15 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για το Λεονάρντο Ντα Βίντσι

15 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για το Λεονάρντο Ντα Βίντσι Facebook Twitter
13

Από την Αγγελική Γκάτζια

15 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για το Λεονάρντο Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Ο Leonardo ήταν επίσης εξαιρετικός γλύπτης και λέγεται ότι ο Μιχαήλ Άγγελος τον μισούσε γι' αυτό.

 

1. O Leonardo δεν είχε επώνυμο. Το "Da Vinci" σημαίνει ''από το Βίντσι'', δηλαδή το χωριό της Τοσκάνης από το οποίο καταγόταν.

2. Ο Leonardo θεωρούσε τον ύπνο χάσιμο χρόνου, το πνεύμα του ήταν τόσο ανήσυχο που οι σκέψεις του δεν τον άφηναν να ηρεμήσει. Λέγεται οτι κοιμόταν συνολικά μία ωρα την ημέρα, «σπασμένη» σε 4 δεκαπεντάλεπτα.

Τον ενδιέφερε πάρα πολύ η ανθρώπινη ανατομία και γι' αυτό λέγεται οτι τα βράδια ξέθαβε κρυφά νεκρούς και τους έπαιρνε στο εργαστήριό του για να τους μελετήσει.

3. Είχε την συνήθεια να αφήνει τα έργα του μισοτελειωμένα και οι πελάτες που τον πλήρωναν για να τους ζωγραφίσει κάτι, γίνονταν έξαλλοι με τις καθυστερήσεις του.

4. Στα 24 του κατηγορήθηκε για σοδομισμό, γιατί συμμετείχε όπως λέγεται σε ένα ομοφυλοφιλικό όργιο μαζί με άλλους τρεις άντρες. Αθωώθηκε όμως λόγω έλλειψης στοιχείων.

5. Ενας από τους μαθητές του, ο Salai (που σημαίνει Διάβολος) ζωγράφισε την γυμνή εκδοχή της Μόνα Λίσα, την Monna Vanna.

15 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για το Λεονάρντο Ντα Βίντσι Facebook Twitter
H Mona Vanna του Salai.

6. Το διάστημα που ζωγράφιζε το Μυστικό Δείπνο, ο Leonardo εργαζόταν από το χάραμα ώς το σούρουπο χωρίς να τρώει τίποτα και χωρίς να ξεκουράζεται. Υπήρχαν όμως και άλλες μέρες που δεν έκανε απολύτως τίποτα, απλά κοιτούσε την τοιχογραφία από το πρωί ως το βράδυ, χωρίς να μιλάει σε κανέναν.

7. Τις σημειώσεις του τις έγραφε με τέτοιο τρόπο ώστε για να τις διαβάσει κάποιος, θα έπρεπε να τις κοιτάξει μέσα από έναν καθρέφτη.

8. Τον ενδιέφερε πάρα πολύ η ανθρώπινη ανατομία και γι' αυτό λέγεται οτι τα βράδια ξέθαβε κρυφά νεκρούς και τους έπαιρνε στο εργαστήριό του για να τους μελετήσει.

9. Όταν η Mona Lisa εκλάπη το 1911 από το Μουσείο του Λούβρου, οι εργαζόμενοι του Μουσείου, βλέποντας τον πίνακα να λείπει από την θέση του, πίστεψαν οτι εστάλη σε κάποια φωτογράφιση για λόγους μάρκετινγκ και δεν ανησύχησαν, ούτε ενημέρωσαν τις αρχές.

10. Το fresco του Μυστικού Δείπνου, η ζωγραφική δηλαδή σε υγρό τοίχο, άρχισε να κομματιάζεται και να πεφτει, με συνέπεια την πλήρη καταστροφή ενός πολύ μεγάλου τμήματος του έργου. Η αποκατάστασή του από ειδικούς, κράτησε 21 ολόκληρα χρόνια. Πολλοι υποστηρίζουν οτι η εικόνα που βλέπουμε σήμερα ύστερα από την αποκατάσταση, δεν έχει καμία σχέση με την αρχική εκδοχή της.

15 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για το Λεονάρντο Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από τον Μυστικό Δείπνο πριν και μετά την αποκατάστασή του

11. Ο Leonardo ηταν ιδιαίτερα φιλόζωος και αυστηρά χορτοφάγος.

12. Η Mona Lisa αποτιμήθηκε το 2012 στα 760 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που την καθιστά τον πιο πολύτιμο πίνακα ζωγραφικής του πλανήτη.

13. Εχουν διασωθεί πάνω από 13.000 σελίδες με ιδιόχειρες σημειώσεις του Leonardo που απεικονίζουν με λεπτομέρεια ανθρώπινα μέλη, εκατοντάδες εφευρέσεις και κατασκευές του και διάφορα δικά του σχόλια.

15 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για το Λεονάρντο Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Σελίδα από τα σημειωματάρια του Λεονάρντο

14. Ο Leonardo ήταν επίσης εξαιρετικός γλύπτης και λέγεται μάλιστα, ότι ο Μιχαήλ Άγγελος τον μισούσε γι' αυτό.

15. Αν σταθείς απέναντι στην Mona Lisa, κοιτώντας την στα μάτια και μετακινηθείς δεξιά ή αριστερά, θα διαπιστώσεις ότι τα μάτια της φαίνεται να κινούνται και να σε «ακολουθούν». Αυτό δεν πρόκειται να το διαπιστώσεις ποτέ στην πραγματικότητα, γιατί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πλησιάσεις ποτέ τον πίνακα τόσο κοντά.

15 πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για το Λεονάρντο Ντα Βίντσι Facebook Twitter
H Mona Lisa όπως εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ναν Γκόλντιν ντρέπεται για όσα συμβαίνουν στη Γάζα και λέει: «Ζούμε ανατριχιαστικές εποχές μακαρθισμού»

Εικαστικά / «Ζούμε ανατριχιαστικές εποχές μακαρθισμού»: Η Ναν Γκόλντιν ντρέπεται για όσα συμβαίνουν στη Γάζα

Το έργο της Γκόλντιν «Sisters, Saints, Sibyls» καταπιάνεται με την ιστορία της μεγαλύτερης αδελφής της, της Μπάρμπαρα, ενός έξυπνου και ανυπότακτου παιδιού που στάλθηκε σε ορφανοτροφεία, αναμορφωτήρια και ψυχιατρικά ιδρύματα στην εφηβεία και αυτοκτόνησε το 1965, σε ηλικία μόλις 19 ετών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Before and after science: Ένα έργο σύγχρονης τέχνης εναρμονίζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Εικαστικά / Before and after science: Ένα έργο σύγχρονης τέχνης εναρμονίζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Η εικαστικός Ίρις Τουλιάτου μάς συστήνει έναν χώρο με πλούσια ιστορία και μοναδικές συλλογές, συνδέοντας την επιστημονική γνώση με την καλλιτεχνική παρέμβαση και την αισθητηριακή εμπειρία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια συνάντηση με τον Jonathan Meese

Εικαστικά / Jonathan Meese: «Έχουμε αρχίσει να προτιμούμε να μην έχουμε ελευθερία»

Μια συνάντηση στην Αθήνα με τον Γερμανό ζωγράφο που επιστρέφει στα παραμύθια γιατί βρίσκει τον πραγματικό κόσμο «πολύ άσχημο», με αφορμή την τρίτη του έκθεση στην γκαλερί Bernier-Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Προσφέροντας μία εμπειρία πολιτισμού στους κατοίκους της Ελευσίνας

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Προσφέροντας μία εμπειρία πολιτισμού στους κατοίκους της Ελευσίνας

Η Εύα Μανιδάκη και ο Ανδρέας Λόλης συζητούν με τον Χρήστο Παρίδη για όλα όσα προηγήθηκαν της δημιουργίας των in situ εγκαταστάσεων που σχεδίασαν στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το αμερικανικό «πραξικόπημα» στη Μπιενάλε της Βενετίας και οι θεωρίες συνωμοσίες που εξακολουθούν 60 χρόνια μετά

Εικαστικά / Το αμερικανικό «πραξικόπημα» στην Μπιενάλε της Βενετίας και οι θεωρίες συνωμοσίες 60 χρόνια μετά

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εστιάζει στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η «σκανδαλώδης» βράβευση του αρχιερέα της ποπ αρτ Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ στην Μπιενάλε του 1964, με τη χορηγία της αμερικανικής κυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Οι ζωές και τα έργα της Lorenza Böttner

Εικαστικά / Οι ζωές και τα έργα της Lorenza Böttner

Η Lorenza Böttner (1959-1994) ήταν μια καλλιτέχνις που είχε έντονα βιωματική, σωματική σχέση με τη μεταμόρφωση. Μεταμόρφωσε μια ζωγραφική πρακτική σε εικαστική περφόρμανς που «βγήκε» στον δρόμο και έκανε τον δημόσιο χώρο θεατρική σκηνή για μια πολιτικοποιημένη σωματική διαφορετικότητα.
PAUL B. PRECIADO
Ένας Μάιος γεμάτος με σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα

Πολιτισμός / Ένας Μάιος γεμάτος με σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα

Το τρίτο μέρος του αφιερώματος του ΕΜΣΤ στις γυναίκες εικαστικούς, Jonathan Meese στην Bernier/Eliades, Θανάσης Τότσικας στη Rodeo, Ιωάννα Λημνιού στην Breeder και ό,τι άλλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γκαλερί και οι χώροι τέχνης τον Μάιο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σεξ, ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εικαστικά / Ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Εικαστικά / Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Μια γυναίκα με εξουσία στην Αυλή των Βερσαλλιών, η οποία ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και του «φιλοσοφικού» κόμματος που υποστήριζε τον Διαφωτισμό, υπήρξε καλλιτέχνιδα και προστάτιδα των τεχνών. Ήταν όμως και λαομίσητη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωηρόχρωμος, μυστηριώδης, πνευματικός κήπος της Ιωάννας Λημνιού

Εικαστικά / Η Ιωάννα Λημνιού μεταμορφώνει την γκαλερί The Breeder σε ιδεώδη κήπο

Στην πρώτη της ατομική έκθεση της που συζητιέται, μέσα από την πυκνή βλάστηση των έργων της αχνοφαίνεται και μια ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που ζούμε στις ασφυκτικά φτιαγμένες πόλεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

5 σχόλια
Λέγεται επίσης πως με τον Σαλάι δηλαδή Πάολο Τζάκομο, μιας και το Σαλάι είναι ψευδώνυμο, είχε ερωτικές σχέσεις και για αυτό το λόγο κινδύνευσε να κλειστεί ακόμη και στα κάτεργα για το απαγορευμένο του πάθος, όταν το 1476, μέσω ενός ανώνυμου σημειώματος που ρίχτηκε σ' έναν κάδο, από εκείνους που ήταν τοποθετημένοι σε ολόκληρη την πόλη για τη συλλογή πληροφοριών και την παρακολούθηση των πολιτών, εκτοξεύτηκαν σκανδαλώδεις κατηγορίες εναντίον τεσσάρων ανδρών, ένας από τους οποίους ήταν ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Τέλος υποστηρίζεται πως στο έργο του Angelo Incarnato απεικονίζεται ο ίδιος ο Σαλάι γυμνός!!!ουλαλαλα
Mona Liza ειναι το ονομα του εργου... ενω Τζοκοντα ειναι η εικονιζομενη, συζυγος του Τζοκοντο, ονοματι Λιζα Γκεραντινι. Κατι σα να λεμε ο Γιωργος και η Γιωργαινα.
Όχι, επειδή είμαι και 39 ετών, στην Ελλάδα δε τη λεγαμε ποτέ ετσι. Έτσι τη λένε κυρίως οι Αγγλοσάξονες. Και στο Λουβρο οπου εκτίθεται λεγεται ως τιτλος έργου "La Joconde".
Ναι, μία ώρα είναι καπως τραβηγμένο. Αλλά όμως μπορεί ένας άνθρωπος να κοιμάται 2 ωρες το 24ωρο, χωρίζοντας τον ύπνο του σε 6 εικοσάλεπτα. Αυτός ο τύπος ύπνου λέγεται Uberman cycle. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που μπορει να κοιμουνται παλι 1.5-2 ωρες, χωρίζοντας τον ύπνο σε 3 ή 4 μισάωρα (Dymaxion cycle).
Πώς δε γίνεται.Άνετα.Α Ν Ε Τ Ο Τ Α Τ Α.Αφού σου λέει είχε τόσο έντονες σκέψεις ο άνθρωπος που δεν τον άφηναν να κοιμηθεί.Μαξ ένα τέταρτο ύπνο 4 φορές τη μέρα.Στο 3λεπτο πάνω έφτανε σε REM.Εγώ πέρασα μια περίοδο που είχα τόσο έντονες σκέψεις που κοιμόμουν 2 λεπτά τη μέρα χωρισμένα σε 12 ύπνους των δέκα δευτερολέπτων.Και δεν έπαθα απολύτως τίποτα.Αντιθέτως έφτασα στο επίπεδο του Νταβίντσι.Για την ακρίβεια μαζί είμαστε τώρα στο θάλαμο με το Λεονάρντο, το Ντονατέλο και το Ναπολέοντα.
Δεν κοιμοταν μια ωρα τη μερα επειδη το ηθελε φανταζομαι.. ειχε κατι που λεγεται 'διαταραχες υπνου".. κατι που συνανταμε συχνα στις μερες μας, οταν εχεις να πληρωσεις εφορειες, χαρατσια και ΔΕΗ για παραδειγμα. Απλα αυτος ειχε τις αγωνιες της εξερευνησης των επιστημων του, την αδρεναλινη των νεων ανακαλυψεων, την υπερενταση της καλλιτεχνικης δημιουργιας.Θα ηταν σιγουρα ανυποφορη και στρεσογονος κατασταση αλλα ας μην ξεχναμε το ποσο πορωμενος εως και εξαρτημενος ηταν απο αυτη. Μιλαμε για εναν ανθρωπο που καταπιαστηκε με ολες τις τοτε γνωστες επιστημες.
16. Κατά τις ανατομίες που διεξήγαγε ανακάλυψε μια μυστηριώδη ουσία η οποία φράκαρε τις αρτηρίες των ανθρώπων και αποτελούσε μια πιθανή αιτία για το θάνατό τους. Αργότερα ονομάστηκε χοληστερίνη.17. Λέγεται ότι έγραφε και με τα δύο χέρια... Ταυτόχρονα!18. Είχε σχεδιάσει δεκάδες συσκευές ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να πετούν ή να κινούνται κάτω από το νερό. Στο πλαίσιο ενός documantaire το οποίο γυρίστηκε από ένα τηλεοπτικό κανάλι, αρκετές από τις συσκευές κατασκευάστηκαν και αρκετές αποδείχθηκε ότι δούλευαν!
Όλες οι κατασκευές που υπήρχαν στις σημειώσεις του είχαν από ένα λάθος, το οποίο έκανε εξεπίτηδες, ούτως ώστε εάν του έκλεβε κανείς τα σχέδια και δοκίμαζε να τα υλοποιήσει χωρίς την παρουσία του να μην λειτουργούσαν.