IWH: Η Γερμανία κέρδισε 100 δισεκ. ευρώ από την ελληνική κρίση

IWH: Η Γερμανία κέρδισε 100 δισεκ. ευρώ από την ελληνική κρίση Facebook Twitter
9

Η Γερμανία, η οποία τηρεί σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας, έχει επωφεληθεί σημαντικά από την οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση της Ελλάδας, τονίζει ένα γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών μελετών σε έρευνά του η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.


Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας του Λάιμπνιτς (IWH), η Γερμανία έχει μπορέσει να πραγματοποιήσει εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010, ήτοι πάνω από 3% του ΑΕΠ.

«Οι εξοικονομήσεις αυτές υπερβαίνουν το κόστος της κρίσης ακόμη και εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει πλήρως το χρέος της» (σ.σ. στην ονομαστική του αξία), γράφουν οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς. «Η Γερμανία επομένως σε κάθε περίπτωση κέρδισε από την κρίση στην Ελλάδα», συνεχίζουν.


Οι ειδικοί του ινστιτούτου έκαναν υπολογισμούς βάσει ενός μοντέλου του τι θα συνέβαινε χωρίς την κρίση και με την κρίση για να υπολογίσουν πώς θα διακυμαίνονταν τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων και ποιες θα ήταν οι τοποθετήσεις τους, καταλήγοντας στο προφανές συμπέρασμα ότι η κρίση τους ώθησε να κάνουν τις κατά το δυνατόν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις. «Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η Γερμανία κέρδισε εξαιτίας αυτού με δυσανάλογο τρόπο».


Επίσης το Ινστιτούτο προσπάθησε να εκτιμήσει ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μιας ουδέτερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη Γερμανία την ίδια περίοδο.


Με βάση τους υπολογισμούς του ινστιτούτου, κατά μέσον όρο τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας από το 2010 μέχρι σήμερα θα ήταν «κατά 3% υψηλότερα από ό,τι στην πραγματικότητα», και αυτό το γεγονός σημαίνει ότι το Βερολίνο πραγματοποίησε «συνολική εξοικονόμηση δημοσιονομικών δαπανών τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια».


Η έρευνα του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς τονίζει ότι ήταν αλληλένδετα τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα και οι συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης και η διακύμανση των επιτοκίων των γερμανικών κρατικών ομολόγων.


Το επιτόκιο των bunds, των γερμανικών δεκαετών ομολόγων που αποτελούν τα αξιόγραφα αναφοράς στην ευρωζώνη, έπεσε ραγδαία όταν οι αγορές μάθαιναν ειδήσεις σχετικά με την Ελλάδα που εκλάμβαναν ως αρνητικές, όπως η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της χώρας. Παρομοίως, τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων ανέβαιναν όταν μεταδίδονταν θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα.


Εξάλλου, η Γερμανία έχει εξασφαλίσει σημαντικές συμβάσεις στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που έχει κάνει η Αθήνα από το 2011 σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της από τους Ευρωπαίους. Η εταιρεία Fraport, η οποία συνδέεται με μια ελληνική εταιρεία (σ.σ. τη Slentel Ltd του ομίλου Κοπελούζου), απέσπασε τη σύμβαση για την αγορά 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Κέρκυρα, έναντι περίπου 1,2 δισεκ. ευρώ.


Το Βερολίνο τηρεί έναν ιδιαίτερα σκληρό τόνο στην ελληνική κρίση, επιμένοντας συνεχώς για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας παρά την ασφυξία που βιώνει η ελληνική οικονομία. Έχει κατηγορηθεί από ορισμένους οικονομολόγους και πολιτικούς ότι κατ' ουσίαν εξέδιδε διαταγές —diktats— στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της στα μέσα Ιουλίου για το τρίτο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.


Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε δεσμευθεί στους Γερμανούς φορολογούμενους ότι τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν θα τους στοίχιζαν τίποτε.


Το Βερολίνο συνεχίζει να αντιτίθεται κάθετα στην απομείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, που οι περισσότεροι οικονομολόγοι και ορισμένοι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί όπως το ΔΝΤ θεωρούν μη βιώσιμο (>170% του ΑΕΠ).


Ακόμη, το Ινστιτούτο Λάιμπνιτς σημειώνει στη μελέτη του πως και άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη —όπως η Γαλλία, η Ολλανδία αλλά και οι ΗΠΑ— έχουν επίσης ωφεληθεί με τον ίδιο τρόπο από την κρίση, αν και σε μικρότερη κλίμακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Οικονομία / Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Αδικαιολόγητα υψηλές τιμές που πωλούνται επώνυμα προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει ο πρωθυπουργός
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Μελέτες της πλάκας. "Με βάση τους υπολογισμούς του ινστιτούτου, κατά μέσον όρο τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας από το 2010 μέχρι σήμερα θα ήταν «κατά 3% υψηλότερα από ό,τι στην πραγματικότητα», και αυτό το γεγονός σημαίνει ότι το Βερολίνο πραγματοποίησε «συνολική εξοικονόμηση δημοσιονομικών δαπανών τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια»."Που είναι η μελέτη....που βασίζεται η παραδοχή... ποιο είναι αυτό το ινστιτούτο....ποιοι έκαναν την έρευνα....που είναι η έρευνα...;;Περίεργο πάντως με τόσα οφέλη να θέλουν να μας δώσουν 50 δις για να πάμε στην ευχή του Θεού.Όσο για τον Τρολολό, έχει φάει και χειρότερο σανό, εδώ δεν θα ενθουσιάζονταν;
Να δούμε πότε κάποιοι εντός Ελλάδας θα πειστούν ότι η Γερμανία το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και γι'αυτό συντηρεί αυτή την κατάσταση, και κερδίζει οικονομικά και εδραιώνεται πολιτικά στην Ευρώπη. Όταν το καταλάβουν επιτέλους όλοι πολύ φοβάμαι ότι θα είναι αργά.
ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣΟΧΙ ΣΤΗ ΧΡΕΟΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗΣΙΓΑ ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ;ΘΑ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ; ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ.ΟΛΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Ωχ πάλι επέστρεψες Генрих Григорьевич Ягода/8bf88a17; Πως και δεν απάντησες κι από τα άλλα σου προφίλ; anyway, μου επιτρέπεις να έχω δική μου άποψη σε ό,τι θέλω ή θα συνεχίσεις να επιβάλεις αυτά που πιστεύεις εσύ; Ναι ξέρω, είμαστε χαζοί όσοι έχουμε αντίθετη άποψη από εσένα, εσύ μόνο είσαι ο πανέξυπνος που κανείς δε μπορεί να σε κοροϊδέψει. Πάντως ναι, ανησυχώ για την Ευρώπη αυτή που βλέπω σε τι εξελίσσεται. Κανονικά θα έπρεπε κι εσύ αλλά φαντάζομαι έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη στους φίλους μας τους Γερμανούς. Άλλωστε...το καλό μας θέλουν, το είπαμε αυτό.
Ποτε! Ο κοσμος εχει πειστεί οτι αξιζει αυτο που περνάει. Ο κοσμος εχει γεμίσει ενοχές και πιστεύει οτι ΠΡΕΠΕΙ να υπομείνει ολο αυτο αφου ειναι υπόλογος απεναντι στους ανιδιοτελείς, αγαθους των προθέσεων δανειστές Γερμανούς. Ακομα χειρότερα απαγορεύεται να αντιδράσεις ή εστω να αναρωτηθείς. Ακομα και να ξυπνήσουν καποιοι ξαφνικά μια μερα στην Ελλαδα με Γερμανό πρωθυπουργό θα σου πούνε "οι Γερμανοί ειναι φίλοι μας! Να μας βοηθήσουν ήρθαν!" (Και για να προλλαβω κάποιους περιοριζω ακομα την ταμπέλα του Γερμανού ιμπεριαλιστή στους πολιτικούς και οχι στο σύνολο του λαού...)