Τι αξίζει να κάνεις, αν βρεθείς στα βόρεια προάστια

Τι αξίζει να κάνεις, αν βρεθείς στα βόρεια προάστια Facebook Twitter
1
Τι αξίζει να κάνεις, αν βρεθείς στα βόρεια προάστια Facebook Twitter
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Το 1964 ο Άγγελος και η Νίκη Γουλανδρή ίδρυσαν σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα ένα μουσείο που έθεσε τα θεμέλια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Με ένα επιτελείο Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, το Κοινωφελές Ίδρυμα Γουλανδρή καταγράφει εδώ και δεκαετίες τον φυσικό (βιολογικό και γεωλογικό) πλούτο της χώρας. Στις αίθουσες του μουσείου παρουσιάζονται εκθέματα από τους τέσσερις βασικούς τομείς του (χερσαία ζωολογία, βοτανική, υδροβιολογία, ορυκτολογία-παλαιοντολογία), ενώ στο Κέντρο Γαία γίνεται με διαδραστικό τρόπο η γνωριμία με τον πλανήτη, την ποικιλία των τοπίων, της βλάστησης και του ζωικού πλούτου και με τον τρόπο που επιδρά ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Αυτό το Σαββατοκύριακο διοργανώνεται η 18η Βιβλιαγορά και το Πασχαλινό Παζάρι για την ενίσχυση του μουσείου, με πολλά ενδιαφέροντα δρώμενα.
Λεβίδου 13 & Όθωνος 100, Κηφισιά, 210 8015870. Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 9.00-14.30, Σάβ. 9.30-16.00, Κυρ. 10.00-16.00. www.gnhm.gr

Συλλογή Γιώργου Οικονόμου
Η γκαλερί του Αμαρουσίου λειτουργεί από τη δεκαετία του '90 και επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή τέχνη των αρχών του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβάνοντας ωστόσο και πολλά έργα της μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης και διοργανώνοντας συχνές περιοδικές εκθέσεις. Η τρέχουσα ομαδική έκθεση, «Thorn in the Flesh», που θα παρουσιάζεται ως τα τέλη Μαΐου, διερευνά τις παραμέτρους της πάλης μεταξύ αφαίρεσης και αναπαράστασης στον μοντερνισμό και τον αντίκτυπό της στην τέχνη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και μέχρι σήμερα. Με αυτό τον τρόπο η πολυμορφία του μεταμοντέρνου διαμορφώνεται μέσα από τη συνάντηση με τα κινήματα του συγκεκριμένου, της άμορφης τέχνης, της αφαίρεσης και της αναπαράστασης, αντί να εμμένει σε παγιωμένες αντιλήψεις. Η έκθεση επικεντρώνεται σε τρεις διαδοχικές θεματικές ενότητες (Διάρρηξη, Μορφή και Σάρκα) και περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών όπως οι Μπασκιά, Μπέκμαν, Μπουρζουά, Ντιμπιφέ κ.ά.
Λ. Κηφισίας 80, Μαρούσι, 210 8090595. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 10.00-18.00, www.thegeorgeeconomoucollection.com/

Τι αξίζει να κάνεις, αν βρεθείς στα βόρεια προάστια Facebook Twitter
Αστεροσκοπείο Πεντέλης


Αστεροσκοπείο Πεντέλης
Το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης λειτουργεί από το 1995 με στόχο τη διάχυση αστρονομικών γνώσεων προς το ευρύ κοινό και την ενημέρωση για τα νέα επιτεύγματα και τις ανακαλύψεις στην αστρονομία και στη διαστημική φυσική. Διοργανώνει σεμινάρια, διαλέξεις και νυχτερινές παρατηρήσεις με το διοπτρικό τηλεσκόπιο που διαθέτει στις εγκαταστάσεις του, ενώ παράγει επίσης και ταινίες αστρονομικού περιεχομένου που παρουσιάζονται στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων.
Βασ. Παύλου & Ι. Μεταξά, Πεντέλη, 210 8109171. Ώρες ξεναγήσεων: Δευτ.-Παρ. 9.30 & 11.00. Βραδινές ξεναγήσεις 4 φορές τον μήνα, Παρασκευές & Κυριακές στις 20:00. www.astro.noa.gr

 

Cheapart Χαλάνδρι
Το δίδυμο αδερφάκι της εξαρχειώτικης Cheapart δημιουργήθηκε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο στην πιάτσα του Χαλανδρίου και παρουσιάζει εκθέσεις, ζωντανές περφόρμανς, προβολές και παρουσιάσεις νέων καλλιτεχνών. Ένας ανοιχτός χώρος εικαστικού πειραματισμού και έρευνας, με βασικό αντικείμενο την παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και την επικοινωνία με το κοινό, λειτουργεί ως πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών, συνεύρεσης ανθρώπων και ζύμωσης μελλοντικών συνεργασιών. Ο καλλιτεχνικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός Cheapart επεκτείνει συνεχώς το δίκτυό του και συνεργάζεται με άλλους διεθνείς οργανισμούς, υπουργεία και πρεσβείες.
Στρ. Παπάγου 13, Χαλάνδρι, 210 6833620. Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Κυρ. 14:00-21.00. www.cheapart.gr

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμαρουσίου
Ένας από τους πιο δραστήριους δήμους των προαστίων, ο Δήμος Αμαρουσίου, διοργανώνει συχνά συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια, δραστηριότητες για παιδιά και νέους και άλλα ενδιαφέροντα δρώμενα. Την Παρασκευή 27/3, στις 19:30, στο πλαίσιο του «Μαρτίου Τεχνών 2015» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, παρουσιάζεται ένα αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από τον δάσκαλο του Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού, Στέφανο Κακαβούλη («Σκηνοθεσία και υποκριτική στον φακό»), και τους μαθητές του, με τη συμμετοχή του δασκάλου χορού Πάνου Κορμά, της παρτενέρ του Ντέμης Αρτίκου και του ποιητή και μεταφραστή όλου του έργου του ελισαβετιανού δραματουργού Ερρίκου Μπελιέ.
Αίθουσα Εκδηλώσεων Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής, λεωφ. Κηφισίας 207, Μαρούσι. www.facebook.com/politistikokentro

Διάφορα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια