Bloomberg: O Tσίπρας ζητά απ΄ τη γιαγιά να διαπιστώσει εάν η συμφωνία για το χρέος είναι δίκαιη

Bloomberg: O Tσίπρας ζητά απ΄ τη γιαγιά να διαπιστώσει εάν η συμφωνία για το χρέος είναι δίκαιη Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
17

«Tsipras Asking Grandma to Figure Out If Greek Debt Deal Is Fair» τιτλοφορείται σημερινό δημοσίευμα του Βloomberg που καυτηριάζει το δημοψήφισμα και αμφισβητεί την απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει στην κρίση του λαού την οικονομική συμφωνία με τους θεσμούς.

"Οικονομολόγοι με διδακτορικά και hedge fund traders μπορούν μετά βίας να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Τώρα, προσπαθήστε να βάλετε τη γιαγιά να ψηφίσει για αυτήν. Αυτό κάνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου." αναφέρει το άρθρο το οποίο σημειώνει πως ο πρωθυπουργός καλεί τους ψηφοφόρους να πουν την άποψή τους σχετικά με δύο έγγραφα γεμάτα τεχνικούς όρους που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από την απόφαση του δημοψηφίσματος και μεταφράστηκαν στα ελληνικά το Σάββατο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το χειρότερο σε όλη την κατάσταση είναι πως αυτή η πρόταση δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι και η Λαγκάρντ δήλωσε πως το δημοψήφισμα είναι άκυρο γιατί γίνεται σε μια πρόταση που δεν ισχύει πια.

"Aυτή η απόφαση του Τσίπρα σημαίνει ότι όλοι, από ψαράδες και οδηγούς ταξί μέχρι εργάτες σε εργοστάσια θα πρέπει να σχηματίσουν άποψη για το πακέτο μέτρων, με το οικονομικό μέλλον της χώρας τους να κρέμεται σε λεπτές ισορροπίες. Απόρριψη των όρων του πακέτου διάσωσης θα οδηγούσε σε έξοδο από την Ευρωζώνη και οικονομική συμφορά, η αποδοχή τους θα κρατούσε πιθανότατα την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά με περισσότερη λιτότητα" προσθέτει το άρθρο.

"Αυτό που συνήθως γίνεται στις δημοκρατίες, είναι οι τεχνοκράτες και οι πολιτικοί να φροντίζουν τις λεπτομέρειες, ενώ οι ψηφοφόροι ρωτιούνται για ευρύτερα ζητήματα και αρχές», αναφέρει ο Philip Shaw, επικεφαλής οικονομολόγος στο Λονδίνο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων Investec. "Αυτή η περίπτωση είναι μια μεταβίβαση της ευθύνης από το κοινοβούλιο στους ψηφοφόρους».

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Πωπω χοντράδες και ανοησίες....Στην δημοκρατία η ευθύνη των επιλογών ανήκει (ή θα έπρεπε να ανήκει) ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ στους πολίτες!!Αν τώρα το μυαλό της γιαγιάς δεν φτάνει για να κρίνει μια συμφωνία, ποιος κρίνει ότι φτάνει για να επιλέξει σωστά έναν αντιπρόσωπο στις εκλογές?
Καλά η γιαγιά δεν ξέρει , αλλά και οι άλλοι που γνωρίζανε (golden boys των τραπεζών, διαχειριστές των heads funds, ειδήμονες οικονομολόγοι, καθηγητές) όλοι αυτοί οι γνώστες τι έγινε το 2008 με τα junk bonds; Για την χρεοκοπία της Lehman Brothers και πως εξαπλώθηκε στην Ευρώπη;Αφήστε την γιαγιά να ξέρει τι γίνεται στο πορτοφόλι της και μελετήστε εσείς τα οικονομικά σχεδιαγράμματα και τις οικονομικές σας προβλέψεις
Έστω ότι είναι πιο "απλοί" οι υπερήλικες (που είναι διάκριση και προσβλητικός υπαινιγμός), τι τους κάνει πιο κατάλληλους να επιλέξουν πολιτικούς από ότι να επιλέξουν αν αποδέχονται ή όχι το πρόγραμμα.
Ναι.Είναι πολύ απλό για τον μέσο πολίτη να επιλέξει αν συμφωνεί με τα «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» και Preliminary Debt sustainability analysis.Μετά από αυτά ας πάρουμε όλοι και ένα μεταπτυχιακό στα οικονομικά και ας διώξουμε Βαρουφάκη και σια.
Αυτό ακριβώς δεν καταλαβαίνει ο λαός και λέει μόνο μπράβο στον Τσίπρα για την δημοκρατική απόφαση να δώσει τον λόγο στον λαό. Έτσι όπως διατυπώνεται το δημοψήφισμα καλούμαστε να απαντήσουμε αν συμφωνούμε με επιπλέον μαχαίρι στο λαιμό. Ε μέχρι και η γιαγιά μου όχι θα ψηφίζε σε αυτήν την διατύπωση. Όλοι αυτοί που λένε ναι στο δημοψήφισμα δεν το κάνουν επειδή θέλουν να μείνουμε στην Ευρώπη και στο ευρώ. Λένε ναι γιατί τώρα μπορεί με το ζόρι να έχουμε ένα πιάτο φαί αλλά τουλάχιστον υπάρχει. Αν η Ελλάδα πτωχεύσει ας μας πει ένας από ολους αυτούς που είναι υπέρ του οχι πως ακριβώς θα ορθοποδισει η χώρα απο την στιγμή που δεν παράγει τίποτα, δεν είναι αυτάρκης σε βασικά αγαθά ούτε στο 40% και μεγάλο μέρος του πληθυσμού εργάζεται στο δημόσιο. Καλό το κήρυγμα και η εθνική υπερηφάνεια άλλα δεν θα μας ταίσουν την επόμενη μέρα.Και για όλους αυτούς που λένε 'σιγά ας βγούμε απο το ευρώ, δεν έχω τίποτα να χάσω', η σκέψη είναι η ίδια με αυτήν που ψήφιζαν οι παππούδες μας τόσα χρόνια 'σιγα, γιατί να ψηφίσω ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ τι έχω να χάσω, ίσως με βολέψουν πουθενά'. ΚΟΙΝΩΣ κοιτάνε την πάρτη τους
Ωραίος τύπος ο συντάκτης του boordelberg! Μόλις ακύρωσε έναν ολόκληρο λαό (τον σουηδικό) που μετά από 2 δημοψηφίσματα είχε αποφασίσει ότι δεν θέλει το ευρώ. Γιατί δεν μπορεί, κι εκεί κάποιες γιαγιάδες θα ψήφισαν και από ότι αποδείχτηκε με περίσσια σύνεση! Τουλάχιστον με περισσότερη σύνεση από τους Έλληνες "τεχνοκράτες" και "πολιτικούς"
Άρα κι εμείς ψηφίζουμε για το αν θέλουμε το ευρώ ή την δραχμή ή για το αν συμφωνούμε με τα Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» και «Preliminary Debt sustainability analysis»;Αποφασίστε δλδ για να ξέρουμε.
Aυτή η απόφαση του Τσίπρα σημαίνει ότι όλοι, από ψαράδες και οδηγούς ταξί μέχρι εργάτες σε εργοστάσια θα πρέπει να σχηματίσουν άποψη για το πακέτο μέτρων..., Πηγή: www.lifo.grΜε την ίδια λογική οι ψαράδες, οι οδηγοί ταξί και όσοι άλλοι δεν εγκρίνονται από τον αρθρογράφο δεν θα έπρεπε ούτε να ψηφίζουν γιατί δεν είναι ειδικοί στα οικονομικά ούτε στην δημόσια διοίκηση οπότε πως μπορούν να κρίνουν;Πόσα άλλα δικαιώματα θα παραδώσουμε γιατί θεωρούμε πως οι υπόλοιποι, οι Ελληνάρες (ποτέ εμείς και όσοι συμφωνούν με εμάς) είναι χαζοί και δεν μπορούν να αποφασίσουν για τον εαυτό τους;
Όταν ο λαός ψηφίζει κάποιο κόμμα υποτίθεται το κάνει γιατί το κόμμα προεκλογικά έχει δεσμευτεί για μία θέση και ο λαός συμφωνεί σε γενικές γραμμές με το πρόγραμμα του. Όταν ο Τσίπρας στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης είπε όχι στο μνημόνιο εννοείται πως ο λαός συμφώνησε. Αυτή είναι η φωνή του λαού : το εκλογικό δικαίωμα. Τώρα όμως έρχονται προ τετελεσμένων και βαζουν τον λαό να αποφασίσει για θέμα ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ στην ουσία ( πράγμα το οποίο στα πλαίσια ενός δημοψηφίσματος είναι αντισυνταγματικό). Εδώ αναλυτές και έμπειροι οικονομολόγοι σηκώνουν τα χέρια στο θέμα λιτότητα ή δραχμή. Όσα διακυβεύεται το δημοψήσμα απαιτούν έμπειρη οικονομολογική ανάλυση. Κοινώς ψιλά γράμματα που ο απλός κόσμος τα βλέπει ακαταλαβίστικα. Γι αυτό τους ψηφίσαμε για να κάνουν την δουλειά τους εκεί που εμεις δεν ξέρουμε την τύφλα μας.
Επίσης για να ξεκαθαρίσω δεν είμαι υπέρ του ναι στο δημοψήφισμα. Αλλά να ξέρουμε και λίγο πάνω σε τι ψηφίζουμε. Ποια είναι τα μέτρα των θεσμών ακριβώς που θα αποδεχθούμε αν πούμε το ναι, και ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το μέλλον της χώρας αν πούμε όχι; Επίσης αν όντως πούμε ναι στη λιτότητα θα το κάνουμε με τα μέτρα που οι εταίροι έθεσαν και έπρεπε οι υποχρεώσεις μας να εχουν εκπληρωθεί μέχρι την Τρίτη. Μετά την Τρίτη αλλάζουν οι όροι. Δεν θα έπρεπε όλα αυτά να τα γνωστοποιήσουν; Όχι πάμε όλοι σύντροφοι άιντε γιούρια να ψηφίσουμε και όπου βγει.
Δεν είμαι καθόλου βέβαιος Δον... Σε ένα πράγμα μόνο ελπίζω: να μην ''παρέμβουν'' με δηλώσεις οι εταίροι στην διαδικασία του δημοψηφίσματος... Θα αλείψουν με βούτυρο το ψωμί της κυβερνητικής προπαγάνδας και θα οδηγηθούμε στο χάος...
Το ερώτημα είναι έτσι διατυπωμένο έτσι ώστε η γιαγιά να ψηφίσει Όχι. Γιατί τι ρωτάει όπως μας λένε και οι βουλευτές στα κανάλια: Θέλετε νέα μέτρα ή όχι. Εσύ ποια λες να είναι η απάντηση;
Δε ζουν μόνο γιαγιάδες όμως στην Ελλάδα, ζουν και πολλοί νέοι που θέλουν να έχουν κάποιο μέλλον και θέλω να πιστεύω ότι καταλαβαίνουν αν μια τέτοια συμφωνία είναι δίκαιη.