Forbes: Η Ελλάδα αλλάζει

Forbes: Η Ελλάδα αλλάζει Facebook Twitter
18

Μια αχτίδα φωτός πίσω από την κατήφεια που επικρατεί στην Ελλάδα, βλέπει ο αναλυτής Πάνος Μουρδουκούτας σε άρθρο του στο διαδικτυακό Forbes. Όπως αναφέρει, η χώρα αλλάζει αφού αεροπλάνα, τρένα και πλοία είναι στην ώρα τους, οι  δρόμοι των μεγάλων πόλεων είναι γαλήνιοι, με πολύ λίγους διαδηλωτές και τα κλειστά καταστήματα αρχίζουν να ανοίγουν και πάλι με νέους ιδιοκτήτες και νέες επιχειρηματικές ιδέες.

Όπως γράφει ο αναλυτής, για χρόνια η Ελλάδα ακολούθησε ένα ημισοβιετικό, ημιλατινοαμερικανικό μοντέλο ανάπτυξης των επιχειρήσεων, «ανακατεύοντας» αγορές και κυβερνήσεις. Αυτό, σημειώνει, οδήγησε σε μεγάλες και διεφθαρμένες κυβερνήσεις που δεν διέθεταν τους πόρους για τη χρηματοδότηση των πολλαπλών ρόλων τους στην οικονομία.

Το μοντέλο αυτό ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου προσπάθησε να ιδρύσει ένα μικτό σύστημα αγοράς που συνδύαζε τα καλύτερα χαρακτηριστικά των αγορών και την κυβέρνηση. Αυτό οδήγησε προς τα πίσω τη χώρα με εκτεταμένες συνέπειες στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, και στο οικονομικό μέλλον της Ελλάδας.

Τώρα, τονίζει ο Μουρδουκούτας, το ελληνικό μοντέλο αρχίζει να αλλάζει. Το μέγεθος της κυβέρνησης έχει μειωθεί, οι κρατικές επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν, η διαφάνεια βελτιώνεται, και η ηρεμία επιστρέφει στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Αποτέλεσμα; Τα δημοσιονομικά ελλείμματα στρέφονται σε πλεονάσματα, οι εξαγωγές και ο τουρισμός είναι στα ύψη, η ναυτιλία καλπάζει, και το πραγματικό ΑΕΠ επιστρέφει….Με απλά λόγια: Η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εφαρμόζοντας τα σωστά θεσμικά όργανα στους σωστούς τομείς, απελευθερώνοντας την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της.

Και οι αγορές το λαμβάνουν υπόψη.

Εκτός των παγκόσμιων αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στην κορυφή του καταλόγου με τις καλύτερες επιδόσεις κατά το πρώτο δεκαήμερο του 2014.

18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Με συγχωρειτε.Μπορει καποιος να μου πει ενα αρθρο του συγκεκριμενου περιοδικου που να εχει χαρακτηρισθει ποτε απο τα πραγματικα μεγαλου κυρους διεθνη ΜΜΕ ως αντικειμενικο,διεξοδικο και αμεροληπτο ; Ενα μονον ! Μου αρκει !
Χα χα χα χα! Άκου το αεροπλάνο φεύγει στην ώρα του! Ας πει κάποιος στον κύριο πως το αεροπλάνο φεύγει στην ώρα του γιατί το αεροδρόμιο δεν έχει πτήσεις, γιατί έχει τόσο ακριβούς φόρους που οι αεροπορικές έχουν μετακομίσει στην Κωνσταντινούπολη. Λες "Καλωσήλθατε στο ΔΙΕΘΝΕΣ αεροδρόμιο Ε.Β." και κοιτάς γύρω σου και δεν υπάρχει άνθρωπος!
Νομιζετε πως νοιαζεται κανεις για τους μισθους και το βιοτικο επιπεδο του ελληνικου λαου? Για πιο λογο ζητωκραυγαζετε απο κατω? Το αεροπλανο ας φυγει και μια ωρα αργοτερα, αν ειναι να μην ειχαμε ποσες χιλιαδες αυτοκτονιες λογω οικονομικων προβληματων. Εχουμε πεσει σε μια καλοστημενη παγιδα ωστε να ρημαξουν τον ελληνικο πλουτο. Και το χειροτερο? Λεμε και ευχαριστω απο πανω! Καληνυχτα Ελλαδα!
Παντως τη δεκαετια του 80 που ημουν μαθητρια, και του 90 που εγινα φοιτητρια, απο οτι θυμαμαι μια χαρα περνουσαμε. Και χωρις δανεια και πιστωτικες καρτες.
Δεν συμφωνώ με το άρθρο, είναι πάρα πολύ νωρίς για συμπεράσματα εν μέσω της κρίσης.Άσε που τα συμπεράσματα είναι αστεία!...Ποτέ για κάποιον ασθενή στην εντατική δεν βγάζεις συμπεράσματα και αν βγάλεις, πιθανότατα να είναι λανθασμένα.Αν λάβουμε όμως υπ' όψιν τα συμπεράσματα του αρθογράφου, να θυμηθούμε την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 που όλα δούλευαν «ρολόι»; (Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό, πρόχειρων συμπερασμάτων). Καλοκαίρι-Φθινόπωρο 2004. Συχνά συμπεραίνονταν, από ξένα και ελληνικά έντυπα, πως η Ελλάδα αλλάζει. Θυμάμαι διάφορα (γραφικά )άρθρα της εποχής που έγραφαν πως μέχρι και οι ταξιτζήδες ήταν ευγενικοί!... Τελικά είμαστε ή του ύψους ή του βάθους. Η θα πρέπει να μας πληρώνουν για να είμαστε συνεπείς, έστω σε κάποια θέματα, ή να μη έχουμε μία...!● Στη συνέχεια, όπως αποδείχτηκε, ακόμη και η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων υπερκοστολογήθηκε...!● Αυτά τα περί ημισοβιετικών, ημιλατινοαμερικάνικων μοντέλων ανάπτυξης είναι τουλάχιστον αστεία. Ελληνικό είναι αυτό το μοντέλο «ανάπτυξής», ΕΛΛΗΝΙΚΟ!!!● «Τώρα, τονίζει ο Μουρδουκούτας, το ελληνικό μοντέλο αρχίζει να αλλάζει. Το μέγεθος της κυβέρνησης έχει μειωθεί, οι κρατικές επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν, η διαφάνεια βελτιώνεται, και η ηρεμία επιστρέφει στους δρόμους των μεγάλων πόλεων».Που τα βλέπει όλα αυτά; Αλήθεια, που τα βλέπει;;; Άσε που αυτή η... ηρεμία και η πλήρης απάθεια πρέπει να αρχίσει να μας προβληματίζει πολύ σοβαρά!
"ημισοβιετικό, ημιλατινοαμερικανικό μοντέλο ανάπτυξης"Και όμως αυτό ακριβώς το μοντέλο που μας χρεοκόπησε ακόμα και σήμερα είναι το πρότυπο της αντιπολίτευσης και τεράστιου κομματιού της κοινωνίας.Και αναθεματίζουμε το παρών ζητώντας απεγνωσμένα αυτούσιο το παρελθόν.
Όχι πως οι κυβερνώντες το απορρίπτουν ή είδαν το αδιέξοδο του.Απλα αυτοί εχουν το χερι των πιστωτών βαλμένο βαθειά στην έδρα τους και μην μπορώντας να κάνουν αλλιώς αλλάζουν ή υποκρίνονται πως αλλάζουν κάποια από τα κακώς κείμενα.
Παντως τις δεκαετιες 80 και 90, υπηρχαν δουλειες, ο κοσμος ειχε αγοραστικη δυναμη και δεν υπηρχαν δανεια και πιστωτικες καρτες. Η κατρακυλα και οι φουσκες τιμων και των δανειων, αρχισαν απο την ωρα που μπηκαμε στο ευρω.
Ναι μια χαρά περνάγαμε για αυτό τώρα που γυρίζει το εισόδημα μας στα επίπεδα των 90's έχουμε φρικάρει...Εκτός αν εννοείς πως τα 90's ήμασταν ανέμελοι, ελεύθεροι και ωραίοι και χωράγαμε σε όλα μας τα ρούχα. Εδώ συμφωνούμε.Το ευρώ ξέρεις φταίει που πολλαπλασιάσαμε τις κρατικές δαπάνες για μισθούς συντάξεις και εφάπαξ ή για το ότι διόριζαν από το παράθυρο δεκαπλάσιοι από όσους διόριζαν μέσω ΑΣΕΠ...
Και όσο εξακολουθούμε απεγνωσμένα να προστατέψουμε το υπερτροφικό ευρύτερο δημόσιο με τις εταιρίες του, τα ΝΠΔΔ του και τις ΜΚΟ του φορολογώντας αγρίως όποιον μιλάει Ελληνικά, ανεξαρτήτως δυνατοτήτων η ανεργία και η φτώχεια θα κυριαρχούν.
Καλα τα νούμερα... Ο κοσμος όμως πως ζει δεν μας λέει το άρθρο του κυρίου αυτού.. Πράγματι αλλάζουν πράγματα αλλα εις βάρος του φτωχού πλέον κόσμου... Οι δομές και τα πάρτυ των πολιτικών παραμένουν...
Δεν γίνετε απο την μια μέρα στην άλλη οι μισθοί να αρχίσουν να ανεβενουν, θέσεις εργασίας να φτιαχτούν και όλοι να είμαστε χαρούμενοι. Όπως ακριβώς δεν άρχισε κατευθείαν και η κατρακύλα μας. Τα πρώτα σημάδια ύφεσης της οικονομίας μας άρχισαν το 2006 αλλα έπρεπε να φτάσει 2009 για να γίνει αισθητό το πρόβλημα και στην κοινωνία. Μην ψάχνετε για θαύματα γιατί δεν υπάρχουν. Ειδικά στην περίπτωση μας θέλει πολύ δουλειά και υπομονή για να διορθώσουμε την οικονομία μας.
Οι κοινωνικές ανισότητες παγκοσμίως συνεχώς αυξάνονται... Φυσικά και η οικονομία "φτιάχνει" και "χαλάει", το ζήτημα είναι ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν και τι. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα λόγος η κατάσταση να αναστραφεί υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων τη στιγμή που αυτό δεν γίνεται πουθενά. Και τη μεσαία τάξη με τη λαμογιά (ημισοβιετία το λένε πιο σικ στο άρθρο)την αποκτήσαμε. Δεν είναι τυχαίο που προτείνεται η μετανάστευση ως σχεδόν μοναδική λύση (την ίδια στιγμή σε άλλα άρθρα και του παρόντος). Δεν θα διορθωθεί τίποτα. Για να υπάρχουν "καλές" οικονομίες πρέπει να υπάρχουν οι "σκάρτες", να δω τι λαμογιές θα σκεφτούμε πάλι.