Teenage love στον τσιγγάνικο μαχαλά

Teenage love στον τσιγγάνικο μαχαλά Facebook Twitter
13

Απόσπασμα από το grekamag.gr

Teenage love στον τσιγγάνικο μαχαλά Facebook Twitter

Όταν η Κωνσταντίνα ήταν δέκα χρονών, η γιαγιά της την αρραβώνιασε με ένα συνομήλικο ξάδερφό της –τα συνηθίζουν αυτά οι τσιγγάνοι. Σήμερα, έξι χρόνια μετά, η γιαγιά καμαρώνει την έγκυο πια εγγονή της, φουλ ερωτευμένη με τον δεκαπεντάχρονο άντρα της, τον Κώστα, και παραδέχεται ότι θα είχε κάνει μεγάλο σφάλμα αν είχε επιμείνει σε εκείνο τον παλιό αρραβώνα. (Ο ξάδερφος δεν πρέπει να το πήρε κι επί πόνου, εξάλλου πήρε πίσω όλα τα χρυσαφικά).

Απόγευμα με καύσωνα στα Άνω Λιόσια, δίπλα στο σπίτι που γυρίστηκε ο «Μαχαιροβγάλτης» του Οικονομίδη, στο σπίτι του 15χρονου Κώστα (που τον λένε  κανονικά Φάνη). Ο Κώστας-Φάνης είναι ο σύζυγος της Κωνσταντίνας, με την οποία συζούν εδώ και μερικούς μήνες. Είναι 16 χρονών και πέντε μηνών έγκυος.  Η οικογένεια του Κώστα είναι όλη παρούσα: ο μπαμπάς, η μαμά (30κάτι ), ο μεγάλος αδερφός (18) και η νύφη του (17), η ανιψιά του (μια κούκλα δύο χρονών), ο παππούς  και η γιαγιά, ο 19χρονος ξάδερφος, ο οποίος είναι και ο μόνος που δεν είναι ζευγαρωμένος. Μας ανοίγουν το σπίτι τους, μας φτιάχνουν φραπέ και μετά μας ξεναγούν στα δωμάτια του σπιτιού -το καθιστικό με την έντονη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, το ροζ ζαχαρένιο υπνοδωμάτιό τους με το παράθυρο που βλέπει στο καθιστικό της γιαγιάς και του παππού- και μετά ο Κώστας-Φάνης μας δείχνει περήφανος το tattoo αιώνιας πίστης που έχει κάνει στο χέρι του: «Ντίνα love Φάνης».

Πού γνωριστήκατε;
Κωνσταντίνα: Σε μια συναυλία του Μαζωνάκη, στην Πλατεία Ηρώων στα Άνω Λιόσια. Τραγούδαγε ο Μαζωνάκης, κι εμείς μιλάγαμε με τα μάτια!
Κώστας: Τη μέρα που γνωριστήκαμε γιορτάζαμε και οι δύο. Ήταν 21 Μαΐου!

Θέλατε να παντρευτείτε σε τόσο μικρή ηλικία;
Κώστας: Εγώ δεν το είχα σκοπό, αλλά γνώρισα τη Κωνσταντίνα και την ερωτεύτηκα.

Τα παιδιά της ηλικίας σας στην πόλη που κινείστε κάνουν μια διαφορετική ζωή. Δεν σας επηρεάζει καθόλου αυτό;
Κωνσταντίνα: Όχι, καθόλου. Εγώ έχω πάει σχολείο μέχρι την πρώτη Γυμνασίου, έχω γίνει και παραστάτρια και σημαιοφόρος, ονειρευόμουνα να γίνω λογίστρια, όμως μετά που γνώρισα αυτόν…

Δεν θα ήθελες να ξαναπάς;
Κωνσταντίνα: Εγώ θέλω να πάω, αλλά ο άντρας μου δε θα θέλει. Ούτε η πεθερά μου θα θέλει.

Δεν συνδυάζονται και τα δύο, γάμος και σχολείο;
Κωνσταντίνα: Όχι. Μόνο αν δεν παντρευόμουνα, θα πήγαινα.

Διαβάστε ολόκληρο τo θέμα εδώ.

 

________________________________

Magnify Image

 Ανακαλύψετε μια Ελλάδα που δεν έχετε ξαναδεί στο www.grekamag.gr

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
νομίζω ότι τα περισσότερα -αν όχι όλα τα σχόλια- είναι καθαρά ρατσιστικά και υποτιμούν την κουλτούρα μιας φυλής που γουστάρει να ζει με αυτό τον τρόπο και νομίζω ότι είναι επιλογή τους. Δε νομίζω ότι δεν είχαν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στο δικό μας τρόπο ζωής. Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου αλλά έχω την εντύπωση ότι δε θέλουν να γίνουν σαν εμάς τους 'πολιτισμένους' και αυτό θα έπρεπε να είναι σεβαστό. Ούτε εγώ θα ήθελα να κάνω παιδί στα 15 ούτε τα παιδιά μου βέβαια, αλλά τους σέβομαι ως γονείς και δεν κοροϊδεύω τον έρωτά τους. Επίσης νομίζω ότι σε ένα βαθμό μπορούμε να διδαχθούμε από την απλή ζωή τους, που είναι πολύ πιο κοντά στη φύση απ ότι η δική μας που έχει φτάσει στο άλλο άκρο πλέον και χωρίς πολύ καλά αποτελέσματα αν κρίνω από το πόσο ευτυχισμένοι και χαρούμενοι είμαστε με την καθημερινότητά μας. Έχουμε φύγει-ξεφύγει στο άλλο άκρο.
Αγαπητε BeKey, καπου τα εχετε μπλεξει τα πραγματα. Πρωτον, τη λασπη του ρατσιστη ευκολα και αβασανιστα την εκσφενδονιζετε. Το κατα ποσον η αγνοια ειναι επιλογη, αυτο ειναι πολυ συζητησιμο. Και στο Αφγανισταν να πατε και στα banlieux του Παρισιου οπου ζουν μουσουλμανοι μεταναστες, θα ακουσετε την ιδια επωδο: δεν επιβαλλουμε στις γυναικες να φορουν μπουρκα, δικη τους επιλογη ειναι! Μηπως να σοβαρευτουμε λιγο, αγαπητε?Την ευκαιρια να ενταχθουν στον δικο μας τροπο ζωης εν πολλοις δεν τους τη δινουμε εμεις οι ιδιοι, και αυτο εχει να κανει, οπως σωστα ανεφερε αλλος σχολιαστης, με το γεγονος οτι δεν εντασσονται στο εκπαιδευτικο συστημα και μενουν προσκολλημενοι στη δικη τους κοινοτητα (εν μερει δικη τους επιλογη, εν μερει απορριψη δικη μας).Το οτι δε θελουν να γινουν σαν κι εμας απο που το ειδατε? Στα κακα και στραβα του πολιτισμου μας ειναι μεσα: λαικος καταναλωτισμος, ακριβα ψυγεια, τηλεορασεις και ηλεκτρονικες συσκευες στα σπιτια τους, εμποριο ναρκωτικων και λευκης σαρκος, κλπ... Εχετε περασει απο κατι κωλλαδικα της Ομονιας και Βικτωριας να δειτε ολα αυτα τα σκουρα αγορακια (και καποια κοριτσακια) να εκδιδονται? Ξεκαβαλικεψτε, παρακαλω, απο το καλαμι της εξειδανικευσης και του ρομαντισμου, η πραγματικοτητα ειναι παντα απειρως πιο πολυπλοκη!
Λυπάμαι που εν ετει 2014 υπάρχουν άνθρωποι με τα δικά σου τα μυαλά! Το γεγονός οτι αγνοείς την αξία ενος πολιτισμού, για τον οποιο εχουν χύσει αίμα σπουδαίοι επιστήμονες πάσης φύσεως, ειναι τουλάχιστον απογοητευτικό! Πέραν της ζοφερής πτυχής του δυτικού πολιτισμού, εσυ ο ίδιος χαίρεις των διευκολύνσεων του! Αυτή η φυλή δεν ειναι παράδειγμα προς μίμηση! Η μονη " μεγαλύτερη επαφή με τη φύση των " ειναι τα μυρουδάτα δενδρίλια που καπνίζονται! Αυτοί οι αγνώμονες άνθρωποι σκορπίζουν το AIDS, όπως οι μέλισσες τη γύρη! Ειναι φορείς ποικίλων ασθενειών, έχουν τρανταχτό πρόβλημα με την υγιεινή τους!Δεν υποστηρίζω πως " εμείς, οι πολιτισμένοι " είμαστε άγιοι, καθότι δεν ισχύει, όμως διαγράφεται μια καλύτερη πορεία. Δε διατηρώ καμία ρατσιστική στάση, αν τον πιστεύεις αυτό, πήγαινε πρώτα κανε μια έρευνα στον τρόπο ζωής και διαπαιδαγώγησης τους και ξανά μιλάμε. Το γεγονός οτι ο σύγχρονος άνθρωπος εχει αποστασιοποιηθεί απ´ τη φύση, ειναι εντελώς άκυρο με το θεμα.
Επειδή ακομα σταματάνε το σχολείο τόσο μικρά και παντρεύονται κτλ κτλ για αυτο δεν έχουν αφομοωθεί στην ελληνική κοινωνία τόσες δεκαετίες (ή αιώνες;). Θυμίζει την ζωή που είχαν οι παππούδες και προπαππούδες μας με 6-8 αδέρφια, τελείωναν δημοτικό και δουλεια στο χωράφι.... Δεν νομίζω να αλλάξει συντομα αυτο το φαινόμενο
Ναι, και μετα αρχιζει το ξυλο, το κερατωμα και η εκπορνευση αρσενικων και θηλυκων. Δεν ξερω αν, εστω και για ethnic λογους τετοιες τριτοκοσμικες σχεσεις θα επρεπε να προβαλλονται ως κατι αποδεκτο και φυσιολογικο...
Μπράβο! Είναι αφύσικο να δούμε πώς ζούνε, να τους γνωρίσουμε ως ανθρώπους και όχι ως μια τρομακτική για μας ομάδα. Στο τέλος θα πιστέψουμε ότι μπορούμε να έχουμε με δαύτους και διαπροσωπικές σχέσεις αλληλεπίδρασης! Φρίκη!
Καταλαβαινετε ο,τι θελετε να καταλαβετε, κε-κα Ντισκολατα και οχι αυτο που εχετε μπροστα στα ματια σας. Οπως θα αντιδρουσα μπροστα σε οποιον ερχοταν να μου πει οτι δυο ανηλικα που σταματησαν το σχολειο και παντρευτηκαν ειναι ευτυχισμενα και ζουν μια φυσιολογικη ζωη, το ιδιο κανω και τωρα. Δεν εχει να κανει με το αν ειναι Τσιγγανοι, Μουσουλμανοι η Βουδιστες. Τοτε να γνωρισουμε καλυτερα και τις Αφγανες που παντρευονται στα 10. Επαναλαμβανω, δεν εχει να κανει με το χρωμα η την εθνικοτητα των ανθρωπων αλλα με νοοτροπιες που τους κρατουν πισω και διαιωνιζονται λογω αγνοιας και κακως νοουμενης κουλτουρας και παραδοσης. Αλλα οχι και να παρουσιαζουμε πραξεις ανθρωπων που ειναι θυματα της κουλτουρας τους η οποια τους οδηγει σε μονοπατια δυσβατα (και γι αυτους) ως ενα *φυσιολογικο εφηβικο ερωτα*. Ελπιζω να μπορειτε να δειτε τη διαφορα.
Δυστυχώς έχουν και τεράστια ποσοστά αιμομιξιών, εξού και τα αντίστοιχα μεγάλα νούμερα αναπηριών, κυρίως ψυχικών αλλά και σωματικών στις τσιγγάνικες κοινωνίες.
1. τι σημαίνει αιμομιξία; π.χ. 3α ξαδέλφια δε θεωρούνται αιμομιξία;2. ποια ερευνα λέει ότι έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αναπηριών;3. εμείς που θυμόμαστε στα 35-40 να κάνουμε παιδί πόσο πιο πιθανό είναι να γεννήσουμε παιδί με πρόβλημα;4. εντυπωσιακά τα 75 ΝΑΙ στις αερολογιες που λες
Αιμομιξεια, αγαπητε, σημαινει γαμος με αδελφια και πρωτα ξαδελφια. Το οτι εμεις γενναμε στα 40 σημαινει οτι ειναι σωστο να σταματαμε το σχολειο και να γενναμε στα 15? Ειναι αυτο το προτυπο που θα θελατε να ακολουθησουν τα παιδια σας? Ζητω η επιστροφη στην κοινωνια των σπηλαιων, τοτε.
Τι σημαίνει αιμομιξία; Νομίζω οτι τα συνθετικά της λέξεως, πρέπει να σε βοηθούν! Επιπρόσθετα, λέγονται χρωμοσώματα, δομές DNA, τα οποία περιλαμβάνουν τα έρημα τα γονίδια!! Τα χαρακτηριστικά που κληροδοτούνται στους απογόνους πώς κληροδοτούνται;; Εκ θεού; Εάν το έψαχνες ελάχιστα, και κοιτούσες μια απλή φωτογραφία γενεαλογικού δένδρου αιμορροφυλικής οικογενείας, θα έβλεπες τι κίνδυνος υπάρχει! Ναι, όσον αφορά το γεγονός οτι οι γυναίκες γεννούν σε μεγαλύτερη ηλικία, αυτο εγκυμονεί ποικίλους κινδύνους! Βέβαια υπάρχουν οι έλεγχοι και η απαραίτητη και διαρκής ιατρική παρακολούθηση. Αναρωτήσου, αν σε αυτούς τους νέους, οι οποίοι παντρεύονται σε τετοια ηλικία, εφαρμόζεται κάποιος έλεγχος! Το γενετικό υλικό των γονέων εξετάζεται; Ή ετσι αμωλαμε κουτσούβελα και όποιον πάρει ο Χάρος;; Μάλλον το τελευταίο ισχύει!