''Όταν έμαθα πώς φτιάχνεται το Φουά Γκρα σταμάτησα να το τρώω''

Facebook Twitter
29

Το διάβασα νωρίτερα στο fb του Σταύρου Γιαννακόπουλου:

"Σε μια διάλεξη, προ ενός μηνός, για τα δικαιώματα των ζώων, ο Νίκος Δήμου είπε πως όταν έμαθε πώς φτιάχνεται το Φουά Γκρας σταμάτησε να το τρώει."

 


 

 

 

29

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

16 σχόλια
Το ξερω και συμφωνω απολυτως με το Νικο Δημου. Μια φορα παντως που δοκιμασα κατα λαθος, δεν μου αρεσε καθολου. Μεγαλη βαρβαροτητα. Βασανιζουν τα ζωα για φτιαξουν αυτη την αηδια!
Νομίζω ότι η βαρβαρότητα στην παρασκευή του foie gras αφορά στον τρόπο που κακοποιούνται καθημερινα οι πάπιες, οι οποίες εξαναγκάζονται να φάνε τεράστιες ποσότητες τροφής (τους χώνουν ένα σωλήνα στο λαιμό τους και τους αδειάζουν τροφή μεσα στο στομάχι τους). Αυτό γίνεται ώστε να μεγαλώσει το συκώτι τους και να έχουν μεγαλύτερη παραγωγή foie gras.Η Peta έχει κάνει διάφορα βιντεάκια για το θέμα και η παραγωγή foie gras έχει απαγορευτεί σε αρκετές χώρες.πχ:http://www.youtube.com/watch?v=Ojvu7qHWqoMΟπότε δεν ειναι ακριβώς το ίδιο με μια φάρμα εκτροφής κοτόπουλων ή γουρουνιών. Όχι ότι οι συνθήκες και εκεί είναι καλές.. αλλά αλλο είναι να δίνεις στα ζωάκια ένα γρήγορο θάνατο και άλλο να τα βασανίζεις καθημενά για να πουλήσεις πανάκριβα το υπερμεγεθες συκώτι τους.
Με όλα τα ζώα γίνονται τέτοιες βαρβαρότητες - έχετε ακούσει γουρούνι που ουρλιάζει λίγο πριν τη σφαγή επειδή μύρισε το αίμα του προηγούμενου ζώου που σφάχτηκε? Και να το χτυπάνε 2-3 φορές πριν πεθάνει? Ή πως μεταφέρουν τις ζωντανές αγελάδες ανάποδα?Όλη η βιομηχανία είναι έτσι, ανεξάρτητα απ΄το ζώο. Και σίγουρα γίνονται και χειρότερα, απ΄τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν, τι τρώνε και πως σκοτώνονται. Το πρόβλημα(?) είναι πως έχουμε μάθει να βρίσκουμε όποτε θέλουμε ότι κρέας/ψάρι/προϊών θέλουμε, σε σχετικά χαμηλές τιμές. Και για αυτό το λόγο υπάρχει και η αντίστοιχη βιομηχανία...
Πολύ το ψάχνουμε πάλι. Όποιος έχει μεγαλώσει σε χωριό και έχει σφάξει ζώο που ο ίδιος μεγάλωσε για να το φάει είναι πιο μαθημένος. Στην πόλη έχουμε ξεχάσει πολλά από όλα αυτά και ξαφνικά σοκαριζόμαστε. Μικροπράγματα...
το θέμα δεν είναι το αν είσαι χορτοφάγος η όχι.αυτό είναι προσωπική επιλογή και φιλοσοφία του καθενός.Για μένα το θέμα είναι να μην υποβάλονται τα ζώα σε αυτό το βασανηστήριο.
Ο βασανισμός και ο θάνατος ενός ζώου είναι μια βάρβαρη πράξη...Υπάρχει ηθικό θέμα στους ανθρώπους που τρώνε το κρέας ή σε αυτούς που θανατώνουν τα ζώα;Πρόσφατα διάβασα κάπου ότι στις εγκαταστάσεις του αμερ. στρατού στο Ιρακ, οι στρατιώτες μπορούσαν να διαλέξουν ανάμεσα σε φαγητά με κρέας ή όχι.Δηλαδή ένας στρατιώτης δεν είχε ηθικό πρόβλημα να σκοτώσει κάποιους ανθρώπους και να γυρίσει στη βάση του και να φάει τα όσπριά του σαν καλός χορτοφάγος!!!Με αυτό θέλω να πω ότι η χορτοφαγία σα στάση ζωής δε μου λέει κάτι από μόνη της ή μου λέει πολύ λίγα για κάποιον.Το θέμα είναι από εκεί και πέρα ποιος είναι ο τρόπος ζωής που έχεις και πως σκέφτεσαι...
Όπου έχω δει παρόμοιες συζητήσεις κάποιοι λένε ότι ναι μεν μιλάμε αλλά τρώμε τις μπριζόλες μας. Εγώ δεν τρώω μπριζόλες.Μπορώ να μιλήσω? Σε έσχατη ανάγκη ναι, θα σκότωνα και θα έτρωγα ότι έβρισκα μπροστά μου. Όσο όμως στην κουζίνα υπάρχουν φακές και σπανάκι θα φάω αυτά και όχι τις μπριζόλες. Και γιατί αγαπάω τα ζώα, αλλά και γιατί όλα αυτά τα κρέατα έχουν τόσες ορμόνες και φάρμακα μέσα τους που αν έδειχναν αυτά στα βίντεο ( και όχι μόνο τις σφαγές) κανένας δεν θα τα έτρωγε.
Κοιτώντας τη χορτοφαγία από φιλοσοφική σκοπιά πάντως, μου φαίνεται λιγάκι υπεκφυγή. Σα να μη θέλουμε να πάρουμε την ευθύνη γι' αυτό που πρέπει να πεθάνει προκειμένου να ζήσουμε.Καλό είναι να έχουμε τέτοιες εικόνες στο μυαλό μας, ώστε να κάνουμε κάτι με τη ζωή μας, τουλάχιστον να δικαιώνουμε το φαγητό μας.
Θεωρείς υπεκφυγή τη συνειδητή επιλογή κάποιου να μη συμμετέχει στην δολοφονία και το βασανισμό ζώων απλά για να απολαμβάνει νόστιμο κρεατάκι στο πιάτο του; Πιστεύεις πως το να "κάνεις κάτι με τη ζωή σου" δικαιώνει στο παραμικρό αυτή τη βιαιότητα εναντίον ανυπεράσπιστων πλασμάτων;
το να ειναι χορτοφαγος καποιος επειδη ειναι εναντιον στη 'δολοφονια' και βασανισμο ζωων, ειναι η πλεον πιο ηλιθια δικαιολογια που ακουω..αποσο γνωριζω, και τα ψαρια και τα φυτα ειναι ζωντανοι οργανισμοι απλα δεν ουρλιαζουν. και στη τελικη, ο βιασμος της φυσης για να εχει καποιος το PC ή το mac τα γραφουμε στα κακαλα ε? η δηθενια σε ολο της το μεγαλιο..στη τελικη πες δε θελω να φαω κρεας γιατι δε γουσταρω..σεβαστο..Ή βρες μου μια ποιο καλη δικαιολογια..δε θελω να φαω κρεας γιατι η παραγωγη του προκαλει υπερπαραγωγη αεριων του θερμοκηπιου, ή θελω να μειωσω το κοκκινο κρεας, κτλπ..αλλα οχι τωρα κουλτουριαρικες δηθενιες οτι ειμαι κατα της δολοφονιας και βασανισμο των ζωων..man the fuck up
Στέκομαι στη σημειολογία αυτού που λες: δεν είπες "τη συνειδητή επιλογή κάποιου να μην τρώει" αλλά "να μη συμμετέχει". Έχει ενδιαφέρον. Γενικότερα το σχόλιό σου είναι γεμάτο ηθικές αποτιμήσεις. Φαντάζομαι δεν υπάρχει κάτι στον κόσμο που να μη βρίσκεις άδικο, κι αυτό ακριβώς εννοώ ως υπεκφυγή.
@MrQuestions via wikipedia: Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέατος, συμπεριλαμβανομένων του βοδινού, πουλερικών, ΨΑΡΙΟΥ και των υποπροϊόντων τους, με ή χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων ή αυγών και συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προέρχονται από ζώα. όσο για τα υπόλοιπα που λες η χορτοφαγία είναι γενικότερη στάση ζωής, όχι μόνο στο τι τρως αλλά και στο πως ντύνεσαι,τι αγοράζεις, πως φέρεσαι στη φύση κλπ. Και όχι δεν θα βρω άλλη δικαιολογία , όσο και αν δεν το χωράει το μυαλουδάκι σου υπάρχουν πολλοί Ανθρωποι - που εσύ αποκαλείς "δήθεν κουλτουριάρηδες"- που όντως δε γουστάρουν να σφάζονται ζώα για να τα τρώνε, ενώ υπάρχουν τόσες άλλες τροφές σε αυτόν τον πλανήτη. Συγγνώμη κιόλας έτσι;@Βαγγέλης Δεν τρώω κρέας = δεν συμμετέχω στην δολοφονία. simple as that .Και ακριβώς επειδή ο κόσμος που ζούμε δεν είναι δίκαιος , ο καθένας με την στάση ζωής του μπορεί να βάλει το λιθαράκι του στο να γίνει καλύτερος. Αν αυτό το θεωρείς υπεκφυγή, μάλλον κάτι λάθος έχεις καταλάβει.
Μα προφανώς κι έτσι θα γίνοταν. Πως θα περίμενε κανείς άλλωστε να γίνεται? Θα ήταν κανείς χαζός αν πίστευε πως θα μπορούσε κάποιος να αφαιρέσει το συκώτι μιας πάπιας με ωραίο και αναίμακτο τρόπο. Τα κοτόπουλα Μιμίκος πως φαντάζεστε δηλαδή ότι καταλλήγουν στα ράφια? Κοτόπουλα φαντάζομαι όμως οτι ακόμα τρώτε...ή χοιρινές μπριζόλες. Δυστυχώς ή ευτυχως η τροφική αλυσίδα είναι αυτή που είναι.
Καλά ναι, αν πρόκειται για το τι αηδιάζει τον άλλο για να φάει, πάσο... Αλλά αν κάποιος έχει ηθικό πρόβλημα με τον τρόπο παρασκευής των ζωϊκών τροφών, την εκμετάλλευση των ζώων κλπ. γενικά νομίζω ότι δεν έχει νόημα να κάνει επιλογές. Ή αποδέχεται την κατάσταση ή γίνεται χορτοφάγος. Τη γνώμη μου λέω, τι νομίζω ότι έχει νόημα. Δείτε το το θετικά, αν το σκεφτείτε έτσι μπορείτε και να συνεχίσετε να τρώτε φουά γκρα(ς) αν δεν σας αηδιάζει :P
Δεν ειναι καθολου ετσι. Στα συγχρονα σφαγεια οι συνθηκες ειναι τετοιες που τα ζωα δεν καταλαβαινουν τιποτα σχεδον πριν τελος (δεν κρινω αν ειναι σωστο η οχι, μιλω για τις συνθηκες). Το φουα-γκρα ειναι αλλη ιστορια, πολυ πιο βαρβαρη και επαναλαμβανομενη διαδικασια.