Eκλογές 2014: O θρίαμβος της αποχής

Eκλογές 2014: O θρίαμβος της αποχής Facebook Twitter
15

Υψηλή ήταν για ακόμη μία φορά η αποχή στον πρώτο γύρο των εκλογών, καθώς η πανελλαδική συμμετοχή έφτασε το 60,3% του συνόλου των εγγεγραμμένων. Το 2010 η συμμετοχή ήταν 60,88% στις περιφερειακές και 61,03% στις δημοτικές.

Αν και σε όλη την προεκλογική περίοδο συνδυασμοί και κόμματα διακήρυξαν την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν.

Η μόνη αξιόλογη διαφορά σημειώνεται στη μείωση των άκυρων – λευκών από 9,1% σε 7,1%.

Παρότι η αποχή εμφανίζεται να κινείται σε ποσοστό 40%, στην πραγματικότητα είναι μικρότερη, καθώς η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων δεν είναι τακτική και μεταξύ των εγγεγραμμένων υπάρχουν αρκετοί θανόντες (τουλάχιστον 30.000).

Επίσης, οι ψηφοφόροι που είναι άνω των 70 ετών και δεν υποχρεούνται από τον νόμο να ψηφίσουν ξεπερνούν τους 2.200.000.

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν δεν πειστούμε πως η Βόρεια Μακεδονία τη σέβεται - Έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση και συζητούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία
NEWSROOM
Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Πολιτική / Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Το νέο γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα έχει δυναμικότητα 165 κλινών και θα αντικαταστήσει το «Σισμανόγλειο», ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία νοσοκομεία στη χώρα
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
"""""Επίσης, οι ψηφοφόροι που είναι άνω των 70 ετών και δεν υποχρεούνται από τον νόμο να ψηφίσουν ξεπερνούν τους 2.200.000"""""Πολυ τις χαιρομαι αυτες τις διαπιστωσεις ! Ωστε επι εγγραμμενων ψηφοφορων 9,9 εκατ. τα 2,2 εκατ.ειναι ανω των 70 ετων !Δηλαδη αν χωρισουμε σε ηλικιακες ομαδες τον πληθυσμο εχουμε:19 εως 69 ετων 7,7 εκατ. Ητοι 154.000 κατ'ετος ηλικιας.Για να διατηρηθει το ιδιο(!!!)νουμερο(154.000) στις ανω των 70 ηλικιες πρεπει να φθασουμε στην ηλικια των 85 !!!Ητοι τα νουμερα "βγαινουν" εαν εχουμε ιδιο αριθμο ,ας πουμε,40ρηδων και 80νταρηδων στην χωρα ! Εκτος και αν εχουμε καποια "πληθυσμιακη εκρηξη" στους ανω των 85 ετων !!!Θα μου πειτε οτι εαν δεν ισχυει αυτο το "τρελλο σεναριο"κατι αλλο πρεπει να συμβαινει.Φυσικα και κατι αλλο συμβαινει .Πρωτον ολοι οι μονιμοι κατοικοι εξωτερικου (μεταναστες)εξακολουθουν να περιλαμβανονται στους εκλογικους καταλογους χωρις διακριση,χωρις καμμια αναφορα σε αυτους ως ξεχωριστη κατηγορια ψηφοφορων.Επειδη,προφανως,ελαχιστοι απο αυτους ψηφιζουν,αλλοιωνεται το ποσοστο συμμετοχης αρνητικα.Δευτερον,απ'οτι φαινεται,οσοι εγκαταλειπουν τον"ματαιο τουτο κοσμο"δεν διαγραφονται απο τους καταλογους παρα μονον οταν οταν καθισταται προφανες οτι ειτε εχουν αποβιωσει,λογω ηλικιας,ειτε εχουν μπει στο βιβλιο Γκινεςς εχοντας κλεισει τα 130 !!Να πως μια φυσιολογικοτατη αποχη της ταξεως ,πιθανον,του 25% εμφανιζεται ως "τρομερη"αποχη της ταξεως του 40% !Και τα ΜΜΕ ,αφου εκδηλωσουν με καθε τροπο το "σοκ"το οποιο υπεστησαν,μετα "σπαραζουν" οτι πρεπει να καταπολεμηθει με καθε τροπο !Μια ,λοιπον,λυση υπαρχει :""Την Κυριακη ολοι στις καλτσες"" !!!!
Εδώ φταίει δύο φορές το ελληνικό κράτος:Μία που μας έδιωξεΔύο που δεν μας δίνεται το δικαίωμα να ψηφίζουμε εξ αποστάσεως όπως κάνουν οι πολίτες όλων των πολιτισμένων κρατών. Έχουμε βαρεθεί να μαζεύουμε υπογραφές αλλά μπα..
Για κάποιους που συνέχεια ψάχνου για καμία 2μηνή - 3μηνή δουλίτσα, ακόμα και σε άλλους δήμους, δεν νομίζω να θέλουν να μπλέξουν με την γραφειοκρατία που ακολουθεί την μεταδημότευση.
@JohnnyP Σχετικά με το τελευταίο σου σχόλιο: Έχεις απόλυτο δίκιο. Και νομίζω ότι τώρα που είναι περιφερειακές εκλογές (άσχετα ότι ακολουθούν και Ευρωεκλογές) πρέπει να λυθεί το πρόβλημα για τις Βουλευτικές εκλογές. Το πως θα γίνει αυτό; (εγώ πρότεινα μια πολύ πρόχειρη ιδέα). Μπορούν να το σκεφτούν οι "άνω" :)
Αυτοί όλοι λοιπόν που δεν μπορούν να πληρώνουν εισιτήρια, να πάνε να κάνουν μεταδημότευση και να αφήσουν εμάς τους νησιώτες να αποφασίζουμε για τις ζωές μας μόνοι μας!
Ισχύει το ίδιο που απάντησα στον JohnyP συν του ότι το να είσαι νησιώτης (είμαι Συριανός) είναι πολύ μεγάλο το έξοδο να δώσεις 120 Ευρώ για να είσαι την Κυριακή στην κάλπη και να ψηφίσεις για ένα δήμο που δεν θα είσαι παρών. Ωστόσω όμως, μην κοιτάς μόνο τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αλλά και τις Ευρωεκλογές όπως και τις Βουλευτικές.
Έχουμε κάνει το σκατό μας παξιμάδι για να μπορούμε να πληρώνουμε δύο, τρία βασικά πραγματάκια, εμέσους και άμεσους φόρους, στερούμενοι ένα σωρό άλλα. Μέσα σε αυτά που πληρώνουμε ας βάλουμε και τα εισιτήρια μετακίνησης ώστε να πάμε να ψηφήσουμε, μήπως και αλλάξει αυτή η κωλοκατάσταση του σκατού-παξιμαδιού και του φοροκράτους. Διαφορετικά, όπως πολύ σωστά είπαν οι JohnnyP και Katerina Giam, μεταφέρετε τα δικαιώματα σας στον τόπο της μόνιμης διαμονής σας. Και τσακιστείτε να πάτε να ψηφήσετε. Τι δεν καταλαβαίνετε πως πρέπει να κάνετε, εκτός από το να συνεχίζετε να μιζεριάζετε... Που πατήσατε (αν είναι δυνατόν!...) 45 ναι...!Υ.Γ.: Και μετά σας φταίνε οι άλλοι...Υ.Γ2:. Επίσης δεν ξέρω αν με χαλάει τόσο πολύ το ότι οι άνω των 70 δεν ψηφίζουν... Παρότι έχουν πολλούς σοβαρούς λόγους και εκείνοι να αντιπαρατεθούν στην σημερινή πολιτικοκοινωνική κατάσταση. Το παρόν των παιδιών τους, το δικό τους και το μέλλον των εγγονιών τους. Στο σύνολο τους όμως δεν τους βλέπω να καταλαβαίνουν τι ΔΕΝ πρέπει να ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να ψηφίζουν...
Και κάτι τελευταίο: Προσωπικά είμαι φοιτητής, μένω Αθήνα και ψήφισα επαρχία. (Λογικό αφού θα γυρίσω πίσω σε 6 μήνες, μένει η οικογένειά μου εκεί κτλ. Αν όμως έμενα μόνιμα Αθήνα τι δουλειά έχω να ψηφίσω επαρχία? Εκτός αν παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην επαρχία και θα πάτε εκεί να μείνετε. Σαν να κάνουμε ανταλλαγή ψηφοφόρων για να ψηφίσουν για κάτι που δεν τους αφορά. Είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφθούμε το χωριό αλλά τι να το κάνεις αν είναι να ψηφίσεις περιφερειάρχη και δήμαρχο που δεν έχεις καμία επαφή?
Όταν ο μήνας βγαίνει με δανεικά, δεν θα πληρώσει κάποιος να ψηφίσει. Ευτυχώς, ζω και εργάζομαι στον τόπο που ψηφίζω. Είναι και η πλύση εγκεφάλου ότι όλοι είναι ίδιοι, κανένας δεν θα αλλάξει κάτι και καλύτερα να μην πας να ψηφίσεις αλλά είμαι φανατικός της ψήφου. Είναι το μόνο όπλο που έχουμε στην δημοκρατία. Και γιαυτό, η καλύτερη λύση, είναι να αναβαθμιστεί το εκλογικό σύστημα. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι έχουμε μείνει ακόμα στον χάρακα και τον στυλό για να σβήσουμε το όνομα, την ίδια στιγμή όπου όλοι έχουν το ΑΜΚΑ τους και το χρησιμοποιούν ήδη για να κλείνουν ραντεβού στα ΙΚΑ (για μεγάλους ανθρώπους μιλάω). Και όσο υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης, ανεπαρκής υγεία, μηδενική παιδεία, απών κράτος, θα ανεβαίνουν σε ποσοστά, φασιστικά φαινόμενα, όπου με την σκέψη της τιμωρίας "Θα τα πληρώσω για να πληρώσουν αυτοί που με φέραν εδώ".
Είναι υποχρεωτική η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, εκτός των περιπτώσεων που ορίζει ο νόμος. Δεν συντάσσεται πλέον κατάλογος μη ψηφισάντων εκλογέων.