Εις μνήμην Άλκη Αλκαίου

Εις μνήμην Άλκη Αλκαίου Facebook Twitter
5

Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, το ελληνικό τραγούδι έχανε ακόμη έναν σημαντικό εκπρόσωπο του. Σε ηλικία 63 ετών έφυγε από τη ζωή ο στιχουργός Άλκης Αλκαίος, χτυπημένος από τον καρκίνο, αφήνοντας σίγουρα ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Το πραγματικό του όνομα ήταν Βαγγέλης Λιάρος.

Από τη δεκαετία του 1980, συνεργαζόμενος κυρίως με τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, ο Αλκαίος έκανε τομή στον ελληνικό στίχο με δημιουργίες που αφενός είχαν αλληγορικό στα όρια του δυσνόητου χαρακτήρα, αφετέρου όμως στέφονταν από μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Όχι ότι συνέβαινε πάντα αυτό!

Αν πάρει κανείς το περίφημο Ερωτικό (Με μια πιρόγα) του Μικρούτσικου - το είπε ο Μανώλης Μητσιάς σε α΄ εκτέλεση, εδώ τ' ακούμε με την Αλεξίου - θα διαπιστώσει πως οι στίχοι του διέπονται από ασυναρτησία, ιστορικότητα και μια σπάνια ενδοσκόπηση των πραγμάτων. Πώς τώρα αυτό έγινε ένα μεγάλο τραγούδι, οφείλεται εν πολλοίς και στη μουσική του Μικρούτσικου!

Άλλες συνεργασίες του Αλκαίου που άφησαν εποχή ήταν με τον Νότη Μαυρουδή στο Πρωινό τσιγάρο, αφιερωμένο στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου, που τ' ακούμε εδώ με τη Νένα Βενετσάνου,

με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου (δικοί του οι στίχοι στη Βικτώρια, τη μεγάλη επιτυχία του Έλληνα rocker),

με τον Μάριο Τόκα, αλλά και με πιο νέους δημιουργούς που έδρασαν από τη δεκαετία του 1990 και μετά (Σωκράτης Μάλαμας, Μίλτος Πασχαλίδης, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μπάμπης Στόκας).


 

Τον Αλκαίο επρόκειτο να τον επισκεφτούμε πριν μερικά χρόνια με την τότε διευθύντρια του Διφώνου, Στέλλα Βλαχογιάννη, για μία συνέντευξη που μου είχε ανατεθεί. Η κακή κατάσταση όμως της υγείας του, όχι ο καρκίνος που τον έστειλε στο θάνατο, αλλά τα σοβαρά κινητικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, ήταν απαγορευτική κι έτσι η εν λόγω συνέντευξη έγινε δι' αλληλογραφίας από άλλον συντάκτη.

 

Κατά υποκειμενική εκτίμηση, ο Άλκης Αλκαίος μαζί με τον Κώστα Τριπολίτη και τη Λίνα Νικολακοπούλου φυσικά, αποτέλεσαν εκείνο το στιχουργικό τρίο που άλλαξε το τοπίο του νεότερου ελληνικού τραγουδιού και που δημιούργησε τρεις αντίστοιχες σχολές.

 

Το Ερωτικό και το Πρωινό τσιγάρο - και τίποτα άλλο να μην είχε γράψει - έφταναν για να τον αναγορεύσουν σε σημαντικό! Ο Αλκαίος ουσιαστικά δεν έφυγε ποτέ από κοντά μας και όσο μπανάλ κι αν ακούγεται, εξακολουθεί να ζει μέσα από τα τραγούδια του, τους συνθέτες που τον μελοποίησαν και τις μεγάλες φωνές που τον ερμήνευσαν! 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Δεν είχα διάθεση να κρίνω αρνητικά το άρθρο σας, απεναντίας χάρηκα που αναρτήσατε ένα άρθρο "εις μνήμην Άλκη Αλκαίου" (λίγοι το έπραξαν, ένα χρόνο μετά...). Χάρηκα περισσότερο που απαντήσατε προτείνοντας άρθρα-αφιερώματα στο έργο το στιχουργού- παρεπιμπτόντως είχα γνώση για τα συγκεκριμένα-αυτό που θα ήθελα είναι ένα αφιέρωμα ως αναγνώστης αν όχι εκτενές τότε πιο ουσιαστικό και πρωτότυπο αναφορικά με τους στίχους του Άλκη Αλκαίου. Και πάλι όμως κρατήστε ότι δεν έχω διάθεση αρνητικού σχολιασμού, παρακολουθώ τη στήλη σας και μου αρέσει.
Επιπλέον άρθρα για όποιον ενδιαφέρεται:Το ιστορικό σύμπαν του Άλκη Αλκαίου - Ηρακλής Οικονόμου:http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=3650Ποιήματα του Αλκαίου από τη μοναδική ποιητική συλλογή που εξέδωσε:http://www.poiein.gr/archives/16882/index.html & http://www.poiein.gr/archives/20219/index.htmlΤέλος, ακόμη ένα πολύ καλό άρθρο:http://ilesxi.wordpress.com/2012/12/10/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83/
Μεταφέρω σχόλιο αναγνώστη και ακολουθεί αμέσως μετά η απάντηση μου: ''θα ήθελα να διαβάσω ένα εκτενέστερο αφιέρωμα για τον στιχουργόΆλκη Αλκαίο και να δώσετε μεγαλύτερη βάση στο στίχο του. Ηπαρατήρησή σας: "οι στίχοι του διέπονται από ασυναρτησία,ιστορικότητα και μια σπάνια ενδοσκόπηση των πραγμάτων" δεν μουαρκεί ως αναγνώστης''.Κατά πρώτον, σας ευχαριστώ που θέλετε να διαβάσετε από μένα ένα εκτενέστερο αφιέρωμα στον Αλκαίο, αλλά θα σας συμβούλευα να ανατρέξετε στο διαδίκτυο κι εκεί θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Ορίστε, λόγου χάριν, ένα πολύ πιο ενδιαφέρον από το δικό μου άρθρο του Σπύρου Αραβανή, ο οποίος τυχαίνει νά'ναι και ποιητής: http://www.musicpaper.gr/topics/item/1761-2013-02-27-14-41-40Κατά δεύτερον, η λέξη ''ασυναρτησία'' που χρησιμοποίησα πιθανώς και να σας ξένισε. Αναφέρομαι όμως αποκλειστικά στο τραγούδι ''Ερωτικό'' και θα σας πρότεινα να ξανακοιτάξετε τους στίχους του χωρίς να ''ακούτε'' τη μουσική του Μικρούτσικου. Παραθέτω μερικούς στίχους: Με μια πιρόγα φεύγεις και γυρίζειςτις ώρες που αγριεύει η βροχήστη γη των Βησιγότθων αρμενίζειςκαι σε κερδίζουν κήποι κρεμαστοίμα τα φτερά σου σιγοπριονίζειςΕίναι σίγουρα ασυνάρτητοι, μα να είστε σίγουρος πως αν έλεγα ''σουρεαλισμός'' και όχι ''ασυναρτησία'', θα ήσασταν καλυμμένος/η τώρα. Τέλος, είτε ασυνάρτητοι, είτε σουρεαλιστικοί, οι στίχοι του Αλκαίου είναι εξαιρετικοί και υποδειγματικοί. --------------------------