Έντονες αντιδράσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας για τις δηλώσεις Τσίπρα

Έντονες αντιδράσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας για τις δηλώσεις Τσίπρα Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
3

Τη δυσφορία τους εξέφρασαν επίσημα στις Βρυξέλλες τόσο η κυβέρνηση της Ισπανίας όσο και της Πορτογαλίας, σχετικά με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η ισπανική κυβέρνηση φέρεται μάλιστα να ζήτησε την παρέμβαση των Βρυξελλών.

Πηγή από τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ισπανία κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να καταδικάσουν τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, που όπως αναφέρει η πηγή κατηγόρησε την Ισπανία και την Πορτογαλία ότι έχουν συνασπιστεί εναντίον της Αθήνας.

Οι δηλώσεις αυτές «είναι αντίθετες προς το πνεύμα αλληλεγγύης που πρέπει να επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των εταίρων» στην Ευρώπη, τονίζει η ίδια πηγή.

Ωστόσο, πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε πως «δεν πιστεύω ότι η Κομισιόν θα προβεί σε μια δημόσια καταδίκη» των δηλώσεων του Τσίπρα «ακόμα κι αν αυτό δεν σημαίνει ότι τις εγκρίνει». «Σε αυτό το άκρως ευαίσθητο θέμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσάζοντα και όχι να διχάζει» υπογράμμισε ακόμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μένδεθ δε Βίγκο διαβεβαίωσε ότι «η Ισπανία δεν είναι εχθρός κανενός, το αντίθετο, είναι αλληλέγγυα προς τον ελληνικό λαό». «Ζητάμε από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς εμείς θεωρούμε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα επιλυθούν με δηλώσεις, αλλά με μεταρρυθμίσεις», είπε σε χθεσινή δημόσια δήλωσή του.

Νωρίτερα, ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να επιδείξει «σοβαρότητα» και να μην χρησιμοποιεί την Ισπανία και την Πορτογαλία ως αποδιοπομπαίους τράγους. «Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για την απογοήτευση που έχει προκαλέσει η ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας, καθώς υπόσχεται στους Έλληνες αυτά που γνωρίζει ότι δε μπορεί να τηρήσει» είπε μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του.

«Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς αποφάσισε ότι το φταίξιμο για τα προβλήματα της Ελλάδας πέφτει στις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας [...] Το να αναζητά κανείς έναν εχθρό στο εξωτερικό είναι μια "διέξοδος" που έχουμε ήδη παρακολουθήσει πολλές φορές στην ιστορία. Αυτό δεν λύνει τα προβλήματα, αυτό δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τα επιδεινώνει. Η μόνη λύση είναι να επιδεικνύεται σοβαρότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κοέλιου «εξέφρασε την αμηχανία του» μπροστά στις «αβάσιμες», όπως τις χαρακτήρισε, κατηγορίες του Έλληνα πρωθυπουργού, σε μία «επιστολή που εστάλη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς διά της διπλωματικής οδού», σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η απάντηση του Μαξίμου στον Μαριάνο Ραχόι

Απαντώντας στις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνισαν πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της Ευρώπης σε φιλικές και εχθρικές, δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς, αλλά λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την συνεργασία και το διάλογο λαών και κυβερνήσεων».

Όπως προσθέτουν, ο Αλέξης Τσίπρας «είχε υποχρέωση να περιγράψει με λεπτομέρειες στo ελληνικό λαό την σκληρή διαπραγμάτευση στο κρίσιμο Eurogroup, η οποία οδήγησε και στη συμφωνία. Η στάση όλων των κυβερνήσεων απέναντι στη συμφωνία δεν αποτελεί κάποιο μυστικό –άλλωστε είχε γνωστοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, όπως είναι και το σωστό. Αυτό ακριβώς επανέλαβε και στην ομιλία του, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός».

Οποιαδήποτε, λοιπόν, παρερμηνεία της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού, δεν βοηθά προς την κατεύθυνση του διαλόγου, επισημαίνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας αν δεν αλλάξουν στάση τα Σκόπια
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν δεν πειστούμε πως η Βόρεια Μακεδονία τη σέβεται - Έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση και συζητούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία
NEWSROOM
Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Πολιτική / Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Το νέο γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα έχει δυναμικότητα 165 κλινών και θα αντικαταστήσει το «Σισμανόγλειο», ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία νοσοκομεία στη χώρα
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Έλληνες, Ισπανοί και Πορτογάλοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν ό,τι έγινε όπως συμφέρει τον καθένα, με παρόμοιες μπηχτές και επικρίσεις, και κρίνονται γι' αυτό. Η μόνη διαφορά είναι ότι Ισπανοί και Πορτογάλοι έτρεξαν να κλαφτούν και στον Γιούνκερ. Αυτό το τελευταίο είναι και το μόνο διπλωματικό unfair που βλέπω στην υπόθεση.