To πείραμα με τον αδαή ρατσιστή

To πείραμα με τον αδαή ρατσιστή Facebook Twitter
8

Ο Fousey σε ακόμη ένα κοινωνικό πείραμα που αυτή τη φορά δοκιμάζει τα στερεότυπα και τον ρατσισμό.

Η φίλη και συνεργός του, παριστάνει την ανυπεράσπιστη μουσουλμάνα που το χιτζάμπ την κάνει στα μάτια του, τρομοκράτη. Της επιτίθεται λεκτικά και την προσβάλλει με σκηνικό ακόμη μια φορά το προαύλιο ενός κολεγίου.

Με την υπεράσπισή της κοπέλας, ελάχιστοι θα ασχοληθούν.Ακόμη μια φορά την παράσταση κλέβει μια γυναίκα...

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
πολυ μπερδεμα....ο τυπος απαραδεκτος θα τον μαλωνα (ισως και χτυπαγα δυστηχως) για τον τροπο του πριν προλαβει να μου εξηγησει. αλλα αυτο δεν σημαινει οτι μου αρεσει η μαντηλα...σε αλλη εκπομπη...θα εξηγουσα στην κοπέλα τους λογους που δεν μου αρεσει και ποσο μη ισοτιμη τελικα την κατατασσει ως προς τον ανδρα. Οπως εχει το φυσικο δικαιωμα το παιδι μου να ειναι γκέι ετσι κα εγω εχω το φυσικο διακιωμα να προσπαθω αν του πω ποσο εναντια σε μενα ειναι αυτό και αν μπορουσα να αλλαξω την μοιρα του (μου) θα το εκανα παντα μεσω της συζητησης και την τελικη εγκρισή του. χωρις εξτριμ καταστασεις. η μονη εξτριμ κατασταση ειναι οτι η μη αποδοχη των δκων μου αποψεων ως εξισου φυσιλογικες με την φυση του θα ηταν η μη αποδοχη του απο μενα.
Δεν με εκπλήσσει το αποτέλεσμα καθόλου.Εφόσον περνούν πολλοί ταυτόχρονα, η ευθύνη της επέμβασης μοιράζεται, το ίδιο και οι τύψεις μη-επέμβασης. Δυστυχώς, είναι ένα "σφάλμα" της ανθρώπινης συμπεριφοράς, το οποίο με ενημέρωση μπορεί να μειωθεί στην εμφάνισή του.Στον χώρο της κοινωνικής ψυχολογίας αποκαλείται The bystander effect και δυστυχώς εμφανίζεται ακόμα και σε πολύ πιο δραματικές καταστάσεις, όπως εκείνη που ενέπνευσε την έρευνα γύρω από το θέμα, με την δολοφονία της Kitty Genovese.http://en.wikipedia.org/wiki/Bystander_effecthttp://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Kitty_Genovese
Μ' αρέσει αυτός ο τύπος και όλη αυτή η προσπάθεια του. Απλά έτσι, τυπικά, διαφωνώ πως η μαντίλα είναι επιλογή. Δε γενήθηκαν οι γυναίκες επιλέγοντας να είναι κατώτερες. Αυτό δε σημαίνει πως με το ζόρι πρέπει να τους τη βγάλουμε γιατί δεν είναι επιλογή. Εκτός και αν θεωρείται επιλογή η αποδοχή των παραδοσιακών κοινωνικών καλουπιών που γαλουχήθηκε μέσα τους. Σαν ο σκλάβος να επιλέγει τις αλυσίδες του ένα πράγμα, απλά επειδή αποδέχεται την κοινωνική του θέση ως φυσιολογική.
Ελπιζω να μην ερθει και στην Ελλαδα να κανει τετοιο πειραμα... μετα θα ντρεπομαστε να δουμε το αποτελεσμα της δουλειας του.. Ολοι νομιζω ξερουμε τι αποτελεσμα θα εχει..
Τα βίντεο του είναι συρραφή από κομμένες σκηνές. Ετσι δεν βγαίνει στατιστικό συμπέρασμα. Πιστεύω (θέλω να πιστεύω) ότι τα αποτελέσματα στην Ελλάδα ίσως ήταν καλύτερα. Οι Ελληνες είναι πολλά πράγματα στα λόγια, αλλά ίσως υπό το σοκ μιας τέτοιας πραγματικής πράξης μπροστά στα μάτια τους, αντιδρούσαν αλλιώς.
Και εγω θα ηθελα να πιστευω οτι δεν εχουμε γινει τοσο αναισθητοι αλλα αυτη ειναι η πραγματικοτητα δυστυχως. Αν πιστευεις οτι κανω λαθος απλα μπες μεσα στο μετρο/τρενο και παρατηρησε τον κοσμο γυρω σου, ολοι κινούνται συμπεριφερονται σαν zombie. Και θα σου θεσω και ενα πολυ απλο και πραγματικο παραδειγμα αναισθησιας. Ποσες φορες εχεις δει ανθρωπους να τρεχουν να προλαβουν τις πορτες του τρενου πριν κλεισουν και κανεις (σχεδον) να μην κανει κινηση να βαλει το χερι του στην πορτα; Εγω τουλαχιστον το εχω δει πολλες.
Στην Ελλάδα, επειδή είμαστε και "πολιτισμένοι", μπορώ να δω μόνο 2 πιθανά σενάρια σαν αποτελέσματα του εν λόγω πειράματος.Αρχικά μαζεύονται 10 άτομα και κοιτάνε, αλλα δεν εμπλέκονται (κλασικός Έλληνας περίεργος αλλά ταυτόχρονα "δεν είναι δουλειά μου") και μετά:α) Αρχίζουν όλοι να βρίζουν τη μουσουλμάνα.β) Κάποιος πλακώνει στο ξύλο αυτόν που τη βρίζει.Οποιαδήποτε μέση λύση, θα ήταν διατάραξη της κοινωνίας όπως τη γνωρίζουμε...