Αντιστρέφοντας τα γηρατειά: δεν είναι όσο τρελό νομίζουμε

Αντιστρέφοντας τα γηρατειά: δεν είναι όσο τρελό νομίζουμε Facebook Twitter
4

Τι είναι αυτό που κάνει τα κύτταρα να γερνάνε; Η χρήση και η φθορά, ναι. Όπως γράφει και το Time, βιολογικά, λέει ο Dr. David Sinclair, καθηγητής γενετικής στο Harvard Medical School, είναι η έλλειψη οξυγόνου που σηματοδοτεί στα κύτταρα ότι ήρθε η ώρα τους να φύγουν. Χωρίς οξυγόνο οι ενεργειακοί κινητήρες, γνωστοί και ως μιτοχόνδρια, γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί στην μετατροπή καυσίμων όπως η γλυκόζη σε ενέργεια που χρειάζονται τα κύτταρα για να λειτουργήσουν.

Σε ένα paper που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell ο Sinclair και οι συνεργάτες του περιγράφουν για πρώτη φορά μια χημική ένωση που δημιουργείται από τα νεαρά κύτταρα, η οποία μπορεί να αναβιώσει κύτταρα μεγαλύτερης ηλικίας και να τα κάνει ξανά ενεργητικά και νεανικά. Σε ένα πείραμα σε ποντίκια η ομάδα διαπίστωσε ότι δίνοντας σε μεγαλύτερης ηλικίας ποντίκια τη χημική ένωση που λέγεται NAD για μια μόνο εβδομάδα έκανε τους ιστούς ποντικιών δύο ετών να μοιάζουν με ιστούς ποντικιών 6 μηνών (σε χρόνια ανθρώπων αυτό αντιστοιχεί σε κύτταρα 60χρονου που μοιάζουν με 20χρονου).

Το NAD μπορεί να είναι το κλειδί για την πηγή της νεότητας, αλλά ο Sinclair, ο οποίος μελετά επίσης τις αντιγηραντικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, δεν είναι έτοιμος να πει ότι βρισκόμαστε στο δρόμο για τη δημιουργία αθάνατων κυττάρων. «Δεν θα το πήγαινα τόσο μακριά», είπε. «Αυτό που κάνει την αντιστροφή γήρανσης ενδιαφέρουσα είναι ότι θα μπορούσε να μας δώσει περισσότερο χρόνο από αυτόν που έχουμε σήμερα.»

Επειδή το NAD είναι μια ένωση που υπάρχει φυσικά και μειώνεται με την ηλικία, ο Sinclair είναι αισιόδοξος ότι η αύξηση των επιπέδων της σε ανθρώπους δεν θα έχει όσες αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει η εισαγωγή μιας εντελώς νέας ένωσης.

Τουλάχιστον, αυτή είναι ελπίδα.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει το Grindr καταστρέψει το γκέι σεξ για πάντα;

Living / Έχει το Grindr καταστρέψει το γκέι σεξ για πάντα;

Η πλατφόρμα δέχεται επικρίσεις για ρατσισμό, χονδροφοβία, κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές. Καθώς γιορτάζει την 15η επέτειό της, εξετάζουμε πώς άλλαξε την γκέι κουλτούρα, προς το καλύτερο και προς το χειρότερο
THE LIFO TEAM
Τελικά, να προτιμάμε τα προϊόντα με ή χωρίς ζάχαρη;

Radio Lifo / Τελικά, να προτιμάμε τα προϊόντα με ή χωρίς ζάχαρη;

Η ζάχαρη είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα συστατικά στη σύγχρονη διατροφή. Όμως, τελικά μας κάνει τόσο κακό όσο νομίζουμε; Και τι ισχύει με τα υποκατάστατα της; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Ηχητικά Άρθρα / Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Οι βρομοκαρυδιές ή αΐλανθοι είναι ίσως τα πιο ευρέως διαδεδομένα δέντρα στην Αθήνα και παρότι συνεισφέρουν στο πράσινο της πόλης, έχουν εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό που σήμερα αποτελούν απειλή για τα υπόλοιπα δέντρα της Αθήνας.
M. HULOT
Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Living / Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Πριν από σαράντα χρόνια, ο μεγάλος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής με το εντυπωσιακό παράστημα και τις ριζοσπαστικές πεποιθήσεις ήταν από τους πρωταγωνιστές του κινήματος για την μετάβαση της Βραζιλίας από τη χούντα στη δημοκρατία.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια