Θανάτωση κάθε καρχαρία μεγαλύτερου των τριών μέτρων

Θανάτωση κάθε καρχαρία μεγαλύτερου των τριών μέτρων Facebook Twitter
26

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας, για θανάτωση κάθε καρχαρία μεγαλύτερου των τριών μέτρων.

Χιλιάδες πολίτες στο Περθ και τη Μελβούρνη διαδήλωσαν κατά του μέτρου. Υποστηρίζουν πως η σφαγή των σαρκοβόρων ψαριών θα διαταράξει την ισορροπία του οικοσυστήματος.

 

«Το μέτρο θα πλήξει τους μεγάλους καρχαρίες, μεταξύ αυτών και τον ευάλωτο Λευκό Καρχαρία. Έχουμε φτάσει στο 2014 και έπρεπε να τα έχουμε ξεπεράσει αυτά. Δεν πρέπει να επιτιθέμεθα στην άγρια φύση από εκδίκηση. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την επιστήμη για να μάθουμε να ζούμε με αυτά τα πλάσματα και όχι να τα σφαγιάζουμε», δήλωσε διαδηλωτής στη Μελβούρνη.

Η πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας σκοπεύει να αναθέσει το μέτρο σε επαγγελματίες ψαράδες. Αφορμή για την απόφαση στάθηκε το κύμα επιθέσεων εναντίον λουομένων ανοιχτά των ακτών. Πρόσφατα, επιστήμονες τοποθέτησαν πομπούς σε 320 καρχαρίες, για να εντοπίζουν τη θέση τους.

26

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Διεθνή / Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Το Πεκίνο παρουσιάζει τις ασκήσεις ως «αυστηρή τιμωρία» του Λάι Τσινγκ-Τε - Θεώρησαν πως ο λόγος που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ισοδυναμούσε με αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν
NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
Κλασσικη γελοια, αντιεπιστημονικη αναλυση καποιων treehuggers.Φυσικα και ΔΕ διαιρεις τον παγκοσμιο πληθυσμο με τις επιθεσεις για να βγαλεις το ποσοστο θανατων. Το ποσοστο βγαινει διαρωντας τους ανθρωπους που λουονται σε περιοχες με καρχαριες. Ο αριθμος ειναι φυσικα πολυ πιο μικρος, κανοντας τις πιθανοτητες πολυ μεγαλυτερες.
@scissor_me_timbers 6.1.2014 | 10:56 [Shark Accidents](http://bit.ly/1chhkX7):> Probability of accidents in water sports activities (USA coastal states, 2000)> Number of water sports activities264,156,728> Shark accidents23> Deaths caused by drowning74> Deaths caused by shark accidents0> Drowning1 case out of 3.5 millions water sports activities> Shark accidents1 case out of 11.5 millions water sports activities> Deaths caused by shark accidents0 out of 264.2 millions water sports activities
@scissor_me_timbers 6.1.2014 | 15:13 > usa coastal states..το ποσοστο στην πολη αυτη στην αυστραλια ποιο ειναι? Οι καλύτερες στατιστικές είναι του ISAF για τις ΗΠΑ. Για την Αυστραλία λογικά οι αριθμοί είναι παρόμοιοι. Αλλά και δεκαπλάσιες να είναι πιθανότητες στην Αυστραλία σε σχέση με τις ΗΠΑ, πάλι ελάχιστες είναι. @scissor_me_timbers 6.1.2014 | 15:22 > Ειναι 1/1150000 per every water sports activity. Δηλαδη καποιος που παει για surf καθε μερα, εχει πιθανοτητες 365/11500000. Όχι, κάποιος που κάνει θαλάσσια σπορ καθημερινά (και μέσα στο καταχείμωνο) έχει πιθανότητες να του επιτεθεί καρχαρίας μέσα στο 2014 ίσες προς   1 ‒ (1 ‒ 1/11.500.000)³⁶⁵ = 364,994/11.500.000 υπό την προϋπόθεση ότι ακόμα και μετά από επίθεση καρχαρία εκείνος δεν θα το βάλει κάτω και θα συνεχίσει τα καθημερινά θαλάσσια σπορ για όλο το υπόλοιπο 2014.Αυτό το νούμερο είναι πολύ κοντά στο δικό σου 365/11.500.000, ώστε να νομίζει κανείς ότι η διαφορά οφείλεται σε λάθη στρογγυλοποίησης του υπολογιστή. Δεν είναι όμως έτσι. Η διαφορά είναι πολύ μικρή διότι η αρχική πιθανότητα (1/11.500.000) είναι απειροελάχιστη, με αποτέλεσμα ο δικός σου τύπος να δίνει μια καλή προσέγγιση. Αν όμως η αρχική πιθανότητα ήταν αξιόλογη, π.χ. 1/500, τότε η διαφορά θα ήταν πολύ μεγάλη: η δική σου φόρμουλα θα έδινε πιθανότητα 365/500, ενώ η πραγματική πιθανότητα θα ήταν 259/500, δηλαδή 70% του 365/500. Και αν θέσουμε αρχική πιθανότητα μεγαλύτερη από 1/365, π.χ. 1/200, τότε η δική σου φόρμουλα δίνει πιθανότητα 365/200 (μεγαλύτερη της μονάδας!), ενώ η ορθή είναι 168/200, δηλαδή ούτε το μισό του 365/200.
@ein Steppenwolf 6.1.2014 | 17:23> υπό την προϋπόθεση ότι ακόμα και μετά από επίθεση καρχαρία εκείνος δεν θα το βάλει κάτω και θα συνεχίσει τα καθημερινά θαλάσσια σπορ για όλο το υπόλοιπο 2014.Λάθος διατύπωση. Ορθή διατύπωση:Κάποιος που κάνει θαλάσσια σπορ κάθε μέρα έχει πιθανότητες να του επιτεθεί καρχαρίας μ̲ί̲α̲ ή̲ π̲ε̲ρ̲ι̲σ̲σ̲ό̲τ̲ε̲ρ̲ε̲ς̲ φ̲ο̲ρ̲έ̲ς̲ μέσα στο 2014 ίσες προς:  1 ‒ (1 ‒ 1/11.500.000)³⁶⁵ = 364,994/11.500.000
Μπήκα σε αυστραλιανές εφημερίδες για να δω το γιατί. Τι γράφουν: α) Παρατηρείται αύξηση κάθε χρόνο των επιθέσεωνβ) Παρατηρείται αύξηση του αριθμού και του μεγέθους των καρχαριώνγ) Υπάρχει μεγάλη πτώση (γύρω στο 20%) του τουρισμού στις συγκεκριμένες περιοχές. Λογικό, δεν πας πχ για τουρισμό σε μία περιοχή που έστω και 1 στο εκατομμύριο να σε ...φάει καρχαρίας, θα πας σε άλλη.δ) Πιστεύουν ότι με το να σκοτώνουν τους καρχαρίες που θα πλησιάζουν στο χιλιόμετρο στις παραλίες θα τους αποτρέψουν σιγά σιγά από το να πλησιάζουν (να περάσει στην μνήμη τους δηλ.)
@Faceless 6.1.2014 | 10:40> γ) Υπάρχει μεγάλη πτώση (γύρω στο 20%) του τουρισμού στις συγκεκριμένες περιοχές.Να το πραγματικό πρόβλημα! Αν το αντιμετώπιζαν με καταπολέμηση της innumeracy;
Εεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε Αυστραλοί σας έχω νέα!Ξεκινώ τι λέτε να σκοτώσουμε και τα λιοντάρια και όλα τα αιλουροειδή (πλην τα οικόσιτα, αυτά που έχετε σπίτια σας σαφώς τα αγαπάτε); Τα δηλητηριώδη φίδια; Εδώ στην Ελλάδα έχουμε και λύκους και αρκούδες λέτε να τα εξοντώσουμε και αυτά τα ζώα; αααα ναι υπάρχουν και οι αρκούδες! Βρε μπας;;;;;;;;;;;;;Ορέ πού πάμε ορέ;;;;;;;;!!!!!!!
Όταν κολυμπούν σε βαθιά νερά σε περιοχή που υπάρχουν καρχαρίες, είναι φυσικό ότι θα τούς επιτεθούν επειδή νιώθουν ότι απειλούνται. Να κολυμπούν στα ρηχά έτσι ώστε να αποφεύγονται και οι επιθέσεις. Όσο για το μέτρο, είναι από κάτι αξιοθρήνητα ανθρωπάκια που νομίζουν πως επειδή έχουν εξουσία μπορούν να επιβληθούν στη φύση. Οποιοσδήποτε είναι τόσο βλάκας επαγγελματίας ή μη, θέτει σε κίνδυνο εκτός από το οικοσύστημα και τον εαυτό του γιατί οι καρχαρίες δεν θα μείνουν άπραγοι σε μια επίθεση από ανθρώπους και θα αμυνθούν.
> Πρόσφατα, επιστήμονες τοποθέτησαν πομπούς σε 320 καρχαρίες, για να εντοπίζουν τη θέση τους.Αυτό μάλιστα!> Αφορμή για την απόφαση στάθηκε το κύμα επιθέσεων εναντίον λουομένων ανοιχτά των ακτών.Αντιγράφω πρόσφατο σχόλιό μου σε άλλη δημοσίευση:ein Steppenwolf 30.12.2013 | 21:08> @Candidate 30.12.2013 | 12:08> [Shark Attacks: What Are the Odds?](http://bit.ly/1h9xzKx)> Your chances of being attacked by a shark are just one in 11.5 million, according to the University of Florida’s International Shark Attack File.> On average, there are about 65 shark attacks worldwide each year; a handful are fatal. You are more likely to be killed by a dog, snake or in a car collision with a deer. You’re also 30 times more likely to be killed by lightning and three times more likely to drown at the beach than die from a shark attack, according to ISAF.> Even digging a sand hole is more dangerous…> The New England Journal of Medicine reported that from 1990 to 2006, 16 people died by digging until the sand collapsed and smothered them. ISAF counted a dozen U.S. shark deaths in the same period. Clearly, you’d be safer in the water, with the sharks.Θ’ αρχίσουν άραγε στην Αυστραλία να θανατώνουν όσους κάνουν τρύπες στην άμμο;
@Dimitris Gi 5.1.2014 | 16:11> σε τι διάολο διαφωνούν?«Εντάξει, εντάξει, το καταλάβαμε, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Αν όμως σου τύχει;»Είναι πολύ πιθανό αρκετοί απ’ όσους υπερψήφισαν την προληπτική θανάτωση των καρχαριών να είναι καπνιστές ή να οδηγούν αυτοκίνητο σε καθημερινή βάση, δραστηριότητες που θέτουν τη ζωή τους σε πολύ σοβαρότερο κίνδυνο απ’ ό,τι οι καρχαρίες.Αυτό που χρειάζεται είναι μια δημόσια δήλωση του Steven Spielberg, σκηνοθέτη της ταινίας "Jaws" («Τα σαγόνια του καρχαρία»), ότι η ταινία του είναι απλώς ένα παραμύθι που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα.
@Dimitris Gi 5.1.2014 | 16:11> σε τι διάολο διαφωνούν;Επίσης μπορεί να νιώθουν ότι σε περίπτωση αυτοκινητικού δυστυχήματος ή καρκίνου μπορούν να παλέψουν για τη ζωή τους, ενώ απέναντι στον καρχαρία θα ένιωθαν ανήμποροι (όπως και σε περίπτωση αεροπορικού δυστυχήματος).Εκτός αυτού μπορεί να φρίττουν στην ιδέα να φαγωθούν ζωντανοί, ενώ αποδέχονται ευκολότερα το θάνατο από αυτοκινητικό δυστύχημα ή καρκίνο.