[ΓΝΩΜΕΣ] Ο εκτροχιασμένος. Από τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο

[ΓΝΩΜΕΣ] Ο εκτροχιασμένος. Από τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο Facebook Twitter
38

[ΓΝΩΜΕΣ] Ο εκτροχιασμένος. Από τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο Facebook Twitter
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου
'Ηδη από το αυτί του νέου βιβλίου του Κώστα Σημίτη, μου ήρθε ναυτία. Ο γνωστός τόνος: του απόμακρου σοφού που σπαράζει για την πτώση της Ελλάδος, αν και αυτός ορθά προειδοποιούσε. 

Δεν ξέρω αν προσποιείται έναν ρόλο, ή τον πιστεύει κιόλας. Αλλά το ανέκδοτο, δεν έχει πλάκα πια -σε τέτοιους καιρούς.

Να το θυμήσουμε λοιπόν ξανά:

Ο Σημίτης ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας επί 8 νοσηρότατα χρόνια: 1996-2004. Πολλά από τα οποία οδήγησαν την Ελλάδα στο βυθό, συνέβησαν τότε.

Άνοιξε διάπλατα τις πύλες του Χρηματιστηρίου στους χειρότερους των Ελλήνων και με τη χαμογελαστή του ανοχή εξαπατήθηκαν εκατομμύρια απλών ανθρώπων.

Προετοίμασε την εγκληματική Ολυμπιάδα.

Είχε αρχαγγέλους του τον Τσουκάτο και τον Πανταγιά.

Μοίραζε χρήμα όταν μαίνονταν ανεξέλεγκτα τα δημόσια έργα -Mετρό, τραμ, αεροδρόμιο, Γέφυρα Ρίου, Ολυμπιακό Στάδιο, Αττική Οδός, Εγνατία - δικός του υπουργός ήταν και ο Τσοχατζόπουλος!

Τις πρωτοχρονιές του τις πέρναγε στο Cosmos με τον Πέτρο Κωστόπουλο.

Την Μαλβίνα Κάραλη την εξόντωσε, επειδή του έκανε κριτική απο το ημικρατικό Mega.

Και άλλα, σημαντικά και λιγότερο σημαντικά, ων ουκ έστιν αριθμός.

Ο ίδιος, έχει ευγενική, μειλήχια εικόνα. Και μετρημένη, αστική ζωή. Πράγματα τα οποία σε κάνουν να πιστεύεις ότι πιθανόν αυτός δεν έκλεψε. 

Υπάρχει διαφορά όμως από το να διεκδικεί τον ρόλο του υπεράνω κριτή. Η διαφθορά έχει μεγάλο μερίδιο και στις δικές του κυβερνήσεις. Κλέφτες ζεστάθηκαν και στο δικό του κόρφο -συνειδητότατα. Αν έπρεπε να κανει κάτι, έπρεπε να το κάνει τότε. Και όχι να φωτογραφίζεται κάτω απο μουριές συγγράφοντας για την αργοπορημένη σωτηρία μας.

Είναι σκανδαλώδες, αλλά στην Ελλάδα, αυτοί που θα έπρεπε να σωπαίνουν, είναι λαλίστατοι.

Μοιάζει με την ανάγκη που κάνει τους εγκληματίες να γυρίζουν στον τόπο του εγκλήματος.

Ελλάδα
38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Θα επρεπε λογικα να εχει σταματησει εδω και χρονια να με σοκαρει η ανοησια των νεοελληνων,ειδικα η ανωνυμη διαδυκτιακη,αλλα δυστυχως εξακολουθει να με σοκαρει.Θα μου πεις υπαρχουν ατομα που πιστευουν οτι ο τελευταιος μεγαλος ελληνας ηγετης ηταν ο Κωστακης Καραμανλης και τον εφαγαν οι αμερικανοσιωνιστες(παντα) επειδη τακιμιασε με τους ρωσσους,δεν θα υπηρχαν ατομα που πιστευουν οτι ο σημιτης ηταν 'καλος' πρωθυπουργος; Και ποιος ο λογος συγκρισης της Καραλη με το Σημιτη,ειχε η Καραλη πολιτειακο αξιωμα; λαμβανε αποφασεις που ειχαν να κανουν με τη πορεια του κρατους κ την διαβιωση των ελληνων πολιτων;
το 2000 η ελλαδα ειχε ελλειμμα 3% και το 2009 ειχε φτασει το 15% και εαν δεν ειχε μπει η ελλαδα στο ευρω ,θα ειχαμε ενα νομισμα που δεν θα εφτανε να καλυψει ουτε το δεκατο των αναγκων μας εαν σκεφτει κανεις ποσα ειδη βασικης αναγκης εισαγουμε και τι αξια θα ειχε αυτο σημερα.οσο για το χρηματιστηριο δεν εγινε τιποτα αλλο απο αυτο που συμβαινει ανεκαθεν στα χρηματιστηρια,το μεγαλο ψαρι τρωει το μικρο.επιπλεον η αγνοια και η λαχταρα για κερδος .προσωπικα ηξερα εκεινη την εποχη τεσσερις ανθρωπους απο τον περιγυρω μου να δηλωνουν χρηματιστες και δεν θυμαμαι ποσους να αγοραζουν μετοχες.ημασταν η μονη χωρα που λεγαμε "παιζω " στο χρηματιστριο και οχι "επενδυω".επειδη τα πραγματα ειναι δυσκολα,να μην κανουμε πολιτικη καφενειου ουτε να βγαζουμε λυρικες κορωνες.ανθρωποι που μεχρι προτινος υπερηφανευονταν οτι δεν ασχολουνται με τα πολιτικα,οτι η πολιτικη δεν ειχε "ερωτισμο" και ηταν ενα αχαρο πραγμα,ξυπνανε ,βαναυσα,σημερα απο το ληθαργο τους και αμεσως θεωρουν οτι το προβλημα τους ειναι αποψη.δεν ειναι ομως ετσι τα πραγματα.
Η λογική ορισμένων ότι "ναι έκανε λάθη αλλά έκανε ολυμπιακούς, δημόσια (υπερκοστολογημένα βέβαια) έργα, μας έβαλε στο ευρώ (ας είναι καλά η Goldman Sachs και η εθελοτυφλία της ΕΕ) κ.λπ., θυμίζει τη λογική όσων ψηφίζουν ΧΑ, "ναι δέρνουν μετανάστες και είναι φασίστες αλλά κάνουν συσσίτια για Έλληνες, βρίσκουν δουλειά σε Έλληνες, δίνουν αίμα σε Έλληνες και πάνω από όλα "ξεβρώμιζουν" τις ελληνικές γειτονιές μας". Εν ολίγοις, απουσία λογικής.Το έργο ένος πολιτικού (όπως όλα τα έργα άλλωστε) πρέπει να κρίνεται συνολικά και εφόσον προκύπτει θετικό πλέονασμα, θετικά να κρίνεται κι ο πολιτικός, κάτι που για την περίπτωση Σημίτη δεν νομίζω πως ισχύει.Υ.Γ. Αστείο το ότι κάποιοι κόλλησαν με την Κάραλη.
αυτοκριτική η [aftokritikí] Ο29 : η κριτική που κάνει κάποιος για τις δικές του πράξεις, ιδίως τις παραλείψεις ή τα σφάλματα: Είχε το θάρρος και την εντιμότητα να κάνει δημόσια την ~ του. [λόγ. < γαλλ. autocritique < auto- = αυτο- + critique = κριτική]
Και κάτι ακόμα, από πότε έγινε τέτοια μορφή η Κάραλη; Με το "εγώ είμαι ανώτερη από σένα" ύφος, που ακόμα και ο Λαζόπουλος φαντάζει ταπεινός και σεμνός μπροστά της; Συλλογή από εξυπνάδες με μόρτικο υφάκι ίσον διανόηση;ΥΓ Σε κάποιον φίλο που ρώτησε πιο πάνω τι κόμμα ήταν ο Σημίτης. Όπως αποδείχτηκε, Πασόκ δεν ήταν, γιατί το κόμμα έσπευσε να τον απαρνηθεί την αμέσως επόμενη μέρα, ο Παπανδρέου δεν υπερασπίστηκε ποτέ τον πρώην πρωθυπουργό αλλά ούτε και το κυβερνητικό έργο του Πασόκ, σε σημείο που τον έκοψε από τους εκλογικούς καταλόγους. Για πολλούς, πιο Πασόκ ήταν ο Φωτόπουλος παρά ο Σημίτης.Επαναλαμβάνω, έκανε και μεγάλα λάθη, αλλά το να λέμε ότι ήταν εγκληματίας σημαίνει ότι ρητορεύουμε σε έναν οργουελικό κόσμο.
Εγώ θεωρή ότι η δεξιά, ως νοοτροπία, έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από την αριστερά στην Ελλάδα σήμερα. Η μισή διατρέφεται με λύμματα τύπου Εβραιομασώνων, Σιωνιστών, Illuminati και δε συμμαζέυεται. Δέστε όχι μόνο τα πρωτοσέλιδα της Ελ. ώρας, και του Στόχου, αλλά και της Δημοκρατίας.Αν δημιουργηθεί κεντρώο κόμμα, από τη ΔΗΜ ΑΡ μέχρι την Ευραπαϊστική και σύγχρονα σκεπτόμενη Δεξιά, μόνο ο Σημίτης μπορεί να είναι ο πρόεδρός του. Ο Σαμαράς, βλέποντας το Σημίτη, θα πει δεν πειράζει, νέος είμαι ακόμα.
Δεν ήταν αλάνθαστος, άρα στην πυρά!Προσπεράστε το ότι όλα τα οικονομικά μεγέθη βελτιώθηκαν στο τέλος της πρωθυπουργίας του σε σύγκριση με το τι παρέλαβε.Προσπεράστε την προσπάθειά του να ιδρύσει ή να παγτιώσει θεσμούς πρωτοποριακούς όπως το ΑΣΕΠ, οι διάφορες ανεξάρτητες αρχές, τα ΚΕΠ.Προσπεράστε τη σύγκρουσή του με την Εκκλησία στο θέμα των ταυτοτήτων, μια από τις πιο κρίσιμες μάχες για όλους μας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Προσπεράστε τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που βοήθησε και στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.ΠΡΕΠΕΙ να τα προσπεράσετε όλα αυτά, να τα αγνοήσετε, γιατί μόνο τότε θα ζούμε σε έναν εικονικό κόσμο όπου ο Σημίτης ήταν ο χειρότερος.Τα λάθη του, αναγνωρισμένα: χρηματιστήριο, βαθύ Πασόκ... Το μεγάλο λάθος του ήταν η προσπάθεια (λειψή έστω) εκσυγχρονισμού της κοινωνίας. Αυτό ακριβώς είναι που δεν του συγχωρεί το τραστ του λαϊκισμού και της συντήρησης, γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή τους. Ο Καραμανλής στο απυρόβλητο, και τα λαμόγια που έπαιζαν στο χρηματιστήριο, τώρα στη Βουλή να βρίζουν τον Σημίτη.Α, και για να μην τρελαθούμε κιόλας, ο Σημίτης τους κληρονόμησε τους Ολυμπιακούς, από το τραστ του βαθέος Πασόκ και του ευρύτατου λαϊκισμού. Οι ελάχιστοι που είχαν αντίθετη γνώμη ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω.Ή, για να το πω αλλιώς: για να τον βρίζουμε τον Σημίτη, κάτι καλό έκανε.
παντως οι καθυστερησεις στους ΟΑ για να γινουν ολα τελευαταια στιγμη και ολα με ενα σκασμο λεφτα περισοτερα ηταν ολες δικες του. ή του φταιει καιε δω το βαθυ πασοκ ; (και ο σημιτης τι κομμα ηταν ειπαμε;)
Όταν λες καλο για καποιον σου λένε εχεις συμφέρον...όταν λες κατι κακο (και ειναι η γνωμη σου για 1002 λογους βρε αδερφε)θα βρεθει καποιος να σου πει για να ασχολεισαι μαζι του εκανε καλο έργο...οκ νομιζω μαθηματα επιχειρηματολογιας και ορθου λογου πρεπει να διδασκονται στα σχολεια γιατι εχουμε χασει τον μπουσουλα...και λιγο τα τρελα επιχειρηματα της χ.α. αυτη την περίοδο το χουμε χάσει τελείως...
Και μόνο η υπόθαλψη, εκ μέρους του, της τεράστιας απάτης του χρηματιστηρίου αρκεί για την αξιολόγηση του κ. Σημίτη. Να θυμίσω τις χαζοχαρούμενες δηλώσεις του υπουργού του (Παπαντωνίου) λίγο καιρό πριν το σκάσιμο της φούσκας:«Εγώ για το Χρηµατιστήριο θα κάνω µόνο µία δήλωση. Πιστεύω ότι η τάση του θα είναι ανοδική και µάλιστα ενισχύοµαι στην εκτίµηση αυτή από έγκυρους διεθνείς αναλυτές. ∆ιάβαζα χθες ένα άρθρο της Wall Street Jurnal, η οποία έλεγε ακριβώς αυτό, ότι τους επόµενους µήνες θα έχει ανοδική τάση το Χρηµατιστήριο, το οποίο σηµαίνει ότι όσοι είναι στο Χρηµατιστήριο θα είναι κερδισµένοι. Είναι πολύ απλό το µήνυµα, το συµπέρασµα, το δια ταύτα αυτών των εκτιµήσεων. Θα πάει καλά το Χρηµατιστήριο, διότι η οικονοµία πάει πολύ καλά, πάει καλύτερα και απ’ ό,τι περιµέναµε… ∆εν θέλω να σχολιάσω αυξοµειώσεις του δείκτη, οι οποίες ερµηνεύονται από την υφιστάµενη προεκλογική νευρικότητα, η οποία διεγείρεται και από τρίτους παράγοντες, δυστυχώς. Το µόνοπου θέλω να πω είναι ότι αυτή η περίοδος νευρικότητας έχει ηµεροµηνία λήξης. Είναι η 9 η Απριλίου. Είναι η επανεκλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Είναι η αποκατάσταση συνθηκώνηρεµίας στο Χρηµατιστήριο, στην οικονοµία, στη χώρα. Είναι η ανάκτηση της εµπιστοσύνης που ενέπνευσε και συνεχίζει να εµπνέει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την πορεία των αγορών. Εµείς, το ΠΑΣΟΚ, είµαστε εγγυητές της οµαλής πορείας των αγορών και της ελληνικής οικονοµίας. Το αποδείξαµε τα τελευταία 6,5 χρόνια... Η Κυβέρνηση δεν παρεµβαίνει µε αποθεµατικά. Η Κυβέρνηση στηρίζει θεσµικά το Χρηµατιστήριο και θα συνεχίσει να το στηρίζει θεσµικά το Χρηµατιστήριο για το συνεχές διάστηµα καιαφού επανεκλεγεί αυτή η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση αυτή αγαπάει το Χρηµατιστήριο. Το έχει αποδείξει αυτό και ενδιαφέρεται για την καλή του πορεία. ∆εν υπάρχει χειραγώγηση» Γ. Παπαντωνίου, Συνέντευξη Τύπου στο Υπ. Οικονοµίας28 Μαρτίου 2000
Σε περίπτωση που έγινε κάποιο λάθος και δεν λήφθηκε το σχόλιο μου το επαναλαμβάνω. Είναι το πιο κάτω:Αγαπητέ κ. Τσαγκαρουσιάνο,Λέτε «Ο Σημίτης ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας επί 8 νοσηρότατα χρόνια». Και αναρωτιέμαι: Στην ίδια χώρα με τον κ. Τσαγκαρουσιάνο έζησα τα οκτώ αυτά χρόνια? Πώς δεν κατάλαβα ότι ήταν τόσο νοσηρά, συγκρίνοντας τα μάλιστα με τα προηγούμενα χρόνια (του Ανδρέα «δώστα όλα», του Μητσοτάκη) και τα επόμενα (του Κωστάκη που σιωπηλά και ύπουλα διπλασίασε το έλλειμμα και του ΓΑΠ που φάνηκε τόσο «λίγος»)? Δεν ισχυρίζομαι ότι ο Σημίτης δεν έκανε λάθη. Και ποιος ηγέτης δεν έχει κάνει λάθη? Αλλά, όχι δεν αξίζει τόση απαξίωση. Λέτε, μεταξύ άλλων: •«Προετοίμασε την εγκληματική Ολυμπιάδα». Μα, αν δεν κάνω λάθος, η ιδέα περί Ολυμπιάδας ήταν του Μητσοτάκη και όχι δική του. Και αυτός (ο Σημίτης) ήταν ο Πρωθυπουργός που, ήθελε δεν ήθελε, κλήθηκε να τη διεκπεραιώσει. Και έχω την άποψη ότι προσπάθησε να κάνει ό,τι μπορούσε. •«Μοίραζε χρήμα όταν μαίνονταν τα δημόσια έργα -Mετρό, τραμ, αεροδρόμιο, Γέφυρα Ρίου, Ολυμπιακό Στάδιο, Αττική Οδός, Εγνατία». Εδώ, άλλοι, μοίραζαν χρήμα όταν κανένα δημόσιο έργο δεν γινόταν.•«Είχε αρχαγγέλους του τον Τσουκάτο και τον Πανταγιά». Ναι, είναι αλήθεια ότι τους είχε. Μόλις όμως κατάλαβε περί τινος επρόκειτο, ο ίδιος τους απομάκρυνε.•«Τη Μαλβίνα Κάραλη την εξόντωσε, επειδή του έκανε κριτική απο το ημικρατικό Mega». Για θυμίστε μου σας παρακαλώ, τι ακριβώς ήταν η Μαλβίνα Κάραλη και τι προσέφερε στην πνευματική ζωή της χώρας? Όσον αφορά δε την κριτική της προς το Σημίτη, ποια ακριβώς ήταν? Μήπως ότι αυτός έκανε συχνά σαρδάμ??? Μέγα ελάττωμα, ένας Ηγέτης να κάνει σαρδάμ. Και, σε κάθε περίπτωση, πώς ακριβώς την εξόντωσε? Ναι, ο Σημίτης έκανε λάθη. Πολύ λιγότερα όμως από τους προηγούμενους και τους επόμενους. Και δεν είναι εγκληματίας, για να γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος.
Και μόνο για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου που οδήγησε χιλιάδες κόσμου να τινάζουν τα μυαλά τους στον αέρα επειδή πίστεψαν το μεγαλύτερο λαμόγιο που πέρασε ποτέ από τη χώρα, θα έπρεπε να σιωπάτε. Αλλά τί να λέμε, εδώ φτάνετε να αμφισβητείτε την προσφορά της Μαλβίνας Κάραλη επειδή τόλμησε να κάνει κριτική στον εργοδότη σας κι έχετε βγάλει και το λαθόμετρο και μετράτε ποιός έκανε τα λιγότερα και ποιός τα περισσότερα λάθη για να δικαιολογήσετε τί; Τον κόσμο γύρω μας που πεθαίνει επειδή δεν μπορεί να εργαστεί να φάει και να μεγαλώσει τα παιδιά του; Η κρίση θα ξεράσει σύντομα κάτι άτομα σαν εσάς που φυλούσαν κατουρημένες ποδιές για να ξύνονται πίσω απ' τα γκισέ με ύφος και μισθό αυτοκράτορα.Μέχρι τότε επιτρέψτε μου να σας λυπάμαι που τέτοιες εποχές βρωμάτε ακόμη ΠΑΣΟΚίλα.......
Πραγματικά δυσκολεύτηκα να καταλάβω ότι αυτό το εμπαθές σχόλιο απευθύνεται σε μένα!!!@Μάγισσα Κίρκη, με λύπη μου διαπιστώνω ότι με πολύ μεγάλη ευκολία εξαπολύετε κατηγορητήριο, ως να είστε Εισαγγελέας Έκτακτου Στρατοδικείου, εναντίον ανθρώπων που δεν ξέρετε, επειδή απλώς εκφράσανε μια άποψη, με την οποία δεν συμφωνείτε. Η φρασεολογία σας μου θύμισε τις απειλές του Παναγούλη στη Βουλή. Λυπάμαι.
ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩ:1) ΕΙΧΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ , ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ. 2)ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ (ΠΟΙΟΣ ΞΕΧΝΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ") ΑΥΤΑ , ΒΕΒΑΙΑ , ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ" ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΚΑΙ "ΒΟΗΘΟ" ΤΟΝ ΝΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ!
Αξιοθρήνητος...άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στην διαφθορά,στην ανελέητη κλεψιά και στα πάρτυ εκατομμυρίων κάθε είδους...όσο για τις διαπραγματεύσεις του...αυτό που θα μείνει απο αυτόν για να τον θυμόμαστε είναι το ελεεινό ύφος πρωθυπουργού-ζητιάνου-παρία που ψελλίζει στον Τονυ Μπλερ κάτι για μαρμαρα του Παρθενώνα μιας και "έχουμε και εκλογές"...
Μας φερατε σε αρκετη αμηχανια με το συγκεκριμενο αρθρο. Συνηθως τα κειμενα σας αποτελουσαν καθαρτηρια διαλειμματα στο ζοφο τριγυρω. Περα απο το οτι εισαστε αδικος και παραπλανητικος για καποιους που δεν θυμουνται, που το βρηκατε τοσο μενος; Δεν αναγνωριζω αυτη σας τη γραφη. Σας ξεπερνα.Ξερω, ξερω. Θα μου πειτε οτι αν δεν μου αρεσει, τη βολτα μου.
Πάντα διασκεδάζω με την κριτική που ασκείς σε τρίτους και με τον τρόπο που την ασκείς (ανέμελα και αποστασιοποιημένα, με ανωτερότητα και πριγκηπικά).
Ειναι απο τους λιγους πρωθυπουργους που παρουσιασε καποια εργα,τα οποια χρυσοπληρωνουμε ακομα.Του καταλογιζω την ευθυνη της διαφθορας.Την ανεχθηκε χωρις να κανει τιποτα.Για το χρηματηστιριο φερει και εκει ευθυνη.Και τωρα θελει να μας σωσει.Ασ κοιταξει πρωτα την καμπουρα του και μετα ας γραψει παραμυθακια για δημοτικα σχολεια.
Αγαπητέ κ. Τσαγκαρουσιάνο,Λέτε «Ο Σημίτης ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας επί 8 νοσηρότατα χρόνια». Και αναρωτιέμαι: Στην ίδια χώρα με τον κ. Τσαγκαρουσιάνο έζησα τα οκτώ αυτά χρόνια? Πώς δεν κατάλαβα ότι ήταν τόσο νοσηρά, συγκρίνοντας τα μάλιστα με τα προηγούμενα χρόνια (του Ανδρέα «δώστα όλα», του Μητσοτάκη) και τα επόμενα (του Κωστάκη που σιωπηλά και ύπουλα διπλασίασε το έλλειμμα και του ΓΑΠ που φάνηκε τόσο «λίγος»)? Δεν ισχυρίζομαι ότι ο Σημίτης δεν έκανε λάθη. Και ποιος ηγέτης δεν έχει κάνει λάθη? Αλλά, όχι δεν αξίζει τόση απαξίωση. Λέτε, μεταξύ άλλων: •«Προετοίμασε την εγκληματική Ολυμπιάδα». Μα, αν δεν κάνω λάθος, η ιδέα περί Ολυμπιάδας ήταν του Μητσοτάκη και όχι δική του. Και αυτός (ο Σημίτης) ήταν ο Πρωθυπουργός που, ήθελε δεν ήθελε, κλήθηκε να τη διεκπεραιώσει. Και έχω την άποψη ότι προσπάθησε να κάνει ό,τι μπορούσε. •«Μοίραζε χρήμα όταν μαίνονταν τα δημόσια έργα -Mετρό, τραμ, αεροδρόμιο, Γέφυρα Ρίου, Ολυμπιακό Στάδιο, Αττική Οδός, Εγνατία». Εδώ, άλλοι, μοίραζαν χρήμα όταν κανένα δημόσιο έργο δεν γινόταν.•«Είχε αρχαγγέλους του τον Τσουκάτο και τον Πανταγιά». Ναι, είναι αλήθεια ότι τους είχε. Μόλις όμως κατάλαβε περί τινος επρόκειτο, ο ίδιος τους απομάκρυνε.•«Τη Μαλβίνα Κάραλη την εξόντωσε, επειδή του έκανε κριτική απο το ημικρατικό Mega». Για θυμίστε μου σας παρακαλώ, τι ακριβώς ήταν η Μαλβίνα Κάραλη και τι προσέφερε στην πνευματική ζωή της χώρας? Όσον αφορά δε την κριτική της προς το Σημίτη, ποια ακριβώς ήταν? Μήπως ότι αυτός έκανε συχνά σαρδάμ??? Μέγα ελάττωμα, ένας Ηγέτης να κάνει σαρδάμ. Και, σε κάθε περίπτωση, πώς ακριβώς την εξόντωσε? Ναι, ο Σημίτης έκανε λάθη. Πολύ λιγότερα όμως από τους προηγούμενους και τους επόμενους. Και δεν είναι εγκληματίας, για να γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος.
το οτι ο ΠΑΣΟΚισμος ακομα δεν πεθαινει (ολοι ειμαστε ΠΑΣΟΚ αλλωστε) φαινεται απο τα σχολια για την Μαλβινα. Η χωρα αυτη με αυτοτ ο κοσμο δεν εχει καμια ελπιδα.ΚΑΜΙΑ.
Έχεις δίκιο αγαπητέ @atman, η χώρα, που κάποιοι πολίτες της αναρωτιούνται ποια ήταν η Μαλβίνα και ποια η προσφορά της στην πνευματική ζωή του τόπου, δεν έχει ΚΑΜΙΑ ελπίδα!!! Αλήθεια, ελπίδα για ποιο πράγμα?
"...Εδώ, άλλοι, μοίραζαν χρήμα όταν κανένα δημόσιο έργο δεν γινόταν."ε, εντάξει τότε!Βόλεψε πολλούς ο Σημίτης θυμάμαι. Εις βάρος άλλων βέβαια αλλά δε βαριέσαι.Είναι ευχάριστο να βλέπεις ότι ο κόσμος δεν ξεχνά τους μεγάλους πολιτικούς και είναι πάντα εκεί για να τους δικαιολογήσει με λογική "ναι αλλά οι άλλοι κάναν χειρότερα". Καλή τύχη τώρα. Εύχομαι να βρείτε ξανά ένα Σημίτη να σας σώσει.
Η πρώτη τετραετία του Σημίτη εκ των οκτώ χρόνων που ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει ως νοσηρότατα, τυγχάνει να ήταν η καλύτερη κυβερνητική τετραετία των τελευταίων 30 χρόνων. Βλέπω την κριτική που ασκείται στον Σημίτη, λες και μιλάμε για δικτάτορα. Είχε, λέει, τον Τσοχατζόπουλο υπουργό. Μα ο Τσοχατζόπουλος ήταν τότε το νούμερο 2 στο ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσε, και να το ήθελε, να μην τον έχει;Ο Σημίτης, πέρα από τα πολλά λάθη του, κατάφερε να συγχρονιστεί με τον τρόπο που λειτουργεί η Ένωση, δηλαδή τη συνεχή διαπραγμάτευση και τους χαμηλούς τόνους. Στην ΕΕ δεν περνάνε οι ρίξεις. Όποτε η Ελλάδα άρθρωσε λόγο για το τι ζητά από την Ευρώπη, το πήρε.
Και μόνο το ότι ο Σημίτης κυβέρνησε την Ελλάδα 8 ολόκληρα χρόνια, αρκεί για να έχει ευθύνες. Σίγουρα δεν ήταν Κωστάκης, ούτε Τζοχατζόπουλος αλλά ο εκτροχιασμός συνεχίστηκε κανονικότατα και στη δική του διακυβέρνηση, το ίδιο και τα σκάνδαλα. Θα περίμενα ένα βιβλίο με αυτοκριτική από κάποιον από όσους μας κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια αλλά είναι τέτοια η μανία των ελλήνων με τους εθνάρχες που ακόμα κι ο Κωστάκης το παίζει γκουρού. Ήμαρτον...
Το προβλημα μας στην Ελλαδα ειναι οτι πανω στην απελπισια μας ακολουθουμε την ιδια ισοπεδωτικη κριτικη προς ολους. Δεν υπαρχει αμφιβολια οτι ο Σημιτης εκανε λαθη και οτι εχει ευθυνες για την σημερινη κατασταση. Θα πρεπει ομως να τον εξιολογησουμε σαν ελληνα πρωθυπουργο και να τον συγκρινουμε με τους αλλους των τελευταιων 20(τουλαχιστον) ετων. Παπανδσρεου, Μητσοτακης, Σημιτης, Καραμανλης. Αυτους οι ελληνες ψηφιασαν, αυτους εμπιστευτηκαν. Αναμεσα τους ο Σημιτης εχει μια μαλλον αξιοπρεπη θεση. Μερικα απο οσα πετυχε:Ολυμπιακοι, Ευρω, Ριο-Αντιριο, Αεροδρομιο, Εξαρθρωση 17 Νοεμβρη, Μετρο και, και, και... Ολα αυτα μπορει να μην ξεκινησαν επι των ημερων του, ομως χωρις αυτον θα μπορουσαν και να μην ειχανε συμβει ποτε.Θα μου πειτε για τα ελλειματα. Σωστα, δημιουργησε ελλειματα. Ομως εκανε και εργο. Γιατι μερικα χρονια αργοτερα ο Κ.Καραμανλης πετυχε να διπλασιασει το ελλειμα που παρελαβε, σχεδον Κανενα Απολυτως εργο!Οι ελληνες καλως η κακως αυτους επελεξαν να τους κυβερνησουν. Και αναμεσα τους πιστευω οτι ο Σημιτης στεκεται αξιοπρεπως!
Το οτι εγιναν ολα τα παραπανω εξαρτωνται απο χρηματοροες που δεν εξαρτωνταν απο τον Σημιτη. Το οτι εγιναν με καθυστερηση και υπερκοστολογημενα εξαρτωνται απο αυτον. Αλλωστε για τον Μαλιακο και για τα Τεμπη περιμενουμε ακομα.Ο Σημιτης ηταν ο ανθρωπος που για ξαναεκλεγει αφησε ενα βορβορο, Siemens, εξοπλιστικα, να κινειται κατω απο την μυτη του και με ευρυ πολιτικο οφελος για αυτον.Και αρκετα με την καραμελα του ΑΣΕΠ, ξερουμε ποσοι συμβασιουχοι της περιοδου μονιμοποιηθηκαν και πως ειχαν συμβασιοποιηθει.
Πολύ ωραία λοιπόν, συγκρίνετε τον με τους άλλους ωραίους Brumel που πέρασαν από το πρωθυπουργικό γραφείο μετά το 1974 και βγάλτε συμπεράσματα. Το κακό είναι ότι όλοι αυτοί δεν έπιασαν το αξίωμα μόνοι τους, η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού τους εξέλεξε. Επομένως, κοιτάξτε το καθρέφτη όλοι σας και αναρωτηθήτε αν βάλατε το πετραδάκι σας στο χάλι μας. Στο χέρι σας ήταν να κάνετε, ο καθένας στο μέτρο που μπορούσε η ήθελε, κάτι για να αποτρέψετε τη καταστροφή. Εγώ, απλώς πλήρωνα φόρους από το εξωτερικό που μένω, έστω και αν δεν είχα το τρόπο να ψηφίσω, αν και αρκετές φορές προσπαθήσαμε να το κάνουμε δυνατό. Ο τύπος που ξεκοκαλίζει σπάλες στη Ραφήνα είχε υποσχεθεί ότι θα γίνει και αυτό πραγματικότητα. Περιμένω ακόμα...Καλή σας τύχη...