Η απάντηση του Facebook στη μελέτη που προείδε την εξαφάνισή του

Η απάντηση του Facebook στη μελέτη που προείδε την εξαφάνισή του Facebook Twitter
7

Πρόσφατα αναφερθήκαμε (μαζί με το υπόλοιπο... internet) σε μια μελέτη του πανεπιστημίου του Princeton η οποία προέβλεπε ότι μέχρι το 2017 το Facebook θα έχει χάσει το 80% των χρηστών του.

Οι επιστήμονες του Τμήματος Αεροναυπηγηκής του Princeton, εφάρμοσαν στη μελέτη τους ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται στην επιδημιολογία, το οποίο προβλέπει την εξάπλωση και την υποχώρηση των επιδημιών στους ανθρώπους. Όπως ήταν φυσικό η ανακοίνωση, προκάλεσε σεισμό σε κάθε ειδησεογραφικό site όπου δημοσιεύτηκε.

Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η συγκεκριμένη μελέτη (την οποία όπως ήταν φυσικό διάβασαν και επενδυτές του κοινωνικού δικτύου), το Facebook δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία και απάντησε στο Princeton με το ίδιο νόμισμα. Πως;

Εφαρμόζοντας το ίδιο "εύρωστο" μοντέλο που χρησιμοποίησε το Princeton, τρεις αναλυτές δεδομένων του Facebook, χρησιμοποίησαν όλα τα δημοσιευμένα δεδομένα που υπάρχουν για το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο (Facebook likes, followers, αναφορές του Πανεπιστημίου σε επιστημονικά συγγράματα) και εξήγαγαν το συμπέρασμα ότι το Princeton θα ξεμείνει από φοιτητές έως το 2021!

Θέλοντας να διασκεδάσουν ακόμα περισσότερο την αυθαιρεσία εφαρμογής ενός άσχετου με τα social media μοντέλου έρευνας, όπως αυτό που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές του Princeton, oι αναλυτές του Facebook πρόβλεψαν (επικαλούμενοι το Google trends) ότι, βάσει της μεθοδολογίας του Princeton, ο πλανήτης θα έχει ξεμείνει από αέρα έως το 2060.

[via]

Τech & Science
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Άσχετα με την απέχθεια που μου προκαλεί η εισαγωγή μοντέλων από την επιδημιολογία στις κοινωνικές επιστήμες (naughty, naughty students!), αν εξαφανιστεί το facebook χέ***κε η φοράδα στο αλώνι, η εξαφάνιση όμως ενός σπουδαίου κέντρου γνώσης και έρευνας θα ήταν τραγωδία.
Χρειάζεται μία διευκρίνηση.. δεν πρόκειται για επίσημη μελέτη του Πανεπιστημίου Princeton. Πρόκειται για δύο φοιτητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι στον ελεύθερό τους χρόνο και ανεξάρτητα από τον καθηγητή τους και το πανεπιστήμιο δοκίμασαν την εφαρμογή αυτού του μοντέλου, το θεώρησαν ενδιαφέρον και το έγραψαν. Το άρθρο δεν έχει καν περάσει από peer review απλά βγήκε (κακώς κατά τη γνώμη μου πρόωρα) στη δημοσιότητα και πήρε τρελές διαστάσεις. Όλα αυτά τα ξέρω από πρώτο χέρι γιατί τα παιδιά δουλεύουν στο διπλανό γραφείο! Διαβάζω άρθρα που αναφέρονται σε επίσημες έρευνες ή ερευνητικές ομάδες του Princeton και είναι κρίμα. Είναι λάθος γιατί έτσι μειώνουν την έρευνα του πανεπιστημίου χωρίς λόγο.
Χρήσιμη η πληροφορία σου εφόσον τα γνωρίζεις από πρώτο χέρι απλά απορώ πως ολόκληρο Facebook δεν γνωρίζει όλο αυτό που αναφέρεις και καταφέρεται δημοσίως εναντίον του Princeton ως σύνολο.
> Εφαρμόζοντας το ίδιο "εύρωστο" μοντέλοΕίναι αυτό; ο όρος δόκιμος; Λέμε δηλαδή στα ελληνικά «εύρωστο μοντέλο», «εύρωστη μεθοδολογία» κλπ. ως αντίστοιχα των robust model, robust methodology κλπ.;