Να μην κατηγορούμε όμως μόνο τους ''λιμενόμπατσους''...

Να μην κατηγορούμε όμως μόνο τους ''λιμενόμπατσους''... Facebook Twitter
22

Παρ' ό,τι είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα -και όποιοι νομίζουν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια για το θέμα μάλλον παραπληροφορούν- οι καταγγελίες των επιζησαντων είναι εξαιρετικά σημαντικές για να αγνοηθούν. 

Στο προηγούμενό μου ποστ σχετικά με το θέμα, κάποιοι αντέδρασαν για το κατακεραύνωμα των ελληνικών αρχών.

Πχ. ο/η well intentioned έγραψε: 

 

"Το οτι το λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους (που ακολουθούν τις οδηγίες εγκληματιών-διακινητών) και ότι οι χώρες του Βορρά πολύ βολεύονται με το να μένουν οι μετανάστες σε Ελλάδα Ιταλία Ισπανία είναι δεδομένα τα οποία τα ξεχνάμε."

 

Θα ήθελα να γράψω ένα μικρό σχόλιο: Οι λιμενοφύλακες πληρώνονται (και) για να σώζουν ανθρώπινες ζωές, και όντως το κάνουν, και τους είμαστε υπόχρεοι. Αυτό δε σημαίνει ότι αποκλείεται κάποιοι, κάποτε, να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους. 

 

Πέρα όμως από εμάς, η οργή αφήνει πάντα κάποιους στο απυρόβλητο - ασυνείδητα και ακούσια: Τους διακινητές. 

 

Λέει στο LIFO.GR ο Δήμαρχος Λέρου: «Όλοι ξέρουν τι συμβαίνει με τις βάρκες. Ο ίδιος ο οδηγός την βουλιάζει σε σημείο που θεωρεί κατάλληλο και θεωρητικά ασφαλές, μπλέκεται με τους μετανάστες για να μην μπορεί να εντοπιστεί και όλοι μαζί περιμένουν να διασωθούν από το Λιμενικό. Αυτή τη φορά υπήρχαν παιδιά και αρκετοί δεν ήξεραν κολύμπι».

 

Δεν ξέρω αν αυτή τη φορά ήταν αυτό το πρόβλημα, αλλά ήταν δεν ήταν, προσωπικά εξοργίστηκα τρομερά με τους διακινητές που θησαυρίζουν από απελπισμένους ανθρώπους και που βάζουν τη ζωή τους σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

 

Όλα αυτά από κάπου ξεκινούν - οι στοιβαγμένοι σα σαρδέλες άνθρωποι που πλέουν συχνά αβοήθητοι μεσοπέλαγα, παρατημένοι, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, και οι, συχνά, ψεύτικες υποσχέσεις για καλύτερη ζωή.

 

Το να κατηγορούμε τη χώρα μας γιατί δεν έκανε περισσότερα για τους μετανάστες και γιατί συχνά τους φέρεται απάνθρωπα είναι, νομίζω, λογικό. Ακόμα λογικότερο θα ήταν να επιχειρήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του. (*Αν και η απόλυτη ρίζα θα ήταν να μην υπάρχει πόλεμος και φτώχεια πουθενά, και όλοι να ζουν ευτυχισμένοι όπου θέλουν - ας το δούμε όμως πιο ρεαλιστικά).

 

Σκέψεις;

 

 

 

 

 

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

13 σχόλια
Και άλλη μια βερσιόν από φίλο -δεν είναι όλες οι δουλειές ίδιες "Σκληρόπετσος γίνεσαι όταν εκτίθεσαι σε συνθήκες αναγούλας, πόνου, αποστροφής, ταμπού. πχ νεκροθάφτες... γιατροί... πάνω απ' το πτώμα που εσύ λιποθυμάς, κάνουν τσιγαράκι, τρώνε, αστειεύονται. εκαβ, πυροσβέστες... πάνω απ' τα τρακαρισμένα σώματα ή τα καμένα ή τα χειρουργημένα, λένε τον πόνο τους, τα δικά τους κλπ. ...ε, αν βγάλεις και 100 φουσκωμένα σώματα από πνιγμό, αγνοούμενα στη θάλασσα μέρες και αγνώριστα και λίγο δαγκωμένα απ' τα ψαράκια ή αν σφυρίζουν σφαίρες γύρω σου νύχτα σε κανα σύνορο, νομίζω ότι γίνεσαι σκληρόπετσος με άλλη μια περίπτωση καθημερινής τραγωδίας-ναυαγίου, που θα μπορούσαν να είχαν πεθάνει κ από βόμβες στη χώρα τους, πριν προλάβουν να σκάσουν τα χιλιάρικα στον τούρκο να τους περάσει σώους στην ευρώπη, δλδ στο φαρμακονήσι, στα ίμια, στον έβρο, παντού και αυτός τους τάζει σωσίβια και παπαρούνες."
Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες γυναίκες και νήπια πετάχτηκαν απο λιμενικό στη θάλασσα.Σύμφωνα με τους ίδιους, κάποιος άλλος λιμενικός κινηματογραφούσε τη σκηνή. Για τα παραπάνω νομίζω ότι δικαιολογημένα ο κόσμος κατηγορεί τους εν λόγω λιμενικούς που συναίνεσαν στο έγκλημα. Και λίγο είναι εάν τους αποκαλεί λιμενόμπατσους. Μην κολλάμε στη λέξη και όχι στην απεχθή πράξη. Τελεία και παύλα.Το ότι φταίνε και οι περαματάρηδες (όπως και η φτώχεια, ο πόλεμος, οι ψεύτικες υποσχέσεις, το trafficking, η δυνατότητα γρήγορου κέρδους κ.α.) είναι γεγονός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πράξη των λιμενικών είναι λιγότερο επονείδιστη επειδή φταίνε και άλλοι.Ας αποφασίσουμε λοιπόν τι πρέπει να γίνει.1. Ας παραχωρήσουμε τα ακριτικά νησιάκαι τον Έβρο στην γείτονα χώρα και να κρατήσουμε μόνο αυτά στα οποία δεν έχουν οι πρόσφυγες και οι περαματάρηδες εύκολη πρόσβαση.2. Ας διεκδικήσουμε τη Μ. Ασία και την Ανατολική Θράκη και να βάλουμε ηλεκτροφόρα σύρματα στα νέα μας σύνορα.3. Ας κάνουμε δεκτή τη γείτονα χώρα στην Ε.Ε. να τρέχει εκείνη να διώχνει πρόσφυγες από τα δικά της σύνορα.4. Ας καταργήσουμε ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά της ισότητας, της ελευθερίας κίνησης, του δικαιώματος σε δίκη.Εάν καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν βολεύει ας δεχτούμε ότι το Αιγαίο (και ο Έβρος) και ο γεωπολιτικός χάρτης της περιοχής ευνοεί τη μετακίνηση και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να ισχύουν, είτε μας αρέσει είτε όχι.Αυτό από μόνο του θα ήταν μία καλή αρχή.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63905054Δεν ξέρω την νομοθεσία αλλά για τους διακινητές δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα λιγότερο από ισόβια και γενικότερα σκληρή νομοθετική αντιμετώπιση.
Η υστερια και η υπερβολη μονιμο γνωρισμα των ελληνων.Τα δε σχολια μετα την τραγικη ειδηση του θανατου προσφυγων στο φαρμακονησι,χαρακτηριστικα.Αλλοιμονο σε οποιον τολμησε να εκφερει λογικες αποψεις και αποριες που δεν συναδουν ή συμφωνουν με την αποψη:οσοι φορανε στολη για επαγγελμα μπατσοι,λιμενομπατσοι,καραβαναδες και λιγοτερο πυροσβεστες ειναι εκ των πραγματων υπανθρωποι,εχουν χαμηλο νοητικο επιπεδο,ειναι βλαχοι,ουγκ και χρυσαυγιτες και κανουν αυτη την δουλεια επειδη ειναι γεννετικα προγραμματισμενοι να δερνουν,πνιγουν,κακοποιουν,δολοφονουν.Ειδικα αν τα θυματα ανηκουν σε ευαισθητες κατηγοριες οπως μεταναστες κτλ.Το οτι οι οποιες ιδεολογικες αγκυλωσεις κανουν καποιους με τοση ευκολια να καταδικαζουν εχωντας απολυτη βεβαιοτητα οτι τους ατυχους και δυστυχισμενους προσφυγες επνιξαν επιτηδες οι λιμενικοι επειδη ειναι 'φασιστες' κτλ ειναι χαρακτηριστικο της νεοελληνικης υστεριας.Διπλα ακριβως στα σχολια ηλιθιων χρυσαυγιτων και ελληναραδων που πανηγυριζουν διαδυκτιακα επειδη 'ξεβρωμιζει' ο τοπος.Το να καθισει καποιος να κανει συζητηση μεσω διαδυκτιου για ενα τοσο περιπλοκο,πολυπλοκο και ευαισθητο θεμα οπως η παρανομη μεταναστευση ειναι πρακτικα αδυνατο.Θα ερθει αντιμετωπος με υστερικες κραυγες και την ηλιθιοτητα του καθενος που ειτε πιστευει οτι οι μεταναστες δεν ειναι ατυχοι ανθρωποι που δεν ειχαν καμμια απολυτως διαθεση να ρισκαρουν την ζωη τους ωστε να ελθουν στην χωρα μας και να ζουνε στη μιζερια,λαθραιοι και παρανομοι,αλλα ανηκουν σε ενα ευρυτερο σχεδιο αλλωσης και καταστροφης του ελληνισμου (λες και χρειαζομαστε εξωθεν βοηθεια για να τα κανουμε σκ@τα ολα) ή με τσιτατα κ κενη συνθηματολογια τυπου 'δεν υπαρχουν λαθραιοι ανθρωποι' και διαχωρισμους στη νηπιακη λογικη ασπρου-μαυρου οπως :μεταναστης-καλος,μπατσος-κακος.Αντε και περαστικα μας.
Δεν εχουμε καλη μεταναστευτικη πολιτικη (ή δε μας αφήνουν), και τα σωματα ασφαλειας μας δεν ειναι στο επιπεδο που θα πρεπε να ειναι. Δε μπορουμε να κρινουμε κατα περιπτωση χωρις φανατισμους; Δεν ειναι αληθεια οτι η εισροη μεταναστων ειναι μεγαλο προβλημα; Δεν εχουμε δειγματα παρανομιας, φασιστικης νοοτροπιας και κουκουλώματος στους ενστολους; Πολλα!
Πιστεύω ότι φταίμε όλοι. Από την Ε.Ε., την ελληνική πολιτική ηγεσία, τα σώματα ασφαλείας έως τους απλούς πολίτες. Τώρα είναι ευκαιρία να γίνει κάτι με το μεταναστευτικό, με την προεδρεία της Ελλάδος μπορούμε να κάνουμε διάβημα ως ελληνικός λαός και να ζητήσουμε βοήθεια. Δεν μπορεί ένας ολόκληρος λαός να στιγματίζεται ως δολοφόνος. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν το δικαίωμα μιας καλύτερης ζωής, πρέπει να βρεθεί λύση γι αυτούς τους ανθρώπους αλλά και γι' αυτή τη δόλια τη χώρα μας που έχασε πια τις αξίες και τα ιδανικά της....υ.γ. Διακινητές πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι να πιάνονται και να τιμωρούνται παραδειγματικά, αλλά ποιός ασχολείται, ίσως να λαδώνουν και τους έλληνες, ποιός ξέρει;
Η ρεαλιστικότερη και αμεσότερη λύση στο πρόβλημα είναι η καταγγελία της διεθνούς συνθήκης Δουβλίνο 2, και άρα η ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων όπου θέλουν μέσα στην ΕΕ. Είναι παράλογο να θεωρείται παράνομος ένας άνθρωπος που προσπαθεί να περάσει σε μια χώρα ενώ παράλληλα είναι απολύτως νόμιμο να μεταφέρονται κεφάλαια και εργοστάσια εν μία νυκτί σε χώρες με φθηνότερα εργατικά χέρια και ελαστικές νομοθεσίες.
Επειδη εχει γινει καραμελα αυτο,μονομερης καταγγελια του Δουβλινου ΙΙ (η οποια κακως εγινε αποδεκτη απο την Ελλαδα χωρις αλλες εξασφαλισεις) σημαινει και αμεση αποπομπη απο το χωρο Σενγκεν,με ο,τι αυτο συνεπαγεται:Για να ταξιδεψεις στην Ευρωπη για δουλειες,σπουδες,αναψυχη θα χρειαζεσαι διαβατηριο,Βιζες κλπ...
Δεν έχει γίνει καραμέλα, απλά ορισμένοι θεωρούμε ότι είναι μια λογική λύση. Προφανώς και έχουν συνδέσει εκβιαστικά τη συνθήκη με τους όρους που λες. Και προφανώς το νόημα είναι να αποσυνδεθούν η μεν με τους δε. Δε φαντάστηκα ότι πρέπει να αναφέρω τα αυτονόητα, συγγνώμη.
Το Δουβλίνο ΙΙ δε λέει "να μένουν στην Ελλάδα". Αυτά είναι αστειότητες και προπαγάνδα. Το Δουβλίνο ΙΙ λέει απλά ένα και μόνο πράγμα: ότι η Ελλάδα (η χώρα εισόδου γενικά) είναι αρμόδια να τους χορηγήσει χαρτιά (για όλη την ΕΕ) ή να τους απελάσει, και ότι μέχρι να το κάνει επιστρέφονται εκεί. Οι ελληνικές υπηρεσίες όμως εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου με 2 χρόνια καθυστέρηση (χώρια που χορηγούν τα λιγότερα άσυλα στον κόσμο).Όλο αυτό το πράγμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αίσχη της ελληνικής γραφειοκρατίας (που μέχρι το Δουβλίνο ΙΙ πολύ τη βόλευε να σπρώχνει το μπαλάκι στην επόμενη χώρα) και τίποτα παραπάνω ή παρακάτω.
Δηλαδή όταν μια χώρα αναλαμβάνει μόνη της το φόρτο αυτής της γραφειοκρατείας, και όπως λες κι εσύ έμπρακτα αδυνατεί (για όποιους λόγους) να ανταπαξέλθει, δεν πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση; Αφού εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η συνθήκη δε λειτουργεί.Και την Ε.Ε. πολύ τη βολεύει από την άλλη να σπρώχνει το μπαλάκι σε μια χώρα που γεωγραφικά είναι σε μειονεκτική θέση γιατί από εκεί θα μπουν οι μετανάστες θέλουν δε θέλουν.Εξάλλου, παρουσιάζεις τη χορηγία ασύλου σαν μια στάνταρ διαδικασία: Μπαίνω στο μπακάλικο, ζητάω μισό κιλό φέτα, μου τη δίνει, πληρώνω, φεύγω. Η πραγματική ζωή δε δουλεύει έτσι. Προφανώς και χρειάζεται χρόνος να εξεταστεί η κάθε περίπτωση. Όταν η ροή της πληροφορίας είναι ταχύτερη από το ρυθμό της επεξεργασίας της, έχεις bottleneck effect, κολλάει το σύστημα, πώς το λένε... Ο τρόπος που το περιγράφεις εσύ, εκτός από απλοϊκός, είναι και απαξιωτικός για τους για τους ίδιους τους μετανάστες, οι οποίοι δεν είναι αριθμοί, αλλά άνθρωποι που πρέπει να τους λάβουμε υπόψη μας στην εξίσωση.Σχετικά με τη χορήγηση των λιγότερων ασύλων "στον κόσμο", αυτό από πού προκύπτει; Και με τι μέτρο σύγκρισης; Μιλάς με απόλυτους αριθμούς; Μιλάς με ποσοστά; Δηλαδή η Ελβετία πόσες αιτήσεις ασύλου δέχεται ετησίως, και πόσες κάνει δεκτές, και υπό ποιες συνθήκες πρέπει να τη συγκρίνουμε με την περίπτωση της Ελλάδας, χωρίς να εκπέσουμε σε "αστειότητες και προπαγάνδα";Υπεραπλουστεύεις και χρησιμοποιείς επιθετικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, βασισμένους σε ελλειπή επιχειρήματα.
φυσικα και δεν κατηγορουνται μονο αυτοι, οπως επισης ειναι βαθια προβληματικος οποιος κατηγορει πολιτικους και λαμογια στην εξουσια. αυτοι που πρεπει ουσιαστικα να κατηγορηθουν ειμαστε εμεις, οι πολιτες που καλλιεργουμε καταστροφικες συμπεριφορες στην κοινωνια που ζουμε κι επιζητουμε να ριχνουμε αλλου τις ευθυνες.
Οι λιμενικοί πληρώνονται για να ελέγχουν την παράνομη αλιεία (απο ψαροντουφεκάδες μέχρι καΐκια ολόκληρα) για να πιάνουν πλοία με λαθραία όπλα ή και ναρκωτικά, για να συνδράμουν σε έκτακτες καταστάσεις. Ωστόσο η έκτακτη κατάσταση σαν κ αυτή στο Φαρμακονήσι αισθάνομαι ότι δεν είναι πλέον έκτακτη, έχει γίνει καθημερινή και τυπική. Ειμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστεί το ποιόν των ανθρώπων του λιμενικού (ειδικά μετά το βιντεο που ένας πυροβολεί κατσίκα σε βραχονησίδα-υπάρχει στο YouTube). Απλά θεωρώ ότι υπάρχει ένα λογικό κενό στη σκέψη ότι ο μπάτσος που σε δέρνει στο Σύνταγμα, ειναι ο ίδιος που πατάει τα χέρια μεταναστών που προσπαθούν να κρατηθούν απο το λιμενικό και ο ίδιος που παίρνει γραμμη απο το κράτος δολοφόνο της τρόικα. Αισθάνομαι ότι ο μόνος κερδισμένος είναι ο διακινητής σήμερα, έχει μείνει στο απυρόβλητο και έχει να υπόσχεται ότι σιγουρα θα σωθείτε σε τρισδυστυχισμένους ανθρώπους που δεν ξέρουν τι τους περιμένει.
Γιατί έχει περάσει στο υποσυνείδητο πως τους διακινητές δεν θα τους αγγίξει ποτέ κανείς. Γιατί κανείς δεν μαθαίνει αν τους πιάνουν, αν καταδικάζονται και για πόσο καιρό, τι μαθαίνουν από αυτούς και μέχρι πού φτάνουν με αυτές τις πληροφορίες και εδώ είναι που χρειάζεται να πάρουν ευθύνες τα γύρω έθνη μήπως και κοντρολάρουν την εκμετάλλευση και συχνά δολοφονία των ανθρώπων αυτών. Αλλά όπως είπες, ας το δούμε ρεαλιστικά.. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου σκέψη.
όταν το κάθε κεφάλι είναι μίνιμουμ ένα "πεντακοσαρικάκι", δεν θα σταματήσει ΠΟΤΕ να υπάρχει κάποιος που θα θέλει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να βγάλει δέκα χιλιάρικα σε ένα βράδυ από μια χούφτα ξένους που θα περάσουν μετά στα αζήτητα. Υπό αυτή την έννοια, ακόμη και το να μην υπάρχει πόλεμος και φτώχεια πουθενά μου φαίνεται πιο ρεαλιστικό!!!