Αιχμηρή απάντηση της Ελλάδας στις πρόσφατες δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Αιχμηρή απάντηση της Ελλάδας στις πρόσφατες δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού Facebook Twitter
7

Αιχμηρή απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος ουσιαστικά ζήτησε την αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως μετέδωσαν τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός της χώρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, την Κυριακή, υποστήριξε την άποψη περί αποπομπής της Ελλάδας εξηγώντας ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν άφησε την πρόκληση του Σλοβάκου πρωθυπουργού να πέσει κάτω και απάντησε αμέσως δια στόματος του εκπροσώπου του, Κωνσταντίνου Κούτρα.

«Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στον κ. Φίτσο, προτού προβεί εκ νέου στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, να επισκεφθεί ένα από τα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση επί του πεδίου, να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές και να σχηματίσει προσωπική άποψη για αυτό το θέμα», σχολίασε ο κ. Κούτρας, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Επιπρόσθετα,ο κ. Κούτρας προσέθεσε με νόημα πως οι δηλώσεις του σλοβάκου πρωθυπουργού ενδεχομένως οφείλονται στο γεγονός ότι η χώρα του «δεν έχει θάλασσα ούτε νησιωτική δομή». Συνεπώς, «δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά όλες τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα σύνορα κατακλύζονται από χιλιάδες ανήμπορους ανθρώπους που αποδρούν από την κόλαση του πολέμου».

Σύμφωνα με σλοβάκικα μέσα ενημέρωσης ο Φίτσο προέβη σε αυτή τη δήλωση

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Θα επηρεάζουμε κρίσιμες διεθνείς αποφάσεις»

Πολιτική / Γεραπετρίτης για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Θα επηρεάζουμε κρίσιμες διεθνείς αποφάσεις»

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη συγκυρία που διανύουμε καθώς η “γειτονιά μας” διαταράσσεται από δύο πολέμους» επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης
NEWSROOM
Live η κεντρική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο Σύνταγμα

Πολιτική / Στέφανος Κασσελάκης: «Είμαι στη διάθεση της Δικαιοσύνης για τη μεταβίβαση της εταιρείας μου- Δεν φανταζόμουν τέτοια λάσπη»

«Είπα νωρίτερα ότι σας περίμενα καιρό στη ζωή μου. Αλλά έχω την αίσθηση ότι με περιμένατε κι εσείς» σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης
NEWSROOM
Σακελλαροπούλου για Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Διεθνής αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας

Πολιτική / Σακελλαροπούλου για Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Διεθνής αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας

«Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις- Σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα πολλοί ψηφοφόροι

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις- Σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα πολλοί ψηφοφόροι

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, καθώς και μεταβολές στους καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι τις 30 Απριλίου 2024
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Άσε κ.Κούτρα. Γιατί ο Λιθουανός official που ήρθε στη Λέσβο έγραψε επιστολή στην ΕΕ που επίσης ζητούσε την αποπομπή της Ελλάδας από την Σέγκεν με τα χάλια που είδε ιδίοις όμμασι!
Και γιατι παει στην συνοδο αφου το προβλημα ειναι τοπικο; Για να συζητησει το τοπικο της Τουρκιας και να βγαλει λογαριασμο; Με το πνευμα της κλικας και των συμφεροντων θα λυθουν αυτα τα προβληματα η με την λογικη;
Πριν απο δεκα-δεκαπεντε χρονια,για καθαρα επαγγελματικους λογους,επρεπε να μετασχω σε αρκετα επιχειρηματικα fora η δειπνα στα οποια συχνα μετειχαν και "πολιτικοι ηγετες",ακομη και πρωθυπουργοι,τεως "ανατολικων"χωρων.Απο τις ενδιαφερουσες εμπειριες αυτων των "εκδηλωσεων" υπαρχει μια η οποια ειναι ,νομιζω,σχετικη με το παρον θεμα.Ολοι,σχεδον,οι εν λογω "ηγετες"μιλουσαν πολυ καλα αγγλικα ,διοτι ηταν,στην πλειονοτητα τους,"αμερικανοσπουδαγμενοι",η μειονοτητα"ευρωσπουδαγμενοι",ενω ελαχιστοι ηταν οσοι δεν ειχαν σπουδασει,η εργασθει,"εκτος συνορων". Σχεδον στο συνολο τους ειχαν ολοκληρωσει τις "δυτικες"σπουδες τους πριν την καταρρευση του ανατολικου μπλοκ.Παρατηρωντας τις "θεσεις"και,κυριως,το modus operandi τους, εβγαζες αρκετα ευκολα το συμπερασμα οτι σχεδον ολοι περαν των "ακαδημαικων" διασυνδεσεων τους εις την Εσπεριαν,ειχαν αναπτυξει και καποιες αλλες,πολυ περισσοτερο ενδιαφερουσες,ουσιαστικες,και ακρως σημαντικες για την μετεπειτα πολιτικη "σταδιοδρομια"τους.Η πολιτικοικονομικη ,δε,προσεγγιση τους στα πραγματα, κατα κανονα εκανε τον ....Milton Freedman να φαινεται μαλλον...σοσιαλιζων !Τα χρονια πριν την πτωση-"by implosion"-του "υπαρκτου σοσιαλισμου"ειχε,γινει ,κατ'αρχην,πολυ καλη δουλεια απο ποικιλα "δυτικα ιδρυματα γνωσης και πολιτισμου",οπως π.χ. το Fulbright Foundation.Η οποια μεγιστοποιηθηκε,στην συνεχεια,και ολοκληρωθηκε απο αλλους "κρατικους και μη"δυτικους οργανισμους και οργανωσεις, με απολυτα στοχευμενο ,οσο και σημαντικο,"αντικειμενο ενασχολησης".Η οποια "δουλεια" απεδωσε ταχιστα καρπους μετα την καταρρευση του ...."υπαρκτου ανυπαρκτου"σε ολον τον χωρο της τεως "ανατολικοευρωπαικης αυτοκρατοριας".Απο την Ριγα εως το....Αζερμπαιτζαν.Μπορουμε,νομιζω,να διακατεχομεθα απο πολλα συναισθηματα παρακολουθωντας τις τοποθετησεις "ηγετων " πρωην ανατολικων χωρων σχετικα με την χωρα μας.Απογοητευση,εκνευρισμο,θυμο,ακομη και οργη σε καποιες περιπτωσεις.Εκπληξη,ομως,δεν εχουμε,ως σκεπτομενοι ανθρωποι,δικαιωμα να αιθανομαστε.Σε καμμια περιπτωση.
Την Πέμπτη πετάω για Μπρατισλάβα και θα αφήσω τα ωραία μου λεφτά στην Σλοβακία και ήδη το μετανιώνω. Η λογική οτι θα πάψουν να φεύγουν άνθρωποι από την φρίκη του πολέμου μόνο και μόνο επειδή δεν θα μπορούν να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά θα ξεμένουν στην Ελλάδα είναι τελείως άκυρη.