Ιπτάμενα κτίρια

Facebook Twitter
3

Ο ισπανός φωτογράφος Rafa Zubiria, με την φωτογραφική του σειρά No Way Home, μας ξεναγεί σ' έναν υπερρεαλιστικό κόσμο, σ' ένα αστικό περιβάλλον όπου τα κτίρια αιωρούνται ελεύθερα, μυστηριωδώς απελευθερωμένα από την βαρύτητα και την στοιβαρότητα της κατασκευής τους.

Οι εικόνες προσδοκούν να συνδυάσουν την αρχιτεκτονική μας ματιά με την φαντασιακή μας ικανότητα, ώστε να αντιληφθούμε το κτισμένο περιβάλλον γύρω μας και τον αστικό ιστό, ως μέρος ενός πολυεπίπεδου χωρικού σύμπαντος.

 

Αυτός ο σουρεαλιστικός κόσμος, προσφέρει μια περίεργη γαλήνη στον θεατή, λες και αυτή η περίεργη ανύψωση των κτιρίων-κατασκευές βαριές και τυπικά γερά θεμελιωμένες στο έδαφος-εκπληρώνει κάποια αρχέτυπη ανθρώπινη επιθυμία υλικής απελευθέρωσης.

Οι εικόνες των ιπτάμενων κτιρίων του Rafa είναι σχεδόν ενοχλητικές, δίνοντας ταυτόχρονα και μια αίσθηση κανονικότητας. Τα ιπτάμενα κτίρια παρουσιάζονται σαν ένα σύνηθες θέαμα στον ορίζοντα, σαν να ήταν εκεί από πάντα, αλλά την ίδια στιγμή μοιάζουν απλησίαστα, αντιπροσωπεύουν ένα χωρικό στοιχείο που χάθηκε- ένα αστικό κομμάτι που 'αφήσαμε' να φύγει μήπως; Σε κάθε περίπτωση, προκαλούν νοσταλγία..

 

 

Όπως λέει και ο ίδιος, "με αυτό το πρότζεκτ προσπάθησα ν' αποτυπώσω εκείνο το σημείο στην ζωή ενός ανθρώπου, που  συνειδητοποιεί ότι αυτό που πάντα θεωρούσε ως σπίτι δεν είναι πλέον το σπίτι του. Υπάρχει μια ρήξη με το παρελθόν που δεν μπορεί να ανακτηθεί πια και αυτή η ρήξη συνοδεύεται από μια αίσθηση απώλειας και νοσταλγίας."

 

 —

 

 

 

Τα κτίρια του γάλλου φωτογράφου Laurent Chéhère, αν και επίσης αιωρούμενα, μοιάζουν περισσότερο στατικά. Στην δικιά του φωτογραφική σειρά, Flying Houses, το κτίσμα έχει αποσπαστεί από τον αστικό ιστό για να ξεχωρίσει και να αναδειχθεί ως προς τα μορφολογικά του στοιχεία.

 

 

 

Εδώ, ο φωτογράφος θέλει ν' απομονώσει το κτίριο από τον περιβάλλοντά του χώρο ώστε ν' αποκαλυφθεί η μορφολογική του ποιότητα. Κυρίως όμως, αυτή του η 'έξοδος' από την μονοτονία της πόλης, μας αναγκάζει σαν θεατές να επαναπροσδιορίσουμε το κάθε κτίσμα ως έναν 'ζωντανό' οργανισμό, ως ένα βασικό και αναγκαίο κομμάτι του ανθρώπινου κόσμου, αστικού ή μη.

 

 

 

Τα ιπτάμενα κτίρια του Chéhère, παρότι έχουν κάποια στοιχεία κατοίκησης-απλωμένα πλυντήρια, διαφημιστικές πινακίδες, κεραίες, φυτά κτλ.-παρουσιάζονται μόνα στον απέραντο ουρανό χωρίς ύπαρξη οικείου περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας τους εαυτούς τους πλέον σαν ξεχωριστές 'υπάρξεις', μακριά από την ανωνυμία του οικοδομικού τετραγώνου.

 

 

 

 

Εικόνες που προτρέπουν τον θεατή να επανεκτιμήσει την απλή ομορφιά των κτιρίων γύρω του και ν' αντιληφθεί την ζωή που το κάθε ένα ξεχωριστά κρύβει μέσα του.

 

 

 

 

 

 
Design
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

ADM 2024: The New Vision / Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

Με έργα σε απροσδόκητα μέρη του πλανήτη, οι Minas Kosmidis Architects δημιουργούν, με επίκεντρο τις καθαρές γραμμές, τις εκάστοτε πολιτιστικές επιρροές και τα εκλεκτικά στοιχεία, με στόχο μια πολυαισθητηριακή εμπειρία κατοίκησης.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής

ADM 2024: The New Vision / Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής

Ο Τσαμπίκος Πετράς διερευνά την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο των σύγχρονων αλλαγών, αναζητώντας, μέσω της δημιουργικής προσέγγισης του γραφείου PETRĀS architecture, νέους τρόπους σύνδεσης των έργων με τον χρήστη, την ύλη και το νόημα.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Αρχιτεκτονική και healthy living: Η ISOMAT δεσμεύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη

ADM 2024: The New Vision / Αρχιτεκτονική και healthy living: Η ISOMAT δεσμεύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη

Από την ανακαίνιση του Hilton Athens μέχρι το πρώτο ολοκληρωμένο κτίριο του Ελληνικού, τα καινοτόμα προϊόντα της ISOMAT ενισχύουν τα κορυφαία αρχιτεκτονικά έργα με λύσεις που υποστηρίζουν τις πιστοποιήσεις LEED, BREEAM και WELL.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Πιερή: «Η αρχιτεκτονική της αειφορίας αναζωογονεί περιβάλλον και συναίσθημα»

ADM 2024: The New Vision / Στέλλα Πιερή: «Η αρχιτεκτονική της αειφορίας αναζωογονεί περιβάλλον και συναίσθημα»

Σε μια εποχή αυξανόμενων περιβαλλοντικών προκλήσεων, το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris.Architects αποδεικνύει ότι το κτίριο του αύριο μπορεί να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και την κοινωνία, συνδυάζοντας τη βιωσιμότητα με την αισθητική και την ανθρώπινη ευεξία.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Votanikos Business Park: Η Dimand μεταμορφώνει τις πρώην εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας

ADM 2024: The New Vision / Votanikos Business Park: Η Dimand μεταμορφώνει τις πρώην εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας

Tο όραμα της Dimand, που μέχρι σήμερα μεταφράζεται σε ένα χαρτοφυλάκιο γεμάτο καινοτόμα large-scale projects, εμπλουτίζεται με έναν κόμβο επιχειρηματικής δραστηριότητας που συνδυάζει χώρους πρασίνου και σύγχρονες υποδομές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Βοτανικού.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Ρένα Σακελλαρίδου: «Θέλω η αρχιτεκτονική να έχει βάθος, σύνθεση, δομή»

ADM 2024: The New Vision / Ρένα Σακελλαρίδου: «Θέλω η αρχιτεκτονική να έχει βάθος, σύνθεση, δομή»

Η επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου RS SPARCH και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κοιτάζει πέρα από τα renders, προτείνει λύσεις για μια νέα σχέση μεταξύ πολιτείας και αρχιτεκτόνων και εξηγεί τη θέση της για μια αρχιτεκτονική με ουσία – και με φαντασία!
ΗΡΑ ΣΙΝΙΓΑΛΙΑ
Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο

ADM 2024: The New Vision / Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο

Ένας μοντέρνος ανασχεδιασμός που αγκαλιάζει την αρχαία κληρονομιά και εμπνέει τη σύγχρονη κουλτούρα στον χώρο εργασίας.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Οι κάθετοι κήποι της Αθήνας

ADM 2024: The New Vision / Οι εντυπωσιακοί κάθετοι κήποι της Αθήνας

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Άρης Γιαννόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου WOA εξηγεί γιατί οι πράσινοι κήποι, πέρα από την καλαισθησία που προσφέρουν, είναι σημαντικοί για τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στην πόλη και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
M. HULOT

σχόλια

3 σχόλια
Έψαχνε καιρό, είχε αποφασίσει να μην ταξιδέυει καθημερινά. Τους τελευταίους δύο μήνες περιόρισε τα ταξίδια του στις δύο με τρεις μέρες την εβδομάδα.Ηταν πλέον δύσκολο να πετάει, όχι επειδή απαιτούσε ενέργεια, απλά δεν άντεχε να βλέπει την ανθρώπινη δυστυχία από ψηλά. Όσο και να το πόναγε, η ίδια κατάρα συνεχιζότανε: όπου πήγαινε, όπου στεκότανε το έδαφος σταδιακά μαύριζε, η διάθεση των ανθρώπων χαλούσε, ο αέρας γέμιζε μιζέρια. Περνόυσαν μήνες ή χρόνια, αλλά τίποτα δεν άλλαζε, πάντοτε η ίδια ιστορία. Το χειρότερο απ'όλα δε ήταν πως κουβαλούσε τις αναμνήσεις των κατοίκων του, της γειτονιάς, της κάθε πόλης.Εκείνοι που κοίταγαν τις φωτογραφίες του μιλούσαν για γλυκειές νοσταλγίες, το ιπτάμενο κτήριο όμως ήξερε πως ήταν μονο μερικές στιγμές.Αναστέναξε, ανυψώθηκε και ξεκίνησε να πετάει προς μιαν άλλη γη. Πόσο του έλειπε να ριζώσει κάπου ξανά..