Κοντονής: Πάνω από 20 δισ. ευρώ κόστισαν οι Ολυμπιακοί του 2004

Κοντονής: Πάνω από 20 δισ. ευρώ κόστισαν οι Ολυμπιακοί του 2004 Facebook Twitter
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
14

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής, εκτιμώντας ότι το κόστος τους ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ μας και επέστησε την προσοχή των χωρών που έχουν οικονομίες αντίστοιχου μεγέθους με την Ελλάδα και σκέφτονται την διεκδίκηση μεγάλων αθλητικών οργανώσεων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Μπακού, όπου βρίσκεται εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, ο υφυπουργός τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο διοργανώθηκαν και εκτελέστηκαν οι αγώνες και τα μεγάλα έργα στην Αθήνα ήταν καταστροφικός για την ελληνική οικονομία και για την ανάπτυξη την περιφερειακή, η οποία δεν έγινε στη χώρα εκείνη την περίοδο.

Είπε ότι υπάρχει προβληματισμός σε όλους τους αθλητικούς φορείς της Ευρώπης για το αν οι συνεχείς μεγάλοι αγώνες εξαντλούν τους αθλητές αλλά και τα κράτη εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ο Στ. Κοντονής σημειώνει πως θα αναφερθεί στο θέμα στην αυριανή άτυπη υπουργική σύσκεψη των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σταύρου Κοντονή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Χρήστο Μουρδουκουτα:

— Στο Μπακού εκπροσωπείτε την κυβέρνηση και τον ελληνικό αθλητισμό. Έχουμε μεγάλη αποστολή 138 αθλητές σε 20 αθλήματα και είναι μια δυναμική παρουσία. Ελπίζουμε σε κάποιες διακρίσεις;

«Κοιτάξτε η ελπίδα και των αθλητών και της ελληνικής αποστολής,είναι ότι μπορούμε να προσδοκούμε σε κάποια μετάλλια σε συγκεκριμένα αγωνίσματα. Το σημαντικό βεβαίως είναι η πολύ μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών και η προσπάθεια που κάνουν για να πετύχουν τα όρια τα οποία έχουν τεθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας. Πέραν αυτού, νομίζω ότι αν έρθουν και κάποιες διακρίσεις στο τωρινό πρωτάθλημα που γίνεται εδώ στο Μπακού θα είναι ακόμα καλύτερα».

— Απόψε είναι η τελετή έναρξης και σημαιοφόρος θα είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας εκπροσωπώντας και την γυμναστική. Θα είναι μια μεγάλη τελετή μια μεγάλη εκδήλωση στο Μπακού;

«Απ΄ότι γνωρίζουμε και μας έχουν πει πράγματι θα είναι μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης στην οποία τη σφραγίδα την φέρνει ένας Έλληνας, ένας σπουδαίος Έλληνας ο οποίος είχε αναλάβει και την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Επομένως θα έχει για μας μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε αυτή την διαδικασία και να συγχαρώ και εγώ και τον Έλληνα σημαιοφόρο ο οποίος έχει φέρει την τελευταία περίοδο πολλές διακρίσεις από τα αγωνίσματα της γυμναστικής όπου πρωτεύει σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο».

— Συναντηθήκατε με την ελληνική αποστολή; Mιλήσατε με κάποια μέλη της το διάστημα που είστε εκεί;

«Συναντήθηκα με πολλούς αθλητές της ελληνικής ομάδας και με τον αρχηγό της ελληνικής αποστολής τον Μανώλη τον Κολυμπάδη. Ανταλλάξαμε απόψεις. Ήταν μια κίνηση για να εκφράσει η κυβέρνηση την ηθική συμπαράσταση στους αθλητές που μετέχουν στους αγώνες και νομίζω ότι έπαιξε έναν θετικό ρόλο στην ψυχολογία των αθλητών και στην προσπάθειά τους για διάκριση».

— Θα θέλατε να μας μιλήσετε και για την άτυπη υπουργική σύσκεψη των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα «πως θα προωθηθεί η κοινωνική βιωσιμότητα των μεγάλων διοργανώσεων;»

«Αυτή θα γίνει αύριο και έχω σκοπό να αναφερθώ επειδή το θέμα το επιτρέπει και το προβλέπει στο παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας διότι σήμερα πολύ καλά καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο τρόπος με τον οποίο διοργανώθηκαν και εκτελέστηκαν οι αγώνες και τα μεγάλα έργα στην Αθήνα ήταν ένας τρόπος καταστροφικός για την ελληνική οικονομία και για την ανάπτυξη την περιφερειακή η οποία δεν έγινε στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Πέραν τούτου το γεγονός ότι το κόστος εκείνων των αγώνων ανήκε σε ένα δυσθεώρητο ποσό των 12 περίπου δις. καταρχήν αλλά με σημερινές εκτιμήσεις που νομίζω είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα ξεπερνάνε τα 20 δισεκατομμύρια αντιλαμβάνεστε ότι εκείνοι οι αγώνες είναι ένας μέρος του σημερινού προβλήματος και αυτό θα πρέπει να το προσέξουν όλες οι χώρες οι οποίες είναι στο ίδιο οικονομικό διηνεκές με τη χώρα μας, να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη».

 Θα έχετε και κάποιες άλλες συναντήσεις στο περιθώριο των αγώνων;

«Στο περιθώριο των αγώνων ήδη συναντήθηκα με μέλη της διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής. Είχα τη χαρά να συναντήσω μεγάλους αθλητές του παρελθόντος όπως ήταν ο Μπούμπκα, αλλά και άλλους πολλούς παράγοντες του διεθνούς αθλητικού ολυμπιακού κινήματος. Ανταλλάξαμε απόψεις και νομίζω ότι και οι προβληματισμοί που θέσαμε και όσα ακούσαμε είναι απολύτως θετικά και μας βοηθάνε και εμάς στην εκτέλεση των καθηκόντων μας».

— Κύριε υπουργέ ακούγονται πολλά θετικά σχόλια για το επίπεδο της διοργάνωσης και την φιλοξενία των Αζέρων. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν κάποιες καταγγελίες ότι δεν επιτράπηκε η είσοδος στο Αζερμπαϊτζάν σε αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το συγκεκριμένο δεν το γνωρίζω. Δεν μου αναφέρθηκε μέχρι σήμερα. Εάν υπήρχε κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανήθικο διότι οι αγώνες οι Ολυμπιακοί Αγώνες και αυτό που λέμε στην Ελλάδα Ολυμπιακό Ιδεώδες συνδυάζεται άμεσα με το ευ αγωνίζεσθε αλλά και τη Δημοκρατία και την Ελεύθερη Διάδοση των Ιδεών. Επομένως, απαγορεύσεις αυτού του τύπου νομίζω ότι δεν βοηθάνε αλλά είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να τοποθετηθώ».

— Τελικά υπάρχει μέλλον στη διοργάνωση των ευρωπαϊκών αγώνων; Πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι 1οι αγώνες, υπάρχει κίνδυνος να μην γίνουν οι 2οι αγώνες μετά την άρνηση διοργάνωσης των ευρωπαϊκών του 2019 από την Ολλανδία.

«Κοιτάξτε, μου θέτετε ένα ζήτημα το οποίο αυτό ακριβώς συζητήσαμε και χθες με τους εκπροσώπους του διεθνούς Ολυμπιακού κινήματος και της ευρωπαϊκής κοινότητας. Θα ήθελα να πω ότι οι συνεχείς μεγάλοι αγώνες εξαντλούν τους αθλητές και νομίζω ότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης εξαντλούν και τα κράτη. Επομένως, θα πρέπει να ξαναδούμε έναν προγραμματισμό και θα πρέπει και σ΄αυτόν τον τομέα η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν έναν πιο σαφή προσανατολισμό».

 Θα ήθελα κύριε υπουργέ να επιστρέψουμε στο εσωτερικό όπου εδώ συνεχίζεται η αθλητική δράση και στους αγώνες μπάσκετ. Ήδη έγιναν οι δυο πρώτοι αγώνες και να μην τους ματιάσουμε δεν «άνοιξε μύτη» πέρα από κάποια γκρίνια για διαιτησία κλπ. Έπιασε τόπο η παραίνεσή σας προς τις δυο ΚΑΕ;

«Νομίζω ότι το ελληνικό μπάσκετ έχει δείξει άλλα δείγματα όσον αφορά τη διαχείριση κρίσιμων αγώνων. Βεβαίως να γνωρίζετε ότι πάντοτε θα υπάρχουν αντιδράσεις και αντιρρήσεις όσον αφορά το θέμα της διαιτησίας διότι εμπεριέχεται πάντα ο ανθρώπινος παράγοντας και πάντοτε θα υπάρχουν λάθη. Επομένως, αν βγάλουμε από το λογαριασμό αυτή την παράμετρο θέλω να πω και εγώ είμαι απολύτως ικανοποιημένος από τον τρόπο που έχουν γίνει οι αγώνες μέχρι σήμερα, οι δυο πρώτες συναντήσεις των δυο μεγάλων ομάδων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και ελπίζω έτσι να καταλήξουμε και στην ανάδειξη του πρωταθλητή. Να κερδίσει ο καλύτερος».

— Θα αναλαβετε πρωτοβουλίες πριν την έναρξη της νέας σεζόν και για τις ΠΑΕ, όπου είναι και το μεγάλο πρόβλημα με τη βία, τους συνδέσμους οπαδών, τη διαιτησία, το παράνομο στοίχημα και το διαδικτυακό νόμιμο που όμως δεν καταβάλει τους φόρους;

«Να δούμε πως θα λειτουργήσει και η νέα αθλητική νομοθεσία και εκτιμώντας την κατάσταση συνολικά θα πάρουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που πρέπει και έχει ανάγκη το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

—  Μετά τη σταδιακή καταβολή του 40%, αν δεν κάνω λάθος, της ετήσιας συγκεκριμένης επιχορήγησης στις ομοσπονδίες, θα υπάρξει κάποιο επιπλέον ποσό ώστε να καλυφθούν οι οφειλές των ομοσπονδιών που είναι και ένα έντονο παράπονο που εκφράζουν;

«Θα εξαρτηθεί αυτό από τα συνολικά οικονομικά του κράτους. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι πρέπει να έχουμε νοικοκύρεμα στα οικονομικά μας και διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Αυτό είναι πρώτος στόχος όσον αφορά τα αθλητικά πράγματα και νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί και οι ομοσπονδίες. Επομένως εάν κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση θα εξοικονομήσουμε και πόρους και χρήματα ουτως ώστε να πραγματοποιήσουμε δράσεις και να προχωρήσουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες με χαμηλό κόστος χωρίς να υπάρχει αυτή η σπατάλη των προηγούμενων χρόνων».

— Κύριε Κοντονή είστε κοντά στις αθλητικές διοργανώσεις. Θα ήθελα να μάθουμε αν θα είστε και το επόμενο σαββατοκύριακο στο Ηράκλειο, στο μεγάλο ραντεβού του στίβου, στη μάχη για άνοδο στη σούπερ λίγκα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων;

«Θα είμαι, το έχω δηλώσει και στους αθλητές του στίβου και στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ. Θα είναι μια παρουσία που τιμάει την προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών και την προσπάθεια που κάνει ο ΣΕΓΑΣ για το μαζικό αθλητισμό και την εμπέδωση του ευ αγωνίζεσθε σε όλους τους τομείς. Να ξέρετε ότι ο στίβος είναι ο βασιλιάς των σπορ και θα πρέπει σ' αυτή την κατεύθυνση να ενισχυθεί και η ομοσπονδία με κάθε τρόπο.

— Θα ήθελα κ. υπουργέ να σας ζητήσω να κλείσουμε με μια παρότρυνση δική σας προς όλους όσους εργάζονται στη βάση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, υπό αντίξοοες συνθήκες, τί θα θέλατε να τους πείτε;

«Θέλω να τους πω ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι ο πυλώνας του αθλητισμού στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον μας εντοπίζεται κατά κύριο λόγο σε όλα εκείνα τα σωματεία, σε όλους τους αθλητές και τους παράγοντες οι οποίοι προσφέρουν χρόνο και κόπο για να αναπτύσσονται αθλητικές διοργανώσεις, για να υπάρχουν αθλητικά σωματεία, για να δίνεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες νέα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Και το μέλημά μας είναι να ενισχυθούν παντιοτρόπως και με χρήματα, οικονομικά εννοώ και με υποδομές. Αυτό είναι νομίζω το δεύτερο και το σημαντικότερο».

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολεξάντρ Πελεσένκο: Σκοτώθηκε στον πόλεμο ο Ουκρανός πρωταθλητής Ευρώπης στην άρση βαρών

Αθλητισμός / Ολεξάντρ Πελεσένκο: Σκοτώθηκε στον πόλεμο ο Ουκρανός πρωταθλητής Ευρώπης στην άρση βαρών

Ο Πελεσένκο ήταν 30 χρονών και κατετάγη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του το 2022. Κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης το 2016 και το 2017, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο είχε βγει τέταρτος
NEWSROOM
Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Ο παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και τώρα ετοιμάζεται για τον πιο κρίσιμο αγώνα του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Εθελοντές. Τρέχατε σαν τους μ@|@κες να (εξ)υπηρετήσετε. Ποιούς; Γιατί; Ο λόγος; Η ηθική σας ικανοποίηση; Κάποιοι σας ρωτούσαμε γιατί το κάνετε αυτό και μερικές φορές σας την λέγαμε κανονικά, που τρέχετε ρε σεις κορόιδα;;; Εσείς στραβώνατε και θιγόσασταν. Καμαρώνατε σαν τα γύφτικα σκεπάρνια, καμαρωτοί και κορδωμένοι, σχεδόν, σεξουαλικά ερεθισμένοι μέσα στις πλουμιστές-πολύχρωμες φόρμες... εργασίας... Ακόμα θυμάμαι, τότε, τον γείτονα απέναντι που τσακωνόταν με την κόρη του λέγοντας της: «Που πας μωρή με τη φόρμα, δεν καταλαβαίνεις ότι σε χρησιμοποιούν;». Εκείνη του απαντούσε: «Κάπου θα με βολέψουν μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες»... Και βολεύτηκε... Στον ΟΑΕΔ ως μακροχρόνια άνεργη (τότε, σχεδόν αμέσως μετά την λήξη των αγώνων)... Σήμερα; Ούτε να το θυμάται δεν θέλει. Υπαγόμενη στον ΟΑΕΔ ως προσοντούχα, άξια, ταλαντούχα - ξανά άνεργη. (Με το βιογραφικό της να περιλαμβάνει την τότε θέση της ως ολυμπιακή εθελόντρια του 2004)...!Τους μόνους που δικαιολογώ, κατανοώ και θαυμάζω για την εθελοντική τους εργασία είναι όσοι προσφέρθηκαν και εργάστηκαν για τους θερινούς Παραολυμπιακούς αγώνες του 2004. Εκεί ναι. Πολλά μπράβο σε όλους τους!
Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί αλλά όλοι εσείς (οι εθελοντές), άνετα, πολύ άνετα, θα μπορούσατε να έχετε πληρωθεί και ασφαλιστεί για όσο διάστημα προσφέρατε τις τις υπηρεσίες σας.....νιώθεις ή δεν νιώθεις μ@|@κας τώρα;.....που ακόμη και αν πληρωνόσασταν -και με το παραπάνω- το σκανδαλώδες ποσό θα συνέχιζε να είναι αναπόσβεστο και αδικαιολόγητο...
το προβλημα ειναι οτι οι αγωνες εγιναν και οι τεραστιες εγκαταστασεις, δεν εγιναν ουτε πολο ελξης ερασιτεχνικου αθλητισμου ουτε τουριστικο αξιοθεατο. Ρωταω για το τεραστιο και ωραιο ΟΑΚΑ, μπορει καποιος να κανει τζοκινγκ σημερα εκει; Μπορει ενας τουριστας να το επισκεφτει;Οχι μαλλον εχει εγκαταλειφθει στις μαφιες του επαγγελματικου αθλητισμου για εκμεταλλευσηΠολλα τα αντιστοιχα παραδειγματα και εχουν περασει 11 χρονια!! τεραστια αποτυχια ...
20 δις ήταν χοντρικά όσο 10 μήνες μισθοδοσία πελατειακού GR δημοσίου. Αυτό το τελευταίο είναι που έριξε την οικονομία έξω και η αιτία των όσων τραβάμε τα τελευταία 5+ χρόνια και όχι οι ολυμπιακοί
Ναι ε; Δηλαδή οι εργολάβοι δεν απασχόλησαν Ελληνες; Ναι, απο αυτους τους 1.5 μυριο άνεργους που προφανώς τους εχεις γραμμένους.Αρκει να πληρώνονται οι δημοσιοι υπάλληλοι και να παρκάρουν τα λεφτα τους στη 1. Γερμανία (εκει πάνε τα λεφτα απο τα αμαξια που αγοράζουν2. Στο Ιραν (εκει πανε τα λεφτα απο το πετρελαιο)3. Στην Κίνα 4. Αμερική (αιφον)
Tο ότι βαπτίστηκαν έργα που έπρεπε να γίνουν ούτως ή άλλως ως "Ολυμπιακά" είναι ένα θέμα. Ωστόσο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η μόνη περίσταση, κατά την οποία αισθάνθηκα ότι ζω σε ευρωπαϊκή χώρα, με όραμα και διάθεση ανάπτυξης. Τεράστια φούσκα τελικώς, μιας και όλο ήταν μια παρένθεση.
Μονο σε αυτη τη χώρα ήταν καταραμενοι οι Αγώνες?Η Βαρκελώνη που εκανε και την καλύτερη μεταολυμπιακή αξιοποίηση, τι διαφορετικο είχε ? απλα έμεις βρηκαμε αλλη μια ευκαιρία να φαμε και από τους τοίχους, τα τούβλα το γρασίδι κλπ κλπ
Μα το μεγαλύτερο κακό είναι όντως ότι δεν αξιοποιήθηκαν μετά παρά αφέθηκαν να ρημάξουν τα περισσότερα. Όχι βέβαια ότι δεν είναι κατακριτέο το ότι κόστισαν τόσο πολύ, πολύ παραπάνω από την έκθεση που είχε βγάλει η προηγούμενη κυβέρνηση και μιλούσε για πολύ μικρότερο κόστος, αλλά νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε γιατί κόστισε τόσο, πολλοί συμμετείχαν σε αυτό το πανηγυράκι, κάτι έπρεπε να κερδίσει ο καθένας, μια βίλα, ένα εξοχικό, κάτι τέλοσπαντων. Για να λέμε όλη την αλήθεια βέβαια αυτό συνέβη και σε άλλες χώρες, η Βαρκελώνη (και είναι προς τιμήν της) είναι από τις λίγες που τα κατάφεραν τόσο καλά στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και μετά το τέλος των αγώνων.
Οτι και να λέμε τώρα είναι πολύ αργά. Εκείνες τις εποχές αν κάποιος δήλωνε κατα των ολυμπιακών θεωρούταν προδότης. Τους θέλαμε πολύ γιατί ειχαμε την αναγκη να πουλησουμε μούρη στον πλανήτη και τελικά τα πήγαμε καλά. Δυστυχώς τα ακίνητα τα παρατησαμε στη μοίρα τους. Αλλωστε μην ξεχνάμε ποιος ηταν ο πρωθυπουργός που είχε την ευθύνη της αξιοποίησης τους τοτε: ο Κ.Καραμανλής ο Β ο νωθρος....
Μα δεν είναι κακό που έγιναν οι Ολυμπιακοί. Είμαι κατά των λάθων χειρισμών, δηλαδή ότι κόστισαν παραπάνω για να κερδίσει ο καθένας το κατιτίς του και φυσικά της μη αξιοποίησης τόσων εγκαταστάσεων που θα μπορούσαν άνετα να αποφέρουν κέρδη μέχρι σήμερα. Καλώς έγιναν απλά έπρεπε να το είχε χειριστεί μια πιο άξια κυβέρνηση.