Πώς η Ουάσινγκτον καθοδήγησε τον Τσίπρα έναντι των Γερμανών

Πώς η Ουάσινγκτον καθοδήγησε τον Τσίπρα έναντι των Γερμανών Facebook Twitter
8

Τη στενή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, αλλά και το ρόλο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αποκαλύπτει σήμερα η «Καθημερινή» και το ρεπορτάζ του Σωτήρη Σιδέρη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέσσερις μέρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών, στις 16 Ιουλίου 2015, ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, συντάσσει απόρρητο τηλεγράφημα στο οποίο συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Ουάσιγκτον - Αθήνας.

Το τηλεγράφημα αναφέρει πως η "συμμαχία" αυτή είχε στόχο να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα του Βερολίνου, να εξασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και να υπάρξει συμφωνία.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή,  επί της ουσίας οι ΗΠΑ συμβούλευαν την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μέχρι και την τελευταία στιγμή και την προέτρεπαν «να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο (βλ. λεκτικές επιθέσεις, καμπάνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης) με στόχο τη δημιουργία συμμαχιών με ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία), οι οποίες έπρεπε να πειστούν για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, και σαν αντάλλαγμα να προσφέρουν τη στήριξή τους έναντι της Γερμανίας».

Η εκτίμηση των αμερικανών ήταν πως δεν έπρεπε να δοθούν ευκαιρίες στο Βερολίνο να επιβάλει τις απόψεις του και πως δεν έπρεπε η Ελλάδα να αντιπαρατεθεί κατά μέτωπο, κάτι που θα έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα. 

Η στρατηγική της Ουάσιγκτον είχε δύο πτυχές: την ανάδειξη της σημασίας του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τις συνεχείς αναφορές περί αναπροσαρμογής του χρέους. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, «όσον αφορά τη συζήτηση περί χρέους, επιβοηθητικά κρίνεται ότι κινήθηκε το ΔΝΤ, προφανώς κατόπιν σχετικής αμερικανικής παραίνεσης». Ως προς τη γεωπολιτική πτυχή, είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που ζήτησαν από την Αθήνα να αναδείξει τη γεωπολιτική παράμετρο και τους κινδύνους που ελλόχευαν για το δυτικό σύστημα ασφάλειας από μια πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας. Η ανάδειξη της γεωπολιτικής παραμέτρου ήταν αμερικανική έμπνευση, ενώ ως γνωστόν και η πτυχή αυτή χρησιμοποιήθηκε από την Αθήνα μέχρι τέλους.

Με ικανοποίηση ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι μεταξύ των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τσίπρα υπήρξε κάτι παραπάνω από μια απλή συνεργασία, καθώς ενεπλάκησαν, πέραν του Λευκού Οίκου, υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και παράγοντες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι παραπάνω βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία όχι μόνο με την Αθήνα, αλλά και με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να μην καταρρεύσει η Ελλάδα, να μείνει ζωντανή η Ευρωζώνη και παράλληλα να μην υπάρξει κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Βερολίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που παρενέβησαν και στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αναδειχθεί η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. Την περίοδο που είχε οξυνθεί το κλίμα μεταξύ Τσίπρα - δανειστών, στις 20 Ιουνίου ο αναπλ. Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βέρσμποου, είχε κάνει μια δήλωση με αποδέκτη το Βερολίνο με την οποία εξέφραζε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο Grexit τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον τομέα της ασφάλειας για τη Συμμαχία.

πηγή: Καθημερινή

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίσκεψη στην Τουρκία: Θα εξετάσω αναστροφή της μετατροπής της Μονής Χώρας σε τζαμί

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίσκεψη στην Τουρκία: Θα εξετάσω αναστροφή της μετατροπής της Μονής Χώρας σε τζαμί

Αχρείαστη και προκλητική ενέργεια η μετατροπή σε τζαμί - Άνευ σημασίας η επίσκεψη Ράμα - Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στη Βόρεια Μακεδονία, είπε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Ενδεχομενως θα ηταν το πλεον ενδεδειγμενο να αντιπαρελθω εντελως το δημοσιευμα και να αγνοησω τα σχετικα σχολια.Αλλα καποιες φορες ειναι δυσκολο να αντισταθεις στον πειρασμο να εκφρασεις την θυμηδια η οποια του προκαλειται απο καποιες"ειδησεις"και "δημοσιογραφικες επιτυχιες".Τι εχουμε,λοιπον,εδω ; Ενα απορρητο τηλεγραφημα/αναφορα απο τον πρεσβυ στην Ουασιγκτον προς ,υποθετω,τον προισταμενο του ΥΠΕΞ.Ποια ειναι λοιπον τα σχετικα γεγονοτα ;Πρωτον,οτι ο κ. πρεσβυς ειχε διορισθει απο την προηγουμενη κυβερνηση Σαμαρα.Δευτερον,οτι τα τηλεγραφηματα/αναφορες πρεσβεων επι διακρατικων σχεσεων ειναι,κατα κανονα, απορρητα.Τριτον,οτι το τηλεγραφημα ειναι "απολογιστικης"μορφης.Υποβαλλεται μετα την συμφωνια,καταγραφει το τι εχει ηδη συμβει, ενω δεν περιλαμβανει ουτε μια νεα πληροφορια η "εισηγηση".Ητοι,σε απλα ελληνικα,"ενημερωνει" το Υπουργειο και,κατ'επεκτασιν,την κυβερνηση,επι θεματων τα οποια ηδη αυτη γνωριζει.Και να μην ειχε υποβληθει ποτε το τηλεγραφημα αυτο δεν θα ετρεχε τιποτα.Τεταρτον,σχεδον ολα τα διαλαμβανομενα σε αυτο ειχαν γινει δημοσιως γνωστα οταν συνεβαιναν,αφου σχεδον ολα ησαν δημοσιες δηλωσεις αμερικανων η ευρωπαιων αξιωματουχων οι οποιες δημοσιευθηκαν στον τυπο.Τα ελαχιστα τα οποια δεν δηλωθηκαν δημοσια ,βασει κειμενου δεν αποτελουν πληροφοριες,αλλα "εκτιμησεις"του κ.πρεσβεως.Εκτος και αν οι προσδιορισμοι "κρινεται","ειναι προφανες",και "προφανως" προσδιοριζουν τεκμηριωμενη πληροφορηση και οχι κρισεις/αποψεις του συντακτη του κειμενου !Τελειωνω επισημαινοντας το,κατα την γνωμη μου,φαιδροτερο ολων.Ο κ.πρεσβυς "ενημερωνει"...απορρητως την Αθηνα οτι οι Αμερικανοι ηταν σε συνεχη επαφη με την Αθηνα και αλλες ευρωπαικες πρωτευουσες,προκειμενου ".... να μην καταρρευσει η Ελλαδα,να μεινει ζωντανη η Ευρωζωνη αλλα και να μην υπαρξει κριση στις σχεσεις Ουασιγκτων-Βερολινου " !!!Ευτυχως που τα γραφει αυτα σε "απορρητο" μηνυμα του ο κ.πρεσβυς,διοτι εκτος απο το οτι....δεν θα τα μπορουσε να τα σκεφτει ποτε κανεις μονος του (!) ,αφου αποτελουν την απολυτα φυσιολογικη και επιβεβλημενη απο τα πραγματα διαδικασια προστασιας των αμερικανικων συμφεροντων, καθημερινα και επι μηνες τα βλεπαμε ολοι δημοσιευμενα, ακομη και πρωτοσελιδα, σε μεγαλα διεθνη ΜΜΕ ,σε αρθρα η ρεπορταζ με αυτο ακριβως το περιεχομενο !Καλη σας ημερα .
Δεν λέει τίποτα άγνωστο το άρθρο. Οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν έναν ρόλο ώστε η Ελλάδα να μην βγει από την Ευρωζώνη και καταρρεύσει λόγω της κρίσης που η ίδια η Ελλάδα δημιούργησε κόβοντας τη χρηματοδότηση της οικονομίας της. Όχι, ούτε ο Γιάνης είναι πράκτορας, ούτε η Ελλάδα κέρδισε τη Γερμανία σε κανένα επίπεδο. Η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη, θα συνεχίσει να είναι ένα κράτος ανίκανων μπούφων που θα σέρνεται οικονομικά για πολλά χρόνια, η Αμερική (και άλλες δυνάμεις) ησύχασε από πιθανή αποσταθεροποίηση στην περιοχή, εμείς φεσωθήκαμε 90 δις από τους ψεκασμένους που ξαναψηφίσαμε και όλα καλά.Πάρτα Σόιμπλε!
Eίναι δεδομένο πως η Ουάσινγκτον δεν έχει καμμία μα καμμία διάθεση,δεδομένου και του χαμού στη μέση ανατολή,να δει την ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ να καταρρέει.Οπως επισης δεν επιθυμεί και την πλήρη οικονομική κατάρρευση του πολύτιμου σύμμαχου που λέγεται Ευρώπη.Ως εκ τούτου,δεν μου φαίνονται απίθανα αυτά που γράφονται στην Καθημερινή.
Τελικά για να καταλάβω , ως λαος γελουσαμε με τον Κωστάκη οτι τον απειλουσαν οι Αμερικάνοι και οτι εγινε αποπειρα να τον φάνε παρολο που υπαρχει ολοκληρη δικογραφια με ενα σωρο στοιχεια αλλά οτι ο Αλέξης είχε κοινό σχέδιο και δρουσε από κοινού με cia fbi και τα λοιπά θα το φάμε αμασητο. Και οι δύο σκατα τα κάνανε αλλά στην πρώτη ιστοριουλα μας πολέμουσε ο δυνατός ενώ στην δεύτερη ήταν υποτίθεται και μαζί μας. Τέλος πάντων Έλληνες είμαστε θα αποφασίσουμε τι θα πιστέψουμε από το ποιο χαιδευει τα αυτιά μας πάλι.