Συμβιβασμός, η λέξη του μέλλοντος

Συμβιβασμός, η λέξη του μέλλοντος Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/LiFO
11

 

Βγαίνοντας χθες από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε προς τον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά. Του δήλωσε πως η παρούσα κυβέρνηση έχει απωλέσει την πολιτική –αλλά και την ηθική της- νομιμοποίηση και ότι επιβάλλεται η ταχεία συντεταγμένη προσφυγή στις εθνικές κάλπες.


Μέχρι όμως τότε, τόνισε, η Βουλή του 2012 δεν επιτρέπεται να λαμβάνει κρίσιμες ή δεσμευτικές για την χώρα αποφάσεις. Δεν επιτρέπεται να συναινέσει κατά πλειοψηφία στην επιλογή του επόμενου Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ούτε εκείνου που θα διαδεχθεί την Μαρία Δαμανάκη στη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν συγχωρείται να διαπραγματευθεί το ζήτημα του χρέους, να υπογράψει νέα μνημόνια, να ψηφίσει νέα μέτρα, να ιδιωτικοποιήσει το νερό... Πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί να περιβάλει με το –κλονισμένο έως ανύπαρκτο πλέον- κύρος της την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015.
Σύμφωνα με τον κύριο Τσίπρα, εν ολίγοις, θα ήταν σκανδαλώδες η νυν Βουλή να εξακολουθήσει να νομοθετεί. Και η νυν κυβέρνηση να επιμείνει να κυβερνά.


Ο κύριος Τσίπρας έχει το δίκιο του. Δικαιούται, δηλαδή, να ισχυρίζεται όλα τα παραπάνω. Χθες, οι πολίτες ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και μάλιστα με την εντυπωσιακή απόσταση των τεσσάρων σχεδόν μονάδων από την δεύτερη Νέα Δημοκρατία.
Και αν κάποιοι επιμένουν πως διαφορετικό πράγμα η ψήφος στις ευρωπαϊκές και διαφορετικό στις βουλευτικές εκλογές, ότι στις πρώτες οι πολίτες κτυπούν απλώς ένα καμπανάκι (ή έστω μια πελώρια καμπάνα) ενώ στις δεύτερες προσέρχονται νηφάλια κι αποφασίζουν υπεύθυνα σχετικά με το μέλλον της πατρίδας, τα επιχειρήματα τους είναι άκρως συζητήσιμα. Αν όχι και ολωσδιόλου έωλα.


Η μοναδική φορά, από το 1984 και εντεύθεν, όπου η ετυμηγορία στις βουλευτικές ανέτρεψε εκείνη των ευρωεκλογών ήταν το 2000. Όταν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε φάει το προηγούμενο καλοκαίρι τη σκόνη της Νέας Δημοκρατίας, κατάφερε να υπερκεράσει τη διαφορά και να προηγηθεί κατά 1,05%. Μιλάμε για μιαν ανεπανάληπτη έως σήμερα περίπτωση, όπου ο εκσυγχρονιστής Κωνσταντίνος Σημίτης προτιμήθηκε, την ύστατη ώρα, από τον «θα επανιδρύσω το κράτος και ας μην έχω διοικήσει ούτε περίπτερο» Κώστα Καραμανλή. Σε μιαν Ελλάδα όπου σχεδόν τα πάντα έδειχναν να πηγαίνουν πρίμα και το διακύβευμα τον πολιτών ήταν εάν θα επέλεγαν για πρωθυπουργό έναν σοβαρό πλην πληκτικό «λογιστή» ή έναν «καραμπουζουκλή» με όνομα βαρύ σαν Ιστορία. Ο οποίος -στα σαραντατρία του- μπορούσε και να περιμένει.


Σήμερα προφανώς οι καταστάσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Ασύγκριτα πιο κρίσιμες.


Από τον κόπο να προσομοιώσουμε τις χθεσινές ευρωεκλογές με εθνικές εκλογές και να μετατρέψουμε τις ψήφους σε έδρες μας έβγαλε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 130 βουλευτές» μας πληροφόρησε. «Ενώ η Νέα Δημοκρατία μόλις 69...»


Η Χρυσή Αυγή –συμπληρώνουμε εμείς, με σύγκρυο- θα είχε 30 βουλευτές. Η Ελιά-Πασόκ 25, το «Ποτάμι» γύρω στους 20, το ΚΚΕ 18 και οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» καμιά δεκαριά. Με μικρές, εννοείται, αποκλίσεις εξαιτίας του εκλογικού νόμου.


Ας πλέξουμε τώρα ένα υποθετικό σενάριο – το οποίο διόλου απίθανο να επαληθευτεί σε λίγους μήνες.


Ως επικεφαλής του ισχυρότερου κόμματος, ο κύριος Τσίπρας λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Και βρίσκεται ενώπιον κρίσιμου –ιστορικού σχεδόν- διλήμματος: Ή πρέπει να την καταθέσει και αγέρωχος να προκαλέσει νέες εκλογές, ελπίζοντας ότι θα αυξήσει τα ποσοστά του κατά 7 και πλέον μονάδες, προκειμένου να πετύχει αυτοδυναμία.΄Η αναγκάζεται να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει με είκοσι τουλάχιστον βουλευτές άλλων κομμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη. Έστω την ανοχή τους.
Εφόσον δε η Βουλή θα ήταν, στο σενάριο μας, φρέσκια-φρέσκια, κανείς δεν θα δικαιούνταν να εγκαταλείψει τη σημαία υπό την οποίαν θα είχε εκλεγεί για να προσδεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαβουλεύσεις, συνεπώς, θα γίνονταν όχι με αποσκιρτήσαντες βουλευτές αλλά σε επίπεδο ηγεσίας κομμάτων.


Με ποια κόμματα θα επέλεγε να διαπραγματευθεί ο Αλέξης Τσίπρας;


Το ΚΚΕ, που αποτελεί εδώ και καιρό στόχο του πολιτικού φλερτ του, στο όνομα της «Ενωμένης Αριστεράς», το έχει εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει: Δεν πρόκειται να μπει σε κουβέντα με τον «τυχοδιώκτη», «οππορτουνιστή», «ρεβιζιονιστή» ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι κατά βάθος ομοούσιος με τα αστικά κόμματα. Όλοι δε γνωρίζουμε πως όταν λέει κάτι το ΚΚΕ, το εννοεί.


Προς το ΠΑΣΟΚ θα έριχνε γέφυρες ο Αλέξης Τσίπρας;


Προς το «Ποτάμι»;


Προς τους αντιμνημονιακούς «Ανεξάρτητους Έλληνες»;


Ή ακόμα-ακόμα προς την «Νέα Δημοκρατία»;


Σε προ ημερών συνέντευξή του, ο κύριος Τσίπρας έχει ήδη αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο των συναινετικών διεργασιών, των ανοιγμάτων ακόμα και προς τα κόμματα που απαρτίζουν τη σημερινή κυβέρνηση. Υπό δύο όρους: Να αλλάξουν, λέει, ηγεσία. Και πολιτική.


Θεμελιώδης δημοκρατική αρχή –με την οποίαν είναι σίγουρα εξοικειωμένος ο κύριος Τσίπρας- αποτελεί ότι κανένας εξωτερικός παράγοντας δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά των κομμάτων, πιέζοντάς τους να αλλάξουν ηγεσία. Το εάν της Νέας Δημοκρατίας θα προεδρεύει ο Αντώνης Σαμαράς ή η Ελίζα Βόζενμπεργκ, το εάν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει την εμπιστοσύνη του στον Ευάγγελο Βενιζέλο ή θα τον αντικαταστήσει με τον Θανάση Χειμωνά είναι αποκλειστικά δικό τους, εσωτερικό, ζήτημα.


Η αλλαγή πολιτικής ωστόσο; Η αλλαγή πολιτικής, στο πλαίσιο της συγκρότησης κυβερνητικών συνασπισμών, όχι απλώς συγχωρείται αλλά και επιβάλλεται.


Στην μετα-μεταπολιτευτική εποχή που έχουμε εισέλθει, κανείς δεν δικαιούται να παριστάνει τον άκαμπτο. Να μουλαρώνει –ούτως ειπείν- στις θέσεις του αποξενώνοντας τους υπόλοιπους. Οι ζυμώσεις και οι αλληλοϋποχωρήσεις θα γίνουν η συνεκτική ουσία του συλλογικού μας αύριο.


Το είπε με γνήσιο πάθος ο μεγάλος Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ όταν, πρόσφατα, επισκέφθηκε την Αθήνα: «Οι λαοί μας, οι λαοί της Μεσογείου, αντιπαθούν πατροπαράδοτα τους συμβιβασμούς. Βαυκαλίζονται με την ηρωική ακαμψία. Στο Ισραήλ, από την ίδρυσή του το 1948, η ηρωική ακαμψία οδήγησε σε ποταμούς αίματος και δακρύων. Μόνο οι συμβιβασμοί εγγυώνται ένα ειρηνικό μέλλον...»
Στον προθάλαμο της πρωθυπουργίας, ο Αλέξης Τσίπρας καιρός είναι να προσχωρήσει στην κουλτούρα των συμβιβασμών. Από σήμερα κιόλας.


Αντί να απαγορεύει στα λόγια στη σημερινή κυβέρνηση να κυβερνήσει, αντί να απειλεί την σημερινή Βουλή ότι οι νόμοι της θα ακυρωθούν, ας τεθεί πρωτοπόρος σε έναν εφ'όλης της ύλης διάλογο με τους μνημονιακούς «εχθρούς» του.
Κι ας απαιτήσει, δημόσια και απερίφραστα, κάθε κρίσιμο ζήτημα να τίθεται εφεξής επί τάπητος, να συζητείται βάσει συγκεκριμένων, γνωστών στην κοινή γνώμη, προτάσεων και να συναποφασίζεται. Από το όνομα του νέου Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το ζήτημα του χρέους.


Καιρός είναι να αρχίσουμε να συναντιόμαστε κάπου στη μέση.

Αρχείο
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Η φωτό είναι ξεκαρδιστική!Κατά τα άλλα,για να γυρίσω το ερώτημα,να συμβιβαστεί σε τί ακριβώς (για λόγους ευκολίας ας υποθέσουμε ότι αυτός αποφασίζει και όχι άλλοι πενήντα άνθρωποι);Να μεταβάλονται τα νομοσχέδια δεξιοστρόφως;Οπου αυτό θα είναι και υπέρ του λαού,που μέχρι στιγμής,το λιγότερο,καταπονείται;
Είναι, νομίζω, ξεκάθαρο τι εννοεί ο Τσίπρας με την αλλαγή ηγεσίας. Το πασοκ, πριν το ΓΑΠ και το Βενιζέλο, είχε ένα παρελθόν σοσιαλιστικό, που δεν απέχει τόσο τραγικά από το σύριζα. Είναι τουλάχιστον αρκετά κοντά ώστε να ήταν ιδεολογικά εφικτή μια συνεργασία. Όχι όμως με το Βενιζέλο, που όποια κομπίνα αποκαλύπτεται τελευταία, θα τον βρεις μέσα. Και όπως και να'χει, κατάφερε να συρρικνώσει το πασοκ σε ποσοστά άνευ προηγουμένου, αποδεικνύοντας ότι δε χρειάζεται κανένας Τσίπρας για να πει να φύγει ο Βενιζέλος από το πασοκ. Εδώ έφυγε μόνο του όλο το πασοκ! Ας πάρουμε τώρα τη ΝΔ. Πριν το Σαμαρά με τις ακραίες αντιλαϊκές απόψεις και την υπόγεια συνεργασία με την ακροδεξιά, είχε περάσει από την ηγεσία ο Καραμανλής Junior, ο οποίος κατάφερε μεταξύ άλλων και ένα πολύ σημαντικό γεγονός: Η αντιπάθεια των παραδοσιακών ακροδεξιών που στοίχειωναν τη ΝΔ και την τραβούσαν έξω από κάθε πολιτική μετριοπάθεια (την οποία το άρθρο εγκωμιάζει ως μόνη λύση), τους οδήγησε να φύγουν μόνοι τους από το κόμμα και έτσι για πρώτη φορά η ΝΔ μπόρεσε να πλησιάσει λίγο προς το πολιτικό κέντρο και να προτείνει θέσεις ρεαλιστικές, συντηρητικές μεν αλλά επιτέλους επίκαιρες και μακριά από φασιστικές ιδεολογίες που την ακολουθούσαν σαν ρετσινιά από τον εμφύλιο. Άρα, αυτό που λέει ίσως ο Τσίπρας και δε βλέπω σε τι είναι λάθος, είναι ότι και οι δυο παρατάξεις έχουν τη δυνατότητα να συγκυβερνήσουν ικανοποιητικά, εφόσον αποκτήσουν ξανά προέδρους που να τις εκπροσωπούν πραγματικά. Δε βάζει δηλαδή χέρι στα ίδια τα κόμματα, απλώς δείχνει προσωπικά δυο πολιτικούς με τους οποίους αδυνατεί να συνεργαστεί, αφενός γιατί είναι διεφθαρμένοι και αφετέρου γιατί δεν εκπροσωπούν το υγιές κομμάτι των παρατάξεών τους, με το οποίο ο σύριζα θα μπορούσε ρεαλιστικά να συνεργαστεί. Τέλος, μια παρατήρηση: "θα επέλεγαν για πρωθυπουργό έναν σοβαρό πλην πληκτικό «λογιστή»". Αλήθεια κε Χωμενίδη; Αυτό σας έχει μείνει από το Σημίτη τόσα χρόνια; Σοβαρός πλην πληκτικός; Το "μαγείρεμα" των στοιχείων για να μπούμε στο ευρώ, που ο αντίκτυπός του στη σημερινή κρίση μας βαραίνει ακόμα, οι συμφωνίες του με τη Goldmann Sachs που οι επιπτώσεις τους τώρα θα αρχίσουν να διαφαίνονται, είναι απλώς σοβαρές, πλην πληκτικές; Στο υπόλοιπο κείμενο διαφαίνεται μια απλή έλλειψη παρατηρητικότητας και αντίληψης. Στη συγκεκριμένη πρόταση και μόνο όμως, λάμπει όλη η σκοπιμότητα που επιμελώς έχει κρυφτεί κατά τα άλλα.
Αχ η Ισχυρή Ελλάδα του Ευρώ, με τον Σοβαρό πλήν "πληκτικό" (οχι για τον Ακη, τον Μαντελη, τον Τσουκατο, αυτοι καναν ζωαρα, καθολου πλήξη!) κ. Καθηγητη. Δακρυσα απο συγκίνηση για τα περασμένα μεγαλεία!
Eσείς καλά τα λέτε κ Χωμενίδη.Η αίσθηση μου είναι,και μακάρι να κάνω λάθος, από το ύφος και τα λεγόμενα του κ Τσίπρα δείχνουν πως πάει, το καβάλησε το καλάμι,με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη μελλοντική διακυβέρνηση της χώρας.
ωραια τα σεναρια και οι αναλυσεις, αλλα περιμενω ακομα καποιον να σχολιασει το αντυσυνταγματικο του εκλογικου νομου και, κυριως, των νομοθετων του. ποια συμμαχια να κανεις με αλητες που αλλαζουν το συνταγμα οπως γουσταρουν και τωρα θα καταργησουν, ω του θαυματος, το μπονους λεει, για χαρη της αναλογικοτητας. οταν παραπονιομασταν εμεις δεν σηκωνοταν φρυδι.λοιπον, ο,τι κι αν εισαι εσυ, οσο ανετοιμος, συνεργαζεσαι με αλητηριους, λαμογια και μαφιοζους?
Ακριβώς αυτό. Αν η άλλη πλευρά είναι διεφθαρμένη, ο συμβιβασμός ποιος είναι; Να γίνει και ο Τσίπρας διευθαρμένος, αλλά μόνο κατά 50% για να τους βρει στη μέση; Να κάνει ας πούμε, τις μισές κομπίνες; Να καταχραστεί τα μισά από εκείνους;
Απαντώντας στις πληροφορίες βάσει των οποίων η αλλαγή του εκλογικού νόμου περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς και στις προτάσεις προς συζήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν την Τρίτη ότι αν πρόκειται για απλή και άδολη αναλογική και όχι για παραλλαγή του σημερινού συστήματος, με διαφορετική κατανομή άλλου μπόνους εδρών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ανοιχτό στη συζήτηση.
@sonicyouthΜην λες μονο την μιση αληθεια. Ανοιχτο για συζητηση εαν παραιτηθει επιτοπου η κυβερνηση η οποια χωρις το +50 δεν θα μπορουσε να κυβερνησει.