Η παγκόσμια οικονομία με απλούστατα παραδείγματα.

Η παγκόσμια οικονομία με απλούστατα παραδείγματα. Facebook Twitter
10
Η παγκόσμια οικονομία με απλούστατα παραδείγματα. Facebook Twitter

Στα μέσα της δεκαετίας του '00, είχα σώσει απ' το μπλογκ της εβελίνας τα παραδείγματα του πώς δουλεύει η παγκόσμια οικονομία, και, ω, τι καλά που είχα κάνει. 

 

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες και δίνεις τη μία στο γείτονά σου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα.

ΦΑΣΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλά λίγο γάλα.

ΝΑΖΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε σκοτώνει κιόλας.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετά το γάλα.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία, αγοράζεις έναν ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζείς καλύτερα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε 4 αγελάδες. Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις 3.

ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα. Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το ονομάζεις COWKEMON και το πουλάς σε όλο τον κόσμο.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες αλλά δεν ξέρεις που είναι, έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό.

ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις 5. Τις ξαναμετράς και μαθαίνεις ότι έχεις 42. Την τρίτη φορά μαθαίνεις ότι έχεις δύο ξανά. Μετά σταματάς να μετράς και ανοίγεις ακόμη ένα μπουκάλι βότκα.

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις το δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, τις πουλάς όσο-όσο, με τα λίγα χρήματα που σου δίνουν δίνεις προκαταβολή για να πάρεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε 7.083 δόσεις.

ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και απλά τις λατρεύεις.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

9 σχόλια
Στον καπιταλισμό πιο ταιριαστό θα ήταν: έχεις δυο αγελάδες, δεν πουλάς το γάλα αλλά το δικαίωμα για την παραγωγή των 200 επόμενων ετών των δυο αγελάδων, κονομάς και από κτηνοτρόφος γίνεσαι επιχειρηματίας και επειδή δεν τις ταΐζει κανείς ψωφάνε.Μετά το κράτος σε διασώζει πληρώνοντας τα χρέη σου και σε παρακαλά να συνεχίσεις να είσαι κτηνοτρόφος. Οπότε αποφασίζεις να κάνεις outsourcing την παραγωγή γάλακτος στην Κίνα και χρεώνεις την διπλάσια τιμή γιατί το δικό σου γάλα δεν είναι κινεζιά. Πολύ αγχωτικό όλο αυτό, οπότε δίνεις στον εαυτό σου κάποια εκατομμύρια μπόνους
Ελληνική οικονομία(και όχι μόνο) : Είσαι μια απ΄τις δυο αγελάδες,δες στο λενε φυσικα αλλα όταν το πάρεις χαμπάρι σε πείθουν οτι σε αρμέγουν με τρόπο κι οχι βάναυσα και τελικά θα πρεπε να χαίρεσαι κιολας γιατι το γάλα σου είναι υπέροχο (τουλάχιστον καλύτερο απ΄της άλλης).
Ένσταση στον Κομμουνισμο.Όσες γελάδες και αν έχεις η κυβέρνηση θα σου αφήσει μόνο μια. Του Ρώσου του θυμήζει η γυναίκα του το πρωί ότι έχει (και είχε) μόνο δυο γελάδες...
Μπράβο Άρη. Γέλασα πάρα πολύ!Να προσθέσω;*ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, τις πουλάς όσο-όσο, με τα λίγα χρήματα που σου δίνουν δίνεις προκαταβολή για να πάρεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε 7.083 δόσεις.*Ο γείτονας σου φρόντισε και αγόρασε αυτοκίνητο και αυτός με 7.083 δόσεις, όμως πουλώντας τη μία αγελάδα σε καλή τιμή και έτσι του έμεινε η δεύτερη αγελάδα. Εκείνος (ποιός ξέρει γιατί;), προθυμοποιείται να σου δίνει λίγο γάλα. Εσύ, ενώ ξέρεις να φτιάχνεις τυρί και γιαουρτι (εκείνος όχι) και μπορώντας να συνεργαστείς μαζί του για να τα πουλάτε (μπας ρε ηλίθιοι και ξεχρεώσετε τα κωλάμαξα και βάλετε και κανένα ευρώ στην τσέπη), αντί αυτού τον καταριέσαι και προσεύχεσαι στον Θεό να του ψοφήσει η αγελάδα...!