Δεν θα προεδρεύσει (πάλι) απόψε η Κωνσταντοπούλου - Παρέδωσε την έδρα και αποχώρησε για τα έδρανα

Δεν θα προεδρεύσει (πάλι) απόψε η Κωνσταντοπούλου - Παρέδωσε την έδρα και αποχώρησε για τα έδρανα Facebook Twitter
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
3

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 21:30 η ολομέλεια για τη ψηφοφορία των δεύτερων προαπαιτούμενων στη Βουλή, αλλά για ακόμη μια φορά η πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να μην προεδρεύσει. Η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε καλώντας  τους βουλευτές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της κυπριακής τραγωδίας και του Σωτήρη Πέτρουλα που δολοφονήθηκε πριν από 50 χρόνια.

Μετά το φόρο τιμής συνέχισε λέγοντας πως από τη σύσκεψη των προέδρων αποφασίστηκε ότι στις 3 το βράδυ θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στη συνέχεια κάλεσε όποιον από το σώμα διαφωνεί με την απόφασή αυτή να τοποθετηθεί και ακούστηκαν κάποιες αντιδράσεις οι οποίες ενόχλησαν την πρόεδρο.

Το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ο οποίος τόνισε πως το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το χρονικό όριο στη συζήτηση. Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κος Δένδιας ο οποίος επιτέθηκε στην κα Κωνσταντοπούλου για τη στάση της το απόγευμα και το περιεχόμενο των επιστολών στον πρωθυπουργό και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κος Δένδιας χαρακτήρισε πρωτοφανή τα λόγια της προέδρου περί κατάλυσης Συντάγματος και κάλεσε την κα Κωνσταντοπούλου να ανακαλέσει. Ειδάλλως είπε, η κυβέρνηση καλείται να καταθέσει πρόταση μομφής και να τοποθετηθεί επ' αυτού προκειμένου να συνεχίσει η διαδικασία.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η κα Σβερώνη της ΧΑ και υπενθύμισε πως το κόμμα της επιμένει πως είναι εναντίον του κατεπείγοντος. Στη συνέχεια ο κος Λοβέρδος  ανέφερε πως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εκφράζεται πως το σχέδιο δεν έχει κανονικά τη μορφή κατεπείγοντος, αλλά πως δυστυχώς είναι αναγκαίο να γίνει έτσι. Στη συνέχεια επιτέθηκε και αυτός στην ΠτΒ για τις επιστολές και τις δηλώσεις της και ζήτησε και αυτός επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση για τη στάση της Κωνσταντοπούλου που σαν επίσημο όργανο την αποδοκιμάζει."Είχατε πει ότι δεν θα νομιμοποιήσετε τις σχετικές διαδικασίες. Έχετε κάποιον άλλο σκοπό ως πρόεδρος να παρεμποδίσετε κάτι;" πρόσθεσε. Η κα Κωνσταντοπούλου απάντησε πως τη κυβέρνηση δεν τη σφυροκοπεί αυτή, αλλά όσοι συναινούν με την πίεση που της ασκείται. Ο κος Λοβέρδος παρενέβη ξανά και της είπε πως όλος ο ελληνικός λαός την άκουσε και πως οι στιγμές είναι κρίσιμες.

 

Ο Υπουργός κος Παρασκευόπουλος πήρε το λόγο και είπε πως ο κος Λοβέρδος παρερμηνεύει τα λόγια του και πως ποτέ δεν είπε ότι διαφωνεί με το νομοθέτημα. Ο κος Φίλης ο οποίος μίλησε στη συνέχεια κάλεσε για μεγαλύτερη προσήνεια ως προς τη ψήφιση των μέτρων που κρίνουν το μέλλον της χώρας και ζήτησε κατανόηση για να προχωρήσει η διαδικασία. "Ζητώ όλοι μας να αρθούμε πάνω από εύκολες μικροκομματικές ροπές" πρόσθεσε.

 

Η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε στη συνέχεια πως οι 977 σελίδες που απόψε καλούνται οι βουλευτές να ψηφίσουν απαιτούσαν τουλάχιστον 32 ώρες για μια μόνο γρήγορη ανάγνωση. Σχολίασε δε την αρνητικά απάντηση που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τόνισε πως οι απόψεις αυτές που διατυπώθηκαν δεν ήταν προσωπικές.

 

Το λόγο πήρε ο κος Θεοχάρης από το Ποτάμι ο οποίος με τη σειρά του κατακεραύνωσε την κυβέρνηση για το κατεπείγον του νομοσχεδίου. Τόνισε επίσης πως οι θέσεις της κα Κωνσταντοπούλου συνιστούν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. 

 

Ο κος Βούτσης τόνισε με τη σειρά του πως η ελεύθερη έκφραση του καθενός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ανέφερε πως η κυβέρνηση τηρεί τον κανονισμό και το Σύνταγμα. Ο κος Μητσοτάκης είπε στην κα Κωνσταντοπούλου πως τέτοιου είδους σχόλια δεν επιτρέπεται να γίνονται για την αξιωματική αντιπολίτευση και υπενθύμισε πως χάρη στη στάση τους η Ελλάδα κρατήθηκε στην Ευρώπη.

 

Ο κος Παφίλης παρενέβη και πάλι λέγοντας πως πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία και να μην συνεχιστούν άλλο οι τοποθετήσεις επί της διαδικασίας.

 

Οι βουλευτές ψήφισαν δια ανατάσεως της χειρός και ολοκληρώθηκε τελικά ο πρώτος γύρος συζήτησης επί της διαδικασίας. Ωστόσο έγινε και η παρατήρηση από την Πρόεδρο η οποία είπε στους βουλευτές να μη γελούν ενώ στη συνέχεια κάλεσε τον κο Μητρόπουλο να προεδρεύσει και αποχώρησε.

Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης της Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί περίπου στις 2 τα ξημερώματα και αμέσως θα αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία που έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει το ΚΚΕ και επί της αρχής και επί των άρθρων.

Δείτε όλες τις εξελίξεις LIVE ΕΔΩ

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας αν δεν αλλάξουν στάση τα Σκόπια
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια