Τοπ Καπί

Facebook Twitter
2

 

Πόσο ταιριαστά είναι τα βιβλία μυστηρίου στις διακοπές! Δύσκολο να αντισταθείς στο συνδυασμό αντηλιακό / μυστηριώδης γυναίκα / άμμος / καταραμένος ήρωας. Τα καλύτερα από αυτά έχουν πλοκή τόσο εύκολη και ταυτόχρονα τόσο απαιτητική, που γίνονται ιδανικά διαλείμματα ανάμεσα στις βουτιές.

Ένα που προσωπικά μου κράτησε πολύ καλή συντροφιά και το έχω ταυτίσει με την Τήνο είναι το Τοπ Καπί, που σας συνιστώ ολόθερμα. Την ταινία, θα την ξέρετε. Ίσως δεν ξέρετε όμως πόσο καλό είναι το βιβλίο: ο ήρωας είναι όσο μηδενιστής πρέπει, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σκονισμένες και γεμάτες διαφθορά, η μυστηριώδης γυναίκα είναι ερωτεύσιμη μέσα από τις σελίδες, πραγματικά υπέροχη ιστορία.

Σύντομο βιογραφικό

 

[via] O Eric Ambler (1909-1998) γεννήθηκε στο Λονδίνο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και σύντομα καθιερώθηκε ως ιδιαίτερα πρωτότυπος και ευρηματικός συγγραφέας μυστηρίου. Χαρακτηρίζεται συχνά ως επινοητής του σύγχρονου πολιτικού θρίλερ, που επηρέασε συγγραφείς όπως τον Graham Greene και τον John Le Carre, ο οποίος τον έχει χαρακτηρίσει ως την "πηγή από την οποία όλοι μας αντλούμε έμπνευση". Ο Ambler ξεκίνησε να εργάζεται ως μηχανικός και κατόπιν ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία, ενώ παράλληλα έγραφε στον ελεύθερό του χρόνο, προσπαθώντας να καθιερωθεί ως συγγραφέας. Το πρώτο του μυθιστόρημα, "The Dark Frontier" εκδόθηκε το 1936. Καθώς εξαπλωνόταν η φήμη του, άρχισε να ζει από τη δουλειά του συγγραφέα: ανάμεσα στο 1936 και το 1940 εξέδωσε έξι μυθιστορήματα που σήμερα θεωρούνται κλασικά (ανάμεσά τους και τα "The Mask of Dimitrios"/"Η μάσκα του Δημήτριου", 1939, και "Journey into Fear"/"Ταξίδι στον φόβο", 1940) και στη συνέχεια κατατάχτηκε στον Βρετανικό Στρατό.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τοποθετήθηκε σε μια στρατιωτική μονάδα κινηματογράφησης, όπου και συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Peter Ustinov. Δίνοντας στροφή στην καριέρα του, μετακόμισε στο Hollywood το 1957, και για έντεκα χρόνια έγραφε σενάρια, όπως το "The Cruel Sea" (1953) που του χάρισε μια υποψηφιότητα για το βραβείο Όσκαρ σεναρίου. Το μπεστ σέλερ του "The Light of Day" (1962), αποτέλεσε τη βάση για το δημοφιλές και κοσμοπολίτικο "Τοπ Καπί" (1964) του Ζιλ Ντασέν, με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Πήτερ Ουστίνοφ. Ήταν παντρεμένος με τη Joan Harrison, τη συγγραφέα πολλών από τα σενάρια στις ταινίες του Alfred Hitchcock, που τους γνώρισε μεταξύ τους. Το 1985 εκδόθηκε η αυτοβιογραφία του, με παιγνιώδη τίτλο "Here Lies Eric Ambler -An Autobiography" ("Ενθάδε κείται/ψεύδεται ο Έρικ Άμπλερ -μια αυτοβιογραφία"). Πέθανε στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 1998.

Επειδή ξέρω ότι σκεφτόσαστε την ταινία...


Βιβλίο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αόρατο δόγμα: Η σιωπηρή άνοδος του νεοφιλελευθερισμού

Βιβλίο / Το αόρατο δόγμα: Η σιωπηρή άνοδος του νεοφιλελευθερισμού

Ο νεοφιλελευθερισμός είναι πανταχού παρών και ταυτόχρονα «ακατανόμαστος», αφού σπανίως αναφέρεται από τους θιασώτες του. Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να ανασηκώσει το πέπλο αυτού του «αόρατου δόγματος»
THE LIFO TEAM
Ελσίνκι, συνοικία της Αθήνας

Βιβλίο / «Ελσίνκι» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη: Η ερωτική σχέση του Έλληνα Αντώνη και του Κούρδου Αβίρ

Ένα μυθιστόρημα για τις ταυτότητες, εθνικές, σεξουαλικές, φύλου, που μας οδηγεί στη μεγάλη γεωγραφία του συναισθήματος αλλά και της γεωπολιτικής κατά την κρίσιμη δεκαετία του 2010.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Πιβό και οι ταξιτζήδες

Οπτική Γωνία / Ο επιδραστικός Πιβό και οι ταξιτζήδες

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, μια εκπομπή για το βιβλίο και τη λογοτεχνία με τεράστια θεαματικότητα στην ελληνική τηλεόραση, που να συζητείται και να καθηλώνει τους πάντες μπροστά στις οθόνες, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. 
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Μακριά από τα κουσούρια του χαρτογιακά

Βιβλίο / Κωστής Παπαγιώργης: Μακριά από τα κουσούρια του χαρτογιακά

Τα κριτικά κείμενα του Κωστή Παπαγιώργη για τον Λορεντζάτο, τον Μαλεβίτση, τον Γιανναρά, τον Ράμφο, τον Καστοριάδη, τον Αξελό, τον Κονδύλη, τον Λυκιαρδόπουλο, τον Ζουμπουλάκη και τον Ζηζιούλα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
Προσωπικά αυτός το πράγμα κάθε καλοκαίρι με βιβλιοπωλεία, site, blog και λοιπά να κάνουν λίστα με "Βιβλία για το καλοκαίρι" δεν μου αρέσει.Υπάρχουν καλά και κακά βιβλία, τα ανάλαφρα (όπως κατά κόρον είναι τα βιβλία που ανήκουν σε τέτοιες λίστες) είναι 99% κακά βιβλία. Δεν ξέρω για το συγκεκριμένο, θα το τσεκάρω, απλά την γνώμη μου για το τίτλο "Βιβλία για την παραλία".Φιλικά :)