ΣΥΡΙΖΑ: Θα καταργήσουμε τις Πανελλαδικές

ΣΥΡΙΖΑ: Θα καταργήσουμε τις Πανελλαδικές Facebook Twitter
88

Την κατάργηση, στην ουσία, των Πανελλαδικών εξετάσεων προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για την περίπτωση που γίνει κυβέρνηση της χώρας. Σε ανακοίνωση με αφορμή τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι:

 «Οι πανελλαδικές εξετάσεις ήταν πάντα μια "δοκιμασία" μεγάλης διάρκειας, μια μαραθώνια κούρσα με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και για τις οικογένειές τους.

»Η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και η κοινωνία πια γνωρίζει καλά ότι είναι άδικες, ότι ενισχύουν την ταξικότητα της εκπαίδευσης, τον ανταγωνισμό και τους αποκλεισμούς, ότι είναι διαβλητές όπως έδειξε η ίδια η ζωή».

Όπως σημειώνει, ως αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς:

»- Θα καταργήσει το νόμο περί "νέου λυκείου" και θα αποδεσμεύσει άμεσα τις εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα θα επανεξετάσει το ατελείωτο πλέγμα εξετάσεων, θα το καταργήσει και θα το αντικαταστήσει με ένα διαρκή πολύπλευρο έλεγχο των γνώσεων των μαθητών που δεν θα διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως δεν θα δημιουργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες το αίσθημα της απόρριψης και της αποτυχίας.

- Θα ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους εκπαιδευόμενους, όλη την ελληνική κοινωνία για την ανασυγκρότηση της δημόσιας παιδείας που επιβάλλεται.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν ξεκάθαρο στόχο να διασφαλίσει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, γι αυτό προτείνει:

- 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
- Ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση,
- Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας». 

88

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM

σχόλια

17 σχόλια
Νομίζω ότι το θέμα του τρόπου εισαγωγής είναι ένα μέρος μόνον του προβλήματος στην εκπαίδευση. Στην ουσία το βασικό πρόβλημα είναι ο ίδιος ο τρόπος εκπαίδευσης (το πως γίνεται το μάθημα), η ίδια η ύλη και το πρόγραμμα διδασκαλίας. Αν δεν δούμε τα πάντα από την αρχή θα συνεχίσουμε να βγάζουμε μαθητές που αποστήθισαν γνώσεις των περασμένων αιώνων και που βγαίνοντας δεν έχουν μάθει τίποτα από αυτά, ενώ επίσης δεν έχουν καμία επαφή με τις νεότερες επιστήμες (π.χ. πληροφορική). Αν τα παιδιά μαθαίνουν τότε η κοινωνία θα πετύχει συνολικά και πιστεύω ότι η είσοδος στο πανεπιστήμιο ίσως θα θεωρείται τετριμμένο ζήτημα.
Βασικά,κάτι πρέπει να γίνει με το μάθημα της Ιστορίας επιτέλους.Επί 12 χρόνια ο κύκλος είναι ως εξής:Αρχαία Ελληνική-Ρωμαϊκή-Βυζαντινή-Ελληνική Επανάσταση.Την τελευταία χρονιά μόνο κάνεις και λίγο νεότερη-μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή-και μετά τέλος(αν μικρότεροι μου έχουν πει πως πλέον τους πάει και λίγο αργότερα).Εξακολουθεί όμως να είναι μεγάλο πλήγμα το γεγονός ότι την ιστορία(ελληνική ή παγκόσμια)των τελευταίων 80-90 χρόνων την αγνοείς σαν απόφοιτος Λυκείου.Καλό το εθνικό συναίσθημα που πάνε να σου καλλιεργήσουν αλλά ρε φίλε...η σύγχρονη Ιστορία είναι αυτή της οποίας τα αποτελέσματα βιώνουμε ακόμα.Τώρα για αυτό που είπες,εγώ δεν θα συγχωρήσω ποτέ ότι σαν μαθητής της Τεχνολογικής 2 δεν έκανα ένα κωλοεργαστήριο.Άσε που την ύπαρξη της Τεχνολογικής 1 την μάθαμε καθυστερημένα στην 3η Λυκείου.Γιατί εγώ έπρεπε να μάθω ΑΟΔΕ ενώ το δικό μου πεδίο είχε περισσότερη σύνδεση με ηλεκτρολογία και βιοχημεία μου λες;!;
Ναι στην ιστορία μαθαίναμε και λίγο παραπάνω. Μέχρι το '36. Σε κάποια κεφάλαια. Για το τι έγινε μετά, δικτατορία Μεταξά, Β'Παγκόσμιος, Εμφύλιος, χούντα, μεταπολίτευση, που είναι από τις βασικότερες γνώσεις που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος το 2014 για να πορευτεί στη σημερινή πραγματικότητα, ούτε λόγος..
Τι εννοει τελος οι πανελληνιες εξετασεις; Δηλαδη οσοι ταλαιπωρηθηκαμε και ταλαιπωρουμαστε ειμασταν οι βλακες της υποθεσης; Που μινιμουμ κοστος φροντιστηριου ηταν 300ευρω το μηνα; Δηλαδη θελει να μας πει οτι η τριτοβαθμια εκπαιδευση θα γινει κατι σαν τα τεχνικα λυκεια, μπατε σκυλοι αλεστε! Σωστα; Με τα σκονακια πλεον ολοι παιρνουν πτυχιο και αν οχι ολοι, οι περισσοτεροι τουλαχιστον γνωριζουν ελαχιστα απ'αυτο που σπουδασαν. Δηλαδη μας λεει οτι τωρα θα ειναι ολοι ασχετοι! Μπραβο Αλεξη! Πρωτη φορα αριστερα για μια ζωη σκ*τα!
Όπα, δηλαδή επειδή μας βγήκε εμάς η πίστη πρέπει να βγει και των άλλων; Επειδή πληρώσαμε εμείς τα μαλλιοκέφαλά μας στα φροντιστήρια πρέπει να διαιωνίζεται η κατάσταση εσαεί; Ωραία λογική: Να μην αλλάξει πότε τίποτα προς το καλύτερο, μην τυχόν και νιώσουν μαλάκες οι προηγούμενοι. Εύγε.
Θα διαφωνησω με κάτι που είπες...ότι όσοι ζησαμε το κόστος των φροντιστηριων, το άγχος και το διάβασμα για τις πανελλαδικες ημασταν βλάκες...αυτό δλδ τι σημαίνει;;; ότι αυτά θέλουμε να περάσει και η νέα γενιά;;;ότι σκατα φαγαμε εμείς να τα φανε και οι άλλοι;;δλδ αν εγώ δεν πήγα πενταημερη θα ήθελα να καταργηθεί;;; έτσι θα πάμε μπροστά;;με το να βγαζουμε τα αποθημενα μας;;
Το κόστος των φροντιστηρίων θα μπορούσε να έχει απαλειφθεί,αν σαν θεσμός η ενισχυτική διδασκαλία δεν είχε απαξιωθεί.Μέχρι στιγμής δυστυχώς οι όποιες νομοθεσίες,όμως,βάζανε μπροστά τα συμφέροντα του παραμάγαζου της ιδιωτικής εκπαίδευσης.Και πως αλλιώς θα κάνανε δηλαδή αν ο κεντρικός σχεδιασμός έχει τέτοια βάση(ή τον λες και ανύπαρκτο);Οι πολιτικές που πρεσβεύει ο καθένας παίζουν μεγάλο ρόλο...
Προλαβαίνεις να κάνεις κάτι, και με μας που δίνουμε τώρα;Πέρα απο τη πλάκα, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να κοπεί ΣΥΡΙΖΑ.Δεν είναι μόνο οι πανελλήνιες -βέβαια τώρα αυτό συμφέρει- το πρόβλημα!
Μακάρι!!!!!!! Αμην!!!! Ελεύθερη είσοδο στα πανεπιστήμια και μετα οποιος έχει "κωλο" κύριοι τελειώνει!!!!οπως πρεπει να ειναι και οπως ειναι σε πολλες χώρες στον κόσμο! Αυτες οι πανελλήνιες ειναι μια περαστια "πληγή"!!! Απορώ με πολλούς εδώ μέσα που αμέσως να πουν οτι λαϊκιζει... Δεν υποστηριζω τον ΣΥΡΙΖΑ αλλα σίγουρα κάποιοι έχουν συριζομανια και ειναι και πάντα καλοπροαίρετοι! Ελληνες!
Χμμμ, αλλος ενας που δεν υποστηριζει το Συριζα αλλα.... Ομως τοτε θα πρεπει να αποδεχθειτε οτι αυτοι που δε θα κοβονται απο τις πανελλαδικες, θα κοβονται απο εξαμηνο σε εξαμηνο λογω εντατικοποιησης σπουδων, τερματισμου καταληψεων, καταργηση αιωνιων φοιτητων, κλπ.,κλπ. Αν συμφωνειτε με ολα αυτα, μαζι σας. Αλλα ξαναλεω: τον κοβετε το Συριζα ετοιμο να τα αποδεχτει και να τα εφαρμοσει ολα αυτα?
Και μετα; Θα εξεταζονται οι φοιτητες μεσα στα πανεπιστημια φανταζομαι. Αλλα και παλι, δεν θα μπορουσε να αναπτυχθει και παλι η παραπαιδεια; Απλα να μην εχει ως στοχο την προετοιμασια για τις πανελλαδικες αλλα για τις εξετασεις του πανεπιστημιου. Και τα μαθηματα του πανεπιστημιου ειναι ακομα πιο δυσκολα απο αυτα του λυκειου.Επισης, υπαρχει κινδυνος πολλες σχολες να κλεισουν γιατι δυσκολα θα παει καποιος σε ενα τει με χαμηλοτερο στατους οταν μπορει να μπει σε καμια αλλη πολυ πιο σεβαστη απο την κοινωνια μας σχολη.Οι πανελληνιες σιγουρα πρεπει να αλλαξουν. Απλα αυτη η λυση δεν μου φαινεται οτι θα πετυχει κατι ουσιαστικο.
Αυτό περί αποδέσμευσης πανελλαδικών και απολυτήριου λυκείου, πολύ καλό.Τώρα για τα άλλα, δεν ξέρω...στην θεωρία πολλά πράγματα ακούγονται καλά, αλλά η εφαρμογή τους αποδεικνύεται προβληματική.Οι πανελλαδικές ήταν μια αρρωστημένη διαδικασία που απομυζούσε κάθε ίχνος ηρεμίας και ευτυχίας από μέσα σου. 5 χρόνια μετά, ακόμη φρικάρω όταν ακούω για αυτές τις εξετάσεις. Η αλήθεια είναι οτι πρέπει να βρεθεί ένα άλλο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, γιατί αυτό είναι απαράδεκτο. Ίσως να ήταν καλύτερο να είχαν οι ίδιοι οι μαθητές ένα έτος επιπλέον για μελέτη και να εξετάζονταν από τις σχολές που τους ενδιαφέρουν, σε μια συγκεκριμένη ύλη, και αν τα κατάφερναν, να γίνονταν δεκτοί. Καλύτερο μου ακούγεται από το να δίνεις κάποια μαθήματα τα οποία μπορεί να μην έχουν την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο σου, ή κάποια άλλα, που επειδή υπάρχει η πιθανότητα να μην είσαι καλός σε αυτά, να μην μπορείς να μπεις στην σχολή της αρεσκείας σου. Πάνω από όλα όμως πρέπει να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο να είναι σεβαστό από όλους, και όχι κάθε 4 χρόνια που μπαίνει άλλος υπουργός παιδείας να αλλάζει τις αποφάσεις του προηγούμενου.
Να τους αποτρέπει δεν νομίζω, εμένα σίγουρα δεν θα με απέτρεπε. Άλλωστε γιατί να μην κυνηγήσεις το όνειρο σου? Το τι σου ταιριάζει όμως δεν το ξέρεις μέχρι να το δοκιμάσεις. Θες αρχιτεκτονική? Δες πως είναι πραγματικά το αντικείμενο! Μια σχολή δεν έχει καμία σχέση όπως την φαντάζεσαι ή στην περιγράφουν, με την πραγματικότητα,με την επαφή με το αντικείμενο, τα μαθήματα δηλαδή. Καλύτερα να όμως να φας 5 χρόνια δίνοντας εξετάσεις και ανακαλύπτοντας διάφορα αντικείμενα, παρά να μπεις κάπου και να γίνεις αιώνιος φοιτητής επειδή δεν τη γουστάρεις τη ρημαδοσχολή, σπαταλώντας ένα σεβαστό ποσό χρημάτων. Δες το και από την άλλη. Στα πανεπιστήμια του εξωτερικού κάνεις αίτηση για να γίνεις δεκτός, και μπορεί να δώσεις κάποιες εξετάσεις. Γιατί όχι και εδώ?
Αναμένοντας να δω ολοκληρωμένες τις προτάσεις του Σύριζα, μπορώ να πω αρχικά ότι συμφωνώ στον διαχωρισμό δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ας γίνουν ξεχωριστές οι εξετάσεις για απόκτηση απολυτηρίου του λυκείου και εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Για τα υπόλοιπα περιμένουμε.
Σκληρές και απαιτούν και τύχη οι πανελλαδικές, αλλά είναι το μόνο σύστημα με το οποίο οι βαθμοί μπαίνουν αντικειμενικά και όχι υποκειμενικά.Μια παροιμία λέει: ποτέ μην ξηλώνεις έναν φράχτη εάν δεν ξέρεις τον λόγο που είναι εκεί.
"Το μόνο σύστημα με το οποίο οι βαθμοί μπαίνουν αντικειμενικά"; Δηλαδή όλα τα άλλα εκπαιδευτικά συστήματα που είναι συχνά καλύτερα από της Ελλάδας δεν είναι αντικειμενικά; Μην φοβόμαστε αυτό που δεν ξέρουμε και μένουμε σε κάτι χειρότερο επειδή αυτό μας έμαθαν.
Να σου λύσω την απορία. Από τη στιγμή που η διόρθωση γίνεται από απλούς καθηγητές, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης αντικειμενικότητα. Ένα κατανοητό παράδειγμα είναι η βαθμολόγηση της έκθεσης στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας. Ο βαθμός κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο προσέγγισε το κείμενο σου αυτό που ικανοποιεί τους συγκεκριμένους διορθωτές. Αλλά και στα μαθηματικά υπάρχει υποκειμενικότητα. Θυμάμαι ότι είχα αποδείξει ένα ερώτημα με δικό μου τρόπο, και ενώ ο ένας διορθωτής μου έβαλε 8/8 ο άλλος μου έβαλε 0/8. Αυτή η διαφορά δεν ήταν ικανή να στείλει το γραπτό μου σε τρίτο διορθωτή, αλλά ήταν ικανή να με αποκλείσει από τη σχολή που ήθελα... Καθώς συχνά πρόκειται για συναγωνισμό λίγων μορίων για μια θέση. Σε έπεισα καθόλου;...
"Θυμάμαι ότι είχα αποδείξει ένα ερώτημα με δικό μου τρόπο, και ενώ ο ένας διορθωτής μου έβαλε 8/8 ο άλλος μου έβαλε 0/8"δεν παίζει αυτό που λες, μια απόδειξη ή είναι σωστή ή λάθος. Το πιο πιθανό είναι ότι κάπου στην πορεία επικαλέστηκες χωρίς να αποδείξεις ένα θεώρημα που δεν ανήκε στη διδακτέα ύλη (ώστε να θεωρείται γνωστό) και φυσικά είχε δίκιο αυτός με το 0/8.
toulipaΦαντάζομαι εννοούσε από τα συστήματα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι το μοναδικό αξιοκρατικό κι επιπλεον δεν παίζει ρόλο ο προφορικός βαθμός του καθηγητή του σχολείου που μόνο αντικειμενικός δεν είναι.φουντούκιΠλήρης αντικειμενικότητα όπως τη λες δεν μπορεί να υπάρξει πουθενά... Ειδικά στην έκθεση. Ο μοναδικός τρόπος είναι να μην υπάρχει η Έκθεση...Για το άλλο που είπες σου απάντησε πολύ εύστοχα ο sogl...
Φυσικά! Μήπως όμως είναι πιο φυσικό ο διορθωτής που έβαλε 0/8 να μην κοίταξε καν εάν ο συλλογισμός μου ήταν μαθηματικά σωστός, απλώς γιατί δεν είχα γράψει αυτά που είχε στις λύσεις μπροστά του και ήταν αρκετά κουρασμένος -ή και πρακτικά ανίκανος- να κρίνει αν αξίζω μονάδες του ερωτήματος ή όχι; Τελοσπάντων, ανέφερα το παράδειγμα για να δείξω πως ακόμη και σε ένα μάθημα όπως τα μαθηματικά μπορεί να υπάρξει ασάφεια ως προς το αν η βαθμολόγηση είναι αντικειμενική...Όπου υπάρχει δε ανάπτυξη ιδεών η υποκειμενικότητα της διόρθωσης(όταν δεν αφορά γραμματικά ή συντακτικά λάθη) είναι αδιαμφισβήτητη.
ή απλά αυτός/ή που διόρθωνε το γραπτό είδε πως η λύση δεν ακολούθησε την πεπατημένη και απλά διέγραψε το ερώτημα χωρίς πολλή σκέψη. γιατί όχι αυτό;μην είστε απόλυτοι γιατί ποτέ δεν ξέρετε πως μπορεί να είχαν τα πράγματα...
φίλε μου, δεν ξέρω με ποιο σύστημα έδωσες εσύ, αλλά εγώ που έδωσα πανελλήνιες πέρυσι (σου μιλάω για τωρινές εποχές) κάθε άλλο πέρα από αντικειμενικότητα διέκρινα.είδα παιδιά να έχουν τα θέματα που λύσαμε 2 μέρες πριν την εξέταση.είδα επιτηρητές άλλοτε να κάνουν τα στραβά μάτια κι άλλοτε να βοηθούν απροκάλυπτα μαθητές μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υπολοίπων και ήμαστε ανίκανοι να πούμε το παραμικρό, ξέρεις γιατί; γιατί η επόμενη κίνηση του "αντικειμενικού" και "αμερόληπτου" επιτηρητή που το κράτος όρισε για εμάς θα ήταν μονογραφή μηδέν και έξω απ' την πόρτα. γιατί φυσικά ποιος να πιστέψει τον μαθητή έναντι στον λειτουργό του κράτους;είδα να έχει ορισθεί μαθηματικός ως επιτηρητής για το μάθημα των μαθηματικών κατεύθυνσης!είδα να κυκλοφορούν βιβλία σχετικά με το μάθημα που δίναμε μέσα στην αίθουσα (πράγματα που απαγορεύονται!)είδα παιδιά να σπαράζουν μπροστά από τα αποτελέσματα και να λυποθυμούν από εξάντληση, από απογοήτευση.είδα παιδιά της θεωρητικής κατεύθυνσης να έχουν βαθμολογική απόκλιση 10 και 17 μόρια σε μαθήματα όπως τα αρχαία και τα λατινικά. ΓΙΑΤΙ; γιατί να υπάρχουν τέτοιες αποκλίσεις όταν η βαθμολόγηση γίνεται "αντικειμενικά";γιατί να ακούγονται σχόλια του στιλ "ανάλογα τα κέφια του βαθμολογητή θα πάρεις και βαθμό."; βέβαια, το συγκεκριμένο δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει, απλά λέω τι ειπώνεται... αν και δε θα μου έκανε εντύπωση αν όντως συμβαίνει.πού είναι λοιπόν η αντικειμενικότητα των πανελληνίων εξετάσεων;γιατί να ξηλώσουμε τον φράχτη;πιστεύεις ότι δεν υπάρχουν αρκετοί και σοβαροί λόγοι για να καταργήσουμε αυτό το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;δε με νοιάζει ποιος το προτείνει, αλλά πραγματικά θέλω να το εννοεί, γιατί για να δώσω πανελλήνιες οι γονείς μου "σκίστηκαν" για να μου πληρώσουν την παραπαιδεία απ' την οποία ολοι εξαρτώμαστε (γιατί μόνο με σχολείο δεν περνάς πουθενά), ξενύχτησαν δίπλα μου για συμπαράσταση για να διαβάσω, έκλαψαν δίπλα μου όταν έβγαινα απελπισμένη κι απογοητευμένη από την αίθουσα για θέματα που δεν είχα διδαχθεί... γιατί, όπως καταλαβαίνεις, όταν θυσιάζεσαι και δεν παίρνεις τίποτα επειδή το σύστημα είναι ΣΑΠΙΟ, θες να ξηλώσεις τον φράχτη.Και για όσους το διαβάσουν και τα κρίνουν ως "δραματικά" όλα όσα περιγράφω, λυπάμαι, πραγματικά, μα είναι η αλήθεια. Και ρωτήστε όσα παιδιά δίνουν πανελλήνιες (παιδιά που διαβάζουν κι ασχολούνται).
Ο καθένας μπορεί να έχει ενστάσεις σε οποιαδήποτε αλλαγή αλλά μήπως θα πρέπει να σταματήσει όλο αυτό το πράγμα με τις πανελληνίες με θέματα που ουδεμία σχέση έχουν σε επίπεδο δυσκολίας με όσα γίνονται κατά την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία; Μόνο αν έχεις πάει φροντιστήριο μπορείς να τα βγάλεις πέρα. Δεν μιλάμε φυσικά για τις εξαιρέσεις αλλά όσοι έχουν δώσει πανελλήνιες καταλαβαίνουν για τι μιλάω. Χίλιες φορές να καταργηθούν λοιπόν οι πανελλήνιες από το να μπουν εξετάσεις ακόμα και στην 5η και 6η δημοτικού όπως γινόταν συζήτηση επειδή λέει τα παιδιά έπρεπε να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις που θα συναντούσαν στο Γυμνάσιο. Ανάθεμα πια μ αυτές τις εξετάσεις.
Είναι μία επώδυνη εμπειρία για τους μαθητές και τη χρησιμοποιεί το εν λόγω "κόμμα" την παρούσα στιγμή για να αλιεύσει τους αυριανούς ψηφοφόρους. Αν όντως πιστεύει ότι πρέπει να καταργηθούν οφείλει να το συζητήσει την κατάλληλη στιγμή. Είναι πολύ λυπηρό που κάνει προπαγάνδα στις πλάτες των μαθητών!
να μας πει πως θα μπαινουν και οι αποφοιτοι στα πανεπιστημια (εκτος απο τις επισης εξοντωτικες κατατακτηριες) για να ξερουμε. γιατι με τις πανελληνιες εχεις και αλλες ευκαιριες. με το απολυτηριο πως?
Το ίδιο θυμάμαι είχε πει ο Ανδρέας το '81 πριν τις εκλογές. Και το θυμάμαι, γιατί σε 2 χρόνια θα έδινα πανελληνιες και παρακαλούσα να βγει. Φυσικά όσο τις κατάργησε, άλλο τόσο έγινα αστροναύτης...
Να υποθεσω οτι το *ελευθερη προσβαση στην τριτοβαθμια εκπαιδευση* σημαινει ολοι μεσα στα πανεπιστημια? Φαντασου λαικισμος, και μεχρι στιγμης κυβερνουν μονο την περιφερεια Αττικης!Να υποθεσω οτι το μετρο αυτο θα εφαρμοσθει αφου τα μνημονια εχουν σχιστει και μολις πριν την αποχωρηση απο το Νατο?Το παλιο παλιο καλο μαυρογιαλουρικο: θα σας κανουμε και γεφυρες, θα σας κανουμε και σχολεια, θα σας κανουμε και παιδια, αποκτα πραγματικα νεες, ουρανομηκεις διαστασεις!
Όλοι μέσα στα πανεπιστήμια σημαινει φαντάζομαι, όπως π.χ. εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στη Γαλλία ή το Βέλγιο. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι καλή ιδέα αλλά καλό είναι να συζητηθεί χωρίς τις αυτοματοποιημένες κορώνες περί λαϊκισμού...
Ναι,μονο που δεν γινεται να εχει κ την πιτα ολοκληρη κ τον σκυλο χορτατο. αν θελει να εφαρμοσει το γαλλικο συστημα οπου η εισοδος ειναι ελευθερη (περνανε βεβαια απο το μπακαλορεά πρωτα που ειναι παν-γαλλικες αλλα καμια σχεση σε δυσκολια με τις πανελληνιες) αλλα στο πρωτο 6μηνο μενουν ουτε οι μισοι γτ αν κοπεις σε πανω απο 1 μαθημα,παιρνεις οριστικα ποδι απο τη σχολη, δεν μπορει να λεει "και κυρίως δεν θα δημιουργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες το αίσθημα της απόρριψης και της αποτυχίας." ή θα τους απογοητευουν οι πανελληνιες ή το πρωτο 6μηνο,καθολου απογοητευση παιζει μονο γι αυτους που ειτε ετσι ειτε αλλιως θα τα πανε καλα.στο μεταξυ,χωρις διαρκη αξιολογηση και των καθηγητων σε 1βαθμια-2βαθμια αλλα κ ΑΕΙ,το συστηματακι αυτο δεν θα δουλεψει ποτέ.
Εγω παλι ειμαι σιγουρος οτι θα ειναι κακη ιδεα, κε tom jaed. Για δειτε συνδυαστικα τις θεσεις του Συριζα (η τουλαχιστον της νεολαιας του) για τις καταλειψεις, το χασιμο των εξαμηνων, τους αιωνιους φοιτητες, κλπ, και πειτε μου μετα αν ολα αυτα, σε συνδυασμο με πανεπιστημια "προσβασιμα για ολους" (που θα σημαινει επισης ανοιγμα ακομη περισσοτερων πανεπιστημιων και ΤΕΙ ακομη κι εκει που δεν υπαρχουν ακομη) προοιωνιζεται τιποτε καλο για την ανωτερη παιδεια μας...
Αγαπητε παρατηρητη, η αγενεια και η ειρωνεια δε βοηθησαν ποτε κανεναν και εχω την αισθηση οτι δε θα βοηθησουν ουτε κι εσας. Το εκπαιδευτικο συστημα που εχω τελειωσει με εμαθε να γραφω τελεια το πολυτονικο (σας λεει κατι η λεξη?)Στον υπολογιστη, ομως, γραφω παραλληλα σε τρεις γλωσσες με 3 διαφορετικα keyboards και ειναι πραγματικα pain in the...να αλλαζω συνεχως γραμματοσειρα για τους τονους. Τιποτε αλλο σοβαροτερο εχετε να πειτε?
Νομίζεις πως τώρα δεν μπαίνουν όλοι στα πανεπιστήμια;;; Πίστεψε με και τώρα μπαίνουν... Το αν ο Τσιπρας χρησιμοποιεί τις πανελλήνιες ως αποδιοπομπαιο τράγο και ως μέσο για να κερδίσει τις εκλογές είναι άλλο θέμα.. όμως και τώρα άτομα που γράφουν 9 χιλιάδες μόρια περνανε,μπορεί όχι Αθήνα αλλά περνάνε... Οπότε είτε τις καταργήσει που αμφιβάλλω αν θα γίνει κάτι τέτοιο,είτε όχι,το ίδιο πράγμα είναι .
Λοιπόν. Είμαι αντι-ΣΥΡΙΖΑία. Το μέτρο αυτό μου αρέσει. Όχι να σου βγαίνει η πίστη και να δίνεις μία μικρή περιουσία σε φροντιστήρια για να μπεις και να κάνεις 10 χρόνια να βγεις όπως το έχουν σήμερα. Εγώ σπούδασα δια της ... τουριστικής. Πήγαινα μόνο για εξετάσεις. Δεν παρακολουθησα κανένα μάθημα. Εϊναι αυτό λογική όμως; Φυσικά και όχι. Έχετε δει τι καλή δουλειά γίνεται στο ΕΑΠ; Εργασίες, μαθήματα και διαρκής επιμόρφωση. Όχι φραπεδιά και τάβλι. Ναι να μπαίνει όποιος θέλει, αλλά να βγαίνει όποιος μπορεί.
Ακριβως, αυτο σημαινει εντατικοποιηση σπουδων και καλη αξιολογηση διδασκοντων και διδασκομενων. Απο την εμπειρια σας μεχρι τωρα (εσεις που δηλωνετε και "αντι-συριζαια"), τον κοβετε τον Συριζα να τα δεχεται ολα αυτα?
ελευθερη προσβαση στην τριτοβαθμια εκπαιδευση σημαινει οτι σημαινει και σε κθαε αναπτυγμενη χωρα! για ψαξτε λιγο να μας πειτε που αλλου υπαρχει το αισχος των πανελλαδικων οπως εδω! που για να μπω μαθηματικο επρεπε να εχω 20 στα λατινικα!αλλα βεβαια δε μας ενοχλουν οι ιδωτικοποιησεις που εξαγγελουν αλλοι! αυτο ειναι οκ, οποιος πληρωνει να παιρνει πτυχιο χαχαχαχακαντε πρωτα μια ερευνα και μετα αρχιστε τις αηδιες, που οτι δε σας αρεσει το λετε λαικισμο.οι 770 χιλιαδες θεσεις τι ακριβως ειναι, αληθεια??!!
Αγαπητε/τη rouli726, εσεις μηπως μπορειτε να μας πειτε μια χωρα της οποιας ο πρυτανης κορυφαιου πανεπιστημιου εν μεσω απωλειας εξαμηνου συμπεριφερεται οπως ο κος Πελεγρινης? (το φερνω ως μικρο δειγμα απο αυτα που συμβαινουν στα πανεπιστημια μας). Οσο για τις θεσεις εργασιας, ειναι τοσο λαικιστικο πυροτεχνημα οσο και η θεση του κου Τσιπρα για επαναπροσληψη ολων των απολυθεντων. Εδω ομως, μου φαινεται οτι μιλαμε για κατι αλλο, μηπως ειστε λιγο εκτος θεματος?
Sorry rouli726 αλλά σε ποια κατεύθυνση(ή Δέσμη για τους παλιότερους) ήσουν και έδωσες Λατινικά για να περάσεις Μαθηματικό; Και αν ήθελες να πας μαθηματικό γιατί επέλεξες την Θεωρητική στην οποία τα Λατινικά είναι υποχρεωτικό και όχι την Θετική που δεν υπάρχουν καθόλου;
Αγαπητέ Spyridon, εσείς μήπως μπορείτε να μας πείτε για ποιόν ακριβώς λόγο η περήφημη αυτή απώλεια εξαμήνου ήταν τόσο τραγική για τους φοιτητές, ενώ η μη απώλεια του η οποία μας έλαχε τελικά συνεπάγεται:α)εξεταστική διαρκείας ουσιαστικά 4 μηνών περίπου(Σεπτεμβρίου και ένα μήνα αργότερα χειμερινού με τα αποτελέσματα να βγαίνουν μι αβδομάδα πριν)β)εξεταστική κάθε Σαββατοκύριακο με το "εξάμηνο" να λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια της εβδομάδας, και ταυτόχρονα προόδους για δική μας διευκόλυνσηγ)στη συνέχεια και με μερικές εβδομάδες κενό, στις οποίες γινόταν μαθήματα, εξεταστική καθημερινά ΚΑΙ Σαββατοκύριακα μέχρι το Πάσχα.δ)Μαθήματα το Πάσχαε)Εξεταστική μέχρι αρχές Αυγούστου και συνεχόμενα σχεδόν εξεταστική Σεπτεμβρίουστ)Δυνατότητα για πρακτική μόνο το καλοκαίρι(γιατί την κόβουν μετά) και αναγκαστική επιλογή ανάμεσα σε πρακτική ή δύο εξεταστικές και πτυχίο.Με όλα τα παραπάνω να συνεπάγονται την αδυναμία μας να δουλέψουμε, αφού ουσιαστικά η εξεταστική μας ξεκίνησε μετά τα χριστούγεννα και θα τελειώσει τον Οκτώβρη, με ένα μικρό διάλλειμα(Μάιος-Ιούνιος)ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ.Πράγμα που μόνο πολιτικά συμφέροντα και θέαμα εξυπηρέτησε, και σίγουρα όχι συμφέροντα φοιτητών.Και δεν τα γράφω όλα αυτά συνδικαλιστικά, αλλά ανθρώπινα.Γιατί φοιτητής θεωρείται-και σωστά- από πολλούς ο 19χρονος πιτσιρικά που πίνει καφεδάκι όλη μέρα και πήγε στο πανεπιστήμιο ως συνέχεια του σχολείου, αναβάλλοντας τη ζωή του.Υπάρχουμε όμως και οι υπόλοιποι, που προσπαθούμε για τα όνειρα μας, που είμαστε 30+ αλλά συνεχίζουμε για δεύτερο και τρίτο πτυχίο για να γίνουμε καλύτεροι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. Και που πρέπει ταυτόχρονα να δουλεύουμε, και που έχουμε οικογένειες και ζωή, αλλά αγαπάμε και την ΕΠΙΣΤΗΜΗ μας.Και που όλο αυτό μας έχει καταστρέψει προσωρινά τη ζωή. Μακάρι να χε χαθεί αυτό το εξάμηνο, να μπορούσαμε και να σπουδάσουμε και να εξεταστούμε και να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Και ας πέρναμε πτυχίο λίγους μήνες μετά. Σιγά την διαφορά. Εγώ την διαφορά την ζω τώρα.Είμαι εκτός θέματος αλλά δεν μπορώ άλλο μ'αυτήν την ιστορία με το περήφημο εξάμηνο.Και sogl, ανθρωπολογία δεν είναι η επιστήμη του να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος!!!!!!Έλεος!!!
"Όλοι μέσα στα πανεπιστήμια σημαινει φαντάζομαι, όπως π.χ. εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στη Γαλλία ή το Βέλγιο."καλό είναι να μη μιλάμε άμα δεν ξέρουμε. Στη Γαλλία η είσοδος στα πανεπιστήμια γίνεται βάση του βαθμού στο Μπακαλορεά, το οποίο είναι 2 χρόνια προετοιμασίας ακολουθούμενα από εξετάσεις που μπροστά τους οι πανελλήνιες είναι περίπατος στο πάρκο. Στο Βέλγιο η είσοδος είναι ελεύθερη για αποφοίτους Λυκείου, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ:-Ιατρική-Σχολές Διοίκησης-Σχολές Μηχανικών-Σχολές ΤεχνώνΜε δυο λόγια μπορείς ελεύθερα να παρακολουθήσεις ανθρωπολογία για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος αλλά κανένας δε θα σου πληρώσει τα 100.000/χρόνο που στοιχίζει η εκπαίδευση ενός μηχανικού αν δεν το αξίζεις (ούτε υπάρχουν άπειρα εκατονταχίλιαρα όπως ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ).
Και ομως.. Θα μπορουσε η προσβαση στο πρωτο ετος να ειναι ελευθερη και απο κει και περα οποιος μπορει συνεχιζει οπως γινεται παντου στον πολιτισμενο κοσμο. Τερμα οι αιωνιοι φοιτητες, τερμα τα παγκακια των πολιτικων νεολαιων, ... τελικα δεν εισαι καλο παπαγαλακι.
ΟΛΟΙ στα πανεπιστήμια!ΟΛΟΙ στο δημόσιο!ΟΛΟΙ.....ΟΛΑ!ε ρε γέλια(ή μήπως κλάματα;) by the way, θυμήστε την μαθητική/μαθησιακή διαδρομή του Αλέξη. Ναι μωρέ αυτού που κρυβόταν πίσω από τη λέξη.
Θα ξανα πεταχτώ και συγνώμη.Δεν με νοιαζει ποιος προτείνει με νοιάζει ομως οτι εγω εξαρτήθηκα απο 3-4 επιτηρητές μεσα σε 3 ωρες για το κάθε μάθημα για να ανακοινωθεί αν θα κάνω αυτο που μαρεσει στη ζωη μου.Και μην μου πείτε για ΙΕΚ. οι πανελλήνιες ειναι ενα ψυχοφθόρο πρόβλημα.