Πώς η Έλενα Ακρίτα έγινε το πιο επιδραστικό πρόσωπο του ελληνικού Facebook

Πώς η Έλενα Ακρίτα έγινε το πιο επιδραστικό πρόσωπο του ελληνικού Facebook Facebook Twitter
15
Πώς η Έλενα Ακρίτα έγινε το πιο επιδραστικό πρόσωπο του ελληνικού Facebook Facebook Twitter

Η σχέση μου (εξ αποστάσεως, δεν την έχω δει ποτέ από κοντά) με την Έλενα Ακρίτα ξεκινά απ' όταν ήμουν πολύ μικρός. Η μαμά μου είχε διαπιστώσει τυχαία ότι ξεκαρδιζόμουν με τα κείμενά της στον Ταχυδρόμο και κάθε βδομάδα -μιλάμε για τα μέσα των '80ς- τον αγόραζε και μου τα διάβαζε δυνατά. Υπάρχει μάλιστα και μια φωτογραφία που μου διαβάζει, και την έχω, αλλά δεν την βάζω εδώ γιατί είμαι μόνο με το βρακί. 

Μετά μου αγόρασε όλα τα βιβλία της που ήδη κυκλοφορούσαν, συλλογές από κείμενά της («Aπό την Έλενα με χαμόγελο», «Pαντεβού με την Έλενα», «H Έλενα στη χώρα των θαυμάτων» κλπ) και την έβλεπα στην τηλεόραση, στην ΕΡΤ, πρώτα σε ένα τηλεπαιχνίδι κι έπειτα στην εκπομπή Κυριακάτικα.

Από τότε, ως Αναγεννησιακή Γυναίκα έκανε ένα σωρό πράγματα. Ηθοποιϊα, συγγραφή σίριαλ, βιβλία, άρθρα, συνεντεύξεις στην τηλεόραση (τα Φώτα Πορείας που παίζονται ακόμα στην ΝΕΡΙΤ plus σήμερα), τον Αδύναμο Κρίκο και άλλα πολλά.

Κατόρθωσε όμως και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον: Να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή.

Και το έκανε με τρόπο αποφασιστικό και πετυχημένο. Σε αντίθεση με πολλούς της γενιάς της που όταν το ίντερνετ έγινε ο Βασιλιάς των Πάντων έχασαν τον κόσμο κάτω απ' τα πόδια τους, η Ακρίτα αποδείχτηκε τεχνολογικά εκπαιδευμένη και ψηφιακά ικανή όχι μόνο στο να πιάνει τον παλμό της εποχής, αλλά και να τον μεταδίδει δημιουργικά μέσα απ' το Facebook της. 

Και το έκανε αυτό -την ψηφιακή μετάβαση της περσόνας- χωρίς απώλειες στην ταυτότητά της. Δεν λείανε τις απόψεις της, δεν πουλάει αγάπη και χαμογελάκια και καληνύχτες και γούτσου γούτσου, δεν προσπάθησε να γίνει δημοφιλής υποκρινόμενη κάτι πιασάρικο. 

Και, ευτυχώς, το Facebook δεν την διέφθειρε ούτε την έκανε αγριάνθρωπο όπως έκανε πολλούς άλλους διάσημους που μεθυσμένοι απ' τα λάικ και τα share έγιναν οι νούμερο ένα bullies της εποχής μας. (Πόσο πολιτισμένος ήταν ο 'τσακωμός' της με τον Χρήστο Χωμενίδη προχτές! Και οι δύο -που εξαιρετικά τους εκτιμώ- ήταν υποδειγματικοί και προστατευτικοί ο ένας απέναντι στον άλλον.)

Αυστηρότητα, αλλά και ανεπιτήδευτη αστική ευγένεια, οξύνoια αλλά και ακομπλεξάριστο χιούμορ.

Αυτά νομίζω είναι τα μυστικά του σουξέ της Ακρίτα στο Facebook και δεν είναι τυχαίο αυτό που έγραψε ο Γιάννης Πλιώτας σήμερα:

  

Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της χώρας που παίρνει 70% στήριξη στις δημοσκοπήσεις. Ανεβάζει στο facebook επικό μήνυμα πριν τη μεγάλη μάχη της διαπραγμάτευσης, έτοιμος να δώσει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα.
Παίρνει 17.000 likes, 2.500 shares.

Έλενα Ακρίτα, δημοσιογράφος-συγγραφέας. Ανεβάζει πριν μερικές ημέρες ένα άρθρο για τη νέα κυβέρνηση.
Παίρνει 25.000 (!) likes, 4.900 (!) shares.

Απίστευτο νούμερο, δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Πρέπει το post της να το είδε σχεδόν κάθε Έλληνας που έχει λογαριασμό στο facebook.

Πώς η Έλενα Ακρίτα έγινε το πιο επιδραστικό πρόσωπο του ελληνικού Facebook Facebook Twitter
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

10 σχόλια
«Αφήστε να το χαρούμε λίγο, ρε γαμώτο».Όπα!... Να ανησυχώ; Τι εννοεί «λίγο»; «Λίγο», μέχρι να ξεθυμάνει η χαρά (αρχικός ενθουσιασμός) ή «λίγο» μέχρι να ξεθυμάνει η κυβέρνηση;;;.....ή και τα δύο;;;...
Ακολουθούσα την Ελενα Ακρίτα μέχρι πριν λίγο καιρό.Την εκτιμούσα και την εκτιμώ.Εντουτοις,δεν είναι και τόσο δύσκολο να είσαι δημοφιλής στο φβ.Έχει την ικανότητα να γραφει καλά και χρησιμοποιεί το βιτριλικό της πολλές φορές χιούμορ.Δεν θα ήταν όμως ποτέ τόσο δημοφιλής αν δεν έγραφε τα υπεραπλουστευμένα τσιτατα που θέλουν να διαβάσουν οι followers της.
Αυτό το ξεχάσαμε;"Τα ανεκδιήγητο, ρατσιστικό tweet της Σοφίας Δήμτσα του Mega"" . Εχω τις ίδιες αναμνήσεις με εσένα (μαμά, ταχυδρόμος, γέλιο πολύ, τα βιβλία της ακόμη στο πατρικό μου), αλλά ας είμαστε πιο απαιτητικοί από τα δημόσια πρόσωπα.
Είναι πολύ εύκολο να είσαι δημοφιλής και να παίρνεις χιλιάδες like. Το άσχημο είναι όταν η πραγματικότητα δεν είναι δημοφιλής. Όσο κι αν δεν της κάνουμε like, αυτή θα έρθει καταπάνω μας...
Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα όπως έλεγε ένα ρητό. Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα ισχύει και για την Έλενα. Βέβαια αργά η γρήγορα η πραγματικότητα θα προσγειωθεί πάνω μας και όπως φαίνεται απότομα...
Μα είναι όντως εξαιρετικό κείμενο, με απλά λόγια μεταφέρει αυτό που (στην πλειοψηφία μας) αισθανόμαστε για όσους ψάχνουν με μεγενθυτικό φακό να βρουν ψεγάδια, κωλοτούμπες και λάθη στην νέα Κυβέρνηση πριν καλά-καλά ορκιστεί, μαυρίζοντας έτσι το όποιο (ουσιαστικό ή ψευδαίσθηση) φως βλέπουμε μετά τις εκλογές.Δεν λέω πως δεν πρέπει να γίνεται κριτική προφανώς, ουσιαστική και όταν έρθει η ώρα όμως, όχι προκαταβολικά από ψυχαναγκασμό ή από συνήθεια. Ακόμα και για την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, παρόλο που από αρχή την περίμενα ακριβώς έτσι όπως τελικά ήταν (δεν ήταν δα και κάτι νέο να περιμένεις την έκπληξη), δεν έκραζα από την πρώτη μέρα. . . περίμενα πρώτα να δώσει -σαφές- δείγμα γραφής.
Ακούω Τσίπρα, ο γάιδαρος πετάει τελικά και δεν το ξέραμε.Με φιλοσυριζέικο like-ισμό γίνεται ο καθένας "δημοφιλής". Ο Λαζόπουλος που το έκανε τόσα χρόνια κάτι ξέρει. Αυτό δε το "αφήστε μας να χαρούμε λιγάκι" μου θυμίζει λογική πρωινάδικου στην πολιτική. Ο κόσμος καίγεται, η προοπτική της Αργεντινής έρχεται κατά πάνω μας, αλλά πάνω από όλα μην χαλάσει η θετική μας διάθεση.