«Κόλαφος» η έκθεση του ΣτΕ για το ρατσισμό στην Ελλάδα

«Κόλαφος» η έκθεση του ΣτΕ για το ρατσισμό στην Ελλάδα Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
5

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η ρητορική του μίσους στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι αρχές πρέπει να αγωνιστούν πιο σκληρά κατά του φαινομένου αυτού, κατά των ομοφοβικών και των αντι- Ρομά διακρίσεων.

Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι  με την άνοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, η Ελλάδα «έχει βιώσει μια απότομη αύξηση της ρατσιστικής βίας τα τελευταία χρόνια», η οποία έχει δημιουργήσει ένα «κλίμα φυλετικού μίσους και φόβου έναντι του οποίου δεν έχει γίνει τίποτα για πάρα πολύ καιρό».

Η έκθεση καταγγέλλει επίσης τις «τεράστιες διαστάσεις» που έχουν λάβει οι διακρίσεις κατά των γκέι, των λεσβιών και των τρανσέξουαλ, που πέφτουν συνήθως θύματα παρενόχλησης χωρίς να προστατεύονται επαρκώς. Σημειώνεται επίσης ότι οι μετανάστες δεν καταγγέλλουν τις επιθέσεις φοβούμενοι ότι θα απελαθούν, δημιουργώντας έτσι ένα «γενικό κλίμα ατιμωρησίας».


 Οι συντάκτες της έκθεσης καλούν την Ελλάδα να αναπτύξει «μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας» σημειώνοντας ότι «η ρητορική μίσους συχνά μένει ατιμώρητη και η επίσημη καταδίκη δεν είναι αρκετή».

 Οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν πάντως ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, μονάδες της αστυνομίας και εξειδικευμένη εισαγγελία για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας, ενώ υιοθέτησαν ένα νέο αντιρατσιστικό νόμο τον περασμένο Σεπτέμβριο,.

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαμία: Καταστράφηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας που είχε εμπλακεί στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης

Ελλάδα / Λαμία: Καταστράφηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας που είχε εμπλακεί στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης

Παρά την τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής η φωτιά πήρε γρήγορα τρομερές διαστάσεις καταστρέφοντας τόσο το κτίριο, όσο και τα αυτοκίνητα της επιχείρησης
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Όταν ανακαλύπτεις ότι αντιμετωπίζεις προβλήματα (κυρίως οικονομικά στις μέρες μας) στρέφεσαι απέναντι στις μειονότητες, θεωρώντας πως αυτός είναι ο βασικός υπαίτιος της κατάστασης που βρίσκεσαι. Όμως πάντα ήταν παρών ο ρατσισμός.
"Η ρητορική μίσους είναι ατιμώρητη..." Ας ξεκινήσουμε από εκεί κι ας εφαρμοστεί σωστά, χωρίς να αφήνει πολιτικούς, δημοσιογραφους και παπάδες στο απυρόβλητο. Ο οχετός μίσους που ξερνάνε να έχει συνέπειες.
Και να το διαβάσουν μήπως θα αλλάξουν γνώμη;Κάποιοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να ζουν την δική τους πραγματικότητα. Κατά την γνώμη τους αυτές οι εκθέσεις/έρευνες δεν αποδεικνύουν τίποτα και οι ρατσιστικές επιθέσεις είναι απλά μεμονωμένα επισόδια.Η κρίση, πέρα από τις αρνητικές της επιπτώσεις, θα έπρεπε να είναι μια αφορμή για αυτοκριτική, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Πέρα ελαχίστων εξαιρέσεων αυτό δεν συνέβη, αντίθετα η κρίση έγινε μια πολυ βολική δικαιολογία για όλα τα αρνητικά φαινόμενα που συμβαίνουν στην χώρα.