Το ξερίζωμα των «Αμυγδαλέζων»

 Το ξερίζωμα των «Αμυγδαλέζων» Facebook Twitter
Πάνω από όλα ντράπηκα που επέτρεψα -κι εσείς μαζί- σε κυβερνήσεις, πολιτικούς και φασιστοσυμπολίτες μου να μηδενίζουν με τόσο φρικαλέο τρόπο -εντός και εκτός Αμυγδαλέζας- ανθρώπινες υπάρξεις που προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν απ' τα συντρίμμια αυτού του κόσμου! Φωτο: Achilleas Zavallis / SOOC
9

Από τη Ζυράννα Στόικου


Πριν λίγο καιρό επισκέφτηκα, κοντά στο σπίτι μου στο Βερολίνο, ένα παλιό σχολείο, το οποίο έχει μετατραπεί σε «κέντρο φιλοξενίας» προσφύγων, με σκοπό να προσφέρω τη βοήθειά μου. Όταν μπήκα μέσα και μίλησα με την κοινωνική λειτουργό που δούλευε εκεί, η σύγκριση με αυτό που αποκαλούν στην Ελλάδα «κέντρο φιλοξενίας» με έκανε να ντραπώ για το ότι είμαι από αυτή τη χώρα˙ όχι ότι είναι λίγες και οι περιπτώσεις που κάνουν τη Γερμανία να απέχει παρασάγγας από τον παράδεισο που ονειρεύονται ότι θα βρουν όσοι ρισκάρουν τις ζωές τους για να φτάσουν ως εδώ. Ο ρατσισμός καλά κρατεί, και εκκολάπτεται σε οργανώσεις τύπου PEGIDA, αλλά και εντός της ίδιας της πολιτείας και των θεσμών της, που σκοπό έχουν να αποκλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες από την απόκτηση άδειας παραμονής και ασύλου. Τελικά πολύ λίγοι θα αντέξουν μέχρι τέλους αυτή τη σκληρή και ακριβή διαδικασία και θα διαφύγουν την απέλαση άρα και τον κίνδυνο που διατρέχει η ίδια τους η ζωή.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει, μέσα στο επόμενο διάστημα, και όχι με σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης αυτής της όψης της ανθρωπιστικής κρίσης και να αποποινικοποιήσει τις έννοιες του μετανάστη και του πρόσφυγα στη συνείδηση του μέσου πολίτη.


Εκείνο το πρωί όμως, μέσα σε ένα από τα περίπου 60 «κέντρα φιλοξενίας» που υπάρχουν στην περιοχή του Βερολίνου, έβλεπα την καλή πλευρά της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής. Περπατώντας στους σχολικούς διαδρόμους την ώρα που ετοιμαζόταν το φαγητό, χαζεύοντας μια παρέα μικρών παιδιών που έπαιζαν στην αυτοσχέδια τραπεζαρία, που λίγο καιρό πριν ήταν μια σχολική τάξη γεμάτη παιδιά που ζούσαν την «κανονικότητά τους», συνειδητοποίησα ότι φεύγοντας μακριά από την Ελλάδα άφησα ανυπεράσπιστους (όσο θα μπορούσα να τους υπερασπιστώ) στην ελληνική κόλαση και στις «Αμυγδαλέζες» (γιατί είναι πολλές, διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, σε πόλεις, πολυκατοικίες, αστυνομικά τμήματα, λιμάνια και χωριά) ανθρώπους σαν κι αυτούς που στοιβάζονται μέσα σ΄ αυτές για μήνες, για χρόνια, και που μπορεί να μην βγουν ποτέ ζωντανοί από κει μέσα.


Μα πάνω από όλα ντράπηκα που επέτρεψα -κι εσείς μαζί- σε κυβερνήσεις, πολιτικούς και φασιστοσυμπολίτες μου να μηδενίζουν με τόσο φρικαλέο τρόπο -εντός και εκτός Αμυγδαλέζας- ανθρώπινες υπάρξεις που προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν απ' τα συντρίμμια αυτού του κόσμου! Συντρίμμια για τα οποία η Ευρώπη φέρει βαριές ευθύνες. Εδώ δεν χωράει άλλη παράταση! Πρόκειται για έγκλημα του ελληνικού κράτους και παραβίαση -τουλάχιστον- των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Τέτοια εγκλήματα εξακολουθούν να συντελούνται σε φυλακές, σε δικαστικές αίθουσες και σε συνοριακούς φράχτες.


Η νέα κυβέρνηση οφείλει, μέσα στο επόμενο διάστημα, και όχι με σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης αυτής της όψης της ανθρωπιστικής κρίσης και να αποποινικοποιήσει τις έννοιες του μετανάστη και του πρόσφυγα στη συνείδηση του μέσου πολίτη, αντίληψη την οποία τροφοδότησαν οι προκάτοχοί της μέσω της ακροδεξιάς -αν όχι φασιστικής- τακτικής στιγματισμού των μεταναστών. Κι αν όλοι εμείς επιτρέψαμε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και δική μας υποχρέωση, ως πολιτών αυτής της χώρας και κάθε χώρας, να διαφυλάσσουμε τα δικαιώματα των αδύνατων και ανίσχυρων και να πιέζουμε με κάθε τρόπο για το σεβασμό της αξιοπρέπειας και της ίδιας της ζωής κάθε ανθρώπου από όπου και αν έρχεται.


Μάρτιος, Βερολίνο.

9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Με συγχωρείτε που θα γίνω σκληρή, αλλά θα είμαι δίκαιη κι αυτό για μερικούς είναι σκληρό. Αν αύριο έπαιρνα τα ποδαράκια μου, κάτι χιλιάδες ευρώ για τον λαθρέμπορο και σε 10-15 μέρες βρισκόμουν Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Νότιο Αφρική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Κούβα κλπ, δεν ξέρω τι μπορεί να πιστεύει ο καθένας, αλλά βάσει νόμου κανείς δε θα με δεχόταν χωρίς χαρτιά. Αυτό που πετυχαίνουν δεν είναι καλύτερες συνθήκες ζωής από τη στιγμή που στιβάζονται κατά χιλιάδες σε μία τόσο μικρή χώρα. Οι λαθρομετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους από τη στιγμή που έχουν συλληφθεί από τις αρχές χωρίς χαρτιά. Όλες οι άλλες χώρες που μοιάζουν με τη Γερμανία στο θέμα της αυστηρότητας στη μετανάστευση, έχουν καλύτερες συνθήκες, επειδή έχουν τόσους μετανάστες όσους μπορούν να αντέξουν. Η δικιά μου ζωή, δηλαδή, έχει λιγότερη αξία από του Τζεμάλ από το Πακιστάν και αν πάω χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ θα με στείλουν πίσω; Όχι. Η ζωή μου και η ζωή του Τζεμάλ έχουν ακριβώς την ίδια αξία, γιατί και οι δύο είμαστε άνθρωποι. Το δίκιο λέει από τη στιγμή που ο Τζεμάλ δεν είναι πολιτικός πρόσφυγας, πρέπει να γυρίσει στη χώρα του, όπως θα με γύριζαν κι εμένα αν δεν είχα χαρτιά.
Ωραία αλλά η μοναδική "λύση" που προτείνεται είναι: «Η νέα κυβέρνηση οφείλει, μέσα στο επόμενο διάστημα, και όχι με σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης αυτής της όψης της ανθρωπιστικής κρίσης…». Μήπως θα μπορούσε να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένο αυτό το πρόγραμμα ώστε να βελτιωθεί η «ελληνική κόλαση»;Σχετικά με την Ευρώπη που φέρει βαριές ευθύνες για τα συντρίμμια του κόσμου σε ποιες χώρες αναφέρεστε; Γιατί πιθανόν δεν φέρουν τις ίδιες ευθύνες η Μάλτα ή το Λιχτενστάιν με μια χώρα η οποία έχει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, κάνει συμφωνίες με αυταρχικά καθεστώτα, παράγει και εξάγει όπλα.
Θα μπορούσατε βέβαια να περιγράψετε κατά ποιόν τρόπο είναι διαφορετικά τα κέντρα μεταναστών στο Βερολίνο από την Αμυγδαλέζα. Μ'αυτόν τον τρόπο θα μαθαίναμε και κάτι για να σχηματίσουμε άποψη.
Αξιοτιμη κυρια Στοικου, δεν ξερω αν το εχετε υπ οψην σας, αλλα προφανως και συνιστα ποινικο αδικημα να παει καποιος χωρις χαρτια σε μια αλλη χωρα. Δεν υπαρχει παναθρωπινο δικαιωμα ο καθενας να πηγαινει οπου θελει και μετα να τον πληρωνουν αυτοι που ειναι εκει. Αυτα ειναι τελειως ανεδαφικες και καταστροφικες πολιτικες και για τους ανθρωπους και για τις κοινωνιες αυτων των ανθρωπων.Καλες ειναι οι αγαθες προθεσεις, αλλα δεν φτανουν. Και δεν μπορουμε να λυσουμε ολα τα προβληματα του κοσμου, με το να παρουμε ολη την Αφρικη και ολη την Ασια στην Ευρωπη.Ναι στην βοηθεια στα μερη απο οπου ειναι αυτοι οι ανθρωποι, ναι στην μεταναστευση αυτων που εχουν αμεση αναγκη λογω πολεμου, αλλα οχι στην ακριτη και ανεξελεγκτη μεταναστευση!Και επισης οχι στο τσουβαλισμα και στον χαρακτηρισμο οσων δυνητικα θα μπορουσαν να διαφωνησουν μαζι σας. Δεν ειναι σωστο αυτο που κανετε.
αυτό που είναι ανεδαφικό και καταστροφικό είναι ο αφελής τρόπος που επιλέγεις να δείς το μεταναστευτικό ζήτημα,εντελώς εκτός ενος πολιτικού και ιστορικού πλαισίου.Σύμφωνα με την δική σου αφήγηση,λοιπόν,κάθε χώρα είναι μια ανεξάρτητη μονάδα η οποία δεν έχει καμια σχέση με τα άλλα.Δεν υπάρχουν διακράτικοι πόλεμοι,δεν υπάρχει αποικιοκρατία και ιμπεριαλιστικές πολιτικές που αναπαράγουν εδώ και αιώνες την εκμετάλλευση και την ανισότητα μεταξύ κρατών,δεν υπάρχει καπιταλισμός.Γι'αυτό λοιπόν οι περισσότερες χώρες στην Αφρική υποφέρουν από την εξαθλίωση,επειδή δεν κάνουν καλό νοικοκυριό με τα οικονομικά τους έτσι??Έπισης δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείτε ότι οι μετανάστες δεν χωράνε στην Ελλάδα. Έγω βλέπω ότι από την Μανωλάδα μέχρι και την μικρή επιχείρηση αποτελούν μια άριστη ευκαιρία εκμετάλλευσης σε βαθμό δουλείας.Επίσης ένα ολόκληρο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών τόσο στα σύνορα όσο και στο εσωτερικό της χώρας,που αποτελείται από μπάτσους μέχρι μαφία,δίνει χιλιάδες δουλειές στους έλληνες "συνανθρώπους" σας που εσείς όπως φαίνεται από τα λεγόμενα σας βάζετε ως προτεραιότητα σε αυτόν τον τόπο.
Δεν ειπα οτι οι χωρες ειναι ανεξαρτητες μοναδες, αλλα απο αυτο μεχρι το αλλο ακρο να καταργηθουν τα συνορα υπαρχει μια διαφορα, οχι;Επισης, σε ποιον πολεμο συμμετεχει ενεργα η κακομοιρη Ελλαδα η ποιο αποικειοκρατικο παρελθον εχει, για να ξεπληρωσει τα σπασμενα; Ασφαλως και χωρες οπως η Αγγλια, η Γαλλια, ακομα και το Βελγιο εχουν σοβαροτατο χρεος να επανορθωσουν πολλα πραγματα, κανεις δεν επιχειρηματολογησε επ αυτου.Για την Μανωλαδα τι να σου πω, δεν ξερω τι γινεται εκει, αλλα το θεωρω απαραδεκτο και θα επρεπε να τους το κλεισουν το μαγαζι επιτοπου. Οπως και αυτοι που εκμεταλλευονται τον πονο αλλων ανθρωπων και συμμετεχουν σε κυκλωματα, πρεπει να πανε φυλακη. Οκ;Και ναι, υπαρχουν και οι Ελληνες, τους οποιους εσεις οι καλοθελητες ξεχνατε και βριζετε ολιμερης, γιατι σας νοιαζουν πιο πολυ οι λαθρομεταναστες. Να το κοιταξετε αυτο.Σε αυτα που ειπα περι αμεσης βοηθειας ανθρωπων που προερχονται απο εμπολεμες ζωνες, στη βοηθεια επιτοπου στα μερη απο τα οποια ερχονται οι μεταναστες και στο προβλημα της ανεξελεγκτης μεταναστευσης δεν σε βλεπω να παιρνεις θεση ομως, γιατι;
Είναι δυστύχημα για κάθε άνθρωπο να ξεριζώνεται από την πατρίδα του, και να προσπαθεί να επιβιώσει κάπου αλλού, ειδικά όταν δεν είναι ευσπρόδεκτος.. Από την άλλη θα πρέπει και να μπορεί να σε απορροφήσει και ο τόπος που καταλήγεις, εμείς σα λαός είμασταν πάντα φιλόξενοι αλλά σαν κοινωνία έχουμε πιεστεί πολύ πιστεύω - έχουμε κρίση οικονομική αλλά και θεσμική. Το κράτος οφείλει να προστατεύσει πρώτιστα τους πολίτες του και μετά όλους τους άλλους - όπως δύο γονείς θα προστατεύσουν/βοηθήσουν πρώτα τα παιδιά τους και μετά (αν μπορούνε) τα παιδιά των άλλων. Όσπου να ζήσουμε σε *μία* οικουμενική και αρμονική παγκόσμια κοινωνία (δλδ. ποτέ), έτσι λειτουργούν τα πράγματα - έτσι λειτουργούσαμε πάντα (από τις εποχές της φυλής). Πέρα από το υπαρκτό ανθρωπιστικό πρόβλημα, υπάρχει και το κοινωνικό, λοιπόν.Η Γερμανία έχει εξαιρετικό μεταναστευτικό πρωτόκολλο όπου προσπαθεί να ενσωματώσει τους μετανάστες ώστε οι απόγονοι να είναι (κατά βάση) Γερμανοί - έχουνε καλύτερη οργάνωση, μακροπρόθεσμη στρατηγική και πόρους.Επίσης, αν θα θέλαμε να αναλύσουμε λίγο παραπάνω τα αίτια, το *κάθε* κράτος θα πρέπει να πάρει θέση στο θέμα του πολέμου, μιας που είναι ο Νο1 λόγος της (αναγκαστικής) μετανάστευσης. Ο πόλεμος όμως συμφέρει (πουλιούνται όπλα) και δεν είναι καθόλου ανθρωπιστικός - μετά όμως τα κράτη που είναι πιο κοντά στην παθούσα χώρα, καλούνται να δείξουν το ανθρωπιστικό τους πρόσωπο, στα κύματα μεταναστών. Γενικώς ζούμε σε έναν παράλογο κόσμο.. :-/
να πουμε επισης οτι η Γερμανια ειναι χωρα με τεραστιες ελλειψεις παραδοσιακα σε εργατικο δυναμικο και σε εξειδικευμενο επιστημονικο προσωπικο...η μεταναστευση του νοτου θα τροφοδοτησει τα μελλοντικα ελλειματα του ασφαλιστικου της συστηματος μια χαρα...
η σύγκριση με αυτό που αποκαλούν στην Ελλάδα «κέντρο φιλοξενίας» με έκανε να ντραπώ για το ότι είμαι από αυτή τη χώρα˙ όχι ότι είναι λίγες και οι περιπτώσεις που κάνουν τη Γερμανία να απέχει παρασάγγας από τον παράδεισο που ονειρεύονται ότι θα βρουν όσοι ρισκάρουν τις ζωές τους για να φτάσουν ως εδώ. Ο ρατσισμός καλά κρατεί, και εκκολάπτεται σε οργανώσεις τύπου PEGIDA, αλλά και εντός της ίδιας της πολιτείας και των θεσμών της, που σκοπό έχουν να αποκλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες από την απόκτηση άδειας παραμονής και ασύλου. Τελικά πολύ λίγοι θα αντέξουν μέχρι τέλους αυτή τη σκληρή και ακριβή διαδικασία και θα διαφύγουν την απέλαση άρα και τον κίνδυνο που διατρέχει η ίδια τους η ζωή. Πηγή: www.lifo.grΜε άλλα λόγια : Ντρέπεστε που είσαστε από την Ελλάδα που δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει τα κέντρα υποδοχής όπως τα έχει και παραδέχεσαι πόσο μπροστά είναι η Γερμανία σε αυτό τον τομέα. Παράλληλα όμως βλέπετε ότι : Η Ελλάδα καθημερινά δέχεται στο έδαφος της μια μικρή πόλη ενώ η Γερμανία δέχεται ένα φιλτραρισμένο αριθμό μεταναστών διότι διαθέτει μηχανισμούς που επιτρέπουν σε πολύ λίγους να φτάσουν στο έδαφος της. Τότε προς τι το κόμπλεξ που είσαστε από την Ελλάδα; δεν βλέπετε τι έχει να αντιμετωπίσει η χώρα καταγωγής σας και με τι μέσα και πόσο πιο ελαφρά περνά το πρόβλημα η πλούσια Γερμανία;Τι εννοείτε δηλαδή να λάβει μέτρα η νέα κυβέρνηση; σαν τι μέτρα δηλαδή; Να στέλνει πούλμαν στα σύνορα και να τους κατεβάζει στο Χίλτον;