«Όταν ένας άνθρωπος αγκάλιασε τον μετανάστη, έσπασε κάτι μέσα μου»

«Όταν ένας άνθρωπος αγκάλιασε τον μετανάστη, έσπασε κάτι μέσα μου» Facebook Twitter
10

Στην εφημερίδα «Εθνος» μιλούν οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στο συγκλονιστικό video της Action Aid με θέμα τον ρατσισμό. Οι πρωταγωνιστές υποδύθηκαν έναν μετανάστη και έναν ρατσιστή σε στάση λεωφορείου της Αθήνας προκειμένου να καταγράψουν τις αντιδράσεις των περαστικών από το σημείο.

«Το πιο συγκλονιστικό ήταν η αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώθηκε κι αγκάλιασε τον μετανάστη. Ύστερα από αυτή τη λήψη έσπασε κάτι μέσα μου. Δεν μπορούσα να συνεχίσω», λέει στην εφημερίδα ο Τηλέμαχος Κρεβάικας, ο ηθοποιός που υποδύεται τον ρατσιστή στο βίντεο - κοινωνικό πείραμα της ActionAid και επιτίθεται φραστικά στον μετανάστη.

 «Η υπεράσπιση ποίκιλλε από κατανόηση προς τον συνάνθρωπο του τύπου έλα, άσ' τον, τι είναι αυτά που λες, μέχρι απόψεις έντονες και πολιτικές», λέει ο κ. Κρεβάικας στην εφημερίδα. Οι πιο εντυπωσιακές ήρθαν από ανθρώπους που δεν το περιμένεις. «Ηταν μια ηλικιωμένη γυναίκα. Από το στυλ και την ηλικία της έλεγες θα κάτσει στη γωνία. Κι όμως μίλησε και η στάση της ήταν αφάνταστα ανθρωπιστική και υπέροχη».


Ο Μπαγκλαντεσιανός μετανάστης εξεπλάγη κι αυτός ευχάριστα, κατά τον κ. Κρεβάικα, από τις αντιδράσεις συμπαράστασης του κόσμου. «Μένει 15 χρόνια στην Ελλάδα. Τη σιωπή και τις κατηγορίες τις είχε και παλιότερα αντιμετωπίσει, μου είπε. Δεν του ήταν ξένες»...

Ο Ελληνας ηθοποιός, πάντως, δηλώνει ότι πέρασαν μέρες για να συνέλθει από τη διαδικασία. «Οσο περνούσε η ώρα, η εσωτερική σύγκρουση και η ένταση γινόταν αφόρητη». Το πιο δύσκολο ήταν πως υπήρχαν άνθρωποι που τον φοβόντουσαν. «Εβλεπα στο μάτι των άλλων τον φόβο. Οπισθοχωρούσαν όταν πλησίαζα. Ηταν σοκαριστικό. Και είναι απάνθρωπο και συμπλεγματικό να επιδιώκεις να σε φοβάται ο άλλος».

Η 65χρονη Παναγιώτα Τσαματάνη, παρούσα σε μια από τις σκηνές, ομολογεί πως φοβήθηκε. «Στην αρχή είχα μουδιάσει. Φοβήθηκα μήπως μας πλακώσει στο ξύλο. Για να είμαι ειλικρινής σκέφτηκα πως είναι χρυσαυγίτης». Μετά κάποιος αντέδρασε και πήραν όλοι φωτιά στη στάση.

«Του είπα ντροπή σου. Πολύ με ξένισε. Δεν μπορεί να είναι Ελληνας και να μιλάει έτσι άσχημα. Δεν χαρακτηρίζει τους Ελληνες αυτό. Δυστυχώς όμως υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Δεν μας φταίνε οι ξένοι για τα δεινά μας. Εχουμε κι εμείς μετανάστες συγγενείς στην Αυστραλία και ξέρουμε από ξενιτιά».

Ελλάδα
10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταθμάρχης δέχτηκε επίθεση στο σταθμό «Αγ. Ελευθέριος» - Επιβάτιδα προσπάθησε να την πετάξει στις γραμμές

Ελλάδα / Σταθμάρχης δέχτηκε επίθεση στο σταθμό «Αγ. Ελευθέριος» - Επιβάτιδα προσπάθησε να την πετάξει στις γραμμές

Το σωματείο εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ τονίζει πως η ανοχή έχει και τα όριά της και πως αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, θα προχωρήσουν ακόμη και σε κλείσιμο των σταθμών
NEWSROOM
Γυναικοκτονία στο Μενίδι:

Ελλάδα / Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Είχε απειλήσει τη 40χρονη Ενκελέιντα ότι θα την σκοτώσει, αλλά δεν είχε προφυλακιστεί

Ερωτήματα για τους χειρισμούς των αρχών - Το θύμα είχε καταγγείλει τον σύντροφό της που απειλούσε ότι θα την σκοτώσει - Η 40χρονη είχε προμηθευτεί panic button - Οι αρχές γνώριζαν ότι ο βασικός ύποπτος για τη γυναικοκτονία ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ
NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Για μένα η καλύτερη ήταν η τελευταία κυρία. "Ζώα είμαστε όλοι, έχεις την εντύπωση ότι διαφέρουμε; Την ίδια αξία έχουμε όλοι". Δεν ξέρω αν εννοούσε αυτή την κυρία ο ηθοποιός, αλλά αυτό ήταν για μένα το πιο ανθρωπιστικό και λογικό πράγμα που ειπώθηκε.Και ωραίο το άρθρο, μπράβο σε αυτούς που μίλησαν και μας δώσαν ελπίδα, αλλά αξίζουν και μπράβο οι ηθοποιοί, ήθελε ψυχικό σθένος να φέρους εις πέρας το εγχείρημα.
Ο Ελληνας ειναι απο τη φυση του φιλοξενος.Ομως η ζωη σε σκληραινει.Θυμαστε περιστατικα επι Αλβανων ακομα με κατι γριουλες που τις εσφαζαν για πενταροδεκαρες ανθρωποι που δουλευαν επι δεκαετιες στον ιδιο εργοδοτη?Οι Ελληνες πηγαν σε ολο τον κοσμο μεταναστες με αυστηροτατα ως εξευτελιστικα κριτηρια επιλογης ενω εδω ειχαμε μια κολοσσιαια εισροη μεταναστατων διχως κανενα ελεγχο.Επειτα να σκεφτουμε ποσους αντεχουμε.Αν ερθουν για παραδειγμα αλλα 3 εκατομμυρια θα ειμαστε η ιδια χωρα?Το προβλημα ειναι μεγαλο
Ακομα κ που ηξερα οτι προκειται για ενα πειραμα το εβλεπα με σφιγμενη καρδια ολο αυτο..κ ηθελα να προστατεψω τον ηθοποιο που παριστανε τον μεταναστη.Χαιρομαι γιατι υπαρχουν ακομα ανθρωποι με Α κεφαλαιο!!
Στόκοι δεν θα πάψουν δυστυχώς ποτέ να υπάρχουν...για μένα μεγαλύτερο κακό κάνουν εκείνοι που βλέπουν και δεν αντιδρούν..και αυτό αποδεικνύεται πάντα καταστροφικό για όποια περίπτωση και αν μιλήσουμε...ας μάθουμε να υπερασπιζόμαστε το σωστό και ο κάθε μαλάκας αυτόματα περιθωριοποιείται
Σαν άνθρωπος που μάλλον από τα νεύρα μου στη συγκεκριμένη περίπτωση θα κατέληγα να φωνάζω, αυτό που με λύγισε ήταν η κυρία στο τέλος. Απλά και περιεκτικά είπε τα αυτονόητα. Όλοι την ίδια αξία έχουμε.
Γενναίος ο κ. Τηλέμαχος. Ήταν δύσκολο το εγχείρημα όχι μονάχα λόγω εσωτερικών συγκρούσεων αλλά και πρακτικά διότι θα μπορούσε κάποιος να του έριχνε ένα χέρι ξύλο. Επίσης, κατάφερε και ήταν αρκετά πειστικός τις περισσότερες φορές.
συγκινήθηκα πολύ με την αντίδραση του ανθρώπου που σηκώθηκε και τον αγκάλιασε. και όχι μόνο επειδή τον αγκάλιασε τόσο αυθόρμητα αλλά και επειδή μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να διακρίνει στο βλέμμα του την εύλογη απορία του όταν ρωτάει ΄τι σε πείραξε κύριέ μου?'. είναι και ο ίδιος συγκινημένος και προσπαθεί με τόση ευγένεια να καταλάβει και ο ίδιος τι είναι αυτό που ενοχλεί τον υποφαινόμενο ως ρατσιστή. παράδειγμα σωστό.τα σέβη μου σε αυτόν τον άνθρωπο αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους που αντέδρασαν.(και η παχουλοκομψή κυρία που σηκώθηκε σκέτη γλύκα!!!!)
Ως λαός έχουμε στείλει μετανάστες δικούς μας συγγενείς παντού στον κόσμο. Δεν είναι σωστό σαν μετανάστες να ζητάμε βοήθεια από τους άλλους όταν πηγαίνουμε στην ξένη χώρα και να μην συμπεριφερόμαστε το ίδιο σε όσους μετανάστες ζητούν βοήθεια από εμάς.