iPad εναντίον χαρτιού

iPad εναντίον χαρτιού Facebook Twitter
8

:)

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

3 σχόλια
Το καημένο το χαρτί... Αυτό είναι το μέλλον που έχει να περιμένει; Βασικά κακό δεν είναι, αν σκεφτεί κανείς την καταστροφή που χρειάζεται να προκαλείται στο περιβάλλον για την παραγωγή του. Προσωπικά βέβαια δε μπορώ χωρίς τις απλές ευκολίες που μου προσφέρει το χαρτί: μπορώ να το κακομεταχειριστώ και να το αφήσω να πέσει από μεγάλα ύψη, να το στριμώξω, να το λερώσω και να το ξεφτίσω λίγο, τη δουλειά του την κάνει. Με τα ηλεκτρονικά μέσα είμαι μονίμως στο "αχ μην πέσει! αχ μη σπάσει, μην γρατσουνιστεί!" Σε αντίθεση με ένα γρατσουνισμένο βιβλίο, ένα γρατσουνισμένο ipad είναι λίγο αηδία (γι'αυτό δεν έχω, με τέτοια χέρια μανταλάκια). Επίσης το χαρτί δε θέλει φόρτιση (παράλληλα βέβαια δεν είναι και αυτοφωτιζόμενο) και δεν κουράζει τα μάτια (άλλο προσωπικό μου κόλλημα, καθώς όταν έχω ναυτίες (συχνά) πολλές φορές δεν κοιτάω οθόνη για πάνω από 2').
Δηλαδή η παραγωγηή χαρτιού-βιβλίου επιβαρύνει το περιβάλλον και η κατασκευή του iPad όχι; Σκέψου λίγο από τι αποτελείται ένα iPad και γενικά μια ηλεκτρονική συσκευή. Δε το λέω γιατί είμαι υπέρμαχος του μελανιού και του πάπυρου, απλά δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα που να μην προκαλεί περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το iPad το αντιλαμβάνομαι σαν επαγγελματικό εργαλείο βρίσκει το ρόλο του. Εκεί υπάρχει και νόημα στο να εξοικονομείς χαρτί.
Ναι φυσικά θα επιβαρύνει κι αυτό το περιβάλλον. Αναφέρομαι απλώς σε κάτι αρκετά συγκεκριμένο, στην κοπή δέντρων, που πάντα με στεναχωρούσε και μόνο ως θέαμα (μάλλον έχω ξεμείνει σε μια κάπως παρωχημένη 90's αντίληψη για την έννοια της περιβαλλοντικής καταστροφής). Επίσης πάντα πίστευα ότι τα περισσότερα υλικά από όλα τα ηλεκτρονικά συμπράγκαλα μπορούν να ανακυκλωθούν κάπως. Και το χαρτί ανακυκλώνεται, αλλά άντε να με πείσεις να σου δώσω τα αγαπημένα μου βιβλία για ανακύκλωση. Μόνο περιοδικά και συσκευασίες. Ενώ τα ipad, όσο τα λατρεύεις, άλλο τόσο ανυπομονείς να τα δώσεις πίσω για να πάρεις έκπτωση στο επόμενο, πιο εξελιγμένο μοντέλο. Μπορεί να κάνω και λάθος, γιατί είμαι άσχετη.
Ανακυκλώνονται μεν αλλά με πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είναι προφανές πως δε θα ανακυκλωθούν όλες οι ταμπλέτες που κυκλοφορούν σήμερα μετά από 10 χρόνια. Κάποιες θα αλλάξουν χέρια (κάποιες εταιρίες τα στέλνουν σε τρίτες χώρες με χαμηλότερες τιμές όταν τα πάμε πίσω) και δεν είναι σίγουρο πως όλοι έχουν την παιδεία και την προνοητικότητα να τις πάνε για ανακύκλωση. Η διαδικασία αποσυναρμολόγησης-ανακύκλωσης κι αυτή έχει επιπτώσεις, γίνεται όμως για εξοικονόμηση α' υλών κι επειδή τελικά το περιβάλλον βγαίνει σίγουρα λιγότερο ζημιωμένο από το να καταλήξουν σε χωματερές.