Φαντάσου αυτό: Αντί για τους ΑΝΕΛ να είχε επιλέξει ο Τσίπρας άλλους συγκυβερνήτες

Φαντάσου αυτό: Αντί για τους ΑΝΕΛ να είχε επιλέξει ο Τσίπρας άλλους συγκυβερνήτες Facebook Twitter
19

Στις πρώτες ημέρες της χαράς για τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ (και με την ελπίδα πως θα είχε σχέδιο για κάτι διαφορετικό και πετυχημένο), προσωπικά για μένα ήταν βαρύ χτύπημα πως η πρώτη φορά αριστερά θα συνδυαζόταν με την συνωμοσιολογική, ενίοτε ρατσιστική, πατριωτική δεξιά του Καμμένου, του Νικολόπουλου και του Χαϊκάλη.

Το να τολμήσεις να το πεις τότε βέβαια (ίσως και τώρα, θα δείξει) σε έκανε αυτομάτως εχθρό του -μεθυσμένου απ' τη νίκη- λαού. 

«Μα με ποιον να συνεργαζόταν; Αφού μόνο ο Καμμένος είναι αντιμνημονιακός!» ήταν μία απ' τις πιο κόσμιες απαντήσεις που πήρα. «Το Πασόκ ήταν διεφθαρμένο και το Ποτάμι είναι μνημονιακό! Ο Καμμένος είναι η μόνη λύση.»

Ήταν τελικά; Μάλλον το αντίθετο. Μερικές φορές τα πράγματα είναι όπως φαίνονται, και φαινόταν απ' την αρχή ότι η σύμπραξη με τον Καμμένο θα ήταν ό,τι χειρότερο. Έξι μήνες μετά, με την οικονομία κατεστραμμένη κι ένα νέο πολύ χειρότερο μνημόνιο στα χέρια μας, το μόνο που προσέφεραν οι ΑΝΕΛ στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν απαξίωση.

Και αυτό σημαίνει τα εξής: Λαίκοπατριωτικές φιέστες με φουστανέλες, μισό δισεκατομμύριο στους Αμερικανούς για συντήρηση παλιών και άχρηστων οπλικών συστημάτων για χάρη του Καμμένου, φάπες απ' τη Ρωσία του Πούτιν που δεν μας έδωσε ούτε ρούβλι, συνωμοσιολογία. εμετικό πολιτικό πολιτισμό, επιμονή στο να μη μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες, μερικούς κακούς υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς υπουργείων, βόλτες με ελικόπτερα, ξεκαρδιστικές φωτογραφίες του Καμμένου ντυμένου στρατιώτη και μπόλικο εθνικοπατριωτικό δούλεμα.

Αφού δεν υπήρχε τελικά αξιόπιστη εναλλακτική πέρα από μνημόνιο και συνεργασία με την Ευρώπη, το λάθος του Τσίπρα στην επιλογή συγκυβερνήτη αποδεικνύεται ακόμη πιο μοιραίο.

Αν προσθέσουμε σ' αυτά το κλείσιμο των τραπεζών, το στέγνωμα της αγοράς, την επιστροφή στην ύφεση και τον απίστευτο, τελικά, ενδοτισμό (και των ΑΝΕΛ)  στις απαιτήσεις των ξένων, πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί θα ήταν χειρότερα τα πράγματα αν ΔΕΝ είχε μπει το εν λόγω αντιμνημονιακό κόμμα στην κυβέρνηση και είχε μπει κάποιο φιλοευρωπαϊκό!

 

Η δικαιολογία των πρώτων ημερών ότι πχ. το Ποτάμι θα οδηγούσε σε μνημόνιο ενώ οι ΑΝΕΛ σε λύτρωση αυτάρκειας έχει καταρριφθεί πανηγυρικά (στην πλάτη μας).

Διαβάζω στο άρθρο της ισπανικής El Pais που μεταφράσαμε νωρίτερα:

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές, είχε δύο επιλογές: Η μία ήταν να συνεργαστεί με το σοσιαλιστικό Πασόκ και το μεταρρυθμιστικό Ποτάμι -και τα δύο βαθιά ευρωπαϊκά κόμματα- ώστε να μπορέσει να συνεργαστεί με την Ευρώπη, διορθώνοντας λάθη του παρελθόντος και βάζοντας τη χώρα στο μονοπάτι της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης.

Οι συνθήκες δε θα μπορούσαν να ήταν πιο ευνοϊκές: Η Κομισιόν, μέσω του Γιουνκερ, πλέον έδινε έμφαση στην ανάπτυξη και επέκρινε την Τρόικα, ενώ ο Μάριο Ντράγκι θα ήταν επίσης ένας καλός σύμμαχος με το νέο του πρόγραμμα που θα ωφελούσε τις ασθενέστερες οικονομίες της Ευρώπης.

Επιπλέον και άλλοι σύμμαχοι θα είχαν βρεθεί στο Παρίσι και τη Ρώμη, όπου ο σοσιαλιστής Ολάντ και ο κεντροαριστερός Ρέντσι ανυπομονούσαν να χρησιμοποιήσουν το ελληνικό παράδειγμα για να πολεμήσουν τις πολιτικές της λιτότητας. Ακόμα και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (που συνήθως είχαν σκληρή γραμμή σχετικά με την Ελλάδα) ήταν έτοιμοι, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να βοηθήσουν την Ελλάδα εάν χρειαζόταν.

Αλλά αντί να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή συμμαχία, ο Τσίπρας επέλεξε να συμμαχήσει με τους ευρωσκεπτικιστές, δεξιούς ΑΝΕΛ. Και ως αντάλλαγμα δεν τους έδωσε μόνο το Υπουργείο Άμυνας, αλλά και την πιο ντροπιαστική κόκκινη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, που κρατήθηκε εδώ και έξι μήνες στις διαπραγματεύσεις: την άρνηση να γίνει σοβαρή περικοπή των αμυντικών δαπανών οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι διπλάσιες απ' τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κι ας βρίσκεται η Ελλάδα σε μια μεγάλη κοινωνική κρίση. (...)

Αφού το αποτέλεσμα ήταν τελικά μνημόνιο και συνεργασία με την Ευρώπη, (ελλειψή αξιόπιστης εναλλακτικής) το λάθος του Τσίπρα στην επιλογή συγκυβερνήτη αποδεικνύεται ακόμη πιο μοιραίο. Και τώρα, αντί να το διορθώσει, μετατρέπει και τους ΑΝΕΛ -τάζοντας σε μερικούς υφυπουργεία μάλιστα- σε κόμμα μνημονιακό, σε κόμμα που θα σκύβει «στα τέσσερα» θα ψηφίζει ΝΑΙ σε όλα. 

Το ότι έκανε ο Τσίπρας προ εξαμήνου μια τέτοια (επικοινωνιακά σωστή τότε, αλλά πρακτικά ολέθρια τώρα) επιλογή είναι ίσως κατανοητό λόγω απειρίας. Το ότι συνεχίζει να επιλέγει τον ίδιο δρόμο, μετά από όσα έχουν συμβεί, είναι απλώς αδιανόητο.

19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

9 σχόλια
Δεν έκανε κανένα λάθος την πρώτη μέρα. Προσχεδιασμένο ήταν. Η προυγούμενη κυβέρνηση έπεσε με την βοήθεια των ΑΝΕΛ, ήταν βέβαιο πως κάπως θα ξεπληρωνόταν αυτή η βοήθεια. Και όποιος πραγματικά έπεσε απο τα σύννεφα οταν ανακοινώθηκε η συγκυβέρνηση, θα πρέπει να αναρωτηθεί σοβαρά για τις αντιληπτικές του ικανότητες.
Όταν έχεις μια ΧΑ να καλπάζει το να κλείσεις ένα - ηλίθιο μεν, μεγάλο σε μέρος του πληθυσμού δε - μέτωπο βάζοντας στο ΥΑ τον Καμμένο είναι πανέξυπνη πολιτική κίνηση.Το πιο χαζό κι αόριστο επιχείρημα/κριτήριο στον ελληνικό πολιτικό χώρο, το "αν είναι πατριώτες", 6 μήνες τώρα δεν υπάρχει να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα και να ασχολούμαστε με βλακείες. Μη ξεχνάμε ότι ο μεγαλύτερος πόλεμος που ασκούταν απ'τα ΜΜΕ στην Αριστερά, από πάντα, ήταν σε όλα αυτά τα "εθνικά" υποτίθεται θέματα.
Θα έπρεπε να συνεργαστεί με φιλοευρωπαϊκο κόμμα, που θα πίεζε για υπογραφή κάμποσους μήνες νωρίτερα, με σημαντικό κέρδος στην τσέπη μας και ανακόπτοντας την καταστροφική βαρουφάκεια επέλαση. Ομως ναι, ήταν αδύνατον - τπ αντιμνημόνιο τους έδωσε 149 βουλευτές. Ηταν νομοτέλεια -και πιο ηθικό σε εκείνη τη φάση- να κάνουνε ένα -γελοίο κατ εμε- αντιμνημονιακό φροντ με τους Ανεξελ.Ομως και πάλι -και μόνος του να κυβερνούσε ο Συριζα, δε νομίζω ότι θα ήμασταν τώρα σε διαφορετική φάση. Και το πολιτικό προσωπικό του δεν εμπνέει καμμια εμπιστοσύνη, τέλος.
Παίρνω ως παράδειγμα τη μείωση αμυντικών δαπανών που αναφέρει η El Pais. Αν σημαίνει μείωση μισθών και δούμε τον του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχουν περιθώρια. Θα μπορούσε όμως να σημαίνει νέο σχεδιασμό ενός μικρότερου και πιο συνεκτικού στρατιωτικού σχήματος. Κάθε φορά που πάει να κλείσει ένα αχρείαστο φυλάκιο, τρέχουν οι τοπικές κοινωνίες με μπροστάρη την Εκκλησία και το ξανανοίγουν.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε με όρεξη να αναλάβει πολιτικό κόστος. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Το θέμα είναι πως να κινείσαι με γνώμονα το μικρότερο δυνατό κόστος, είναι τελικά η ακριβότερη λύση.
Καμία σχέση το ένα με το άλλο.Πρώτον, ας μην επικαλούμαστε ένα Ισπανικό προεκλογικής περιόδου άρθρο για να "μετρήσουμε" τι συνέβη εδώ μέσα, ξέρουμε καλύτερα από τους Ισπανούς.Δεύτερον, η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ τότε ήταν μονόδρομος, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε τότε να δείξει ότι θα καταργήσει το μνημόνιο (και πίστευε στην διαπραγμάτευση) και ήθελε -λέει- να χτυπήσει την ολιγαρχία στα εντός.Σύμφωνα με αυτούς του στόχους, τα "βαθιά Ευρωπαϊκά" (Pitsos έχετε και σεις; Όλα οκ με τα χρώματα;, γιατί βλέπω ένα μπέρδεμα...) κόμματα αυτόματα ήταν εκτός.Γιατί εσείς μπορεί να κάνετε πως ξεχνάτε, ο πολύς κόσμος που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ όμως, το έκανε γιατί βαρέθηκε την παλιά σαπίλα, δεν την ήθελε πλέον για κυβέρνηση και θα αισθανόταν προδωμένος με το καλημέρα αν έβλεπε τον καπετάνιο Σταύρο (Για Βενιζέλο δεν μιλάμε καν ε).Και ακόμα θελει δικαιοσύνη ο κόσμος, θέλει την επιτροπή για το χρέος (όχι απειδή πιστεύει ότι έτσι θα σβήσει το χρέος, αλλά επειδή μέσα από την διαδικασία βγήκαν πράγματα με πολύ ενδιαφέρον για Siemens, εξοπλιστικά κ.α.) και όχι τον Σταύρο να την πολεμάει με λύσσα κακιά...Θα συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα.Ο Τσίπρας, στο θέμα της διαπραγμάτευσης... έκανε λάθος, είτε στην αρχή που έκανε reraise, είτε στο τέλος που πήγε πάσο πριν ανοίξει το τελευταίο φύλο.Άρα, από την ώρα που ο Τσίπρας αποφάσισε το there is no alternative, ας έβαζε κατευθείαν τον Σταύρο δίπλα του που το θέλει.Έτσι και αλλιώς δεν είναι ότι θα χτυπήσει συμφέροντα, δείχνει να τα αγκάλιασε όλα.Όσο για την αφήγηση της El Pais, πως δήθεν όλη η Ευρώπη ήταν έτοιμη να βοηθήσει αλλά όταν είδε τον Αλέξη με τον Πάνο τρόμαξε και έκανε πίσω, εντάξει είπαμε, στην Ισπανία έχουν εκλογές και πρέπει να τους πείσουν πως η Ευρώπη έχει αλλάξει και δεν είναι λύση οι Podemos αλλά η "σταθερότητα".Τέλος, μπορεί ο Καμμένος να είναι ΓΕΛΟΙΟΣ, γραφικός μέχρι αηδίας, οπισθοδρομικός και αντιαισθητικός, ενίοτε και επικίνδυνος, αλλά να λέμε ότι λόγο του Πάνου έκλεισαν οι τράπεζες, στέγνωσε η αγορά κτλ, είναι σαν να μην καταλάβαμε τίποτα από όσα έγιναν αυτήν την περίοδο. Σαν.Μπορεί να μην γράφουμε για αυτό, αλλά το ότι σταμάτησε την ρευστότητα από την ΕΚΤ, είχε να κάνει καθαρά με πολιτική απόφαση τραπεζίτη, πράγμα δηλαδή, απαράδεκτο.Ας ρωτήσουμε τον Γιάννη (με 2 ν) να μας πει, ίσως κάτι παραπάνω να ξέρει.Αυτό, θα συνέβαινε και χωρίς τον Πάνο, αφού στην ουσία δεν τους ενοχλεί ο Πάνος , αλλά οποιοσδήποτε εκλέγεται με σύνθημα αλλαγής Πολιτικής προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να συντριβεί, τα στελέχη εκείνα δηλαδή που ενοχλούν γιατί έχουν το πείσμα να ασχολούνται με το παρελθόν, που θέλουν να δουν δικαιοσύνη στην χώρα... δεν μου κάνει εντύπωση που αυτούς χτυπάνε τα μίντια έτσι και αλλιώς, δεν μου κάνει εντύπωση που αυτά τα στελέχη -για την μία ή την άλλη πρόφαση- δεν αρέσουν σε κανέναν.Ας πάμε λοιπόν σε 3ο μνημόνιο με τον Αλέξη, τον Σταύρο και την Φώφη αντί του Πάνου, ας διώξουμε την αριστερή πλατφόρμα, τον Γιάνη και την Ζωή, ας κόψει ο Τσίπρας οποιαδήποτε επαφή είχε με τον κόσμο, έτσι και αλλιώς δεν θα περπατήσει αυτό το σενάριο με τίποτα.Απλώς, η μόνη αντοπολίτευση που θα έχει μείνει να εκφράζει (με πρακτικά επιχειρήματα) τον κόσμο απέναντι στο Σταλινικού ή Χιτλερικού τύπου καθεστώς της ΕΕ, θα είναι το ΚΚΕ και η Χ.Α, στην χειρότερη μορφή τους (το 1ο, γιατί το 2ο έτσι και αλλιώς...).Καλή επιτυχία με αυτό.
Ποιοι είμαστε εμείς και ποιοι είναι αυτοί τους οποίους εμείς απαξιώναμε; Γιατί κάθε μετά Χριστόν Προφήτης έχει και τη δική του θεωρία για το τι έγινε, τι θα γίνει και κυρίως τι θα μπορούσε να είχε γίνει... Ειδικά το τι θα μπορούσε να είχε γίνει είναι μετά Χριστόν προφητεία και εκ του ασφαλούς... Προσωπικά όποιους απαξίωνα προ Χριστού απαξιώνω και τώρα... Δεν είναι κι εγώ πολύ συγκεκριμένη, ε??
Εννοείται! Και από χαιρέκακους και αργόσχολους σχολιαστές επίσης.Στο - όχι και τόσο- βάθος κήπος, τόσο για τον αρθρογράφο όσο και για αρκετούς σχολιαστές, η λύση είναι μία και λέγεται Ποτάμι. Εδώ έχουμε φτάσει, να θεωρούν λύση την θεσμοποιημένη διαπλοκή.
Στο συριζα αναφέρεσαι ως θεσμοποιημένη διαπλοκή φαντάζομαι.Ναι ίσως αλλά δεν μπορώ να μιλήσω χωρίς ακριβή στοιχεία γιατί αλλιώς θα έχεις δικαίωμα να με χαρακτηρίσεις λασπολόγο και τρολ σε εντεταλμένη υπηρεσία οπότε δεν θα το κάνω προς το παρόν αν και έχω σοβαρότατες ενδείξεις.
Οι ΑνΕλ είναι γραφικοί πολικάντηδες και θα έπρεπε να εμφανίζονται στην Πάνια, όχι να συγκυβερνούν - ως εδώ συμφωνούμε. Όμως η φράση "Η μία ήταν να συνεργαστεί με το σοσιαλιστικό Πασόκ και το μεταρρυθμιστικό Ποτάμι -και τα δύο βαθιά ευρωπαϊκά κόμματα" με κάνει να κυλιέμαι κάτω από τα γέλια. Η El Pais είναι λογικό να στέκεται στις ταμπέλες και να μην έχει ιδέα για την πραγματική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Αλλά να τα επαναλαμβάνουμε κι εμείς, λέγοντας "α, δείτε, τα λένε και οι "ξένοι" ?Σοσιαλιστικό το ΠΑΣΟΚ? Αλήθεια τώρα? Το ΠΑΣΟΚ? Σοσιαλιστικό?Μεταρρυθμιστικό το Ποτάμι? Από πότε ρε παιδιά? Πώς? Πού? Γιατί? Το κόμμα που έχει μαζέψει όποιον γιο (Κύρκο/Φωτήλα/Παπαγιαννάκη) δε χώρεσε στο ΠΑΣΟΚ, μεταρρυθμιστικό; Αφήνω το "βαθιά ευρωπαϊκά", γιατί είναι πικρό ανέκδοτο. ΔΕΝ υπάρχουν ευρωπαικά κόμματα στην Ελλάδα. Για το ΠΑΣΟΚ, Ευρώπη ήταν τα λιεφτά στους αγρότες, για πολλούς ποταμίσιους τα ταξιδάκια στο Βερολίνο για το τάδε start-up συνέδριο. Για τα πανηγύρια είμαστε.
Τώρα που το λες πρότεινε τότε ο τσιπρας συγκυβέρνηση στο ποταμι; Γιατί τώρα έχουν δηλώσει 1000 φορές ότι δε θέλουν συγκυβέρνηση και δε θέλουν ούτε εκλογές.
Εκ πρώτης όψεως θα έλεγε κανείς ότι είναι τα αποτελέσματα του αντιμνημονιακού παροξυσμού του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω πως ισχύει. Τα περισσότερα στελέχη προέρχονται απ' το παλιό "πατριωτικό" ΠΑΣΟΚ, κάποια ρετάλια του ΔΗΚΚΙ (συν το γυρολόγο Παναγούλη που μόνο η ΧΑ του έχει ξεφύγει) και μόνο με Ραχήλ, Ξουλίδουδες και Χαϊκάληδες αισθάνονται άνετα.Και βέβαια ο Καμμένος χρησιμοποιήθηκε και σαν άλλοθι για να μην προωθηθεί και η όποια προοδευτική κοινωνική ατζέντα του (παλιού) ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν ένα (τάχα) αριστερό κόμμα δέχεται να συγκυβερνήσει με ένα ακροδεξιό κόμμα, απλά δεν είναι αριστερό. Όταν με το καλημέρα σας η "πρώτη φορά αριστερά" γίνεται "πρώτη φορά αριστεροακροδεξιά" τι ελπίδες να έχεις ότι θα κάνει κάτι διαφορετικό;Αυτό.Τα υπόλοιπα είναι πληροφορίες και υποθέσεις που δε χρειάζονται για να εξαχθούν συμπεράσματα.
Ακόμη και ο "αντιμνημονιασμός" του Καμμένου είχε διαφορετική αφετηρία: Δεν αποχώρησε από τη ΝΔ λόγω των αντιλαϊκών μέτρων, αλλά λόγω του Αγγλικού Δικαίου στα νέα ομόλογα. Στην ουσία δεν είχαν τίποτα κοινό τα δύο κόμματα.
Ο Καμμένος διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ αλλά όχι από το κόμμα (από το κόμμα απόχώρησε ο ίδιος λίγο μετά), επειδή δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.Με δεδομένο πόσο... δημιουργικά ασαφείς φαίνεται να είναι οι ιδεολογικές κόκκινες γραμμές του (εν αντιθέσει με τις πελατειακές) το τελευταίο εξάμηνο, είναι πολύ πιθανό να ισχύει η φήμη που είχε κυκλοφορήσει ότι απλά καταψήφισε γιατί δεν του έδωσαν το υπουργείο που ζήτησε στην (τότε) νέα κυβέρνηση.