Έτοιμος να παραδοθεί ο Ασάνζ - Υπέρ του αποφάσισε ο ΟΗΕ (updated)

Έτοιμος να παραδοθεί ο Ασάνζ - Υπέρ του αποφάσισε ο ΟΗΕ (updated) Facebook Twitter
1

Τα Ηνωμένα Έθνη αποφάνθηκαν υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ για την υπόθεση της παράνομης κράτησης με την οποία είχε προσφυγεί εναντίον της Βρετανίας και της Σουηδίας. Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ εκτίμησε ότι τα 3,5 χρόνια, που ο Ασάνζ είναι αναγκαστεί να περάσει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, όπου έχει ζητήσει άσυλο, συνιστά «παράνομη κράτηση».

Παρά την απόφαση του ΟΗΕ, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε πως ο Ασάνζ θα συλληφθεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση που εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού.

Νωρίτερα, ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του να παραδοθεί αύριο, εάν ο ΟΗΕ αποφασίσει εναντίον του.

 Ο ίδιος, σε ανακοίνωσή του μέσω «Wikileaks», επισημαίνει ότι εάν χάσει την αγωγή που έχει κάνει για αυθαίρετη κράτηση θα βγει από την πρεσβεία το μεσημέρι της Παρασκευής και θα αποδεχθεί τη σύλληψη από τις βρετανικές αρχές.

«Εάν νικήσω θα σημαίνει ότι οι κρατικές αρχές έχουν δράσει παράνομα, θα περιμένουν να μου επιστραφεί άμεσα το διαβατήριό μου και να τερματιστούν οι νέες απόπειρες σύλληψής μου», αναφέρει.

Ο ιδρυτής του «Wikileaks» έχει διαφύγει εδώ και 3,5 χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και έχει προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη κατά της Βρετανίας και της Σουηδίας.

Σημειωτέον ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ βαρύνεται με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό στη Σουηδία, ενώ εις βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στη Βρετανία με σκοπό να απελαθεί στη Σουηδία, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων από το «Wikileaks».

Ο Ασάνζ, ο οποίος κατέφυγε στην πρεσβεία τον Ιούνιο 2012 για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τους χώρους της διπλωματικής αποστολής, εάν η επιτροπή του ΟΗΕ που εξετάζει την υπόθεσή του αποφασίσει εναντίον του.

«Το ένταλμα σύλληψης βρίσκεται σε ισχύ. Εάν φύγει από την πρεσβεία, θα κάνουμε προσπάθεια να συλληφθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια