Το Χαλάνδρι είναι πάντα εδώ

Το Χαλάνδρι είναι πάντα εδώ Facebook Twitter
6

Τα τελευταία χρόνια το Χαλάνδρι έχει πετύχει κάτι εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής: να επαναπροσδιορίσει τον χάρτη της πόλης, δημιουργώντας μια ολοζώντανη ζώνη διασκέδασης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και αγορών που έκανε πολλούς Αθηναίους να το προσέξουν και ν' αρχίσουν τις βόλτες τους προς αυτή την πλευρά της πόλης. Δεκάδες μπαράκια με ενδιαφέροντα concepts για ποτό και διασκέδαση, προσεγμένα εστιατόρια που εστιάζουν στη μεσογειακή ή στις έθνικ κουζίνες, παραδοσιακά ταβερνάκια, ρακομελάδικα, μοντέρνα καφενεία και εμπορικά καταστήματα με μεγάλη ποικιλία πρωτότυπων προτάσεων και προϊόντων που καθιστούν το Χαλάνδρι έναν προορισμό για όλες τις ώρες της ημέρας.

Τι είναι, όμως, αυτό που διαφοροποιεί το Χαλάνδρι από τις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας; Ο δήμαρχός του Γιώργος Κουράσης απαριθμεί στη LiFO τα πλεονεκτήματά του: «Αστική ανάπτυξη και διατήρηση του χαρακτήρα της γειτονιάς, πράσινο και σύγχρονο οδικό δίκτυο, αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων και μικρές επιχειρήσεις, καλό φαγητό και 15 αθλητικοί σύλλογοι, "Ευριπίδη" και Τζίνα Μπαχάουερ, θέατρο Ρεματιάς και 5 σταθμοί μετρό, κοινωνικές δομές και πολιτισμός».

Είναι αλήθεια πως πολλές φορές, όταν περπατάς στο Χαλάνδρι, έχεις την αίσθηση μιας πόλης του εξωτερικού. Όχι φυσικά κάποιας χαώδους κοσμοπολίτικης τύπου Νέας Υόρκης αλλά μιας καθαρής και περιποιημένης, όπως το SaltLakeCity. Σε αυτή την αίσθηση συμβάλλει αναμφισβήτητα και το εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα που φθάνει σε μήκος τα 5,5 χλμ. Όπως μας λέει ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Αγγελής: «Η μορφολογία του εδάφους της πόλης μας όχι μόνο επιτρέπει αλλά επιβάλλει το ποδήλατο στις μετακινήσεις. Το Χαλάνδρι έχει πρωτοπορήσει με ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων συνολικού μήκους 5,5 χλμ. Τόσο η δυσχερής οικονομική κατάσταση, που δεν επέτρεψε την επέκτασή τους, όσο και η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, που δεν επέτρεψε τη φύλαξή τους, μας δημιουργούν μεγαλύτερες ευθύνες για τη συντήρησή τους». Προς το παρόν, και παρά τα προβλήματα, τα καταφέρνουν μια χαρά και παρατηρείς ότι χρόνο με τον χρόνο οι Χαλανδριώτες που χρησιμοποιούν ποδήλατο αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Δεν είναι σπάνιο να δεις και τον ίδιο τον δήμαρχο να φθάνει στο δημαρχείο με το ποδήλατό του.

Το Χαλάνδρι είναι πάντα εδώ Facebook Twitter

Το Χαλάνδρι, αν και βόρειο «προάστιο» της Αθήνας, είναι μια αυτόνομη πόλη 120.000 κατοίκων, με ιστορία. Τα τμήματα του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, ο μνημειώδης ρωμαϊκός τάφος της Μαρμαριώτισσας, οι εντοιχισμένες στον ναό της Ζωοδόχου Πηγής επιτύμβιες στήλες των ελληνικών χρόνων, τα εντοιχισμένα στο ναΐδριο του Αγίου Γεωργίου τμήματα παλαιοχριστιανικών στοιχείων, είναι κάποια μνημεία που μαρτυρούν ότι υπήρχε αδιάκοπη ανθρώπινη δραστηριότητα από πολύ παλιά. Στην αρχαιότητα η περιοχή ονομαζόταν Φλύα, που σημαίνει εύκαρπη, πλούσια σε βλάστηση γη. Πήρε τη σημερινή του ονομασία κατά τη μεσαιωνική περίοδο ή την τουρκοκρατία. Σύμφωνα με μια θεωρία οφείλει το όνομά του στον Τούρκο μεγαλογαιοκτήμονα της περιοχής, τον Χαλά. Γενικά, όμως, πιστεύεται ότι η ονομασία ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους και σημαίνει «κλίνη», «κρεβάτι», «μοναχικός κοιτώνας» ή «μοναχική καλύβα» και αυτό επειδή το ίδιο όνομα απαντά και αλλού στην Ελλάδα, σε περιοχές αραιοκατοικημένες ή ερημωμένες.

Σε αντίθεση με την ονομασία του, σήμερα το Χαλάνδρι σφύζει από ζωή. Μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες επωφελούνται από τη γεωγραφική του θέση και τις παρακείμενες κομβικές οδούς (Αττική Οδός, λεωφόρος Κηφισίας, Μεσογείων) και κινούνται σχετικά εύκολα σε πολλές περιοχές της Αττικής. Υπάρχουν συνολικά 53 σχολεία: 16 νηπιαγωγεία, 14 δημοτικά, 8 γυμνάσια και 5 λύκεια. Με μια πρόχειρη έρευνα, βρίσκεις τουλάχιστον 30 μικρά και μεγάλα πάρκα και πλατείες και άλλους 15 χώρους άθλησης. Στα όρια του δήμου (ή πάρα πολύ κοντά) συγκεντρώνονται και μερικά από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία και κολέγια.

Παρά τις υποδομές και την ακμή που γνωρίζει, υπάρχει και εκεί κόσμος που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Για την υποστήριξη αυτών των ανθρώπων έχει στηθεί από πέρσι το καλοκαίρι και για πρώτη φορά στον δήμο ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικών δομών με υπηρεσίες όπως τα δημοτικά συσσίτια, το κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό παντοπωλείο και το γραφείο διαμεσολάβησης.

Το Χαλάνδρι είναι πάντα εδώ Facebook Twitter

Ποια είναι, όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται ν' αντιμετωπίσει η πόλη το αμέσως επόμενο διάστημα, εκτός φυσικά της κυκλοφοριακής συμφόρησης που ταλαιπωρεί το κέντρο της; Ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης μοιάζει σίγουρος: «Το Χαλάνδρι, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αστικοποιηθεί. Έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εξάλλου, πολλές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, εστιατόρια, μπαρ) δραστηριοποιούνται πλέον στο Χαλάνδρι, δημιουργώντας έτσι έναν δεύτερο πόλο έλξης της πόλης. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να διατηρήσουμε το Χαλάνδρι μια πόλη ζωντανή και ακμαία, βάζοντας προτεραιότητα τη νεανική επιχειρηματικότητα αλλά και τους κανόνες και τις προϋποθέσεις ισορροπίας μεταξύ της ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της».

Διάφορα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Ζω στο Χαλάνδρι 20 χρόνια. Ισχύει ότι είναι μια πολύ ωραία περιοχή και όντως σου διαθέτει πάρα πολλές επιλογές για καθημερινές ασχολίες καθώς και διευκόλυνση λόγω των οδικών και συγκοινωνιακών δικτύων που το περιβάλλουν. Πρέπει όμως να τονιστεί πως δεν είναι όλα τόσο ρόδινα. Για αρχή ο ποδηλατόδρομος είναι στο μεγαλύτερο μέρος του άχρηστος αφού είναι απλά ένα κομμάτι του δρόμου βαμμένο κόκκινο χωρίς καμία προφύλαξη. Είναι άσχημο το πόσες μίζες δόθηκαν για αυτό το έργο. Επίσης, όλη αυτή η αστικοποίηση καταντάει αποπνικτική για τους μόνιμους κάτοικους του. Πολύ φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια το Χαλάνδρι θα έχει χάσει την ηρεμία και την γραφικότητά του και θα γίνει απλά ένα μεγάλο κέντρο άκαρπης ψυχαγωγίας και καταναλωτισμού.
Μένω Χαλάνδρι τα τελευταία 4 χρόνια. Ειναι πολύ ωραία περιοχη ΑΛΛΑ το θέμα με το κέντρο καταντάει κουραστικο, ιδιαίτερα το Π/Σ/Κ. Αγανακτεις να βρεις parking, δεν υπάρχει υποδομή ωστε να δεχτεί ΟΛΟ αυτό τον κόσμο.Θεωρώ οτι η υπερβολή δεν βοηθά πουθενά και αναφέρομαι στις καφετέριες/ μπαρ κτλ. Πρεπει να κρατηθεί μια ισορροπία για να μη χαθει το υφος της περιοχης.
Ο Κουράσης πάει για ρεκορ Guiness!!! Κατάφερε να δώσει πάνω από 170 άδειες για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μέσα σε περίπου 18 μήνες!!! Γκάζι κατάντησε το Χαλάνδρι... για να μη πω Μπουρνάζι!!!
Θα προτιμούσες να ήμασταν μια υπνούπολη; Να βγαίνεις στο δρόμο και να μη βλέπεις άνθρωπο; Θα μου πεις να μην πιάνω τα άκρα αλλά αφού υπάρχουν τόσα μαγαζιά άδεια, τα καταστήματα με τα ρούχα κλείνουν το ένα μετά το άλλο καλά έκανε και έδωσε άδειες για καφετέρειες και κέντρα εστίασης. Αλλιώς θα καθόμασταν με τα χέρια σταυρωμένα. Το κακό βέβαια είναι ότι ο επόμενος Δήμαρχος αν είναι της ψωροαριστεράς θα δώσει μια και θα τα γκρεμίσει όλα.
Ακόμα θυμάμαι εκείνο το δήμαρχο τον Παττακό που ήθελε να περάσει πρόταση ώστε να κλείνουν οι καφετέριες και τα μπαρ στο Χαλανδρι στις 23:00. Για να μη μπλέκει η νεολαία με τα ναρκωτικά!