Άνδρας στις γραμμές: Τον φωτογραφίζεις ή τον βοηθάς;

Άνδρας στις γραμμές: Τον φωτογραφίζεις ή τον βοηθάς; Facebook Twitter
5
Άνδρας στις γραμμές: Τον φωτογραφίζεις ή τον βοηθάς; Facebook Twitter

Σοκ αλλά και άφθονες συζητήσεις γύρω από την ηθική και τα κίνητρα της, έχει προκαλέσει στα media και στην παγκόσμια κοινή γνώμη η δημοσίευση από τη New York Post μιας φωτογραφίας που δείχνει έναν άνθρωπο να παλεύει να βγει από τις γραμμές του μετρό της Νέας Υόρκης, λίγα δευτερόλεπτα πριν αυτό τον παρασύρει.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το φωτογράφο R. Umar Abassi που βρισκόταν τυχαία στο σταθμό. Ο ίδιος αφηγήθηκε τα δραματικά γεγονότα στην Post:


Ολόκληρο το αμφιλεγόμενο πρωτοσέλιδο της New York Post«Περίμενα το τρένο, όταν ξαφνικά πρόσεξα κάποιον με την άκρη του βλέμματός μου να πέφτει στις ράγες. Είχε ήδη ακουστεί στα μεγάφωνα η ανακοίνωση αφιξης του συρμού. Άρχισα να τρέχω προς το μέρος του. Είχα τη φωτογραφική μου ανά χείρας χωρίς καν να έχω θέσει τις σωστές ρυθμίσεις. Άρχισα να φωτογραφίζω συνέχεια, ελπίζοντας ότι το φλας θα τραβούσε την προσοχή του οδηγού για να σταματήσει. Δεν είχα ιδέα τι τραβούσα. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Από τη στιγμή που άκουσα τις φωνές μέχρι την πρόσκρουση πρέπει να μεσολάβησαν κάπου 22 δευτερόλεπτα.»

Με τον τρόπο αυτό ο φωτογράφος εξηγεί σε όλους τους επικριτές του με ποιο σκεπτικό τραβήχτηκαν οι συγκεκριμένες φωτογραφίες και προσπαθεί να δικαιολογήσει την αδράνειά του. Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα έγινε ακαριαία viral στα social media κυρίως λόγω της αμφιλεγόμενης ηθικής που κρύβει από πίσω του: Σε μια τέτοια κατάσταση γιατί προτιμάς να φωτογραφίσεις αντί να βοηθήσεις;

«Το θύμα ήταν πολύ μακριά για να μπορέσω να βοηθήσω. Αυτό που με έχει στοιχειώσει περισσότερο ήταν ότι ο άτυχος άντρας δε φώναξε για βοήθεια.

»Μια νεαρή γιατρός πλησίασε άμεσα. Η ψυχραιμία της ήταν απίστευτη. Ρώτησε αν γνώριζε κανείς τεχνητή αναπνοή και κάποιος της είπε ότι ήταν διατεθειμένος να προσπαθήσει αν του έδειχνε τον τρόπο. Δεν μπορούσαν, φυσικά, να τον επαναφέρουν.

»Κόσμος βρισκόταν ήδη κοντά, τραβώντας βίντεο με τα κινητά. Τους φώναζα να απομακρυνθούν για να μπορέσει η γιατρός να κάνει τη δουλειά της.

»Εκ των υστέρων, δεν μπορούσα να δω τι είχα τραβήξει, δεν το άντεχα. Αργότερα, ήρθαν ερευνητές στο γραφείο μου για να εξετάσουν τις φωτογραφίες. Όταν τελικά τις είδα ξαναβίωσα το περιστατικό από την αρχή.

»Εκπλήσσομαι από την οργή του κόσμου για τις φωτογραφίες, από όσους λένε "γιατί δεν πέταγε κάτω τη φωτογραφική για να βοηθήσει;". Δε με αγγίζει όλο αυτό όμως. Όσοι με κρίνουν δεν ήταν εκεί για να ξέρουν πόσο γρήγορα έγιναν όλα. Δε γνωρίζουν πώς θα αντιδρούσαν οι ίδιοι. Το πιο στενάχωρο είναι ότι άνθρωποι που βρίσκονταν πολύ πιο κοντά στο θύμα δεν κουνήθηκαν καν για να βοηθήσουν, απλά παρακολουθούσαν.»

Όπως έχει γίνει γνωστό, το θύμα, κορεατικής καταγωγής είχε λογομαχήσει νωρίτερα με τη γυναίκα του. Σε κατάσταση μέθης, βρέθηκε στο μετρό της Times Square και ήρθε στα χέρια με άγνωστο άντρα, ο οποίος τον έσπρωξε στις ράγες.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Αυτός που τον έσπρωξε στις ράγες άραγε δεν μπορεί να εντοπισθεί από τις κάμερες του σταθμού; Μιλάμε για φόνο. Άρα όταν έρχεται το Μετρό, δεν πάμε ανπόμονα μπροστά.