Η διαδηλώτρια με το κραγιόν

Η διαδηλώτρια με το κραγιόν Facebook Twitter
12

Η Αριστέα εντόπισε την είδηση, στην ενότητα MACEDONIA του Guardian. (Η συγκεκριμένη ενότητα αναφέρεται στην χώρα που οι περισσότεροι αποκαλούν Μακεδονία, ενώ εμείς ΠΓΔΜ ή Σκόπια).

Ο τίτλος της είδησης; 

Η διαδηλώτρια με το κραγιόν Facebook Twitter

Η κοπέλα, η Jasmina Golubovska, ήταν στην αντικυβερνητική διαδήλωση της περασμένης εβδομάδας και όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να σπρώχνουν τους διαδηλωτές, εγκλωβίζοντάς τους, αυτή, στριμωγμένη, με πολύ ψύχραιμες κινήσεις έβγαλε το κραγιόν της, χρησιμοποίησε την αντανάκλαση της αστυνομικής 'ασπίδας' ως καθρέφτη για να το βάλει. 

  

Κι έπειτα, ούσα τόσο στριμωγμένη που σχεδόν ακουμπούσε την ασπίδα, της έδωσε κι ένα φιλί. 

Η Jasmina Golubovska είναι 30 ετών, πολιτική αναλύτρια για το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα δικαιώματα και ακτιβίστρια που διαδηλώνει συχνά εναντίον της κυβέρνησης που κατηγορείται για μαζικές υποκλοπές και παρακολουθήσεις και για την αποσιώπηση της δολοφονίας ενός 22χρονου άντρα που χτυπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικό του Υπουργείου Εσωτερικών το 2011. 

«Μιλούσα στον αστυνομικό, με πολύ ήρεμο τρόπο» δήλωσε η Golubovska όταν οι φωτογραφίες έγιναν viral. «Του έλεγα ότι μπορεί να ενωθεί μαζί μας, ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσει τις διαταγές και πως το χρέος του ήταν να προστατεύει το λαό και το σύνταγμα. Του είπα επίσης ότι ο πατέρας μου ήταν συνταξιούχος αστυνομικός, κι ότι καταλάβαινα πόσο δύσκολο ήταν γι' αυτόν. Μετά τον ρώτησα αν μπορούσα να ζωγραφίσω μια καρδιά στην ασπίδα του, αλλά αυτό δεν του άρεσε καθόλου.»

Η διαδηλώτρια με το κραγιόν Facebook Twitter

Με το κραγιόν στο χέρι, τον ρώτησε αν μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ασπίδα σαν καθρέφτη. «Κι έπειτα, πολύ βιαστικά, την φίλησα. Δεν κινήθηκε, αλλά τον είδα να χαμογελά, σχεδόν αδιόρατα...»

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

3 σχόλια
Η συγκεκριμένη ενότητα αναφέρεται στην χώρα που οι περισσότεροι αποκαλούν Μακεδονία, ενώ εμείς ΠΓΔΜ ή Σκόπια Πηγή: www.lifo.grΠροφανώς. Απορώ που το επισημαίνεις τόσο δεικτικά. υγ. Αν σε ζορίζει το σκόπια πες τους μακεδονία όπως όλοι οι άλλοι. Δημοκρατία έχουμε!
Αν ήθελα να λέω τη χώρα Μακεδονία θα την έλεγα, και δεν θα φοβόμουν τις μπηχτές των σχολιαστών. Τη λέω Σκόπια, (κι ας είναι λάθος, Σκόπια είναι η πόλη) γιατί έτσι έχω συνηθίσει, όντας Μακεδόνας/Θεσσαλονικιός. Αλλά είναι η πικρή αλήθεια, πως χάρη στην απαράδεκτη εξωτερική μας πολιτική -με πρωτεργάτη τον τότε ΥΠΕΞ Αντώνη Σαμαρά- καταφέραμε να αποκαλούν όλοι τη χώρα *σκέτο* Μακεδονία, και εμείς να κοροίδευόμαστε μεταξύ μας.
καταφέραμε να αποκαλούν όλοι τη χώρα *σκέτο* Μακεδονία, και εμείς να κοροίδευόμαστε μεταξύ μας. Πηγή: www.lifo.grΠάντως όταν μιλάει ο Γκρουέφσκι για μακεδονία, μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα η γειτονιά των Βαλκανίων (Ελλάδα, Βουλγαρία και Αλβανια) είναι που γελάει και κοροιδεύει. Οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί, οι Ρώσοι, οι Αμερικάνοι... ας τους λένε όπως θέλουν...παιχνίδια είναι αυτά στην πλάτη των Βαλκανίων. Όπως αυτοί έχουν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό τους έτσι και εμείς έχουμε δικαίωμα στον προσδιορισμό τους ως σλάβους. Απλά είναι τα πράγματα!υγ. Πάντως λίγο σεβασμός στους ντόπιους Μακεδόνες δεν βλάπτει!
Ναι ξέρω, οι 5000 ψηφοφόροι του ουρανίου τόξου το 2012 σε σύνολο 3.000.000 κατοίκων της Μακεδονίας. Η πλειοψηφία αυτών είναι στο νομό Φλώρινας και έχει κάτι λίγους στο νομό Πέλλας καθώς και Κοζάνης. Στην Πτολεμαίδα τους αποκαλούν ''Γάλλους''. Έχω βρεθεί σε τσίπουρο μαζί με 2 φίλους''μακεντόνσκι'' από Φλώρινα. Μου τα είπαν...τους τα είπα...σύμφώνησαν ότι μάλλον βουλγαροφέρνουν καθότι ξανθομπάμπουρες και ομιλούντες ίδιας γλώσσας με τους Βούλγαρους. Επίσης συμφώνησαν ότι όταν επισκέφτηκαν την Βεργίνα με το σχολείο, τις επιτύμβιες στύλες εκεί δεν θα μπορουσαν να τις διαβάσουν αν δεν ήξεραν ελληνικά.
Σκύλε το μόνο που θα πω ( και δε σκοπεύω να επανέλθω ), όχι σε εσένα αλλά γενικά, είναι πως η φράση " Εθνικόν το αληθές " είναι πολύ μεγάλο ζήτημα. Κανείς δεν βοηθάει τη χώρα του εθελοτυφλώντας, ούτε αγνοώντας συνειδητά γεγονότα, ούτε λέγοντας ό,τι θέλει, γιατί έτσι παρακάμπτει και αυτά που πραγματικά συμφέρουν να γνωρίζει, αλλά δεν τα γνωρίζει γιατί έχει κλειστά τα μάτια και τα αυτιά του για τα πάντα.
Συμφωνώ με αυτά που λες απλά θα προσθέσω ότι λειτουργώντας πολιτικά στην Ελλάδα πάντα εως δίπολα που εναλλάσσονται, την τελευταία 20ετία το σλόγκαν έχει αλλάξει σε " Μη Εθνικόν το αληθές ".Και στην περίπτωση αυτή ισχύουν αυτά που πολύ σωστά είπες, δηλαδή: Κανείς δεν βοηθάει τη χώρα του-ούτε την ιδεολογία του (θα προσθέσω) εθελοτυφλώντας, ούτε αγνοώντας συνειδητά γεγονότα, ούτε λέγοντας ό,τι θέλει, γιατί έτσι παρακάμπτει και αυτά που πραγματικά συμφέρουν να γνωρίζει, αλλά δεν τα γνωρίζει γιατί έχει κλειστά τα μάτια και τα αυτιά του για τα πάντα. Πηγή: to_kerataki_mou Άποψη μου είναι πως πολιτικά οι πόλοι στην Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αλληλεπιδρούν διαλλεκτικά και όχι να εναλλάσσονται ''εν είδει'' επετηρίδας.Για να αλληλεπιδράσεις με κάποιον όμως πρέπει πρώτα να σταματήσεις να τον βλέπεις σαν έχθρό και να αντιληφτείς ότι υπάρχει και η περίπτωση σε κάποια πράγματα η θεώρηση σου να είναι λάθος.