mars σαν λιχουδιά για τα παιδάκια.

 

Για την ακρίβεια, ο αστικός θρύλος θέλει έναν πιτσιρικά γύρω στα εννιά να μπαίνει ένα πρωί στο μαγαζί ζητώντας ένα "Mars Bar Supper"(δείπνο).

Η ιδιοκτήτρια νόμιζε ότι την δούλευε, αλλά τι στην ευχή, του τηγάνισε ένα mars και το σέρβιρε με τηγανιτές πατάτες..

 

Την ίδια χρονιά μια τοπική εφημερίδα έγραψε γι' αυτό, περιλαμβάνοντας μάλιστα στο άρθρο και μια δήλωση του εκπροσώπου της Mars στη χώρα σύμφωνα με την οποία η εταιρεία δεν είχε ιδέα για το έδεσμα και ούτε είχε ποτέ ακούσει τίποτα παρόμοιο!

 

Την επόμενη μέρα, η γνωστότερη tabloid εφημερίδα της Σκωτίας, Daily Record, έγραψε ένα εκτενές άρθρο σχετικά, δημιουργώντας μία αλυσιδωτή αντίδραση και στον Βρετανικό Τύπο.

 

Σε πέντε μόλις μέρες από το πρώτο άρθρο η.. λιχουδιά εμφανίστηκε σε εκπομπή μαγειρικής του BBC.

Η είδηση έγινε viral, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία..

 

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

 

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

 

Τα επόμενα χρόνια επικράτησε τρέλα, αν και πλέον το πράγμα έχει καταλαγιάσει αρκετά.

Σήμερα, το Carron πουλάει 100 με 150 τηγανιτά mars την εβδομάδα, το 70% των οποίων απευθύνονται σε τουρίστες.

 

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

 

Άπειρες φορές έχει γραφτεί ότι το τηγανιτό mars μπαίνει στην δεκάδα των πιο ανθυγιεινών σνακ του κόσμου, για προφανείς λόγους:

Έχει, λέει, 1000 μέχρι και 1200 θερμίδες(!), την ίδια στιγμή που το mars από μόνο του μετρά 250 θερμίδες περίπου.

Έχουν γίνει μάλιστα και μελέτες για το κατά πόσο ευθύνεται η συχνή κατανάλωση τηγανιτού mars για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων ( κατά πολύ).

 

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

 

Όλα αυτά οδήγησαν στην επίσημη αντίδραση της εταιρείας η οποία - λίγο καθυστερημένα βέβαια, κι αφού επωφελήθηκε από την τρομερή δωρεάν διαφήμιση του προϊόντος της σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια - φαίνεται πως δεν πολυθέλει να σχετίζεται πια με αυτό το "θανατηφόρο" για την υγεία σνακ.

 

Η ελληνικής καταγωγής δικηγόρος της Mars στην Ευρώπη, Evie Kyriakides, έστειλε πέρσι - κατ' εντολή των κεντρικών γραφείων μάρκετινγκ της Αμερικάνικης εταιρείας - ένα γράμμα στο μικρό chip Bar της Σκωτίας, απ'  όπου ξεκίνησαν όλα, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία χαίρεται βέβαια που ο κόσμος απολαμβάνει τόσο πολύ το  προϊόν τους και μπλα μπλα μπλα, αλλά απαιτεί (sic)  να αναρτηθεί μία ταμπέλα - disclaimer στο μαγαζί στην οποία θα δηλώνεται καθαρά ότι:

 

"H Mars δεν συνδέεται επίσημα με την πώληση του συγκεκριμένου σνακ, το οποίο δεν επιδοκιμάζει ούτε και εγκρίνει."

 

Καλή όρεξη!

 

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

 

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία Facebook Twitter

Αρχείο
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

12 σχόλια
Οι Άγγλοι επειδή έχουν τόσο άθλια κουζίνα προσπαθούν μάταια να κάνουν κάτι εξεζητημένο μπας κ ανέβουν στα "μάτια" των διεθνών γαστρονόμων..! Πάντως θα το δοκίμαζα έστω μια φορά.
Τι να μας πουν και οι αγγλοι, ξερω ατομο που τρωει κρεπα με αναμικτη σοκολατα/λευκη, μπισκοτο,ζαμπον,μπεικον,2 ειδη τυριων,κοτοπουλο,μαρουλι κ αλλα 3-4 που δεν τα θυμαμαι.. Μας τα λεγε κ τον κοροιδευαμε μεχρι που εχασα 10 ευρω σε στοιχημα τον ειδα να τρωει οχι 1 αλλα 2 τετοιες και επαθα γαστρονομικο σοκ.
Αν υπηρχε διεθνες δικαστηριο της Χαγης για γαστρονομικα εγκληματα, τουλαχιστον οι μισοι Αγγλοι, Σκανδιναυοι και Αμερικανοι θαπρεπε ναταν καταδικοι με σιδερενιες μπαρες...
Άλλο ένα από τα λεγόμενα freakshow foods είναι το εκτρωματικό cronut burger, το οποίο είναι ένα υβρίδιο κρουασαν+ντονατ+burger+διάφορα καλούδια για γέμιση. Οι θερμίδες είναι ανάλογες με την φαντασία του μάστορα (συνήθως γύρω στις 4,500).
Αγαπητή Fuck Yeah,τι φλωριές είναι αυτές. Τι να πούνε κι οι Άγγλοι. Εδώ οι Αμερικάνοι πήγανε και φτιάξανε το Luther Burger! Όποιος γενναίος ας ρίξει μια ματιά στην ακόλουθη εικόνα: http://tizona.wordpress.com/2008/07/02/krispy-kreme-bacon-cheeseburgers/Αυτό θα ήθελα να δοκιμάσει κάποιος και να μου πει εντυπώσεις. Αν ζήσει.America (fuck yeah) που έλεγε και στο Team America...
Στην αρχή όπως είδα την φωτογραφία του ψήστη νόμιζα ότι θα την τηγάνιζε με την συσκευασία, κρίμα τόσο ωραία συσκευασία πολυαιθυλενιου να πάει χαμένη!