Τι αναφέρει το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης

Τι αναφέρει το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
16

Αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης κατέθεσε η κυβέρνηση, δια μέσου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Ξεκαθαρίζουν επίσης πως «η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου», ενώ κάνουν γνωστά τα βασικά σημεία του αιτήματος.

«Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας», προσθέτουν.

Σύμφωνα με τις πηγές του Μαξίμου, στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

«Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία», τονίζουν. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση «να δώσει "ανάσες" στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012».

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
Το δούλεμα πάει σύννεφο.Όπως και στα ομολογιακά δάνεια των επιχειρήσεων από τις τράπεζες υπάρχει η δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα, που είναι αλληλένδετα, έτσι και στην περίπτωση των δανέιων της Ελλάδας υπάρχει η δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα (μνημόνιο).Για εσωτερική επικοινωνιακή κατανάλωση λέμε ότι αιτούμεθα παράταση της σύμβασης χωρίς παράταση του προγράμματος! Αυτά απλώς δεν γίνονται. Η παράταση του προγράμματος είναι αυτόματη. Απλά τα κάνουνε γαργάρα για ευνόητους μικροκομματικούς λόγους.
Τον τελευταίο καιρό διασκεδάζω αφάνταστα με τους ταλαίπωρους τους συριζαίους, είτε σε φιλικό επίπεδο είτε, πολύ περισσότερο, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, που προσπαθούν απεγνωσμένα να κάνουν το άσπρο μαύρο. Είτε με το μνημόνιο, συγνώμη πρόγραμμα, είτε με τον Πάκη. Το περίμενα, όπως κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, ότι θα γίνει κωλοτούμπα σε κάποιο βαθμό, αλλά αυτό είναι η ολυμπιάδα της κωλοτούμπας. Και οι συμπαθείς, κατά τ'άλλα, συριζαίοι, σαν αποχαυνωμένοι να δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο.Σέβομαι τον ψηφοφόρο του σύριζα που είχε κάποια πράγματα στο μυαλό του, περίμενε να εφαρμοστούν και τώρα νιώθει απογοήτευση. Αυτόν όμως που σαν τυφλό, φανατικό ζωάκι, τα βλέπει όλα καλά και τα δικαιολογεί όλα, ε αυτός είναι ανάξιος λόγου.Μέχρι και οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο. Διάβαζα σήμερα ανάρτηση στο φβ γνωστής δημοσιογράφου του σκαι και του ρίαλ, που έχει ιδιαίτερα φιλοσυριζαίικα αισθήματα, η οποία αναφερόταν με εξαιρετικά διθυραμβικό τρόπο για τον Πάκη. Παρά λίγο να πιστέψω ότι ο Πάκης ανήκει στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά.Ξεφτιλίκια, λίγο αξιοπρέπεια ρε σεις! Λίγο αξιοπρέπεια!
Που είναι το κούρεμα, που είναι η ρήτρα ανάπτυξης? Πως 20 μέρες μετά τις εκλογές το χρέος έγινε βιώσιμο?26 του Γενάρη τελειωνε το επάρατο Μνημόνιο, τωρα ζητάμε παραταση του μεχρι να διαπραγματευτούμε το καινούργιο?Υπάρχει κάποια εξήγηση?Ή έγιναν και αυτοί ξαφνικά Γερμανοτσολιάδες???Ζητήστε βοηθεια απο το κομματικό καθοδηγητή και απαντήστε.
Οσα περισσότερα διαβάζω τόσο περισσότερο γελάω!Καλά οι άνθρωποι έχουν ξεπεράσει σε γελοιότητα οτιδήποτε έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα......και συναντήσαμε Κωστάκηδες, Γιωργάκηδες, τον "τρισμέγιστο" Αντρέα και τόσους άλλους....Ζήτησαν επέκταση λέει της δανειακής σύμβασης.....δλδ ζήτησαν επέκταση κάτι ανύπαρκτου.....που μόνον στη φαντασία τους υπάρχει.......Απλά ζήτησαν επέκταση του master financial assistance facility of GreeceΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ......αλλά πως να το πουν στους χαχολους;Πέταξαν και μερικές σάλτσες για «ανθρωπιστική κρίση» και όλα καλά........Α! και μην ξεχάσω ο Γιάνης (με ένα νι) θα επιστρέψει "τροπαιοφόρος" αφού θα καταφέρει να δώσει ρεύμα σε 50-60.000 κόσμο (που το έχουν ανάγκη) και οι χαχολοι θα πανηγυρίζουν για τη μεγάλη "νίκη" της κυβέρνησης «πρώτη φορά αριστερά με μπόλικη ακροδεξιά»
Που είναι το κούρεμα που είναι η ρήτρα ανάπτυξης??? Πως 20 μέρες μετά τις εκλογές το χρέος έγινε βιώσιμο????Υπάρχει κάποια εξήγηση???Ή έγιναν και αυτοί ξαφνικά Γερμανοτσολιάδες???Παπαγαλάκια της συγκυβέρνησης πάρτε γραμμή από το κόμμα και απαντήστε.
Το μνημόνιο, η Τρόικα, η δανειακή σύμβαση και η εποπτεία είναι ευλογία!!! ΟΥΤΕ η Νάντια Κομανέτσι τέτοιες κωλοτούμπες! Διαπραγματευόμαστε μόνο την αλλαγή ονομασίας τους για χαρη των προβάτων που πίστεψαν τις προεκλογικές εξαγγελίες τους.Η Ελπίδα έρχεται και η Ευρώπη που αλλάζει!!!
Δηλαδή εσύ που δεν είσαι πρόβατο τι προτείνεις;Κατά την άποψή σου έπρεπε να είχαμε ψηφίσει πάλι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,που ευθύνονται τόσο για το ξέσπασμα της ίδιας της κρίσης όσο και για τη χείριστη διαχείρισή της,ΚΚΕ,που λέει πάντα όχι,το μόνο που θέλει είναι να βρίσκεται στην αντιπολίτευση και θα μας έβγαζε απο την ευρωζώνη την επομένη των εκλογών,ή ΧΑ να ξεβρομίσει ο τόπος;Ο σύριζα ακόμη κι αν δεν καταφέρει τίποτα εν τέλει,γεγονός το οποίο ακόμη δεν το γνωρίζουμε,τουλάχιστον δεν έχει φάει ο,τι έφαγαν οι προηγούμενοι.Επομένως,από το να γκρινιάζουμε συνέχεια,από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλη καλύτερη λύση,δεν θα ήταν καλύτερο για τη δική μας ψυχολογία να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι;Δεν λέω να είμαστε στο συννεφάκι μας ούτε να θεωρούμε τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη θεούς,αλλά τουλάχιστον να περιμένουμε να δούμε αν πράγματι η ζωή μας θα βελτιωθεί έστω και στο ελάχιστο ή αν θα μείνουμε στην ίδια κατάσταση.Και αν τελικά συμβεί το δεύτερο,τότε να βρίσετε.
"Ο σύριζα ακόμη κι αν δεν καταφέρει τίποτα εν τέλει,γεγονός το οποίο ακόμη δεν το γνωρίζουμε,τουλάχιστον δεν έχει φάει ο,τι έφαγαν οι προηγούμενοι"Είναι ολοφάνερο αγαπητή ότι δε γνωρίζεις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.Ο Σύριζα δεν προήλθε από παρθενογέννηση. Όλα τα λαμόγια του διεφθαρμένου ΠΑΣΟΚ κατοικοεδρεύουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Αν με προκαλέσεις θα στα πω.
Μέχρι πριν ενάμιση μήνα κατάγγελλαν την δανειακή σύμβαση! Από εχθές ζητάμε παράταση της...Μέχρι πριν ενάμιση μήνα το χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Απο αυτή την εβδομάδα όμως ξαφνικά είναι!Μέχρι πριν ενάμιση μήνα δεν θα χρεωνόμασταν και άλλα δανεικά για τις Τράπεζες. Απο αυτή την εβδομάδα χρεωθήκαμε ακόμα 3 δις Ευρώ μέσω του ΕLA και διαμαρτυρόμαστε γιατί θέλαμε να χρεωθούμε 10!Μα πόσο δούλεμα πια? Αυτό είναι το Ζάππειο νο.3
Ζητήθηκε παράταση του Μνημονίου. Διάβασα την επιστολή του Βαρουφακη. Απλός για εσωτερική κατανάλωση δεν θα το ονομάζουμε "Μνημόνιο". Να εφαρμοστει όμως, γιατί ούτε ο Σαμαράς το εφάρμοσε σωστά.
Φυσικά, δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη ''Memorandum'', αναφέρεται φράση ''Master Financial Assistance Facility Agreement'', έχει δίκιο ο άνθρωπος, μην τον αδικούμε κιόλας.Είναι αξιοσημείωτο ότι μία πρόταση της ελληνικής επιστολής αναφέρει επί λέξει τα εξής:''Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ στο ίδιο πνεύμα με το Διεθνές Νο0μισματικό Ταμείο κατά την διάρκεια της περιόδου παράτασης του προγράμματος''. Άκουσα καλά;;;;; ''Εποπτεία'';;; δηλαδή θα συνεχίσουμε να είμαστε αποικία;;;
Έλα αγάπη μου, που "δεν ζητήθηκε παράταση του μνημονίου"!!Κοντά έναν μήνα στην κυβέρνηση και το μόνο που έχετε καταφέρει είναι να πούμε την Τρόικα "θεσμοί", την παράταση του μνημονίου "επέκταση της δανειακής σύμβασης" και τον Πάκη "αυτός που απέτρεψε την κάθοδο των τανκς". We'll take that, ηρεμήστε. ΔΥΣΤΥΧΩΣ έτσι έπρεπε να γίνει εδώ που φτάσαμε. Στρωθείτε να δουλέψετε τώρα, έχετε 6 μήνες καιρό να τους αποδείξετε όλους λάθος και να σας αναγνωρίσουν σύνεση και στοιχειώδη πολιτικό ρεαλισμό. Άντε μπράβο, εσείς και το Κούγκι σας!