75 σπάνιες ταξιδιωτικές αφίσες

75 σπάνιες ταξιδιωτικές αφίσες Facebook Twitter
2
Πώς πωλούνται τα όνειρα;

Οι ταξιδιωτικές αφίσες της χρυσής εποχής του τουρισμού δίνουν πολλές και υπέροχα στυλιζαρισμένες απαντήσεις.

Σήμερα οι μετακινήσεις είναι τόσο αυτονόητες, που είναι δύσκολο να καταλάβουμε τις συνθήκες στις αρχές του 20ου αιώνα. Τότε τα ταξίδια ήταν αποκλειστικό προνόμιο των πολύ πλούσιων, που άλλαζαν τόπο διαμονής ανάλογα με τις εποχές. Καλοκαίρι στο εξοχικό του Newport, χειμώνας στη Νότιο Γαλλία. Μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού μπορούσε να υποστηρίξει τις πολύπλοκες διεργασίες μετακίνησης δεκάδων υπηρετών και βουνών από αποσκευές.

Στο τέλος του 20ου αιώνα τα ταξίδια διαρκούσαν ώρες, όχι μέρες, και οι μαζικές μετακινήσεις, ειδικά στον αέρα, έγιναν κάτι συνηθισμένο. Παράλληλα, τα κρουαζιερόπλοια άρχισαν να σημειώνουν νέα ρεκόρ και τα τρένα έγιναν αεροδυναμικά. Οι ταξιδιώτες άρχισαν να απαιτούν μεγαλύτερες ευκολίες και μεγαλύτερη γκάμα επιλογών. Ο πόθος για την ανακάλυψη νέων προορισμών σάρωσε όλη τη γη, μετατρέποντας μικρά ψαροχώρια σε νέους, συναρπαστικούς και πολυτελείς προορισμούς για τους προνομιούχους, ενώ η μεσαία τάξη ακολουθούσε, μέσω των όλο και πιο εκτεταμένων μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι πωλητές εισιτηρίων, απορροφώντας την έξαψη της νέας εποχής, διοχέτευσαν την αίσθηση περιπέτειας μέσω της γλώσσας του design.

Σας παρουσιάζουμε μια επιλογή από τις αφίσες της εποχής όπου το ταξίδι ήταν εμπειρία που σου άλλαζε τη ζωή. Επειδή απευθυνόταν στην ανώτερη, πλούσια και καλλιεργημένη τάξη, είναι ανάλογα υψηλής αισθητικής. Εκτός από τα χαριτωμένα στερεότυπα για χώρες και ανθρώπους αναδεικνύουν μια χρυσή εποχή των εικονογραφήσεων, με έντονη εικαστικότητα και λακωνική χάρη.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια οικογένεια, τρεις πιλότοι: Η τελευταία ημέρα ενός κυβερνήτη μετά από 21.000 ώρες στον αέρα

Ταξίδια / Μια οικογένεια, τρεις πιλότοι: Η τελευταία ημέρα ενός κυβερνήτη μετά από 21.000 ώρες στον αέρα

Το 1989, ο Τηλέμαχος Σινιόρος πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει πιλότος στην τότε  Ολυμπιακή. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η AEGEAN τού επιφύλασσε μια ξεχωριστή έκπληξη για τη συνταξιοδότησή του, ενώ πλέον μπορεί να καμαρώνει τον γιο του ως κυβερνήτη της εταιρείας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν: Καταγράφοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την τεχνητή νοημοσύνη και όσα πρεσβεύει η «γκουρού» Βαντάνα Σίβα

Οθόνες / Δύο Έλληνες κινηματογραφιστές ψάχνουν στην Ινδία μια απάντηση για το μέλλον του πλανήτη

Ο Χρόνης Πεχλιβανίδης και η Μαρία Γιαννούλη ξεκίνησαν μια έρευνα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την «έξυπνη γεωργία», ταξίδεψαν σε Ινδία, Νεπάλ και Μπουτάν και συζήτησαν με τη διάσημη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, Βαντάνα Σίβα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες

Γειτονιές της Ελλάδας / Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μένει στις Σέρρες από τότε που γεννήθηκε, με ένα μικρό διάλειμμα για σπουδές, και περιγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
Φανταστικές.Μερικές συγκινητικές όπως της Παλαιστίνης.Η τελευταία βέβαια είναι μόλις 7 ετών (από εταιρία web design) και απλώς ακολουθεί την τεχνοτροπία.