Τι συζήτησαν 20 πανίσχυροι μάνατζερ για την Ελλάδα σε ένα κλειστό κλαμπ της Νέας Υόρκης

Τι συζήτησαν 20 πανίσχυροι μάνατζερ για την Ελλάδα σε ένα κλειστό κλαμπ της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
3

Λεπτομέρειες από ένα γεύμα που πραγματοποιήθηκε την προπερασμένη εβδομάδας σε ένα κλειστό κλαμπ, στο Σαουθάμπτον της Νέας Υόρκης φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο δημοσιογράφος Γιώργος Μαντέλας της εφημερίδας η Καθημερινή.

Οικοδεσπότης ήταν σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μπάιρον Γουίνγκ, της BlackStone, και στη βραδιά παρευρέθησαν 20 από τους πιο ισχυρούς fund managers παγκοσμίως.

Αυτόπτης μάρτυρας μετέφερε στην «Καθημερινή» ότι «κοιτάζοντάς τους είχες την αίσθηση ότι κριτήριο για τη συμμετοχή τους στο event ήταν τα υπό αξιολόγηση κεφάλαια του καθενός να αποτιμώνται σε τρισ. δολάρια».

Η ατζέντα της βραδιάς περιελάμβανε σαν κύριο θέμα την Κίνα, αλλά δεύτερη στη λίστα θεμάτων ήταν η Ελλάδα. Σύμφωνα με την Καθημερινή το γεγονός πως στη λίστα η Ελλάδα βρέθηκε πιο ψηλά στη συζήτηση από την τιμή του αργού πετρελαίου δείχνει ότι ο κίνδυνος του Grexit, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεν έχει περάσει.

Κοινή ήταν η αίσθηση μεταξύ των 20 ότι από τη χώρα μας λείπει:

α. Η πρόθεση για να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία και να πετύχει τον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό.

β. Το απαραίτητο στελεχικό δυναμικό, το οποίο θα αναλάβει να φέρει σε πέρας αυτό το τόσο δύσκολο και σύνθετο έργο, και μάλιστα μέσα σε περιβάλλον έντονα αρνητικό.

Αυτό το κλίμα προσπάθησε να αντιστρέψει σε μια 15λεπτη εισήγηση που έκανε για το ελληνικό ζήτημα ο επενδυτής Στέλιος Ζαβός, που είχε προσκληθεί στην εκδήλωση γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit, υπενθύμισε με νόημα ότι το 95% του δημόσιου χρέους βρίσκεται πλέον στα χέρια της τρόικας και υποστήριξε ότι μια «μεγάλη κυβέρνηση», που θα μπορούσε να προκύψει από τις επόμενες εκλογές, θα μπορούσε να βρει λύσεις και να προωθήσει μέτρα.

Το αποτέλεσμα; Στη συζήτηση που ακολούθησε το κλίμα παρέμεινε επιφυλακτικό (στα όρια του αρνητικού) για την Ελλάδα. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τις περισσότερες αντιρρήσεις για τις προοπτικές της χώρας εξέφρασαν εκείνοι οι fund managers που πίστεψαν στην «άνοιξη του 2014», ήρθαν στην Ελλάδα, επένδυσαν και έχασαν.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Οικονομία / Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Αδικαιολόγητα υψηλές τιμές που πωλούνται επώνυμα προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει ο πρωθυπουργός
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Από την Ελλάδα έχει το εξής κακό. Έφυγαν οι Έλληνες και κατοικείται από έλληνες.Πολιτικάντηδες που κοιτάνε τα οπίσθιά τους και το τώρα και που δεν αναλαμβάνουν μόνοι τους αυτή την ευθύνη, εμείς τους την παρέχουμε.
Κολοκυθάκια Σάουθαμπτον.Ψάξε στο Ίντερνετ και βρίσκεις την αλήθεια. Όλο το άρθρο από τον οικοδεσπότη byron wien στο https://www.blackstone.com/news-views/market-commentary/blog-detail/byron's-market-commentary/2015/09/08/unfazed-by-the-turmoilΓια αρχή η συγκέντρωση δεν γίνεται για πρώτη φορά αλλά για αρκετές δεκαετίες τα καλοκαιρινά σαββατοκύριακα στην περιοχή που είναι δημοφιλέστατη για τις παραλίες της και τον παραθερισμό το καλοκαίρι από πλούσιους αλλά και νέους εργαζομένους που νοικιάζουν μαζί σπίτια τα σαββατοκύριακα. Ο οικοδεσπότης που γράφει στο άρθρο τι περίπου συζήτησαν δεν έχει σκοπό πόσο χρήμα έχουν οι καλεσμένοι αλλά τι ιδέες έχουν για πιθανές επενδύσεις βασισμένες στο κύρος τους σαν γνώστες της πολιτικοοικονομικής κατάστασης χωρών όσο μακρια κι αν βρίσκονται.Το θέμα Ελλάδα είναι προσφιλές στον Βύρωνα, έχει γράψει πολλά άρθρα και έχει δώσει αρκετές συνεντεύξεις στα οικονομικά ΜΜΕ στο εξωτερικό, τις περισσότερες φορές υποστηρίζοντας επενδύσεις και το μέλλον τους στην Ελλάδα. Ίσως έχει συναισθηματικές σχέσεις με την χώρα μας αλλά είναι αρκετά αιτιολογημένες οι θέσεις του υπερ επενδύσεων στην Ελλάδα.Κάθε χρόνο σε κάθε από τα 4 σαββατοκύριακα διαλέγει διαφορετικά θέματα για εστίαση. Πρώτα βέβαια η αμερικάνικη οικονομία και πολιτική, μετά το ποιο εξωτερικοί παράγοντες θα επηρεάσουν διάφορες οικονομίες, τεχνολογίες, ενέργεια, προστασία δεδομένων.Στο θέμα Ελλάδας ο επιχειρηματίας που προσκάλεσε με γνώσεις της Ελληνικής Οικονομίας ήταν απαισιόδοξος αλλά είπε ότι οι Ευρωπαίοι θα την κρατήσουν πάνω από το νερό ώστε να αποφύγουν κινδύνους στο "Ευρωπαϊκό Έργο". "Οι εκλογές θα βοηθήσουν τον Τσίπρα γιατί θα ξεφορτωθεί τα άκρα στο κόμμα του και θα μπορέσει να επιβάλλει εκσυγχρονισμοί στις συντάξεις και στην εργατική νομοθεσία. Στην πρόοδο αυτή έχει σημασία η υποστήριξη της Ελλάδας από την Μέρκελ αλλά αρχίζει να έχει πολιτικά προβλήματα στην πατρίδα της"."Η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να πληρώσει στο θέμα της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια και δεν διαφαίνεται έξοδος της Ελλάδας από Ευρώ και ΕΕ. Μετά τα τρία χρόνια δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει".Με λίγα λόγια ότι επενδύσεις θα γίνουν αλλά θα είναι βραχυπρόθεσμες αν δεν αλλάξει η μακρόχρονη σταθερότητα στην Ελλάδα. Μάλλον δεν θα είναι επενδύσεις σε τράπεζες μετά την χασούρα που διαφαίνεται να παθαίνουν όσοι ξένοι επένδυσαν το περασμένο καλοκαίρι μεγάλα ποσά σε τραπεζικές μετοχές και ομόλογα στην ανακεφαλαίωση τότε.Υ.Γ.Το μεσημεριανό τραπέζωμα του Βύρωνα την περασμένη Παρασκευή δεν έγινε σε ουρανοξύστη με θέα το Μανχάταν και το Σέντραλ Πάρκ όπως δείχνει η φωτογραφία αλλά σε στην ταράτσα του εξοχικού του Βύρωνα στην περιοχή του East End of Long Island με σκιά από κληματαριές και θέα γαλάζια.