Μικρό αφιέρωμα στην Bjork

Μικρό αφιέρωμα στην Bjork Facebook Twitter
Με τον γιό της στην Ισλανδία
3

 Μας έχουν πρήξει με την «Εποχή της Εικόνας», αυτή την χαζή δικαιολογία όπου ο καθένας καλύπτει την μετριότητα του μέσα στη σημερινή ποπ. Και τότε η εποχή της εικόνας ήταν και σήμερα η εποχή της εικόνας είναι.
Το ποστ θα μπορούσε να ήταν γεμάτο με μερικές από τις εκατοντάδες εμφανίσεις της Bjork μέσα στο χρόνο. Αυτό έχεις την εντύπωση ότι μένει; Η εικόνα; Το καλλιτεχνικό έργο μένει. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Bjork είναι ότι παραμένει ανήσυχη για την δουλειά της πρώτα και μετά για την εικόνα της. Πειραματίζομαι δεν σημαίνει αλλάζω μόνο την εικόνα μου βάζοντας δυο αστακούς και πέντε χοιρινές μπριζόλες πάνω μου. Πειραματίζομαι σημαίνει αλλάζω και τον ήχο μου. Η Bjork κατάφερε μέσα στο χρόνο να αλλάζει συνεχώς τον ήχο της άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε όχι και τόσο. Οφείλεις να τις αναγνωρίσεις ότι πάνω απο όλα μέχρι τώρα έχει βάλει την μουσική της και μετά την εικόνα της:

 

Μικρό αφιέρωμα στην Bjork Facebook Twitter
Το εξώφυλλο στο 01

Τρεις απρόσμενες "συναντήσεις" με την Bjork 

 

Την τελευταία φορά που η Bjork ακούστηκε εκεί που δεν το περίμενα ήταν φέτος το καλοκαίρι σε ένα γαμήλιο γλέντι. Είχε προηγηθεί φυσικά το Get Lucky, ο Παντελίδης, κάτι κλαρίνα, τσιφτετέλια και ξαφνικά αυτό:

 

 

Ο κόσμος συνέχισε να χορεύει στην πίστα σαν να ήταν τσιφτετέλι και είναι λογικό. Το remix του Omar Souleyman  προσθέτει στην πρώτη και πολύ πιο ηλεκτρονική εκδοχή του κομματιού ένα  νταλκά. Και άμα έχεις πιεί όλα γίνονται ευκολότερα.

H πρώτη απρόσμενη ακρόαση της Bjork ήταν σε  ένα ΚΨΜ. Ανάμεσα σε φωνές και τον ήχο μιας τηλεόρασης που έπαιζε ποδόσφαιρο ακουγόταν δυνατά το “Post” το οποίο είχε κυκλοφορήσει πριν μερικά χρόνια. Σε 48 ώρες «αυτός ο μουρλός ο ΚΨΜιτζής  θα απολυόταν» και μεράκλωνε με Bjork.

 

Μικρό αφιέρωμα στην Bjork Facebook Twitter
Debut

 

Άλλη μια φορά που «εμφανίστηκε μπροστά μου» η Bjork ήταν στην έκθεση του Λουκά Σαμαρά στην Εθνική Πινακοθήκη πριν μερικά χρόνια. Παρατηρώντας μια φωτογραφία του από το διαμέρισμα του στην Νέα Υόρκη,  έχοντας στα αυτιά μου την φωνή μιας γυναίκας που κρατούσε μια σακούλα σουπερ μάρκετ και φώναζε «για τον γιό της που μένει δίπλα του στην Νέα Υόρκη και είναι τόσο καλός κύριος»(σ.σ δεν πρέπει να ήταν καλά), είδα στους τοίχους γραμμένη την λέξη «Bjork».

Η Bjork μπορεί να είναι παντού και πουθενά. Όμως για εμένα θα είναι για πάντα εκείνο το κορίτσι με το μάλλινο πουλόβερ στο «Debut» το πρώτο και το καλύτερο άλμπουμ, ένα άφθαρτο διαμάντι μέσα στο χρόνο.

 

Μικρό αφιέρωμα στην Bjork Facebook Twitter
1993, όταν είχε κυκλοφορήσει το πρώτο της άλμπουμ

 

Εκείνο το κορίτσι στο εξώφυλλο του 01... 

 

 

Μικρό αφιέρωμα στην Bjork Facebook Twitter
Andrew Huang

 

Andrew Thomas Huang

 

 

Μικρό αφιέρωμα στην Bjork Facebook Twitter
Παιδί
 

 

Ο Andrew Thomas Huang σκηνοθέτης του Mutual Core της Bjork κέρδισε στα Uk music video awards 2013 το βραβείο «καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη». Σαν να ανήκει κάθε φορά η Bjork σε ένα διαφορετικό σύμπαν και στέλνει αυτά τα βίντεο για να μας πει ότι όλα είναι εντάξει στον κόσμο της:

 


 

 

 

 

 

 

                                                        Η Bjork όταν ήταν παιδί

 

 

Στην Ισλανδική τηλεόραση σε ηλικία 11 ετών:

 

 

 

 

Η Bjork στην πρώτη της ηχογράφηση. Τραγουδάει μοναδικά το I Love to Love το 1976:

 

 

 

 

 

 Η Bjork και η TED

 

 

Η Bjork είναι μεγάλη θαυμάστρια των TED. Έφτιαξε μια λίστα με έξι αγαπημένες της ομιλίες. Η λίστα με ελληνικούς υπότιτλους:

 

 

 

 

 

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια