Σενάρια για κυβέρνηση συνασπισμού στην Τουρκία

Σενάρια για κυβέρνηση συνασπισμού στην Τουρκία Facebook Twitter
1

Χάνει την αυτοδυναμία το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το κόμμα του Ερντογάν που δεν πέτυχε την αυτοδυναμία η οποία θα του έδινε τη δυνατότητα αναθεώρησης του συντάγματος για ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών συγκέντρωσε ποσοστό 41%, κινούμενο για πρώτη φορά καθοδικά στα ποσοστά του σε εκλογική αναμέτρηση.


Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 259  έδρες, με απαιτούμενο αριθμό εδρών για την πλειοψηφία τις 276. Στις εκλογές του 2011 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε ποσοστό 49,83% και 327 έδρες.

Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 24,8% και 128 έδρες (25,98% και 135 έδρες το 2011), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 16,9% και 83 έδρες (13,01% και 53 έδρες) και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών των Κούρδων της Τουρκίας  με 11,4% και 78 έδρες (6,67% και 35 έδρες).

Σημαντική πτώση έχει το κυβερνών κόμμα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία. Θεαματική είναι η άνοδος του φιλοκουρδικού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένιωσε ο πυροσβέστης που τούς είδε μπροστά του να χάνονται»

Διεθνή / Ιταλία: Η μία κοπέλα δεν ήξερε κολύμπι, έπεισε τους φίλους της να μείνουν και τα ορμητικά νερά παρέσυραν και τους τρεις

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένιωσε ο πυροσβέστης που τούς είδε μπροστά του να χάνονται» λέει εθελοντής - Νεκρές οι δύο κοπέλες, αγνοείται ο νεαρός - Η σπαρακτική ιστορία των τριών φίλων που χάθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού έχει συγκλονίσει την Ιταλία
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια