FΤ: 70 δισ. το νέο μνημόνιο

FΤ: 70 δισ. το νέο μνημόνιο Facebook Twitter
EPA/YANNIS KOLESIDIS
9

Το αίτημα που έστειλε σήμερα η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για ένα τριετές πρόγραμμα, αναλύει σε άρθρο του ο Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times. Αν και η επιστολή της Αθήνας δεν αναφέρει το ύψος του δανείου, ο ίδιος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως ένα τριετές πρόγραμμα θα μπορούσε να κοστίσει έως και 70 δισ. ευρώ.

Ο Σπίγκελ τονίζει η κατάθεση της επιστολής αποτελεί το τυπικό μέρος της διαδικασίας, και οι πραγματικές λεπτομέρειες του σχεδίου πρόκειται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, όταν η Αθήνα θα στείλει την πρόταση με «τις προαπαιτούμενες δράσεις», δηλαδή τις αναλυτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσει στο πλαίσιο ενός νέου, τρίτου προγράμματος.

Ωστόσο, προσθέτει, η επιστολή αποκαλύπτει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τους στόχους της Αθήνας. Αρχικά, το αίτημα αφορά τριετές πρόγραμμα, και όχι διετές, όπως ήταν το προηγούμενο αίτημα της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα στον ESM.

Επίσης, η Αθήνα δηλώνει διατεθειμένη «να εφαρμόσει αμέσως... και ήδη από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας» κάποια από τα μέτρα που απαιτούσαν οι δανειστές κατά τις διαπραγματεύσεις για το προηγούμενο πρόγραμμα, που έληξε στις 30 Ιουνίου, μεταξύ των οποίων φορολογικές μεταρρυθμίσεις και αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, επισημαίνουν οι Financial Times.

«Αυτό φαίνεται ως μέρος μιας προσπάθειας να απελευθερωθεί γρήγορα βραχυπρόθεσμη "χρηματοδότηση γέφυρα", έτσι ώστε η Αθήνα μπορεί να αποπληρώσει το 1,5 δισ. ευρώ που εξακολουθεί να χρωστάει στο ΔΝΤ, να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών για τα ύψους 3,5 δισ. ομόλογα που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, και να πληρώσει ακόμα 3,2 δισ. για ομόλογα στην ΕΚΤ τον Αύγουστο».

Ο Σπίγκελ τονίζει ότι «η γενική ιδέα θα ήταν να περάσει αμέσως τις φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις για να πάρει ένα μέρος των μετρητών -πιθανότατα σε αυτά θα περιλαμβάνονται τα 3,6 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα- ένα σχέδιο που προωθείται από τη Γαλλία και μια ομάδα άλλων συμμάχων των Ελλήνων».

Μια άλλη πρόταση-κλειδί στην επιστολή αφορά την ελάφρυνση του χρέους. Αν και δεν αναφέρεται με μεγάλη λεπτομέρεια, η επιστολή διευκρινίζει ότι η Αθήνα αναμένει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης που θα περιλαμβάνει κάποιο είδος αναδιάρθρωσης του χρέους έτσι ώστε τα επίπεδα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, που έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι, θα αρχίσουν να μειώνονται σε πιο διατηρήσιμα επίπεδα, προσθέτει ο Σπίγκελ.

Η επιστολή γράφει χαρακτηριστικά: «Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο».

Τέλος, ο Σπίγκελ επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει ζητήσει κάποια ελάφρυνση του χρέους, οι πιστωτές έχουν αντισταθεί σκληρά σε κάθε είδους απομείωση -αν και είναι πιο ανοιχτοί σε επέκταση των χρονοδιαγραμμάτων αποπληρωμής των υφισταμένων δανείων διάσωσης.

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Πορτογαλία και Ιρλανδία δανείζονται από τις αγορές. Εμείς από εκεί που συζητούσαμε θα βγούμε δε θα βγούμε στις αγορές μέσα σε 5 μήνες Συριζανέλ συζητάμε νέο τριετές μνημόνιο ή δραχμή. Επιπλέον εκεί που συζητούσαμε για 1/1,5 δις μέτρα (μέιλ Χαρδούβελη) τώρα συζητάμε για 8/10 δις. Η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών. Εγκληματίας οικονομίας ο Βαρουφάκης. Άφησε έσοδα προϋπολογισμούς και έτρεχε να κάνει το κομμάτι του χωρίς να φέρει μισό ευρώ ρευστότητα. Την ξέρανε εντελώς.
Να σου πω εγώ που ξέρω:Οι τράπεζες Θα ανοίξουν. Λεφτά δεν θα δίνουν.Προσωπικά εγώ άμα άνοιγαν οι τράπεζες θα έτρεχα αμέσως πρωί-πρωί να σηκώσω όλα τα λεφτά μου μπας και διασώσω ό,τι μπορώ και γλιτώσω την οικογένειά μου από την πείνα. Εσύ τι θα έκανες; Το ίδιο μάλλον, ε; Ε, γι'αυτό δεν πρόκειται να δίνουν λεφτά για πάρα πολυ καιρό ακόμα. Αν περνούσαν 3-4 χρόνια και έβλεπα ότι η οικονομία πάει καλύτερα και κανείς δε συζητά πια για Grexit και δραχμή, ίσως σκεφτόμουν να τα αφήσω μέσα. Όταν όλοι θα σκέφτονται έτσι, τότε θ'ανοίξουν οι τράπεζες κανονικά.
Aς περιμένουμε πρώτα να το υπογράψουν, μη το γρουσουζέυουμε. Πάντως, αν όλα πάνε καλά, θα έχετε δίκιο. Τότε και οι ΝΑΙ και οι ΟΧΙ (οι περισσότεροι) θα είναι χαρούμενοι γιατί θα έχει γίνει αυτό που θέλανε. Οι μεν να μη βγούμε από την ΕΕ, οι δε να βγει το ΟΧΙ και να πάμε σε καλύτερη διαπραγμάτευση. Οι υπόλοιποι του ΟΧΙ θα θέλανε να φύγουμε από την ΕΕ και να γίνουμε Λαφαζανιστάν.