Στο σημερινό ‘Α, μπα’: το αγκαθάκι της ζήλειας

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: το αγκαθάκι της ζήλειας Facebook Twitter
31


________________
1.


Αγαπητή Λένα, διαβάζω τακτικότατα τη στήλη σου, σε βρίσκω πάντα εύστοχη και με απαντήσεις που χτυπούν στο κόκκαλο και αποτελούν food for thought. Μπράβο! Keep up the good work.

 

Κατ'αρχάς, είμαι 21 και φοιτητής Βιολογίας στο ΕΚΠΑ και θα ήθελα την άποψή σου για το αμφιλεγόμενο ζήτημα της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Διαφωνώ με την πολιτική που ακολουθείται και ,προφανώς, βρίσκω σ'ένα βαθμό άδικες τις αθρόες απολύσεις.
Είμαι κατά του ομαδικού τσουβαλιάσματος των δημοσίων υπαλλήλων. Οκ , υπάρχουν αυτοί που μπήκαν με θεμιτά μέσα και αυτοί που μπήκαν με αθέμιτα. Κάποιοι απ'τους τελευταίους απέδειξαν ότι κάνουν σωστή δουλειά και είναι χρήσιμοι και κάποιοι όχι. Υπάρχουν διοικητικοί που βγάζουν περισσότερη δουλειά από μεγαλοκαθηγητάδες και άλλοι που βολεύτηκαν κι έχουν μείνει σε
γνώσεις 15 χρόνια πίσω. Κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους και πολύ καλά κάνουν και αντιδρούν. Από την άλλη οι φοιτητές. Φοιτητές αδιάφοροι. Φοιτητές διχασμένοι. Φοιτητές κομματικοποιημένοι και φοιτητές αγωνιστές(!) με μπετόν αρμέ ιδεολογίες που βλέπουν ότι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης και συμπαράστασης είναι η κατάληψη σχολών. Και τελικά, οι μεν ζητούν τη στήριξη των δε. Προσωπικά, θεωρώ ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να παραμένει ανοιχτό.
Μόνο οι καταλήψεις είναι ο σωστός τρόπος αντίδρασης; Επίσης, τόσοι άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα έχουν απολυθεί ήδη, γι'αυτούς δε νοιάζεται κανείς; Στον αντίποδα, πρωτοετείς φοιτητές
πληρώνουν ενοίκια κι έξοδα 4 μηνών, χωρίς να έχουν γραφτεί καν ακόμη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι παρατείνουν τις σπουδές τους δεδομένης της κατάστασης με χαμένες εξεταστικές. Αυτούς τους
σκέφτεται κανείς; Δεν είναι δυνατόν να είναι άσπρο-μαύρο η κατάσταση, αλλά ειλικρινά δε μπορώ να ξεδιαλύνω πλήρως το τοπίο. Ακόμη, σκέφτομαι πως ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του και οι
διοικητικοί μπορεί να απεργούν "εκ του ασφαλούς¨ εκμεταλλευόμενοι και το άσυλο. Είπα όλους τους προβληματισμούς μου σε μια συνέλευση στη σχολή, φυσικά πέσανε να με φάνε, γιατί
δυστυχώς τις περισσότερες φορές δε γίνεται γόνιμος διάλογος.
Αναγνωρίζω δίκαιο και στις δυο πλευρές, αλλά δε μπορώ να καταλήξω κάπου. Έχει νόημα όλο αυτό; - almostblue

Αν έχει νόημα τι; Η συζήτηση και ο προβληματισμός;


Όποιος έχει και την ελάχιστη πρόθεση να συζητήσει, θα αναγνωρίσει ότι υπάρχουν αντιμαχόμενες πλευρές με τα δίκια και τα άδικά τους, κάποιοι που θυσιάζονται και κάποιοι που εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Όποιος θέλει να προσπαθήσει στ' αλήθεια να είναι δίκαιος, ξέρει ότι όποια απόφαση και να παρθεί, κάποιος θα είναι αδικημένος. Όποιος πιστεύει ότι ξέρει ακριβώς τι πρέπει να γίνει και δεν έχει καμία αμφιβολία, δεν ξέρει τι του γίνεται. Το τοπίο δε μπορεί να ξεδιαλυθεί. Όλες οι λύσεις κακές είναι. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι να επικρατήσει η λιγότερο κακή.


Ποια είναι η λιγότερο κακή; Ιδανικά θα προέκυπτε μέσα από τις αντικρουόμενες ομάδες, αν είχαν όλες την κατάλληλη εκπροσώπηση.


________________
2.


μπορείς να μου εξηγήσεις όταν σου λένε ότι να μην τους ξαναενοχλήσεις και δεν ενοχλείς, αυτοί γιατί ενοχλούνται απο την απούσια σου? broken arrow-erotevmenos sxisofrenis


Πολύ με εκνευρίζει αυτή τη ατάκα. Τη λένε αυτοί που λένε και «τα σπάει», το «αν θέλεις» και το «το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν αναπτύχθηκε ποτέ αστική τάξη».


________________
3.


Λένα μου, γιατί το αγκαθάκι της ζήλιας να μας τσιμπάει όταν βλέπουμε ότι ο φίλος μας έχει κρατήσει φωτογραφίες και γράμματα της πρώην του???? και είναι τόσο ανοικτός και ειλικρινής τύπος .... Βέβαια κι εγώ δεν αναφέρω τίποτε αλλά το σκέφτομαι περόλο που χμ .... και νεότερη είμαι και καλύτερη σε ορισμένους τομείς .....- Ioanna

Νεότερη ε; Μεγάλο πλεονέκτημα, πιο γερό σασί, λιγότερα χιλιόμετρα. Ποιας χρονιάς είσαι όμως; Άκουσα ότι το '81 και το '83 βγήκαν πολλά ελαττωματικά μοντέλα.

________________
4.


Αφού "κάθε πέρσυ και καλύτερα" γιατί "και του χρόνου"?-Εγκαίν-again


Αχ, όχι ερωτήσεις με παροιμίες και γνωμικά.


________________
5.


Αγαπητή Λένα,
πιστεύεις ότι μπορεί να ξεφύγει κάποιος από το βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό του; Φοβάμαι μήπως τα οικογενειακά μας δράματα μας κρατάνε δεμένους με αόρατη κλωστή κ μεις νομίζουμε ότι προχωράμε αλλά μια μέρα... Συγκεκριμένα, φοβάμαι μην αποκτήσω το ψυχικό νόσημα της μητέρας μου. Παρατηρώ φίλους να αναζητούν υποσυνείδητα μανιωδώς τις ίδιες αρρωστημένες καταστάσεις που είχαν στις οικογένειες τους. Εντάξει, συμπεράσματα ΛΕΝΦΟΥ θα πεις. Σίγουρα είναι βαριά η οικογενειακή κληρονομιά, αλλά λες να μπορούμε να τη δαμάσουμε; Σε φιλώ-nnn

Δεν είναι συμπεράσματα lenfou τα θέματα κληρονομικότητας, είναι δεδομένο που δεν αμφισβητείται. Συγχέεις όμως τις ασθένειες, οι οποίες κληρονομούνται, με τα πρότυπα που αναπαράγουμε υποσυνείδητα. Για τις ασθένειες δε μπορείς να κάνεις κάτι πέρα από το να παρακολουθείς τον εαυτό σου με επιστημονικές μεθόδους. Για τα οικογενειακά βάρη που κουβαλάμε από τα παιδικά μας χρόνια, ίσως και να μπορούμε να κάνουμε κάτι, αν τα αναγνωρίσουμε και αν το παλέψουμε πολύ.

________________
6.


Αγαπητή Α, μπα, υπάρχει κανένας εύκολος τρόπος, κάποιο τρικ, για να καθαρίσω ένα ρόδι; Μου αρέσουν πολύ, αλλά κάθε φορά που το καθαρίζω μου ΄ρχεται να το πετάξω στο κεφάλι του άντρα μου από τα νεύρα! Any ideas?- patience



 

________________
7.


Αγαπητή Α,μπα,
Πρόσφατα παρατήρησα την εξής τάση που έχω: αν κάποιος με βλέπει ερωτικά, νιώθω ότι δεν είμαι αρκετά καλή για φίλη. Και αν κάποιος με βλέπει φιλικά, νιώθω ότι δεν είμαι αρκετά ελκυστική, ερωτική κλπ.
Τι γνώμη έχει γι'αυτό και πως βγαίνω από αυτό το ηλίθιο τριπάκι (ή τρυπάκι :D);- girlfriend_in_a_comma

Το «φίλη» και «ερωμένη» δεν είναι ασυμβίβαστες έννοιες. Αν δεν το καταλαβαίνεις αυτό, ούτε καλή φίλη θα είσαι, ούτε καλή ερωμένη.

31

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

17 σχόλια
#3, μη τυχει και δουμε καμμια κοπελα με καλη ψυχολογια (και ολιγη επαρση, γιατι οχι), αμεσως να τη κατεβασουμε, γιατι δεν εχει πηξει το διαδικτυο με κοριτσια με χαμηλο ηθικο. Οπισω ρε!
#7.Εσενα τωρα οτι και να σου απαντησει κανείς εσυ παλι κατι ασχετο θα νιωθεις.Εχεις βιτσιο παντα να μην εισαι 'αρκετα' κατι.Αν δεν φταιει η μαμα σου εγω θα παω μεταναστης στα Φιτζι.
#2.Ο τελευταιος ανθρωπος πανω στη γη που ενοχληθηκε απο την απουσια σου ηταν ο κηδεμονας που επρεπε να τραβηχτει στο σχολειο για να τη δικαιολογησει.Τα υπολοιπα ειναι της τρελλας σου.
#3 Η αμήχανη στιγμή που διαβάζω την απάντηση και συνειδητοποιώ ότι εγώ είμαι του ’81 και η αδερφή μου του ’83 και δεν έχουμε άλλα αδέρφια. Όταν ήμασταν μικρά κάτι είχα ακούσει ότι δεν καλύπτει η εγγύηση, αλλά δεν είχα καταλάβει.
Κόβουμε το ρόδι στη μέση. Παίρνουμε το μισό και το κρατάμε πάνω από μία λεκανίτσα με την κομμένη πλευρά να κοιτάει κάτω. Με μία ξύλινη κουτάλα κοπανάμε το ρόδι από την πάνω πλευρά. Με αυτό τον τρόπο, όλα ρα σπιτάκια πέφτουν στη λεκανίτσα. Απλά κ σχετικά καθαρά.
αγαπητε almostblue της ερωτησης #1, δεν νομιζω οτι εχεις ψαξει σε βαθος το προβλημα.αν το εκανες θα εβλεπες οτι ,ναι, ο μονος τροπος που μπορει να γινει αισθητος και να κανει την πλειοψηφια να σε παρει στα σοβαρα ειναι η καταληψη και η απεργια.δες απο τον εαυτο σου : αν η σχολη σου δεν ηταν κλειστη κατα πασα πιθανοτητα δεν θα ειχες ακουσει και ασχοληθει για τους απολυμενους διοικητικους.προφανως και ειναι εξισου σημαντικες οι απολυσεις στον ιδιωτικο τομεα, αλλα οπως μαλλον δεν ξερεις εκει δεν "επιτρεπονται" οι συλλογοι εργαζομενων και επομενως δεν μπορουν να ακουστουν και να κανουν κατι.τι εννοεις?οτι δεν αντιδραει κανενας γι' αυτους?αν γινοταν πορεις καθε μερα για ολους τους απολυμενους θα ερχοσουνα?μαλλον οχι.παρ΄ολα αυτα πολλα κομματα(οσο και αν δεν σου αρεσει) ειναι εναντια σε πολιτικες που προκαλουν ολα αυτα τα προβληματα και προσπαθουν να βρουν λυσεις και αυτη τη στιγμη που μιλαμε για το πως θα αλλαξει η λουπα πολιτικης στην οποια εχουμε πεσει για να ερθουν καλυτερες μερες για ολους μας- ολους, οχι μονο λιγους!μονο αν κατσεις μονος σου να διαβασεις και να σκεφτεις θα μπορεσεις να καταλαβεις, οτι και να σου πω θα το παρεις ετσι 'η αλλιως αναλογα με το τι εχεις ακουσει.τελος, φυσικα και οι φοιτητες πληττονται απο τις απεργιες και οικονομικα και ψυχικα, αλλα 1 εξαμηνο δεν ειναι και τοσο μεγαλο προβλημα για την πλειοψηφια δεδομενου οτι τοσο και ακομα περισσοτερο θα καθεται σπιτι με το πτυχιο.δυστυχως δεν μπορουν να καταλαβουν οι 18χρονοι οτι μιλαμε για ανθρωπους που χανουν τη δουλεια τους και πιθανον να εχουν βιοποριστικο προβλημα.συνεπως ειναι πολυ μεγαλυτερης ταξης μεγεθους προβλημα απο 1 χαμενο εξαμηνο, ελπιζω να το καταλαβαινεις. πολυ λιγοι το καταλαβαινουν ομως,γι' αυτο και ελαχιστοι εριξαν ευθυνες πρωτιστως στους κυβερνωντες πολιτικους.και οσο γινεται αυτο και οι χαμηλοτερες κοινωνικες ομαδες ριχνουν ευθυνες η μια στη αλλη, αντι να αλληλοβοηθουνται, τοσο θα τρωγονται μεταξυ τους, θα τις εκμεταλλευονται και θα βγαινουν οι μεγαλοι χαμενοι της ιστοριας.
Ίσως ο φίλος σου είχε κρατήσει τις φωτογραφίες και τα γράμματα της πρώην επειδή ήταν μεγαλύτερη και με πλήρη επίγνωση του ότι δεν είναι η καλύτερη στον κόσμο, επειδή δεν είχε τέτοιου είδους ανασφάλειες και επειδή ίσως καταλάβαινε ότι οι άνθρωποι δεν γεννιούνται τη στιγμή που σε γνωρίζουν…έχουν ήδη αποσκευές που τις κουβαλούν από προηγούμενα ταξίδια. Ξέρεις κανέναν να πετά τις φωτογραφίες από τη Σαντορίνη επειδή θα πάει Κέρκυρα?
Respect. Και R.I.P. στους πρώην που μεγαλώσαμε για να μας φύγουν, να πάνε αλλού και να κλαίνε πάνω από βινύλια που τους δείξαμε και να συνειδητοποιούν αυτά που προανέφερε η Aloutero. Όσο για τις φωτογραφίες, είναι σπουδαίο crush test και για εμάς και για εκείνους. Το θέμα είναι τί γίνεται αν σ΄αφήσει για ακόμη μεγαλύτερη, τότε γίνεσαι για πάντα και η καλύτερη και η μικρότερη. Ε ρε αποθέωση της γυναικείας ματαιοδοξίας! Άσε που αυτοακυρώνεται αν έχει πει ατάκες του στυλ "'κάνεις σαν τη μάνα μου" Α ΧΑΧΑΧΑΑΧ
#3Για αυτό και εγώ που είμαι πάντα μεγαλύτερη και δεν είμαι καλή σε κανέναν τομέα, δεν έχω τέτοια ζητήματα, αφήνω τη ζήλεια σε όσες πιστεύουν ότι είναι μικρότερες και καλύτερες σε άλλους τομείς.
Χαχαχα, Boris, δεν παλεύεσαι-διόλου απίθανο το βρίσκω ο τύπος να έχει κρατήσει φωτογραφίες και γράμματα δικά σου, εδώ που τα λέμε...ξεπερνιέται τέτοιο πνεύμα; Μην το γελάς, ο κόσμος είναι μικρός.(Τί να το κάνεις, θα μου πεις, "αφού τον χαίρεται μιαν άλλη, μια ζηλιάρα αγκαλιά..")
Τις φωτογραφίες που ήμουν 5 κιλά πιο χοντρή και το μαλλί μου έψαχνε να βρει προσανατολισμό στη ζωή του;!!! Κι αν τις βρει η άλλη;!!! Θε μου! Και μεγαλύτερη και χειρότερη σε άλλους τόμεις και κακοκουρεμένη;!
6: Γιατί ρε φιλενάδα να το πετάξεις στο κεφάλι του άνδρα σου. Το φταίει αυτός που ή φύση έκανε το ρόδι, νόστιμο αλλά και δύσκολο στο καθάρισμα; Όλα εμείς οι καημένοι οι σύζηγοι τα πληρώνουμε...Τέσπα, εγώ το έχω λύσει αλλιώς το θέμα. Τα στύβω και πίνω τον χυμό τους.
Με ηλεκτρικό πορτοκαλοστίφτη τα στύβω, όπως λέει και ο Parisios, δεν χρειάζεται αποχυμωτής, αν και έχω και τέτοιο και δουλεύει μια χαρά, αν απλά το ξεφλουδίσεις το ρόδι.Στον πορτοκαλοστίφτη απλά τα κόβεις και τα στύβεις σαν πορτοκάλια. Στραγγίζεις στον τέλος τον χυμό για να φύγουν και τα πιο μικρά κουκουτσάκια και τέλειωσες.Βέβαια ο καλύτερος είναι ο στιφτής που δείχνει το βίντεο παρακάτω. Πάτε κατευθείαν γύρω στο 11ο λεπτό: http://www.youtube.com/watch?v=NzbVlJr78TA Αν έχεις ροδιά, αξίζει την επένδυση. Τα στύβεις και μετά μπορείς να τα καταψύξεις σε σακουλάκια και να έχεις φρέσκο χυμό όλο τον χρόνο.
Ο χυμός ροδιού πάντως ειναι πολύ καλός για τους άντρες για τον προστάτη. Εγώ βρίσκω καταπληκτικό τον τρόπο καθαρισματος που εχει δείξει ο Jamie Oliver. Το κόβεις στα 2 σε δυο ημισφαιρια και με το κόκκινο μέρος να κοιτάει προς τα κατω (πχ στη γαβάθα), το χτυπάς από πίσω με μια ξύλινη κουτάλα πατ πατ και πέφτουν όλα τα μπιρμπιλακια! Εύκολο κ γρήγορο!