Όσα έζησα (;) σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες

Όσα έζησα (;) σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες Facebook Twitter
4

Το ξυπνητήρι χτυπάει. Η ώρα είναι έξι παρά τέταρτο. Σκέφτομαι πως χθες ίσως δεν έπρεπε να κοιμηθώ τόσο αργά. Έχω χρόνο να κοιμηθώ πέντε λεπτά ακόμη. Ίσως όμως και όχι. Αν αργήσω να ετοιμαστώ θα χάσω το λεωφορείο για το αεροδρόμιο. Άσε που ακόμα δεν έχω κλείσει τη βαλίτσα. Είναι και αυτοί οι Βέλγοι τόσο τυπικοί με τα ωράρια των λεωφορείων. Δεν έχει ξημερώσει ακόμα, παρά ταύτα σηκώνομαι και με νωχελικές κινήσεις ετοιμάζω και τις τελευταίες λεπτομέρειες. Τουλάχιστον σε λίγες ώρες θα δω τους δικούς μου. Αχ, πόσο μου έλειψαν . Πάνε τόσοι μήνες που έχω να τους δω. Το Skype δεν αντικαθιστά με τίποτα την πραγματική αγκαλιά, από το Skype δε μπορείς να μυρίσεις τη μυρωδιά των δικών σου. Είμαι έτοιμη να φύγω.

Τσεκάρω αν πήρα τα εισιτήρια και το διαβατήριο. Δεν έχω όρεξη να συμβεί κανένα απρόοπτο και να χάσω την πτήση. Βρίσκομαι ήδη στη στάση και περιμένω. Πρέπει να πάρω το 95 και μετά να περιμένω το 12. Το 95 έρχεται σε δύο λεπτά και το επόμενο λεωφορείο για αεροδρόμιο φεύγει ακριβώς στις 7. Κοιτάζω το εισιτήριο. Η πτήση φεύγει στις εννέα και μισή. Εντάξει είμαι μέσα, σκέφτομαι. Ελπίζω να μην έχει κόσμο στον έλεγχο. Μπορεί να προλάβω να πάρω καφέ και καμία σοκολάτα δώρο για το σπίτι. Ωραία το πρόλαβα το 12. Φεύγει σε πέντε λεπτά. Δεν έχει πολύ κόσμο μέσα. Κάθομαι σε θέση δίπλα στο παράθυρο. Μ 'αρέσει να χαζεύω τους ανθρώπους και τα σπίτια ενώ είμαι μέσα στα λεωφορεία. Μπορεί να είμαι ήδη τόσο καιρό εδώ αλλά ακόμα δεν έχω συνηθίσει την διαφορετική αρχιτεκτονική, τα διαφορετικά πρόσωπα. Βλέπω μια γυναίκα, μάλλον Μουσουλμάνα είναι σκέφτομαι, γιατί φοράει τη χαρακτηριστική μαντήλα στο κεφάλι. Είναι μαζί με το παιδάκι της. Πρέπει να το πηγαίνει στο σχολείο. Έχει πολλούς Μουσουλμάνους στις Βρυξέλλες, σκέφτομαι. Τι ωραία που ζουν όλοι μαζί αγαπημένοι στην ίδια πόλη. Πολύ μου αρέσει αυτό στις Βρυξέλλες.

Έχει ξημερώσει πλέον αλλά ο ήλιος δεν έχει φανεί. Κλασικές Βρυξέλλες, σκέφτομαι και χαμογελάω από μέσα μου. Το λεωφορείο ξεκινά. Βάζω τα ακουστικά μου. Παίζει Dead man's bones. Lose your soul.Το αλλάζω. Πολύ καταθλιπτικό. Βάζω κάτι ελληνικό από την playlist μου. Μαραβέγια. Τον προτιμώ. Να μπαίνω σε ελληνικό mood σκέφτομαι σιγά σιγά. Το λεωφορείο έχει φτάσει ήδη στη στάση Diamant. Λίγο έχει μείνει. Εδώ κοντά μένει η Μαρία. Θα μείνει εδώ για το Πάσχα. Όταν γυρίσω να θυμηθώ να της ζητήσω τα ηχεία που της δάνεισα για το πάρτι της προηγούμενης εβδομάδας, σκέφτομαι. Το λεωφορείο φτάνει στο αεροδρόμιο. Βλέπω μια πινακίδα που λέει kiss and goodbye. Καλό. Έχουν πλάκα οι Βέλγοι. Κατεβαίνω από το λεωφορείο. Κάνει αρκετό κρύο εδώ. Περπατώ πιο λίγο πιο γρήγορα για να μπω μέσα. Ανεβαίνω τις κυλιόμενες. Ευτυχώς δεν είναι βαριά η βαλίτσα και μπορώ να την κουμαντάρω εύκολα.

Πάω στον δεύτερο όροφο που είναι οι αναχωρήσεις. Κοιτάω τον πίνακα αναχωρήσεων. Η πτήση είναι εκεί στον πίνακα. Δεν έχει βγει ακόμα η πύλη. Σε κανένα μισάωρο σκέφτομαι. Κοιτάζω το ρολόι. Είναι οχτώ παρά είκοσι. Άνετα προλαβαίνω να πάρω καφέ. Το αεροδρόμιο έχει αρκετό κόσμο σκέφτομαι. Θα πιω τον καφέ γρήγορα λέω στον εαυτό μου, όπως μου έμαθαν οι φίλοι μου οι Ιταλοί από εδώ. Η ώρα είναι 8 παρά 10. Παραγγέλνω τον καφέ. Καπουτσίνο. Διπλό. Όχι καλύτερα μονό, σκέφτομαι και διορθώνω την παραγγελία. Ίσως πιω καφέ και στο αεροπλάνο. Δε θέλω να έχω υπερένταση. Βγαίνω από το μαγαζί με τον καφέ στο χέρι και τη βαλίτσα στο άλλο. Κοιτώ το κινητό μου. Προλαβαίνω να μπω λίγο στο facebook. Πίνω τις πρώτες γουλιές. Ακούω έναν θόρυβο σαν πυροβολισμό. Δε γίνεται να είναι πυροβολισμός. Δεν προλαβαίνω να σκεφτώ τίποτε άλλο. Ακούγεται ένας πιο ισχυρός θόρυβος αυτή τη φορά. Κάτι σαν βόμβα. Πριν το καταλάβω βρίσκομαι κάτω. Δεν αισθάνομαι καλά. Αισθάνομαι ότι αιμορραγώ από κάπου. Αισθάνομαι το αίμα, το μυρίζω. Ο καπνός είναι παντού. Δε μπορώ να αναπνεύσω. Μου είναι αδύνατο. Χάνω τις αισθήσεις μου. Δεν ξυπνάω ποτέ ξανά.


Ευτυχώς αυτά δεν έγιναν στα αλήθεια. Δε συνέβησαν σε εμένα τουλάχιστον. Έζησα στο Βέλγιο. Είναι η χώρα που μου έμαθε να αγαπώ τις μπύρες, να αγαπώ τη σοκολάτα, μου δίδαξε τι σημαίνει η πολυπολιτισμικότητα, τι σημαίνει στην πράξη να σέβεσαι το διπλανό σου ανεξάρτητα από το ποιον Θεό πιστεύει. Θα μπορούσα να ήμουν κι εγώ σε εκείνο το μετρό, σε εκείνο το αεροδρόμιο. Ξέρω ότι αυτή η ιστορία ως ένα σημείο σου μοιάζει πολύ οικεία. Μπορεί να ήσουν εσύ εκεί που δεκάδες άτομα έχασαν με τον πιο άδικο και βίαιο τρόπο τη ζωή τους. Δε ξέρω ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης. Ξέρω ότι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ξέρω ότι απάντηση στην τρομοκρατία δεν είναι ο φόβος, ο πανικός ή το μίσος.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Τι σημαινει πολυπολιτισμικοτητα; Κατανταει πια γραφικο και κιτς ολο αυτο.. Ειδικα σε χωρες οπως το Βελγιο και η Ολλανδια, οπου πολυπολιτισμικοτητα δεν σημαινει οτι ολοι ειναι αγκαλιασμενοι, αλλα σημαινει γκετο, παραλληλες κοινωνιες, εγκληματικοτητα και σοβατοτατα κοινωνικα προβληματα. Ειδικα αν το εχει ζησει κανεις αυτο εστω και λιγο σε αυτες τις χωρες ειναι αποριας αξιο, πως μπορει να λεει αυτα τα πραγματα.
Καλά στο Βέλγιο, πράγματι, υπάρχει θέμα γκετοποίησης. Αλλά στην Ολλανδία, πού ακριβώς συναντήσατε τέτοιες καταστάσεις; Και ανεκτικότητα, πολυπολιτισμικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι είμαστε αγκαλιασμένοι, σημαίνει πως δεν αποκλείουμε a priori την πιθανότητα να είμαστε. Κοινώς, ο καθένας κοιτάει τη ζωή του και εφόσον δεν καταπατά τα δικαιώματα των άλλων, όλα παίζουν: μπορεί να ταιριάξουν τα χνώτα μας και να είμαστε όλοι μία παρέα ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητας. Μπορεί και να μην ταιριάξουν και απλά να αδιαφορούμε (σε καμία περίπτωση να μισούμε, όμως). Αυτός είναι ο κανόνας στην Ολλανδία και φαίνεται πιο πετυχημένος από την γαλλική και βέλγικη συνταγή των μεγάλων αντιθέσεων και της γκετοποίησης. Εξαιρέσεις, ναι, υπάρχουν εκατέρωθεν αλλά το κοινωνικό χάος που περιγράφετε, δεν υπάρχει στην Ολλανδία.
Δεν υπαρχει στην Ολλαδια;; Σοβαρα; Εχετε παει στο Ροττερνταμ, σε διαφορες περιοχες του Αμστερνταμ, στη Χαγη, ακομα και σε ποιο μικρα μερη; Προφανως και υπαρχουν γκετο που δεν παταει κανονικος Ολλανδος. Γιαυτο και υπαρχει σοβαροτατο θεμα. Οσο για την ανεκτικοτητα, αυτην φροντιζουν να την επιβεβαιωνουν καθημερινα ειδικα οι Μαροκινοι και οι Αλγερινοι, οι οποιοι δεν δισταζουν να σκοτωσουν αυτους που ανοιχτα τολμησαν να διαφωνισουν μαζι τους. Η ανεκτικοτητα της Ολλανδικης κοινωνιας ειναι αυτο που εκμεταλλευτικαν ολοι αυτοι και τωρα σιγα σιγα η κοινωνια καταστρεφεται.Και αν βγειτε λιγο εξω απο τα φοιτητικα καφε, οπου ανθρωποι απο ολο τον κοσμο δημιουργουν ενα χαρουμενο μωσαικο, θα δειτε οτι η καθημερινη πραγματικοτητα δυστυχως ειναι πολυ διαφορετικη.Κανεις που εχει ζησει στην Ολλανδια, οσο καλοπροαιρετος και αν ειναι, δεν λεει τετοια πραγματα.
Πολύ γλυκό αλλά σα να διαβάζω για μια άλλη χώρα. "Τι ωραία που ζουν όλοι μαζί αγαπημένοι στην ίδια χώρα"; Σίγουρα έχετε ζήσει εδώ; Οι Βαλόνοι με τους Φλαμανδούς δεν μιλιούνται σχεδόν, από τη δεκαετία του '70 παρακαλάνε να τους χωρίσουν σε 2 χώρες. Η μουσουλμανική κοινότητα είναι γκετοποιημένη και παρατημένη στη μοίρα της. Η πολιτική ηγεσία του Βελγίου αλλά και της ΕΕ δεν εξεπλάγησαν από το χτύπημα και σίγουρα αυτό εξηγεί πολλά. Για να είμαι ειλικρινής, έχω ακούσει από ελάχιστους εδώ ότι παραξενεύτηκαν με το χτύπημα. Μην ωραιοποιούμε καταστάσεις, το Βέλγιο δεν είναι παράδειγμα επιτυχίας για τη συμβίωση λαων. Ίσως είναι παραδειγμα υπομονής, ίσως παράδειγμα ανοχής... ίσως τελικά να είναι παράδειγμα 'τι θα γίνει αν κάνω ότι δεν καταλαβαίνω τα προβλήματα'.