Το κρατικό λειτουργικό σύστημα της B. Κορέας αντιγράφει την Apple

Το κρατικό λειτουργικό σύστημα της B. Κορέας αντιγράφει την Apple Facebook Twitter
5

Παρόλο που οι κάτοικοί της βρίσκονται αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, η τεχνολογία -αν και κεντρικά ελεγχόμενη από το καθεστώς- είναι υπαρκτή στη Βόρεια Κορέα και, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, αρκετοί άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε αυτή.

Όμως εξαιτίας αυτής της απομόνωσης, από δυτικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού, αλλά και για να ελέγχεται κάθε είδους πληροφορία, το κράτος έχει αναπτύξει το δικό του λειτουργικό σύστημα που τρέχει στους υπολογιστές της χώρας.

Red Star

Το "ντόπιο" Βορειοκορεατικό λειτουργικό ονομάζεται Red Star, βρίσκεται εγκατεστημένο σε υπολογιστές βιβλιοθηκών και σχολείων και σφύζει από προπαγανδιστικά μηνύματα με κορυφαίο αυτό που πληροφορεί τους πολίτες ότι δεν βρισκόμαστε στο έτος 2014, αλλά στο έτος 103, αφού πριν από 103 χρόνια γεννήθηκε ο ιστορικός ηγέτης της χώρας Kim Il-sung.

Ο Αμερικανός επιστήμονας Will Scott, κατάφερε πρόσφατα να συγκεντρώσει μερικά στιγμιότυπα από την τελευταία βερσιόν του Red Star, που εικάζεται ότι έκανε το τελευταίο update του μέσα στο 2013. Οι εικόνες που πόσταρε site NorthKoreaTech blog δείχνουν ότι οι προγραμματιστές που το ανέπτυξαν είχαν ως πρότυπο το λειτουργικό των Macintosh της Apple, το Mac OsX, αφού όπως είναι εμφανές, είναι ολόιδια.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η προηγούμενη βερσιόν του Red Star, εικόνες του οποίου έφερε στη δημοσιότητα Ρώσος φοιτητής, χρονολογείτο από το 2010, και ήταν πανομοιότυπη με τα Windows, της Microsoft.

Τech & Science
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου
NEWSROOM
Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Τech & Science / Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου και θα μπορούσαν να οδηγούν σε διάγνωση περισσότερα από επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
NEWSROOM
Φάρμακα για απώλεια βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Τech & Science / Φάρμακα για την απώλεια βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Το GUI (Graphical User Interface)του RedStar είναι όντως επηρεασμένο από το αντίστοιχο του Mac OS. Mε τη σειρά της, η Apple...http://www.iphonehacks.com/2013/12/everything-is-remix-iphone.htmlΈχουν επισημανθεί ουκ ολίγες φορές οι ομοιότητες του design της Apple με εκείνο της Braun (Dieter Rams), καθώς και η επιρροή που άσκησε η Xerox στον Steve Jobs κατά την δημιουργία του πρώτου GUI για το Lisa:http://www.extremetech.com/computing/104661-how-steve-jobs-stole-the-mouse-and-gui-videohttps://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_graphical_user_interfaceΈτσι ακριβώς λειτουργεί και προχωρά η ανθρώπινη διάνοια: αντιγράφοντας και κλέβοντας από προϋπάρχουσες δημιουργίες.Δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η Apple από τον κανόνα.:-)
Είστε πράκτορες των καπιταλιστών, της λέσχης Μπίλντεμπεργκ και της... Ελίζας Βόζεμπεργκ.Το λειτουργικό της Apple είναι αντιγραφή του Red Star και όχι το αντίθετο.Άλλο ένα επίτευγμα της κεντρικά και σοσιαλιστικά ελεγχομένης οικονομίας πάτε αν το αποδώσετε στους ιμπεριαλιστές!