Στο σημερινό «Α μπα»: τι θα έκανες στη θέση μου;

Στο σημερινό «Α μπα»: τι θα έκανες στη θέση μου; Facebook Twitter
34

 

Λόγω της Χριστουγεννιάτικης άδειας, το σημερινό Α,μπα μεταδίδεται σε επανάληψη.
Η πρώτη δημοσίευση των ερωταπαντήσεων αυτών έγινε σαν σήμερα πριν από ακριβώς ένα χρόνο! (Τα σχόλια διατηρούνται αυτούσια - Αλλάξατε γνώμη σε κάτι από τότε;)

 

------

Γεια σου ,

Είμαι 35 χρονών και έχω σχέση εδώ και 1 χρόνο. Η κοπέλα μου είναι 31 και περνάμε πολύ όμορφα μαζί.

Έχει διαγνωστεί πριν 8 περίπου χρόνια με ινομυαλγια (συνεχής μη-ιάσιμος πόνος στις κλειδώσεις ειδικά τον χειμώνα), διαβήτη τύπου 2 και πρόβλημα στον θυροειδή. Παίρνει αρκετά χάπια κάθε μέρα, υποφέρει αρκετά και δεν υπάρχει τρόπος να ξεπεράσει κανένα από τα προβλήματα υγείας της, ισα-ισα που μπορεί να γίνουν χειρότερα στο μέλλον.

Θέλει πάρα πολύ να κάνει οικογένεια όπως και εγώ και δεν έχουμε οικονομικό πρόβλημα. Όμως φοβάμαι πως τα προβλήματα υγείας της θα επηρεάσουν την οικογενειακή κατάσταση και υπάρχει μια πιθανότητα 40% τα παιδιά να κληρονομησουν κάποια από τις ασθένειες της.

Όταν στην αρχή το συζήταγα με φίλους και συγγενείς οι μισοί μου λέγανε να προχωρήσω χωρίς να υπολογίζω την οικογένεια (ήταν νωρίς γαρ) και οι άλλοι μισοί μου λέγανε να την σταματήσω την σχέση.

Τελικά την συνέχισα και πάει όμορφα.

Τώρα δεν ξέρω τι να κάνω καθώς την αγαπάω αλλά πιστεύω ότι είναι εγωιστικό να κάνουμε παιδιά γνωρίζοντας την κατάσταση. Επίσης ούτε που σκέφτεται την υιοθεσία.

Να χωρίσουμε η αξίζει το ρίσκο ? τι λες ?

Ήθελα να διάβαζα τι θα έκανες στην θέση μου.

Με εκτίμηση- Νικος

Νίκο, το τελευταίο που θα έπρεπε να σε απασχολεί είναι το τι θα έκανα εγώ στη θέση σου. Ή οποιοσδήποτε άλλος. Για να πω την αλήθεια, δεν καταλαβαίνω και γιατί το συζητάς με φίλους και συγγενείς. Γιατί τους ρωτάς; Φυσικά οι μισοί θα σου λένε το ένα και οι άλλοι μισοί το άλλο, τι άλλο θα μπορούσε να γίνει; Μιλάμε για μια απολύτως προσωπική απόφαση, που δεν αφορά κανέναν άλλον, παρά εσένα και την κοπέλα.


Και εδώ πρέπει να σε μαλώσω, γιατί με ανησυχείς. Έγραψες ολόκληρο κατεβατό, και η κοπέλα εμφανίζεται ως κομπάρσος, σαν αξεσουάρ. Δηλαδή αν χωρίσετε θα είναι οπωσδήποτε επειδή θα το θέλεις εσύ; Γιατί τόση σιγουριά; Πουθενά δε μας λες τι νιώθει, τι θέλει, εκτός του ότι δεν σκέφτεται την υιοθεσία. Εκεί εξαντλείται η συμμετοχή της;


Δεν υπάρχει σωστό και λάθος στην ιστορία σας. Θα κάνετε ό,τι είναι καλύτερο για σας τους δύο. Δεν είναι δουλειά κανενός άλλου να ανακατευτεί. Αν θέλεις οπωσδήποτε να έχεις παιδιά και δεν συζητάς άλλο ενδεχόμενο, και αν ταυτόχρονα σου φαίνεται απαγορευτικό να κάνεις με αυτή, δεν είναι προφανές το τι πρέπει να κάνεις; Όμως έχεις σκεφτεί ότι κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα κάνεις παιδιά με την επόμενη γυναίκα; Τα παιδιά σε καίνε, ή μια συντροφική σχέση;


ΥΓ. Παιδιά δεν κάνουμε με αυτούς που «αγαπάμε» και έχουμε «μια όμορφη σχέση». Δεν αρκούν αυτά. Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα, που μάλιστα είναι πάνω και από τα θέματα υγείας. Μου φαίνεται ότι μιλήσατε πάρα πολύ σύντομα για το ζήτημα οικογένειας ακριβώς επειδή υπάρχει το θέμα υγείας, και δεν ξέρω αν προσπεράσατε τα άλλα, τα θέματα της συμβατότητας, του κοινού οράματος, της κοινής φιλοσοφίας για το σωστό και για το λάθος. Συζητήσατε τι θα κάνετε αν πάρετε το ρίσκο και δεν πάνε τα πράγματα ιδανικά; Θα το αντιμετωπίσετε από κοινού, ή θα το πάρετε κατάκαρδα και θα αρχίσει ο ένας να κατηγορεί τον άλλον; Κοίτα τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Έχει ασθένειες, δεν είναι οι ασθένειες του.

34

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
Συμφωνώ με τη Λένα και την πλειοψηφία τον σχολιαστών. Με ενόχλησε επίσης αφάνταστα ότι πουθενά δεν αναφέρεις τι ενημέρωση έχετε εσύ και η κοπέλα σου από ιατρούς ή από άλλες έγκυρες πηγές. Μας λες μόνο τι νομίζει η κάθε Πίτσα και η κάθε Κίτσα. Αν ήταν λοιπόν τα πράγματα τόσο σοβαρά όσο τα παρουσιάζεις, δε θα έπρεπε να συζητήσετε με τους γιατρούς που την παρακολουθούν;Ή μήπως τελικά δεν είναι τόσο σοβαρά και υπάρχει κάτι άλλο που δε σου αρέσει στη σχέση σου; Ή δεν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου ή είσαι πολύ ανώριμος.
Εγω παλι θα διαφωνησω λιγο μαζί σας.Νιώθω οτι πέσατε να τον φάτε τον άνθρωπο.Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ φυσιολογικές όλες του οι φοβίες.Ποιός άλλωστε δεν έχει σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού του όταν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία οικογένειας.Προφανώς η έλλειψη ενημέρωσης είναι αυτό που τον φοβίζει και είναι απολύτως λογικό. Ποιός απο εσας όταν σκέφτηκε να κάνει παιδιά δεν φαντάστηκε το ιδανικό; Επίσης γιατί τον κρίνεται με τέτοιο τρόπο επειδή είπε τον προβληματισμο του στους φίλους και την οικογένειά του.Φανταζομαι πάλι, οτι δεν μαζεψε φίλους και γνωστους του ενα βραδυ σε ενα μπαρ και τους εβαλε να ψηφισουν.Υποθέτω ότι μιλησε στους πιο κοντινους του, όπως θα έκανα κι εγω και οι περισσοτεροι.
Το θέμα ξέφυγε από την σφαίρα του φυσιολογικού με το οποίο συμπάσχει κανείς από την στιγμή που έθεσε το ερώτημα εν είδει δημόσιου poll σε ένα μέσο ευρείας αναγνωσιμότητας. Κατανοείς την διαφορά.
Σε αυτη τη στηλη εχει γραψει ο καθενας το μακρυ του και το κοντο του.Αλλοι για εντελως ασημαντα και άλλοι για εξωφρενικά σημαντικά πράγματα. Αυτή είναι η ουσία αυτης της στηλης.Αν ολοι ρωτουσαν βλακειες δεν νομιζω οτι θα ειχε κάποιο ενδιαφέρον. Η αποψη της Λένας στα σημαντικά εχει περισσοτερη ουσία και βοηθαει οσους στελνουν ερώτηση και οσους απλά διαβάζουν. Οποτε πολύ καλώς έκανε και εστειλε της ερώτηση του.Δεν εκθέτει ούτε και λέει κατι κακό ή προσβλητικό για την κοπέλα του. Ασε που μου εκανε εντυπωση το γεγονος της υιοθεσίας. Μου φανηκε ότι αυτος θελει πολυ να κάνει οικογένεια με την κοπελα του, απλα φοβαται μηπως κληρονομησουν τα παιδιά την ινομυαλγια..
Με εκνεύρισε η ερώτησή σου αλλά θα προσπαθήσω να είμαι ευγενική λόγω των ημερών. Να ρωτήσω, μήπως φοβάσαι ότι το παιδί θα κληρονομήσει τις ασθένειές της και δεν θα μπορέσεις να διαχειριστείς δυο ασθενείς; Αν βέβαια τίθεται θέμα κληρονομικότητας. Σε ένα σχόλιο διάβασα ότι έχεις πάρει την απόφασή σου και έχει δίκιο, οπότε μην περιμένεις να σου δώσουμε συγχωροχάρτι, δεν είμαστε οι κατάλληλοι. Νομίζω πρωταρχικός σου στόχος πρέπει να είναι η ηρεμία και η ευτυχία της συντρόφου σου, είναι νωρίς να μιλάτε για παιδιά. Πόσο μάλλον να την πιέζεις, να την αγχώνεις και να της δίνεις έμμεσα τελεσίγραφα.
Βρε συ Αγριομολόχα μου, νομίζω ότι όντως εκνευρίστηκες και δεν βλεπεις τα πράγματα καθαρά. Όπως και οι περισσότεροι σχολιαστές σήμερα, βάζετε λόγια στο στόμα καποιου που δεν εχει πει.Που κατάλαβες ότι την αγχώνει? Που καταλαβες οτι της εδωσε τελεσίγραφο? Που κατάλαβες οτι την πίεσε?Πιο πάνω 2 άλλοι σχολιαστές, ειπαν οτι ήξερε που έμπλεξε και ο τρόπος που το είπαν ηταν σαν να το είχε πει ο ιδιος.Διάβασα 4 φορές το κειμενο μπας και οντως το ειπε και δεν το ειχα δει, αλλα δεν ειπε κατι τετοιο.Όσο για το θεμα της κληρονομικοτητας, γιατί ολοι λέτε οτι το σκεφτεται επειδη δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί ο ίδιος? Είναι δυνατόν να θες το παιδι σου να γεννηθεί με προβλημα υγείας και να ταλαιπωρηθεί το ίδιο;
Παιδιά έλεος σιγά το "πρόβλημα υγείας", μην υπερβάλλουμε.Υπάρχει ζευγάρι που να μην έχει καμία ασθένεια κι απ'τις δύο πλευρες? Τι λέμε τώρα! Δεν έχουν οι πατεράδες σας κι οι θειάδες σας κι οι παππούδες σας καρδιές, ζάχαρα, καρκίνους μακριά από μας, αυχενικά και δεν ξέρω γω τι άλλο? Δε θα μιλήσω για τα ψυχικά νοσήματα γιατί αυτά αποσιωπούνται σε όλα τα σόγια (ποιός θανάσης;).Το θέμα είναι πως η κοπέλα τα εμφάνισε σε νεαρή ηλικία και οκ ας πούμε ότι καταλαβαίνω πως τον ξενερώνει η ιδέα να είναι με μια "άρρωστη". Αλλά και πάλι πρόκειται για τεράστια υπερβολή γιατί ήμαρτον σιγά την κυρία με τας καμελίας, θυροειδή έχει.
Νομιζω πως αναφερεται περισσότερο στην ινομυαλγια.Και σαφως δεν βιωνεινκαθε ασθενής τον πονο με τον ιδιο τροπο.Λεει οτι η κοπέλα του υποφερει αρκετα.Ας μην βγαζει λοιπον ο καθενας το δικο του συμπερασμα σχετικα με το ποσο ευκολη, δυσκολη και διαχειρισιμη ειναι η καθε ασθενεια για τον εκαστοτε ασθενη.Ειμαστε εξω απο τον χορό. Και στην τελική ζήτησε μια αποψη για το θεμα των παιδιών. Οχι για το αν πρεπει να μεινει μαζι της επειδη την λυπαται.
tsatsara μου, μπορεί να έχεις δίκιο και να εκνευρίστηκα τόσο, ώστε αυτό να επηρέασε την κρίση μου. Με ρωτάς πού κατάλαβα ότι την αγχώνει και την πιέζει, ο τύπος γράφει: «Επίσης ούτε που σκέφτεται την υιοθεσία».Πώς έδωσε τελεσίγραφο:«Να χωρίσουμε η αξίζει το ρίσκο ?»Ρωτάει από δω κι από κει φίλους και γνωστούς για το αν θα ήταν "σωστό" να κάνει παιδί με την κοπέλα του. Ρωτάει ένα μάτσο αγνώστους στο internet για ένα θέμα άκρως σοβαρό που αφορά μόνον αυτούς τους δυο. Συγνώμη αλλά αυτή η συμπεριφορά για τα δικά μου δεδομένα είναι άκρως καταπιεστική και ανώριμη.Για την ασθένεια της κοπέλας και την κληρονομικότητα δεν έχω να σχολιάσω τίποτα δεν είμαι γιατρός ας αφήσουμε αυτά τα θέματα για τους γνώστες του αντικειμένου.
Σε ό,τι αφορά το τελεσίγραφο, φανταζομαι οτι δεν το έθεσε ετσι στην κοπέλα .Για την ακριβεια δεν ξέρουμε αν το έθεσε καν.Πάντως ενα γράμμα που στελνει κάποιος σε μια στηλη στο ιντερνετ, μπορει να απεχει πολυ από την πραγματικότητα. Δεν ξερουμε πόσο εχουν μιλήσει για το θέμα, δεν ξέρουμε πως ειναι η συμπεριφορά του, δεν ξέρουμε πως είναι η δική της συμπεριφορα.Αν της τα εχει πει όλα αυτά που λέει εδω, τοτε ναι.Την πιεζει, την αγχώνει και ολα τα υπολοιπα.Αν όμως δεν της τα εχει πει, , μαλλοντιποτα από αυτά δεν συμβαίνει.
Τσατσάρα δίκιο έχεις και σωστά τα λες. Η δική μου ανάγνωση είναι πως τον άνθρωπο τον απασχολεί η κληρονομικότητα κυρίως.Γιαυτό και του λέω πρώτον ότι πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό, και 2ον να αναλογιστεί ποιο είναι το σόι που δεν πάσχει από τίποτα. Το αν μια ασθένεια θα μεταφερθεί ή όχι και από ποιο συγγενή εξαρτάται από χίλιους παράγοντες και ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι τι πρόβλημα υγείας μπορεί να παρουσιάσει το παιδί μας. Λογικό είναι όταν σχετιζόμαστε με έναν άνθρωπο υγιέστατο να έχουμε την πεποίθηση που μπορεί να είναι και ψευδαίσθηση, ότι το παιδί θα βγει μπόμπα. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις. Αλλά και στη χειρότερη περίπτωση που το παιδί θα τα κληρονομούσε όλα τα στραβά της μάνας του, δεν είναι δα και τόσο σοβαρές ασθένειες και σε πολλές περιπτώσεις θα τα λέγαμε ανάξια λόγου.Τώρα αν η κοπέλα έχει βαριές μορφές και στα τρία τότε πάσο, τι να πούμε. Τα πάντα είναι θέμα περσέψιον κι αν αυτός έτσι το βλέπει, έτσι είναι.
. Λοιπόν αν διαβάζεις ακόμα τα σχόλια ,έχω να σου πω ότι ζω από παιδί με αυτή την πάθηση , την ινομυαλγία,έχω και θυρεοειδή ,και ,μάλιστα παλιά όταν ήμουν νέα (δε θα σας πω πότε!) το έλεγαν γενικώς ´´ρευματισμοί,´´. Τώρα πια έχω δυο μεγάλα παιδιά -19 και 17 ετών και ποτέ δεν με εμπόδισαν αυτά τα νοσήματα να ζήσω και να δουλέψω.Μερικές φορές ημουν και σε καλυτερη φυσική κατασταση από τους άλλους φιλους και φίλες μου ακριβώς διότι πρόσεχα τη διατροφή μου και γυμναζόμουν λόγω της ασθένειας αυτής!Και σαν κι εμένα είναι αρκετοί άνθρωποι σ´όλο τον κόσμο. Και μεταξύ μας είμαστε κι από τους τυχερούς ,έιναι από τα πιο ελαφρά νοσήματα που μπορούν να σου λάχουν! Μου θυμίζει η αντίληψη αυτή την περίπτωση ενός παλιού μας φίλου ο οποίος διάλεξε και παντρεύτηκε μια κοπέλα πολύ πολύ νεοτερη του και υγιέστατη για να τον ´´προσέχει κιόλας όταν θα μεγαλώσεί´´ όπως ´ελεγε. Μόνο που δυστυχώς σε λίγα χρόνια η κοπέλα αρρώστησε βαριά από χρόνιο νόσημα,έμεινε κατάκοιτη και τώρα την νταντεύει αυτός...
Συμφωνώ με όσα γράφτηκαν παραπάνω αλλά αν τελικά το αποφασίσετε υπάρχουν κι άλλες λύσεις όπως η εξωσωματική, διαδικασία κατά την οποία (απ ότι ξέρω, γιατρός δεν είμαι) ξεχωρίζουν τα "καλα" από τα "κακά" γονίδια εξαλείφοντας τις πιθανότητες να κληρονομήσουν τα παιδιά το όποιο πρόβλημα.
Μου έκανε εντύπωση το σχόλιό σου γιατί ήξερα ότι στην εξωσωματική δεν επιλέγουν παρά μόνο τα γρήγορα και με ομαλή μορφολογία σπερματοζωάρια, σεβόμενοι οι επιστήμονες τη διαδικασία της φυσικής επιλογής (πρφανώς αυτά είναι και τα σπερματοζωάρια που πιθανότερα θα έφθαναν να γονιμοποιήσουν το ωάριο εάν δεν το είχαν βγάλει για να γίνει αυτό στο εργαστήριο). Μάλιστα έχω διαβάσει κι άρθρα ότι αν αρχίσουμε να επιλέγουμε τα χαρακτηριστικά του παιδιού όπως "να το κάνουμε ξανθό, ψηλό, άρειο", φυσικά αυτό δεν είναι «ηθικό» και δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα (δηλ οι πλούσιοι θα έχουν την ευκαυρία να κάνουν τα παιδιά τους «τέλεια»). Έκανα μια γρήγορη αναζήτηση στο google και βρήκα ότι τελικά η επιστήμη παρεμβαίνει και δίνει τη δυνατότητα επιλογής φύλου, και σύμφωνα με το νόμο, μόνο στην περίπτωση που υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος, δηλ φυλοσύνδετη κληρονομικότητα όπως για παράδειγμα κάποιοι τύποι αιμοροφιλίας. Δε νομίζω λοιπόν ότι μπαίνει σε αυτή την κατηγορία το ζευγάρι της ερώτησης αλλά καλού κακού δε ρωτάνε ένα/μια γιατρό;
Mισό-μισό-μισό-μισό...! Διάβασα σωστά; Μη με γελούν τα μάτια μου; Μη με προδίδουν τα λογικά μου; Αν κατάλαβα καλά, υπέβαλες σε γκάλοπ ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς το δίλημμα "Έχει τρεις ασθένειες. Να συνάψω σχέση μαζί της ή όχι;" στο οποίο ο καθένας ψήφισε σχετικά και στο τέλος ακολούθησες την δημοφιλέστερη τάση για το ζήτημα, όπως αυτή διαμορφώθηκε από το αποτέλεσμα της διαδικασίας.Προσφιλής σου τακτική που συνεχίζεις και τώρα υποβάλλοντας στην Α, μπα και κατ' επέκταση στους σχολιαστές το νέο δίλημμα που προέκυψε μετά την πάροδο ενός έτους σχέση "Έξακολουθεί να έχει τρεις ασθένειες. Να ρισκάρω να κάνω παιδί μαζί της ή να χωρίσω; Εσείς τί λέτε;". Κάθε φορά που αναρωτιέμαι τί άλλο θα διαβάσω πια σ' αυτή την στήλη, Θεέ μου..., ο Θεός στέλνει άλλον έναν κόλαφο. Εγώ, Νίκο, λέω το τελευταίο δίλημμα να το παίξεις στην πρωτοχρονιάτικη μπιρίμπα : Νίκη = Παιδί το 2016. Χασούρα = Χωρισμός το 2016. Σαν εναλλακτική επιλογή θα σου πρότεινα και μπαρμπούτι, γιατί όχι. Δεν έχει και τόσο μεγάλη διαφορά από αυτό που κάνεις ήδη. Νιώθω σαν να βλέπω τον Φερεντίνο στο "Άκου τί είπαν", ένα ψυχαγωγικό τηλεπαιχνίδι παρέας όπου το ζητούμενο είναι η κάθε ομάδα-παίκτης να μαντέψει με επιτυχία τις απόψεις της κοινής γνώμης, ανεξαρτήτως σωστής ή λάθος απάντησης στην ερώτηση που της τέθηκε. Το χούι σου ταιριάζει με τη φιλοσοφία του παιχνιδιού. Μάλιστα ο παρουσιαστής φροντίζει να επισημαίνει ότι δεν πρέπει να τους ενδιαφέρει πώς θα σκέφτονταν οι ίδιοι προσωπικά το θέμα ούτε η ορθότητα της απάντησης, παρά μόνο η δημοφιλία της. "Ρωτήσαμε 100 ανθρώπους και ψάχνουμε τις επικρατέστερες απαντήσεις τους στο ερώτημα...", η αγαπημένη σου φράση να υποθέσω;
Έχοντας παρόμοια προβλήματα υγείας με την κοπέλα μπήκα αμέσως στη θέση της και θύμωσα τόσο πολύ!Αυτή η κοπέλα είναι ενας άνθρωπος με όνειρα και ελπίδες,δεν είναι μηχανή αναπαργωγής για τα γονίδιά σου! Τίποτα από αυτά που έχει δεν είναι απαγορευτικό για να κάνει οικογένεια,αλλά εσύ μοιάζεις με αυτόν που αγοράζει γάιδαρο και τον κοιτάει στα δόντια! Αν ποτέ καταλάβαινα ότι ο φίλος μου σκέφτεται όπως εσύ αυτό θα με καταρράκωνε και θα με έκανε να φύγω αμέσως. Από αυτό που διαβάζω της αξίζει κάποιος πολύ καλύτερος από σένα,που δε θα την αντιμετωπίζει έτσι.Και αν μας διαβάζει η κοπέλα σου,να μην στεναχωριέται,υπάρχουν και άντρες που μπορούν να αγαπήσουν ανιδιοτελώς ανεξάρτητα από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχεις ή να μην έχεις και να μη σε αντιμετωπίζουν σαν αντικείμενο με χαλασμένη εγγύηση. Παίρνω κι εγώ ένα σωρό χάπια κάθε μέρα και τρέχω σε γιατρούς και ο φίλος μου είναι πάντα υποστηρικτικός και δε νοιάστηκε ούτε λεπτό γιαυτό όταν ξεκινήσαμε να συζητάμε για να κάνουμε οικογένεια.
Οι ασθενείς με ινομυαλγία μπορούν να υποφέρουν πολυ λιγότερο και να αυξήσουν την ποιότητα ζωής τους με κατάλληλη ψυχοθεραπεία και αλλαγές στον τροπο ζωής, ακόμα και χωρίς παράλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το αναφέρω διότι λες ότι τα προβλήματα περιμένεις να χειροτερέψουν στο μέλλον και σκέφτηκα ότι ίσως δεν έχετε ψάξει αυτές τις μορφές θεραπείας. Κατα τα αλλα διαβήτη τύπου 2 και προβλήματα θυρεοειδή εχει ο μισος δυτικός κόσμος και μου φαίνεται περίεργο που σε απασχολούν τόσο.Γενικά και οι τρεις παθήσεις ειναι πολυ καλα διαχειρίσιμες, αν έχετε τους κατάλληλους γιατρούς και ψυχολόγο και δε βρίσκω κάποιο λόγο να μη γεννηθεί ένα παιδάκι επειδή μπορει να εχει κάποια από αυτές. Εχω την αίσθηση ότι οι σας έχουν δώσει την εντύπωση πως τα προβλήματα υγείας ειναι τρομερά, ενώ ίσως και να μην ειναι. Μήπως να πάρετε μια δεύτερη γνώμη:
Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως μάλλον η κοπέλα αντιμετωπίζει με ρεαλισμό την κατάσταση της, πιθανόν επειδή ζει μ'αυτήν 8 χρόνια και όχι 1. Γι'αυτό ίσως και αποκλείει την υιοθεσία, επειδή δεν βρίσκει αρκετούς λόγους για να απορρίψει την απόκτηση δικών της παιδιών. Πολύ φοβάμαι ότι ο φίλος εδώ προσπαθεί να διαχειριστεί μια κατάσταση που είναι ήδη υπό έλεγχο και διαφωνεί με τον τρόπο που η κοπέλα έχει επιλέξει να την αντιμετωπίζει. Επειδή πιστεύω στην αγάπη, όπως και στην αδεξιότητα, ας πω, των ανθρώπων να διαχειρίζονται άγνωστες και κάπως πολύπλοκες καταστάσεις, θα πω κι εγώ ότι το καλύτερο είναι να δει αν θέλει αυτή την κοπέλα για σύντροφο ζωής και μητέρα των παιδιών του. Για τα περαιτέρω υπάρχουν πολλές παράμετροι που ξεφεύγουν από τον έλεγχο μας και ορίζουν το μέλλον μας.
Δε μάς λες πόσον καιρό γνωρίζεστε. Γνωριζόσασταν και πριν κάνετε σχέση ή γνωριστήκατε και κάνατε σχέση; Με μόλις 1 χρόνο σχέση δεν ξέρω κατά πόσο έχετε καταλάβει αν ταιριάζουν τα χνώτα σας (να τό πω κι έτσι) και προχωράτε στο να κάνετε και παιδί. Πιο ανθυγιεινό θα είναι να μεγαλώσει ένα παιδί σε ένα περιβάλλον με διαρκείς εντάσεις μεταξύ των γονέων παρά σε ένα περιβάλλον όπου ναι μεν η μαμά θα είναι άρρωστη, αλλά θα είναι αγαπημένη με τον μπαμπά. Αν θελήσετε, πάντως, να κάνετε παιδί, πλέον υπάρχουν ένα σωρό προγεννητικοί έλεγχοι και θα μπορείτε να μάθετε τα πάντα.
Παιδιά οι προγεννητικοί έλεγχοι γίνονται για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν 2-3 από τις σοβαρές τρισωμίες, δεν κάθονται τα εργαστήρια να ψάξουν όλο το γενετικό κώδικα του εμβρύου, άσε που αυτή η εξέταση γίνεται όταν η γυναίκα είναι ήδη έγκυος. Αν μιλάμε για εξωσωματική και έλεγχο του εμβρύου πριν την εμφύτευση, τότε ακόμα λιγότερα μπορούμε να ελέγξουμε και διακινδυνεύοντας κιόλας τη βιωσιμότητα του εμβρύου. Κοινώς δεν παίζει να κάνεις προγεννητικό έλεγχο για να δεις αν το μωρό θα έχει θυροειδή ή ζάχαρο, που έχει ο μισός πλανήτης!
Νίκο, κάνε τη χάρη στην κοπέλα σου να τη χωρίσεις και δώστης την ευκαιρία και το χώρο να βρει κάποιον άντρα που θα την αγαπάει. Τα προβλήματα που αναφέρεις δεν είναι αξεπέραστα και αν απο τώρα τη βλέπεις ελαττωματική, συνέχεια θα της βρίσκεις ελαττώματα και θα της καταλογίζεις ο,τιδήποτε στραβό σας συμβεί. Μια νέα αρχή δεν είναι ποτέ ιδανικη πάντα όμως ξεκινάει με δύναμη και αισιοδοξία. Ο σύντροφος είναι αυτός που σου δίνει κουράγιο και σε σηκώνει, εσύ αντίθετα βλέπω ότι βάζεις τις τρικλοποδιές.
Μου κάνει πάντοτε αλγεινή κατάπληξη (δυστυχώς επαναλαμβανόμενη) ότι ζητήματα που άπτονται της επιστήμης πολύς κόσμος επιλέγει να τα θέτει ως ερωτήματα σε ανθρώπους που ουδεμία γνωμάτευση επί αυτών δεν μπορούν να κάνουν με αξιοπιστία. Δηλαδή ρωτώντας την θειά σου την Μερσούλα και τον φίλο σου τον Βρασίδα τι περιμένεις να ακούσεις? Οι μισοί από τους γνωστούς σου πρώτη φορά ακούσαν για την ινομυαλγία από σένα (ακούγεται πολύ τρομακτικό! -είναι κιόλας αναρωτήθηκε κανείς??)Όπως λογικά είπαν οι προλαλήσαντες και πιο ειδικά η Εξωγήϊνη τίποτα δεν έρχεται με εγγυήσεις. Αν πραγματικά σε απασχολεί το ζήτημα γιατί δεν κάνεις μια έρευνα σχετικά με την κληρονομικότητα (ή μη...ο διαβήτης ΙΙ πχ) με βάση τις επιστημονικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί και βρίσκονται και στο διαδίκτυο καθώς ρωτώντας και επαγγελματίες του χώρου? Καθώς και σχετικά με τυχόν ανίχνευση σε εμβρυακό στάδιο που είναι πλέον πολύ προχωρημένη. Δεν ζούμε μέσα στο "Στίγμα" του Παύλου Τάσσιου (αν και ο ηθικός προβληματισμός και η σημασία για την ενότητα του ζευγαριού παραμένει). Επίσης θα εκπλαγείς αλλά η επιστήμη προχωράει κάθε μέρα. Τίποτα δεν είναι στατικό κι αυτό που μας φαίνεται σήμερα ανίατο αύριο μπορεί να είναι ιάσιμο. Η σύντροφος που -κακά τα ψέμματα- ξέγραψες μπορεί να έχει πολλά να δώσει ακόμα. Ελπίζω μόνο να μην διαβάζει αυτήν την στήλη...
Αξιέπαινο που αναφέρεις τα άλματα της επιστήμης και δίνεις ελπίδα. Δυστυχώς όμως συμβαίνει και το αντίθετο, να πάει ο Νικολάκης για μικρή απλή, μικρή επέμβαση και να βγει σακάτης. Όλα να βάζει κανείς στο πλάνο γιαυτό και πιστεύω έγραψε εδώ. Για να ακούσει το κοντό και το στραβό και του υπόλοιπου πληθυσμού εκτός από την άποψη της Μερσίνης και του Βρασίδα.
Θα έπρεπε να σκεφτείς και το ενδεχόμενο,να χωρίσεις την κοπέλα, να βρεις μια άλλη υγιή αρχικά και να προκύψουν προβλήματα υγείας στο μέλλον κι ακόμη χειρότερα δικά σου.Θα σου άρεσε να σε εγκαταλείψει κάποια τότε;Ο γάμος και η οικογένεια, είναι πάρα πολύ μεγάλη δέσμευση και για τα καλά και για τα κακά και πρέπει να τα έχεις βρει με τον άλλον για να προχωρήσεις, πολύ περισσότερο δε, με τον εαυτό σου.Λες ότι την αγαπάς κι ότι ήξερες που "έμπλεκες" όταν απόφάσισες να κάνεις σχέση μαζί της και είσαστε και οι δυό σε ηλικία τέτοια που μετά από ένα χρόνο σχέσης. η λογική συνέχεια είναι ο γάμος ή η συγκατοίκηση.Επίσης, αφού από την αρχή είχες αμφιβολίες, αφού το συζητούσες από δω κι από κει κι έπαιρνες γνώμες, γιατί συνέχισες αυτή τη σχέση; Είναι κρίμα κι άδικο για την κοπέλα και για το γεγονός ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα, απευθύνεσαι στο ίντερνετ, σε βρίσκω εξαιρετικά ανώριμο.
Ναι. Αυτό το ήξερε που "έμπλεκε" δεν το αξιολόγησα και λέει πολλά. Λέει ότι κάποιος του έχει βάλει την ιδέα ότι πρέπει να βρει μια γερή και υγιή μηχανή αναπαραγωγής για να διαιωνίσει το είδος του. Λέει ότι δεν έχει λάβει καθόλου υπόψιν την δική του κατάσταση και υγεία γιατί μάλλον νομίζει ότι είναι άτρωτος. Κυρίως λέει ότι δεν είναι και καθόλου ενημερωμένος για τα "προβλήματα" υγείας της συντρόφου του.
Θα ήταν ίσως δικαιολογημένη η ερώτηση, αν η κοπέλα του είχε κρύψει την κατάστασή της και τη μάθαινε μετά από έναν χρόνο, ώστε να΄χει αμφιβολίες και να ρωτάει δεξιά κι αριστερά για γνώμες. Όμως ήξερε από την αρχή κι αγνόησε εκείνους που του έλεγαν να μην το κάνει(ίσως κάτι ήξεραν για το χαρακτήρα του) και προχώρησε στη σχέση. Άρα ήξερε που ¨έμπλεκε¨. Αυτό εννοώ με αυτήν την λέξη, για να μην παραξηγηθώ.Τώρα που σοβάρεψαν τα πράγματα όμως κι έφτασαν στο δια ταύτα, κάνει πίσω και κάνει γκάλοπ στο ίντερνετ, ώστε αν "δικαιωθεί", να την κάνει με ελαφριά και δίχως κανένα ίχνος τύψεων.
οι ασθένειές της είναι όλες κληρονομικές; Ο διαβήτης δεν νομίζω να είναι κληρονομικός, σαφώς υπάρχει μια προδιάθεση αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Ο θυρεοειδής; Η ινομυαλγία; Αν κάποια από τις παραπάνω είναι κληρονομική δεν μπορεί να γίνει προγεννητικός έλεγχος για να δείτε αν τη φέρει και το έμβρυο; Και κάτι άλλο, ανησυχείτε αν θα είναι υγιή τα παιδιά, αλλά δεν βλέπω να ανησυχείτε καθόλου για το αν η μητέρα θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις που συνεπάγονται.
Βεβαίως με την πολλή μεγάλη κούραση που φέρει η ασθένεια θα πρέπει να αναλαμβάνει αυτός ούλες τις δουλειές και αυτό είναι μεγαλύτερη παπάρα, ε, καθημερινή διατριβή ήθελα να γράψω.
Ο διαβήτης τύπου 2 και ένας δυσλειτουργικός θυρεοειδής δεν είναι δα και τόσο uncommon! H μισή Ελλάδα έχει το ένα και η άλλη μισή το άλλο! Σιγά τα λάχανα. Δεν έχουν καμία επίπτωση στην καθημερινότητα του ασθενούς αν εξαιρέσεις ένα χάπι το πρωί και μια προσεκτική διατροφή. Και η ινομυαλγία είναι μια πάθηση του σύγχρονου τρόπου ζωής. Δεν είναι καμιά φοβερή ασθένεια! Μήπως είσαι λίγο υπερβολικός? Μήπως η σύντροφός σου είναι λίγο over dramatic με αυτά τα θέματά της και σε επηρεάζει?Πάντως καλό θα ήταν να σκεφτείς ότι αποκλείεται να πετύχεις τη γενετική τελειότητα γιατί σίγουρα κι εσύ κάποια "κουσουράκια" θα τα έχεις. Απλά δεν μας τα λες γιατί θεωρείς τα κουσούρια της άλλης πιο σημαντικά! :)
Αγαπητέ φίλε υγιέστατοι γονείς φέρνουν άρρωστα παιδιά στον κόσμο κάθε μέρα, τα πάντα είναι και λίγο ρίσκο. Κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα γεννήσεις ένα υγιέστατο παιδί ή ότι ακόμα κι αν γεννηθεί υγιέστατο δεν θα αναπτύξει άλλες ασθένειες αργότερα στη ζωή του. Όσο και να προσπαθήσεις να προλάβεις όλα τα ενδεχόμενα, εγγυήσεις δεν υπάρχουν. Μπορεί μάλιστα κι εσύ να έχεις κληρονομικά θέματα τύπου καρδιές, εγκεφαλικά, καρκίνους (οι περισσότεροι από εμάς έχουν τέτοια στο σόι τους) αλλά επειδή εμφανίζονται αργότερα στη ζωή (ας πούμε τα εμφανίζουν στην οικογένεια σου γύρω στα 60) να μην τα λογίζεις σαν απαγορευτικά. Αυτό που με χάλασε εμένα είναι ότι συζητάς για την κοπέλα σου λες και την προσέλαβες για να σου κάνει παιδιά και προσπαθείς να ανακαλύψεις πόσο παραγωγική θα είναι. Τα παιδιά θα ολοκληρώσουν την οικογένεια σας αλλά αν είναι να την βλέπεις και να υπολογίζεις πιθανότητες καλύτερα να την αφήσεις να βρει κάποιον άλλο που δεν θα την βλέπει με βαση τη στατιστική.