Η ψεύτικη οικογενειακή ευτυχία στο φυλλάδιο των Ιεχωβάδων*

Facebook Twitter
30

 Διάβαζουν κάθε βράδυ την Αγία Γραφή και είναι τόσο ευτυχισμένοι. Μπορείς και εσύ!

Πριν δυο μέρες γυρίζοντας το μεσημέρι σπίτι είδα ένα φυλλάδιο κάτω από την πόρτα. Στην φωτογραφία ένα ζευγάρι, με δυο σκυλιά, δυο παιδιά και ένα παπαγάλο και από κάτω η ερώτηση: «Μπορούν οι οικογένειες να είναι πραγματικά ευτυχισμένες;». «Με ένα πακέτο κάποιας ασφαλιστικής» μονολόγησα και ετοιμάστηκα να το πετάξω στα σκουπίδια. Έμεινα άφωνος καθώς ξεφύλλισα το εσωτερικό του. Δεν ήταν από κάποια ασφαλιστική εταιρεία αλλά από τους Ιεχωβάδες!

Άρχισα να διαβάζω αυτό το μικρό φυλλάδιο όπου η πρώτη ερώτηση του ήταν «αν γνωρίζουμε τέτοιες οικογένειες τόσο ευτυχισμένες όσο αυτές που είναι στο φυλλάδιο». Η ανάγνωση της Αγίας Γραφής ήταν η λύση για όλα τα προβλήματα των οικογενειών. Μια υπέροχη ανάλυση όπου «δια πάσαν νόσον» κάτω από την οικογενειακή στέγη η Αγία Γραφή ήταν το μοναδικό φάρμακο. Λέω να μην «κάψω» και το δικό σας μυαλό με λεπτομέρειες και να σας γράψω το «καλύτερο»: «Θα προκύψουν οφέλη στην οικογενειακή ζωή ανάλογα με το βαθμό στον οποίο κάθε μέλος της οικογένειας εφαρμόζει τις συμβουλές της Αγίας Γραφής. Η οικογένεια όχι μόνο θα απολαμβάνει καλύτερη ζωή τώρα αλλά θα έχει την προοπτική ενός θαυμάσιου μέλλοντος στο νέο κόσμο που έχει υποσχεθεί ο Θεός. Για αυτό να αποκτήσετε ,ως οικογένεια, την συνήθεια να μελετάτε την Αγία Γραφή μαζί!(σ.σ το θαυμαστικό δικό τους)»

Για να το μεταφράσω λοιπόν, αν κάθε μέρα μελετάτε την Αγία Γραφή και είστε οικογένεια λευκών στην Αθήνα, θα βρείτε δουλειά και εσείς και τα παιδιά σας, θα γεμίσει το ψυγείο σας, ένα αόρατο χέρι θα σας αφήνει τα χρήματα πάνω στο τραπέζι για να πληρώσετε τον λογαριασμό της ΔΕΗ και πιστέψτε με, θα ανάψουν επιτέλους τα καλοριφέρ στην πολυκατοικία σας. Θα έχετε μάλιστα τέτοια θέρμανση που θα φτάσετε στο σημείο να έχετε παραισθήσεις από την πολύ ζεστή ότι είστε κάτοχος ενός παπαγάλου που δραπέτευσε από κάποιο τροπικό δάσος για να σας συναντήσει!

Αγία Γραφή κάθε βράδυ για ένα υπέροχο πικ-νικ!

Αν είστε οικογένεια μαύρων στην Αθήνα δεν κινδυνεύετε από ρατσιστικές επιθέσεις. Διαβάστε κάθε μέρα την Αγία Γραφή και κάντε μια βόλτα σε όλα τα πάρκα της Αθήνας. Βρείτε το πιο ηλιόλουστο (σ.σ Ο Θεός θα φέρει τον ήλιο πάνω από το δικό σας πάρκο ακόμα και αν στην υπόλοιπη Αθήνα βρέχει!). Ανοίξτε το καλαθάκι σας και χαρείτε την φύση! Αν σας πλησιάσει κανένας κύριος με ξυρισμένο κεφάλι και μαύρο δερμάτινο και σας πει να «ξεκουμπιστείτε για να ξεβρομίσει ο τόπος» μην κάνετε τίποτα. Ο Θεός θα του στείλει ένα κεραυνό πάνω από το ηλιόλουστο πάρκο σας και θα τον κάνει σκόνη!

Αν είστε κινέζος στην Αθήνα, κανένα πρόβλημα. Κάντε αίτηση για να παίξετε σε διαφημιστικό για γιαούρτι διότι φαίνεστε ο πιο ευτυχισμένος από όλους στην φωτογραφία!

Και για να μην το ξεχάσω προς όλους: Θα κερδίσετε βρε και τον Παράδεισο στο τέλος όπως μας λένε.

Αγαπητοί Ιεχωβάδες γνωρίζουμε και βλέπουμε γύρω μας οικογένειες οι οποίες δεν είναι ευτυχισμένες και δεν έχουν στο ήλιο μοίρα. Έχει διαλυθεί η ζωή τους από την διαολεμένη οικονομική κρίση και εσείς απευθύνεστε σε αυτούς, εδώ στο κέντρο της Αθήνας, με χαζοχαρούμενες μπούρδες με αυτό το φυλλάδιο που έχει λύση για τα πάντα. Αν δεν σας έχει χτυπήσει εσάς κρίση (σ.σ τρομάρα σας μου θέλετε και έγχρωμες φωτογραφίες για κάτι που θα πάει στα σκουπίδια) έχει χτυπήσει τους υπόλοιπους. Το χάπι της Αγίας Γραφής δεν γίνεται να το παίρνουν κάθε μέρα «δια πάσαν νόσον». Έχουν και πραγματικά προβλήματα να λύσουν.

*Το φυλλάδιο των Ιεχωβάδων είναι η αφορμή. Σχεδόν όλοι προσπαθούν τέτοιες μέρες να επωφεληθούν από την κρίση ώστε να γεμίσει το μαγαζάκι της θρησκείας τους. Απλά αυτοί όπως φαίνεται το κάνουν τόσο άγαρμπα που σε εξαγριώνουν.

30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

12 σχόλια
O κος Μακρής μου μοιάζει σαν έναν άνθρωπο της ζούγκλας που σπάει ένα ραδιοφωνάκι που βρήκε επειδή δεν το καταλαβαίνει. Εκνευρίζεται με πράγματα που δεν καταλαβαίνει. Και είναι φυσιολογικό, επειδή και η Γραφή μιλάει για τον φυσικό (Κειμ. ψυχικό) άνθρωπο, που δεν μπορεί να καταλάβει τα αυτά τα πράγματα, εν αντιθέσει με αυτόν που έχει πνευματικότητα.Είναι χαρακτηριστικό που οι Μ. τ Ιεχωβά συναντούν κάθε μέρα, αλλά δείχνουν κατανόηση, επειδή τετοιου είδους άνθρωποι δεν έχουν βρει την δική τους ειρήνη και είναι εξαγριωμένοι. Ευχόμαστε αυτό να αλλάξει για τον κο Μακρή. Ίσως εκνευρίζεται επειδή ο ίδιος δεν έχει επιτυχημένη οικογενειακή ζωή και αυτό τον εξοργίζει περισσότερο. Μερικοί από εμάς που έχουμε ακολουθήσει τις συμβουλές αυτές έχουμε επιτυχία στην οικογένειά μας και κάνουμε κάτι φυσιολογικό: το συστήνουμε και σε άλλους. Είναι φυσική τάση να συστήνεις κάτι που έχεις δοκιμάσει ότι είναι καλό. Από την άλλη ένας πολύ καλός κύριος, Εβραίος στην καταγωγή, είπε πριν από 2000 περίπου χρόνια: ¨μην πετάτε τα μαργαριτάρια σας στα γουρούνια, μήπως και γυρίσουν και σας ξεσκίσουν" Η αντίδραση του κου Μακρή για κάτι που είναι πολύτιμο, σε ποια κατηγορία τον κατατάσει;
Ναι, είναι δυνατόν να βρεθεί "οικογενειακή ευτυχία διαβάζοντας την Αγία Γραφή". Υπήρξα επανειλημμένα μάρτυρας αυτής της αλλαγής. Για παράδειγμα, μπορείς να είσαι στην Αθήνα, μαύρος, πολύτεκνος, υποαπασχολούμενος--και με ό,τι συμπεριλαμβάνει το καθένα από αυτά--και να μελετάς την Αγία Γραφή με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και να βελτιώνεις τη ζωή σου.Ακούγεται ουτοπικό σε μια κατά βάση υλιστική κοινωνία, αλλά είναι αλήθεια. Στην παρακμάζουσα Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν πολύ παρόμοια η κατάσταση με τους ζηλωτές Χριστιανούς που αλώνιζαν με το "ευαγγέλιο της Βασιλείας" όλη τη Μεσόγειο και έφταναν μέχρι και την Κίνα. Δεν ήταν ότι είχαν λύσει όλα τα καθημερινά προβλήματα. Ήταν, μάλλον, ότι είχαν αποκτήσει βαθύ νόημα στη ζωή τους που τους έδινε τη δύναμη και τη χαρά να το μεταδώσουν και στο διπλανό τους.Ο πυρήνας της ύπαρξής τους ήταν η αγάπη: α) αγάπη προς τον Θεό Πατέρα, τον Ιεχωβά, και τον Υιό του, τον Ιησού Χριστό, και β) αγάπη προς τον συνάθρωπο, τον κάθε συνάνθρωπο: φτωχό ή πλούσιο, στρατιωτικό ή αγρότη, κύριο ή δούλο.Αυτή η δύναμη της αγάπης μαζί με τη δύναμη από τον Θεό, η οποία διακηρύσσεται ότι είναι διαθέσιμη από τον Θεό τόσο ευρέως μέσα στην Αγία Γραφή, είναι η δύναμη που υποκινεί και τους Μάρτυρες του Ιεχωβά σήμερα. Είναι θαυμάσιο να το παρατηρεί κανείς σήμερα αυτό το "θαύμα" από κοντά--κι εγώ είμαι ένας από τους τυχερούς που εξακολουθούν να το βλέπουν!Σημ. Ο όρος "Ιεχωβάδες" είναι εσφαλμένος καθώς περιλαμβάνει:α) άγνοια (Ιεχωβά είναι το όνομα του Θεού όχι το όνομα κάποιου θρησκευτικού ηγέτη, και Ιεχωβά είναι ο ίδιος Θεός με αυτόν που πιστεύον και οι Ορθόδοξοι) β) ετεροπροσδιορισμό (δεν τον πρότειναν ούτε τον αποδέχονται οι Μάρτυρες: http://www.jw.org/el/), και γ) υποτίμηση (όπως όλοι αυτού του είδους οι πληθυντικοί, όταν ξέρεις ποιο όνομα έχει επιλέξει κάποιος ως συλλογικό προσδιορισμό του).
Η ανάρτηση αυτή δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στον αναγνώστη. Αν δεν συμφωνείς με τους ΜΙ, δεν σε αναγκάζει κανείς να τους μιλήσεις. Το να οικτίρεις μία κοινωνική ομάδα, όμως, είναι πολύ χαμηλό για το Lifo.
Αγαπητέ Βαγγέλη μου θύμησες έναν γνωστό μου πριν χρόνια που κάποια στιγμή μου εξομολογήθηκε ότι είναι ιεχωβάς. Όντας άθεος, δεν έδωσα σημασία, αλλά εκείνος επέμεινε να έρθει σπίτι μου για να με κατηχήσει. Με τα πολλά δεν άντεξα και τον κάλεσα για καφέ. Ήρθε πράγματι, με έναν νεαρότερο (ίσως για να μαθαίνει;) και ακόμα θυμάμαι πως ήταν οι πιο βαρετές ώρες της ζωής μου. Ένιωσα να μου απευθύνονται σαν να ήμουν πεντάχρονο με νουθεσίες και απίστευτα κοινότυπα πράγματα ενώ όντως σε παρέπεμπαν στην Αγία Γραφή δια πάσαν νόσον και πάσαν μ@λ@κία. Το μόνο που κατάφερε ήταν με κάνει να νιώσω θλίψη γι αυτόν και όσους φέρονται έτσι στο μυαλό τους...
"*Το φυλλάδιο των Ιεχωβάδων είναι η αφορμή. Σχεδόν όλοι προσπαθούν τέτοιες μέρες να επωφεληθούν από την κρίση ώστε να γεμίσει το μαγαζάκι της θρησκείας τους. Απλά αυτοί όπως φαίνεται το κάνουν τόσο άγαρμπα που σε εξαγριώνουν."Ε..δεν το λες και νέο.Αυτού του είδους τα φυλλάδια κυκλοφορούν με την ίδια λογική, περιεχόμενο, ίδια και απαράλλακτη αισθητική δεκαετίες τώρα. Θυμάμαι ένα αγγλικό από τα 80s, ψιλοκαρμπόν. (και φυσικά είναι μεταφρασμένα από "εξωτερικά" πρωτότυπα http://www.shortfatdictator.com/2012_02_01_archive.html)Αν και το συγκεκριμένο δείγμα περιέχει φώτοζ, οι εικονογραφήσεις είναι σχολή!:http://adoptingjames.files.wordpress.com/2012/07/jehovahs_witnesses_poster.jpg
Απο όσα κατάλαβα απο το άρθρο και από τα σχόλια που διάβασα δεν θα υπήρχανε "σκοπιά" και "ξύπνα" αν δεν υπήρχαν και κάποιοι να τα διαβάζουνε.Σήμερα όταν τα βλέπω μου θυμίζουνε τους φωστήρες που μας κυβερνάνε που όσο περισσότερο μας πηδάνε, τόσο επιμένουν να λένε ότι πιστεύοντας τους όλα όσα ζούμε είναι ο δρόμος για τη σωτηρία μας ...
αααααχχχχ... η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. και ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας BERETTA (όπλα) ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ... σας εύχονται καλό μνημόνιο.... προτιμώ τους ανεγκέφαλους που λένε : θρύλος θεος.. (και όλες τις ομάδες φυσικά) παρά τους ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ (αυτούς με τις εταιρείες, τα 3 αυτοκίνητα, τους ανώμαλους που ασελγούν σε παιδάκια, δυστυχώς όλοι ξέρουμε απο 2-3), που μιλάνε για το "Λόγο του Θεού και τη θεία δίκη και το ωραίο ανεκδοτο με τους χιτώνες.. για burberry πουκάμισα δεν είπε τπτ ο παντοδύναμος γι αυτο δε τα μοιράζονται.. Ο κόσμος έχει προβλήματα ρεεεειιιι!!! Ευχαριστώ! :)
Το πρώτο μαγαζάκι που θέλει να γεμίσει; Ή το τελευταίο;Η αγάπη στον πλησίον δεν έκανε κακό σε κανένα.Τώρα αν ο αρθογράφος υπαινίσσεται ότι οι θρησκείες είναι το όπιο του λαού και πρέπει να το γυρίσουμε στον αθεϊσμό ή στον αγνωστικισμό, δε θα διαφωνίσω, αλλά μπαίνουμε σε βαθιά νερά, ο μέσος άνθρωπος έχει ανάγκη να πιστεύει.Οπότε είναι πολύ λογικό σε τέτοιους καιρούς να είναι λίγο πιο εύκολη η προσέγγιση.Θα ήθελα (αντί αυτού, ή συμπληρωματικά αυτού) ένα άρθρο για ένα άλλο θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερους τελευταία, τον αντίστοιχο προσηλυτισμό από "εταιρείες" πυραμίδες (χρυσού, ταξιδιών κλπ), που κάνουν θραύση εκεί έξω...
"αλλά μπαίνουμε σε βαθιά νερά, ο μέσος άνθρωπος έχει ανάγκη να πιστεύει"Έχεις δίκιο, ας μείνουμε στα ρηχά λοιπόν: να πιστεύουμε (στον θεό που μας έμαθαν), να αγαπάμε τη πατρίδα μας (ενώ μισούμε τους άλλους), να ανήκουμε σε ένα κόμμα, να ενταχθούμε κάπου βρε αδερφέ, έστω σε ένα σύλλογο "φιλάθλων" για να τα σπάμε τις Κυριακές.Αυτός ο μέσος άνθρωπος πολύ κακομοίρης τελικά...
για όσους δεν ξέρουν: οι Μτ Ιεχωβά είναι η μόνη θρησκεία που αποβάλλει τους αδικαιολόγητα άτακτους οπαδούς. δεν λέει "ελάτε όπως είστε" θα το καταλάβετε αν μελετήσετε μαζί τους, ότι λίγοι μπορούν να ζήσουν με αυτόν τον τρόπο και αν δεν μπορούν δεν γίνονται δεκτοί. οπότε, το κομμάτι "μαγαζάκι" είναι για τις θρησκείες που ξέρετε. Βέβαια, εφόσον ο εγκέφαλος τήνει να αποκόπτει πληροφορίες που πιστεύει ότι είναι επαναλαμβανόμενες, έτσι κι εσύ βιαστικά και χωρίς να ξέρεις, κάνεις copy-paste πληροφορίες που έχεις δει από τις διάφορες θρησκείες. δεν φταις, έτσι σου έμαθαν, άκουσες, αλλά δεν έχεις τσεκάρει προσωπικά - και αυτό είναι κατακριτέο.
Tι πόνος είναι αυτός, να υπερασπίζεσαι κάθε θρησκεία με τα σχόλια σου; Προφανώς ο συγγραφέας εννοεί την οργανωμένη θρησκεία, όπως τον χριστιανισμό (μη μου πεις ότι από το Βατικανό δεν υπάρχει καθόλου θρησκευτική εκμετάλλευση του λαού) και μικρές σεχτες όπως οι Ιαχωβάδες κλπ. Κανείς δεν προσέβαλε το τι πιστεύεις εσύ, μέσα σου, χωρίς να το υποβάλλεις στους άλλους ανθρώπους. Σταμάτα να θίγεσαι για πράγματα που δεν σε αφορούν, εκτός και αν είσαι θρησκευτική εξουσία και έχεις συμφέροντα στην εξάπλωση φόβου και εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου και ανησυχίας. Ήμαρτον. Δεν είπε κανείς τίποτα για κανένα προσωπικό πιστεύω κανενός.
@sosoka 16.1.2013 | 00:39> Για το συγκεκριμένο διαφημιστικό φυλλάδιο μιλάω.Το συγκεκριμένο φυλλάδιο δεν το έχω διαβάσει, αλλά θα μου προκαλούσε έκπληξη αν υποσχόταν γεμάτο ψυγείο. Θα μπορούσαν να τους μηνύσουν οι οργανώσεις καταναλωτών για ψευδή διαφήμιση.
@Nescient Slurp 16.1.2013 | 00:43> Tι πόνος είναι αυτός, να υπερασπίζεσαι κάθε θρησκεία με τα σχόλια σου;> Σταμάτα να θίγεσαι για πράγματα που δεν σε αφορούν, εκτός και αν είσαι θρησκευτική εξουσίαΔεν υπερασπίζομαι τη θρησκεία, αλλά την λογική. Ως ορθολογιστής θίγομαι και παραθίγομαι.
Σαν να μην κατάλαβες ή διάβασες καλά, εφόσον υπήρξε και δεύτερο σχόλιο... Η δύναμη της εικόνας είναι γνωστή. Είναι γνωστός και ο τρόπος που διάφοροι επιτήδειοι καταφέρνουν να κάνουν "οπαδούς". Σαν ορθολογιστής που είσαι θα έπρεπε να το ξέρεις. Κι αν είσαι από αυτούς που δεν επηρεάζονται από εικόνες, παλι σαν ορθολογιστής, θα έπρεπε να αναγνωρίσεις ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτού του πλανήτη, το κάνει. Και είναι μάλλον ιδιαίτερα ελιτίστικη και τουλάχιστον βεβιασμένη η σκέψη που κάνουν πολλοί ότι φταίνε όσοι επηρεάζονται.
@sosoka 16.1.2013 | 07:20> «Η δύναμη της εικόνας είναι γνωστή».Οι συγκεκριμένες εικόνες είναι γνωστό ότι δείχνουν πώς θα είναι –σύμφωνα με την πίστη των Χιλιαστών– η ζωή μετά τη Δευτέρα Παρουσία.
Ξέρετε, τα ίδια μπορεί κανείς να πει και γι' άλλα πράγματα: «Τι να την κάνω τη φιλοσοφία; Μήπως θα μου πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ;» «Αν κρυώνω θα διαβάσω λίγη ποίηση να ζεσταθώ» κτλ.
Εντελώς ανούσιο κείμενο.Θρησκεία υπήρχε πολύ πριν υπάρξει ευημερία σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του πλανήτη. Τι θα λέγατε στους πιστούς πριν χίλια χρόνια, που δεν είχαν ιδέα τι είναι το ψυγείο και το καλοριφέρ και πέθαιναν από απλό κρυολόγημα;
Πώς ακριβώς αντιλαμβάνεσαι την ευημερία; Και πότε ακριβώς "ξεκίνησε"; Η θρησκεία ανέκαθεν εκμεταλλευόταν τα άγχη και τους φόβους των ανθρώπων. Με μεγαλύτερα όπλα το φόβο για το θάνατο και την ελπίδα/υπόσχεση για κάτι καλύτερο.Επίσης αποκτούσε τεράστια δύναμη σε δύσκολες περιόδους (ως παράδειγμα φέρνω την άνοδο του Παπισμού ως εξουσία κατά το Μεσαίωνα!).
Επίσης ένας άνθρωπος μπορεί να έχει ευημερία και ευτυχία χωρίς ψυγείο και χωρίς ηλεκτρικό καλοριφέρ και άνθρωποι πεθαίνουν από απλό κρυολόγημα ακόμη και σήμερα.
> «Επίσης ένας άνθρωπος μπορεί να έχει ευημερία και ευτυχία χωρίς ψυγείο και χωρίς ηλεκτρικό καλοριφέρ»Για την ευτυχία δεν ξέρω, αφού το λέτε εσείς… Για την ευημερία πάντως το λεξικό διαφωνεί:http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B5%CF%85%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1&dq=> ευημερία η [evimería] Ο25 : πολύ καλή οικονομική κατάσταση και συνεπώς άνετη ζωή: Σου εύχομαι υγεία και ~. Aτομική / οικογενειακή ~. H οικονομική ανάπτυξη έφερε την ~. Xρόνια / εποχή ευημερίας. Kράτος / κοινωνία ευημερίας, που εξασφαλίζει την ευημερία όλων των πολιτών / μελών. H κοινωνική ~ εξαρτάται τόσο από το μέγεθος του εθνικού εισοδήματος όσο και από τον τρόπο κατανομής του.
Τι ακριβώς περίμενες από κείμενο με τέτοιο τίτλο; Είναι σα να γράφω εγώ άρθρο για τους δημοσιογράφους του Lifo, να χρησιμοποιώ έναν υποτιμητικό χαρακτηρισμό - με λαϊκό βέβαια έρεισμα (έτσι τους λένε όλοι) - για να τους χαρακτηρίσω στο τίτλο μου, και να περιμένω ότι άνθρωποι με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό θα συμφωνήσουν μαζί μου.Τώρα λοιπόν που αυτό το κείμενο-καταπέλτης κατακεραύνωσε μία θρησκευτική μειονότητα που έχει υποφέρει εδώ και χρόνια στα νύχια του κράτους και της επίσημης θρησκείας επειδή, άκουσον άκουσον, θέλουν να έχουν ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή, οι απανταχού φτωχοί και κατατρεγμένοι μπορουν να κοιμούνται πια ήσυχοι. Ούτε στο troktiko δε διαβάζαμε τέτοιες μπαρούφες.