Αν είναι λάθος το "παράνομος (ή το λαθραίος - λαθρομετανάστης) μετανάστης"...

Αν είναι λάθος το "παράνομος (ή το λαθραίος - λαθρομετανάστης) μετανάστης"... Facebook Twitter
11

Δεν υπάρχουν παράνομοι άνθρωποι, αλλά παράνομες πράξεις. 

Έτσι κι αλλιώς, το παράνομος ή λαθραίος μετανάστης (για ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καμία όρεξη να ζήσουν στον υποτιθέμενο παράδεισό μας αλλά να προχωρήσουν βαθύτερα στην Ευρώπη) είναι μάλλον άκομψο. 

Τώρα, ειρήσθω εν παρόδω -και με άλλη αφορμή-, μάθαμε ποια είναι η ακριβής ορολογία που χρησιμοποιείται διεθνώς. Χάρη σε μια απάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη... 

Αντιγράφω απ' το status της Μαρίνας Γαλανού:

Ενδιαφέρουσα η απάντηση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τον Υπ. Ναυτ. Βαρβιτσιώτη, όπου στην κατάληξή της, του εφιστά την προσοχή στο ότι είναι λανθασμένη η ορολογία που χρησιμοποιείται, δηλαδή "παράνομος (ή ακόμη πιο συχνά λαθραίος - λαθρομετανάστης) μετανάστης",

και η σωστή είναι "παράτυπος (irregular) μετανάστης", συμπληρώνοντας ότι αυτή είναι η ορολογία που χρησιμοποιείται από τους διεθνείς οργανισμούς.


(Ολόκληρη η απάντηση)

 

 

Αν είναι λάθος το "παράνομος (ή το λαθραίος - λαθρομετανάστης) μετανάστης"... Facebook Twitter

 

 

 

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

8 σχόλια
Δύσκολο το θέμα. Και εγώ ζορίζομαι με τους ανθρώπους που πεινάνε και είναι απελπισμένοι, υπάρχουν πολλοί εκεί που μένω, ποτέ δε ξέρεις πως θα αντιδράσουν, η φτώχια και η απελπισία τρέφουν το μίσος και είναι κακός οδηγός.Από εκεί και πέρα όταν ο άλλος είναι απελπισμένος, πεινάει και κινδυνεύει, μετακινείται, το ένστικτο της επιβίωσης και το δικαίωμα στη ζωή δεν είναι λαθραία, από την περίοδο που ο άνθρωπος ήταν τροφοσυλλέκτης έως σήμερα γινόταν μετακίνηση πληθυσμών για εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών.Λαθραίος ή παράτυπος ειλικρινά δε ξέρω αν έχει σημασία, αν κινδύνευα εγώ και η οικογένειά μου, θα ήθελα να είμαι κάπου που θα αισθανόμουν πιο ασφαλής.Μακάρι να υπήρχε μια εύκολη και βιώσιμη λύση να λυνόταν αυτή η κατάσταση για όλους, φοβάμαι δεν υπάρχει.
Το ζήτημα του πώς θα λέγονται οι άνθρωποι αυτοί είναι εντελώς ανούσιο και προφανώς δεν λύνει κανένα πρόβλημα,απλώς βοηθάει μερικούς να νιώθουν ιδεολογικά ορθοί και ανθρωπιστές ενώ επιδεικνύει και την υποκρισία των ευρωπαίων που κρύβονται πίσω από λέξεις αλλά και από το "Δουβλίνο 2". Εννοιολογικά,είναι άλλο πράγμα ο λαθρομετανάστης και άλλο ο παράτυπος μετανάστης όπως άλλο πράγμα είναι μια λαθραία εισαγωγή (όπου δηλαδή δεν υπάρχει απολύτως κανένα έγγραφο και καμία διαδικασία) και άλλο μια παράτυπη εισαγωγη (όπου υπάρχουν μεν έγγραφα και ακολουθείται μια διαδικασία αλλά με λάθη και παραλείψεις). Όσο και να το στρογγυλέψουν οι βόρειοι ευρωπαίοι δεν μπορούν να μεταθέτουν τις ευθύνες τους σε μια φτωχή και χρεωκοπημένη χώρα του νότου,πόσο μάλλον όταν αυτή η χώρα με βάση το σενάριό τους είναι και εκ προοιμίου ο αποδιοπομπαίος τράγος της υπόθεσης.
Κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να γίνεται καν ο διαχωρισμός παράνομοι και νόμιμοι όταν αφορά ανθρώπους, που επιχειρούν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Κατ' αρχάς μπορεί να εμπίπτουν στην έννοια του πρόσφυγα και εισερχόμενοι στο έδαφός μας να δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο, πώς ξέρουμε εκ των προτέρων τι είναι αυτοί; Παραπέρα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί που τώρα αποκαλούμε νόμιμους μετανάστες εισήλθαν παράνομα/παράτυπα στη χώρα και στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν. Θέλω να πω ότι αφού δεν υπάρχει διαδικασία νόμιμης εισόδου όλων αυτών των μεταναστών (για την ακρίβεια είναι τόσο δύσκολη η "νόμιμη" είσοδος, που στην ουσία δεν υπάρχει) λογικό είναι να εισήλθαν λάθρα. Όλοι δηλαδή ήταν "λαθρομετανάστες" κάποτε. Μετά μας έφτιαξαν τα σπίτια, τα ολυμπιακά έργα, ξεσκάτισαν τα παιδιά μας και τους παππουδογιαγιάδες μας, μας τύλιξαν και μας έφεραν στο σπίτι τα σουβλάκια μας, μας έσκαψαν τους δρόμους μας, μας καθάρισαν τα σπίτια μας, μας μάζεψαν τις ελιές και τις φράουλές μας και μας τις πούλησαν στις λαικές μας και και και .... και τους κάναμε νόμιμους. Οι ίδιοι άνθρωποι ήταν και πριν και μετά, γιατί πρέπει να τους βάζουμε και να τους βγάζουμε την ταμπέλα λάθρο; Πες τους μετανάστες σκέτο τους ανθρώπους, γιατί αυτό είναι μόνο, να τελειώνουμε.
Παράνομος είναι οποίος δεν είναι νόμιμος. Οταν δηλαδή κανω κάτι που δεν ορίζεται απο τον νομό όπως να μπω πχ στην Αμερική θα ειμαι παράνομος... Illegal... Πολύ απλός και σωστός ορισμός Για εμένα.
Λαθραναγνώστης,λαθροκυνηγός,λαθραναγνώστης,λαθροχείρας,λαθρομετανάστης.Πού είναι το λάθος; (Υ.Γ.προς τούς συνήθεις βλακέντιους:δεν είμαι με τα γομάρια τής Χ.Α....)
Οι άνθρωποι αυτοί παραβιάζουν μια σειρά νόμων . Είναι δηλαδή παράνομοι , όχι εγκληματίες ,απλώς παράνομοι. Δεν παραβιάζουν κάποιους τύπους σαβουάρ βιβρ ...Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας όπως κάνει ο επίτροπος Μούιζνιεκς ...Αν απλώς παραβιάζουν κάποιους τύπους και δεν τρέχει τίποτα ...τότε να τους μεταφέρουμε με ασφάλεια με φεριμπότ λ.χ. στην Γαλλία να παραβιάσουν εκεί κάποιους ... τύπους ! Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.Μακάρι να ήταν. Θα ήταν πιο ειλικρινές να επιβληθεί δια νόμου στην ΕΕ ο χαρακτηρισμός τους ως μεταναστών νέτα σκέτα χωρίς κανέναν επιθετικό προσδιορισμό.
Παράνομοι ...παράτυποι ...ή σκέτο μετανάστες ...το πρόβλημα είναι οι λέξεις αλλά το τι θα κάνουν τα κράτη και οι λαοί της ΕΕ με τους ανθρώπους αυτούς ...Η λύση δεν είναι εύκολη και το βασικό μακροπρόθεσμο πρόβλημα είναι ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες δεν είναι αφομοιώσιμοι .
Νόμιζα πως το παράνομος μπροστά από το μετανάστης όριζε τη διαφορά του από τον νόμιμο μετανάστη (αυτόν/ην που δηλαδή με τα απαραίτητα έγγραφα και αιτήσεις εισέρχεται σε μια χώρα).Η χρήση της λέξης ως μειοτικό και ως ιδιότητα ανθρώπου προφανέστατα είναι λανθασμένη.Αν το 'παράτυπος' εξυπηρετεί καλύτερα, τότε ας χρησιμοποιείται αυτό.
Τι μας λένε οι Ευρωπαίοι λοιπόν; Κρατήστε τους μετανάστες εκεί στο σταύλο σας γιατί τα σαλόνια μας παραείναι σικ γι αυτούς ε και μην είσαστε και τόσο λαϊκοί τύπου και τους αποκαλείτε λαθρομετανάστες ή παράνομους μετανάστες! Άνθρωποι είναι και εκείνει. Πείτε τους παράτυπους είναι πιο κομ ιλ φο. ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΜΗ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΣΑΣ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΑ ΠΙΣΩ ΠΑΚΕΤΟ ΜΟΛΙΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΣΑ.