Στο σημερινό «Α μπα»: για τον 25χρονο εαυτό μου

Στο σημερινό «Α μπα»: για τον 25χρονο εαυτό μου Facebook Twitter
97

 

__________________
1.


Αγαπητή μου Α μπα,
Με ενδιαφέρον διαβάζω πάντα τις απαντήσεις σου. Ειμαι 40 φεύγα... παντρεμένη ... δυο παιδια....
Δεν ειμαι ευτυχισμένη στο γάμο μου χρόνια αλλά δε βρίσκω το κουράγιο να αντιμετωπίσω τις συνέπειες ενός χωρισμού. Είναι πρακτικοί από τη μία οι λόγοι ( δεν έχω να στηριχτώ πουθενά ούτε ψυχολογικά ούτε οικονομικά και να το στηρίξω μόνη μου στην παρούσα φάση είναι αδύνατον). Θα μου πεις να το τολμήσω αλλα ειλικρινά παλεύω να απεγκλωβιστώ οικονομικά καιρό τώρα, ωστόσο η δουλεια μου δεν μπορεί να μου εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση με τα παιδιά. Είναι δεδομένο οτι σε περίπτωση χωρισμού ο σύζυγος θα ξεκινήσει πόλεμο και δεν θα με στηρίξει. Αλλωστε το εχει ξεκαθαρίσει. Το γιατί φτάσαμε εδώ είναι μεγάλη ιστορία. Λίγο η ιστορία που κουβαλάμε όλοι μας, λίγο οι μη συνειδητές αποφάσεις της νιότης, λίγο οτι οι ανθρώπινες σχέσεις εξαντλούνται...
Το θέμα είναι ότι η όποια απόφασή μου καθορίζει και τη ζωή των παιδιών μου, τα οποία είναι χαρούμενα όπως είναι η ζωή τους, δεδομένου ότι τα θέματα του γάμου μου έχουν να κάνουν με συναισθηματικά ελλείμματα δικά μου ως γυναίκα και όχι τόσο με τη λειτουργία μας ως οικογένεια.
Μέσα σε όλο αυτό μετά από χρόνια συναισθηματικής ανυδρίας γνώρισα και ερωτεύτηκα κάποιον που με έκανε να νιώσω πραγματα που ειχα ξεχάσει. Η ιστορία ήταν αμοιβαία. ´Οταν ήταν να προχωρήσει η σχεςη αυτός υπαναχώρησε λέγοντας μου ότι δεν αξίζει για κανέναν έρωτα να περάσουν τα παιδιά μας ένα διαζύγιο ( ειναι επίσης παντρεμένος με παιδιά), οτι μια παράλληλη σχεση θα γινόταν συναισθηματικά αβάσταχτη δεδομένου οτι το δέσιμό μας γινόταν ολοένα και πιο ανεξέλεγκτο. Οτι δεν είχαμε δικαίωμα να πληγώσουμε τόσους ανθρώπους. Προτίμησε να βάλουμε φρένο πριν ειναι αργά. Γιατί έβλεπε αδιέξοδο.
Πληγώθηκα ... απογοητεύτηκα, πέρασα δύσκολα γιατί μου φάνηκε σαν η τελευταία μου ευκαιρια να βρω αγάπη. Ξερώ όλα τα αλλά της ιστορίας.. Τη δειλία και το comfort zone και των δυο μας. Δεν είναι οτι ειχα αυταπάτες οτι μαζι του θα ηταν ολα ρόδινα. Αλλα ηθελα να δοκιμάσω... Να αγαπήσω και να αγαπηθώ.
Η κατάληξη ειναι να ειμαι δυστυχισμένη. Και ξερω οτι ειναι και αυτός όπως έχω μάθει.
Ποιό είναι το ερώτημα; Τι πιστευεις; Η αγάπη μπορεί να τα νικήσει ολα; Αν ναι, ποια αγάπη; Η αγάπη προς έναν ερωτικό σύντροφο, η αγάπη για τα παιδιά μας ή η αγάπη προς τον εαυτό μας και τη ζωή; Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων (η Μαρίνα των βράχων)

 

Είσαι σε έναν γάμο που δεν σου κάνει πια, αλλά δεν χωρίζεις γιατί πιστεύεις ότι δεν θα τα καταφέρεις μόνη σου κι επειδή ο άντρας σου λέει ότι δεν θα βοηθήσει την κατάσταση, άρα μέσες άκρες, επειδή είναι πιο δύσκολο να χωρίσεις, παρά να μείνεις εκεί που είσαι. Δικαιολογείς την απραξία σου και με το επιχείρημα ότι τα παιδιά είναι μια χαρά. Γνώρισες κάποιον που σου άρεσε, και ήλπισες ότι με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια: και θα πήγαινες από το ένα ασφαλές σπίτι στο επόμενο, και θα είχες και ελπίδες για μια καλύτερη ερωτική και συναισθηματική ζωή. Αυτός όμως έκανε πίσω, γιατί όταν το ξανασκέφτηκε, αποφάσισε επίσης ότι είναι πιο δύσκολο να χωρίσει, παρά να μείνει εκεί που είναι. Το «αλλά» αυτής της ιστορίας δεν είναι η δειλία και το comfort zone και των δυο σας. Είναι ότι εσύ ήσουν πρόθυμη να το πας μέχρι το τέλος, ενώ αυτός όχι.


Ποιο είναι το ερώτημα, αλήθεια; Δεν ξέρω ποιο είναι το ερώτημα. Νομίζω όμως ότι δεν έχει σχέση με την αγάπη. Έχει σχέση με τις δυσκολίες της ζωής, με τις συνέπειες ενός κακού γάμου, με την οικονομική καταστροφή που πλήττει τις γυναίκες λίγο περισσότερο από τους άντρες, με το στίγμα που φέρει ακόμα ένα διαζύγιο. Δεν σε κρίνω που δεν χωρίζεις, δεν κρίνω αυτόν που δεν χώρισε για σένα, κανείς δεν μπορεί να κρίνει τέτοια πράγματα. Το διαζύγιο μετά παιδιών είναι συντριπτική αλλαγή ζωής, και οι άνθρωποι το παίρνουν απόφαση όταν τα πράγματα δεν πάνε άλλο. Τα δικά σου θέματα με τον άντρα σου, όπως φαίνεται, έχουν ακόμα περιθώριο.


__________________
2.


Σε πολλές απαντήσεις σου λες (όπως σήμερα) 'Δεν είσαι ανασφαλής επειδή δεν έχεις παρέες. Δεν έχεις παρέες επειδή είσαι ανασφαλής' ή κάτι παρόμοιο π.χ. 'οι άλλοι σου λένε αυτό για σένα ή σου φέρονται έτσι γιατί πιθανότατα είσαι έτσι ή κάνεις αυτό'.
Αυτή η λογική δείχνει καταρχήν ότι αυτός που εξομολογείται το πρόβλημά του κάτι έχει, ενώ αυτοί με τους οποίους έρχεται σε κοινωνική επαφή (οι άλλοι) δεν έχουν πρόβλημα. Αντίθετα οι άλλοι είναι σωστοί κριτές του.
Γιατί δεν αμφισβητείς ποτέ την κρίση των άλλων αλλά πάντα αμφισβητείς αυτόν που κάνει μία εξομολόγηση ρωτώντας; Ποιά είναι τα δικά σου κριτήρια για να πεις ότι κατά πάσα πιθανότητα έχουν δίκιο οι άλλοι; Βάζεις και το 'κατά πάσα πιθανότητα' ή κάποια παρόμοια έκφραση για κάνεις πιο γλυκιές τις σφαλιάρες (αν και αυτό δεν γίνεται όσο και να το θέλει κανείς).
Μου κάνει εντύπωση που χωρίζεις σε δύο μέρη τους ανθρώπους: σε αυτούς που κάτι κάνουν λάθος και στους άλλους, τους πολλούς, που σίγουρα δεν κάνουν το ίδιο λάθος.
Εκτός από απλοϊκή λογική, γιατί δεν σκέφτεσαι τίποτα για τους άλλους; Δεν παίρνεις υπόψη σου την κουλτούρα τους, το πώς έχουν μάθει να σκέφονται, την ιστορία τους και πολλά άλλα σημαντικά στοιχεία. Δεν είναι δύσκολο να αναλύσεις την κουλτούρα του Έλληνα αφού την ξέρεις απ'έξω (έχεις μεγαλώσει και ζήσει στην Ελλάδα), ούτε είναι πυρηνική φυσική, αλλά και ούτε οι αναγνώστες σου είναι ηλίθιοι. μπορούν να καταλάβουν αν κάνεις κάτι τέτοιο.
Και επίσης γιατί για σένα φταίει πάντα αυτός που έχει το πρόβλημα; Γιατί φταίει κυρίως αυτός; Δεν έχεις δει στην ζωή σου πολλές περιπτώσεις που φταίνε οι άλλοι; και που οι άλλοι δημιουργούν το πρόβλημα σε κάποιον επειδή έτσι γουστάρουν; ή επειδή έτσι γελάνε και διασκεδάζουν; στην Ελλάδα ζούμε και θα πρέπει να καταλαβαίνεις τί εννοώ....
Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση η σκληρότητά σου λόγω της μονοδιάστατης λογικής σου σε τέτοιους είδους εξομολογήσεις-ερωτήσεις.- τρο-με-ρό.

Τα «ποτέ» και τα «πάντα» στις διαφωνίες προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα. Δεν λέω πάντα τα ίδια. Έχω πει πολλές φορές σε ανθρώπους να χωρίσουν, να φύγουν τρέχοντας, έχω γράψει σε πολλούς ότι μου αρέσει ο τρόπος που βάζουν τα πράγματα κάτω. Επειδή ταυτίστηκες με μια ερώτηση (που θυμάμαι ποια είναι) έχεις θυμώσει με την απάντηση. Έχω εξηγήσει πολλές φορές το ίδιο ακριβώς θέμα, αλλά επειδή είχα καιρό να διαβάσω θυμωμένη ερώτηση σαν αυτή, ίσως έχει έρθει ώρα για επανάληψη.


Οι άλλοι μπορεί να κάνουν λάθος, ή μπορεί να μην κάνουν λάθος για σένα. Οι άλλοι μπορεί να φταίνε, ή μπορεί να μην φταίνε. Το θέμα, ό,τι και να συμβαίνει από τα δύο, είναι το εξής: ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ. Το μόνο που μπορείς να επηρεάσεις είναι ο εαυτός σου, και οι αντιδράσεις σου σε αυτά που σου συμβαίνουν.


Δεν πιστεύω ότι φταίει κυρίως αυτός που κάνει την ερώτηση. Πιστεύω ότι το μόνο που μπορεί να τον βοηθήσει είναι να καταλάβει ποιο είναι το δικό του μερίδιο, και να το βελτιστοποιήσει. Δεν έχει πρακτική σημασία το ποσοστό ευθύνης ΔΙΟΤΙ Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. Από ποιον περιμένεις δικαίωση; Ποιος νοιάζεται για το ποιος φταίει περισσότερο, εκτός από σένα; Οι υπόλοιποι έχουν να δώσουν τις δικές τους μάχες. Ο καθένας νομίζει ότι οι άλλοι φταίνε περισσότερο. Πώς θέλεις να ζεις τη ζωή σου; Μέσα στο πείσμα και στην απραξία επειδή φταίνε οι άλλοι, περιμένοντας να αναγνωριστεί αυτό (πώς, και από ποιους; Ποιος ξέρει) και να διορθωθεί το θέμα από το παγκόσμιο δίκιο; Ή αναλαμβάνοντας τις ευθύνες εκεί που σου αναλογούν, προσπαθώντας και ελπίζοντας για προσωπική εξέλιξη, όχι παρά τις δυσκολίες, αλλά ακριβώς εξαιτίας τους;


Ακόμα και όταν φταίνε αποκλειστικά για τα πάντα οι άλλοι, ακόμα και τότε, έχεις προσωπική ευθύνη: πρέπει να απομακρυνθείς. Το «μα και οι άλλοι φταίνε» είναι επιχείρημα ανώριμου ανθρώπου που έχει πια γίνει εθνικό σλόγκαν, για να μην πω εθνική στρατηγική. Ναι, ας πούμε ότι φταίνε. Κι εσύ τι κάνεις γι' αυτό; Περιμένεις να επέμβουν τρίτοι για να σε σώσουν; Θα περιμένεις να αλλάξει το πράγμα από μόνο του; Ή θα περιμένεις - που μάλλον αυτό περιμένεις - να καταλάβουν οι άλλοι το λάθος τους, να ζητήσουν συγνώμη και να αλλάξουν; 


Αυτή είναι η γενική μου στάση. Για την συγκεκριμένη ερώτηση, που σε θύμωσε τόσο πολύ, η συγκεκριμένη απάντηση είναι η εξής: αν έχεις αλλάξει τρεις πόλεις, τρεις δουλειές, και δεν έχεις καταφέρει να κάνεις πουθενά φίλους, τότε μάλλον δεν φταίνε οι άλλοι. Είναι στατιστικό πια το θέμα. Δεν σημαίνει ότι δεν είσαι αξιαγάπητος άνθρωπος, αλλά σίγουρα δεν φταίνε μόνο οι άλλοι. Με τον ίδιο τρόπο που δεν είναι όλοι οι άλλοι καλόβολοι, όταν κάποιος αλλάζει πόλεις και δουλειές και παρέες και είναι παντού περιζήτητος.

__________________
3.

Αγαπητή Λένα, ελπίζω να απαντήσεις γρήγορα σε αυτή την ερώτηση περί εθισμού, πριν γίνει χειρότερος.
Μετά από 5 αδιάφορα τσιγάρα και ξερόβηχα άρχισα να απολαμβάνω το κάπνισμα. Το αστείο είναι ότι ανέκαθεν ήθελα να ξεχωρίζω από τους συμμαθητές μου σε κάθε επίπεδο αλλά να που σε αυτό δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Και ναι, τα πέντε πρώτα τσιγάρα ήταν σε μια σχολική εκδρομή. Ένα μήνα αργότερα, γυρίζοντας από το φροντιστήριο βρήκα μισό τσιγάρο αναμένο στο δρόμο, λες και το είχε αφήσει κάποιος επίτηδες για να με δελεάσει, και αφού κοίταξα δεξιά και αριστερά μην με δει κανείς το σήκωσα και ρούφηξα δυο τζούρες και αυτές αδιάφορες. Μετά από μια βδομάδα έστριψα ένα ακόμη σπίτι και κάπνισα το 1/3 και ήταν τέλειο. Και μετά από μια βδομάδα άλλο 1/3 και πάει λέγοντας. Όλο και περισσότερο νιώθω την ανάγκη να καπνίσω πιο συχνά. Προσπαθώ να αντισταθώ. Ποτέ δεν καπνίζω πιο συχνα από 1/3 τη βδομάδα και καπνίζω κρυφά από όλους. (Θα καπνιζα και πιο συχνά αλλά όχι πάνω από 1/3). Καταλαβαίνω ότι μπήκα σε ένα φαύλο κύκλο μιας βλακώδους εξάρτησης. Μιας μαλακίας και μισής που κάνουν πολλοί συνομήλικοί μου. Τι να κάνω; Πηγαίνω μια φορά το μήνα σε ψυχολόγο. Έχω ένα μοτίβο απαισιοδοξίας και έναν ψυχαναγκασμό να με δέρνει. Ξέρεις, δεν μου αρέσει αυτό που κάνω. Όμως όλα τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός μου, έτσι όπως τα ερμηνεύω, μου λένε "συνέχισε, δεν θα γίνει χειρότερο από 1/3 τη βδομάδα". Αλλά ξέρω ότι δεν είναι έτσι. Δεν έχω τα κότσια να το πω στο ψυχολόγο, ούτε να το συζητήσω με φίλους ή γονείς φυσικά. Τι κάνω τώρα έτσι που τα σκάτωσα;

 

Πολύ μου αρέσει ο τρόπος που τα γράφεις. Δεν τα σκάτωσες. Δεν μπήκες σε κάποιο λαγούμι εθισμού με την καταδίκη να το ακολουθήσεις. Όσο όμως βλέπεις έτσι την κατάσταση, τόσο πιο πιθανό είναι να μετατρέψεις σε πραγματικότητα αυτό που φοβάσαι. Η νικοτίνη είναι από τις πιο κορυφαίες εθιστικές ουσίες. Μην εκπλήσσεσαι που σου αρέσει τόσο πολύ. Σου αρέσει επειδή είσαι άνθρωπος. Δοκίμασες κάτι που κάνει τον εγκέφαλο να κολλάει. Δέξου ότι ο εγκέφαλος σου είναι όπως των άλλων σε αυτό το θέμα, γιατί νομίζω ότι η ανάγκη σου να διαφοροποιηθείς σου έχει σκάψει μια παγίδα και έχεις πηδήξει μέσα με μεγάλη φόρα.


Δεν είναι προσωπική σου αποτυχία αυτό που σου συμβαίνει. Είναι βιολογία, χημεία, και η ψυχολογική εξάρτηση ακολουθεί. Μπορείς να σταματήσεις αυτό που άρχισες, αλλά μην περιμένεις να είναι εύκολο, και μην οικτίρεις τον εαυτό σου που δεν μπορεί να το καταφέρει μόνος του. Δέξου αυτή την αδυναμία, και μετά, θα την καταπολεμήσεις. Πες το στον ψυχολόγο. Είναι ο πλέον αρμόδιος για να βοηθήσει. Κάνε την μεγάλη προσπάθεια, θα γλιτώσεις από πάρα πολλά.

__________________
4.


Α, μπουυκα! Έγινα 25! Πώς περνούν τα χρόνια ε; Αλλά δεν νιώθω και καμιά ιδιαίτερη διαφορά από τα 20. Μόνο ότι δεν έχω κάνει και τίποτα το σημαντικό. Εσύ κι οι αναγνώστες νιώθατε διαφορά; Μάλλον εγώ όχι..γιατί ακόμα πτυχίο δεν πήρα! Αυτό φταίει; Οκ, το σώμα μου σαν να ''γέρασε'' :P (or not, γυμναστική φταίει που δεν κάνω) και σαν άνθρωπος σαν να έχω ωριμάσει περισσότερο, αλλά ακόμα δεν έχω κατασταλάξει τι θέλω να κάνω στη ζωή μου, όχι μόνο στο επαγγελματικό κομμάτι, αλλά γενικότερα.
Το ζητούμενο μου είναι πως, ενώ πίστευα ότι θα νιώθω θλίψη και άγχος σαν αποτυχημένη 25αρα, το μόνο που σκέφτομαι είναι πως θα ευχαριστηθώ στο έπακρο τα επόμενα 5 χρόνια, μέχρι να πατήσω τα πρώτα -αντα και πως θα βοηθήσω τον εαυτό μου να ωριμάσει και το μυαλό μου να πήξει και να πάρω επιτέλους κάποιες αποφάσεις και να βάλω κάποιους στόχους (τα τελευταία 2-3 χρόνια, ειλικρινά δεν έχω θέσει κανένα στόχο, γιατί έχω το πτυχίο στην κεφαλή μου). Δεν θέλω να μένω άλλο στάσιμη όμως και να φτάσω τα 30 και να κλαίω τη μοίρα μου για όσα δεν έκανα στα 20κάτι μου και πάει λέγοντας..
Και φτάνω σε 2 επίσημες ερωτήσεις, μιας και δεν ήξερα που θέλω να καταλήξω: Τι συμβουλή θα έδινες εσύ και οι αναγνώστες, αν μπορούσατε, στον 25χρονο εαυτό σας;(όσοι βέβαια είναι άνω των 25++) Και από που να ξεκινήσω με τους στόχους και πως να ανακαλύψω καλύτερα τον εαυτό μου;
Όλα αυτά πριν πέσω πάλι στην βαρετή καθημερινότητα μου.- every day it's like yesterday

Αν δεν έχεις θέσει κανέναν στόχο, επειδή έχεις το πτυχίο στο κεφάλι σου, γιατί δεν έχεις πάρει ακόμα πτυχίο;


Η συμβουλή που θα έδινα στον δικό μου 25χρονο εαυτό δε νομίζω ότι έχει εφαρμογή στη δική σου ζωή. Η συμβουλή που θα έδινα όμως τώρα, σε σένα, είναι να πάρεις το πτυχίο γιατί αυτό που δεν φαντάζεσαι τώρα είναι το πώς θα νιώσεις όταν δεις συνομήλικους να προχωράνε μπροστά ενώ εσύ έχεις ακόμα στόχο να «ευχαριστηθείς στο έπακρο» τη ζωή. Τα χρόνια της ευχαρίστησης στο έπακρο, με τον τρόπο που το εννοείς τώρα, είναι ήδη πίσω σου.

__________________
5.


Α μπα μου, εχω αναγκη να σε ρωτήσω, να μου πεις τη γνώμη σου, σα να είσαι εδώ. εσένα που δε θα στεναχωρηθείς να ακούσεις πόσο χάλια τα έχω κάνει αλλά που θα μου έλεγες τη γνώμη σου με ειλικρίνεια αδελφική.
Είμαι πρώτη χρονιά στην Αγγλία και παρότι έχω έρθει για σπουδές δεν έκανα φίλους, κλείστηκα με πείσμα στον εαυτό μου, στην αρχή απο ανασφάλεια και νιώθοντας άβολα στον καινούργιο μου περιβάλλον στη συνέχεια απλά επειδή δεν άντεχα να προσπαθώ και δέχτηκα να γίνω η αντικοινωνική. κάπου εκεί με πλησίασε πολύ έντονα ένα παιδί. Εγώ περισσότερο απο μοναξιά παρά από ευχαρίστηση, τελικά και αφού έγινε η μόνη μου παρέα, προχώρησα ερωτικά μετά απο καιρό και βλέποντας τουλάχιστον το πείσμα του ως ειλικρινές ενδιαφέρον, δεν ήθελα και να τον χάσω. αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, είναι έξυπνος, ας πούμε ότι είμαι και εγώ. το πρόβλημα ειναι οτι νομίζω ότι είναι και χειριστικός. Πάντα μου παρουσιάζει προβλήματα, μελοδραματικά σκαμπανεβάσματα που εν τέλει απλά καταλαβαίνω ότι θέλει να τρέξω πίσω του. Όμως δεν βρίσκω το λόγο να το κάνω, αφού δεν έχω κάνει κάτι κακό. μου δείχνει με τη συμπεριφορά του ότι θα με αφήσει, και κάθε φορά όταν βλέπει ότι τελικά δε πάω πίσω παρακαλώντας ή οτι δε φουντώνουν συναισθήματα(τι είδους αραγε) απο τη μεριά μου τελικά επιστρέφει λες και δεν έγινε τιποτα. εγώ πείθομαι ότι ήταν και λίγο της φαντασίας μου. περνάμε ωραία, φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, μιλάμε, φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και σίγουρα οπως είναι εκείνος άλλο τοσο δοτική είμαι εγώ μαζί του. Ωσπου μετά πριν αποχαιρετιστούμε θα συμπεριφερθεί περίεργα, θα με στεναχωρήσει αδιόριστα χωρίς να είμαι σίγουρη καν για ποιο λόγο έχω στεναχωρεθεί (;!). απλά θα φύγω στεναχωρημένη, μετά θα μου λέει μελοδραματικά διφορούμενα πραγματα μέσα στη βδομάδα που δε βλεπόμαστε αφού μενουμε μακριά, τύπου μη με αφήσεις να σε αφήσω, που δε θα μπορώ να καταλάβω αν με θέλει πολύ ή αν απλά θέλει να χωρίσουμε. εν τέλει κάπως καταλαγίαζει όλο αυτό όταν απομακρύνομαι κυρίως, και έρχεται απλά να με βρει. φαύλος κύκλος. οι λίγοι γνωστοί που έχω τα έφερε έτσι η τύχη να είναι και δικοί του. γιατί κάτι μου λέει ότι θα στραφούν εναντίον μου αν τον αφήσω; ίσως τελικά με χωρίσει εκείνος και όντως εκεί το πήγαινε. δε θα στεναχωρηθώ, από τη μία θα ανακουφιστώ, απλά για πρώτη φορά στη ζωή μου φοβάμαι τις συνέπειες και ότι τότε θα είμαι πραγματικά μόνη μου σε μια ξένη χώρα, με δύσκολο πρόγραμμα και πολύ διάβασμα, φοβάμαι και μήπως λαλήσω. οτιδήποτε εχεις να σχολιάσεις πραγματικά θα σου ήμουν ευγνώμων. τα έχω κάνει χάλια..

Το πρόβλημα που έχεις αυτή τη στιγμή δεν είναι τι θα κάνεις με ένα αγόρι. Το πρόβλημα που έχεις είναι η μοναξιά σου, που έχεις ως ένα σημείο, όπως φαίνεται, δημιουργήσει μόνη σου. Ίσως πείστηκες ότι δεν θα βρεις φίλους, κι έτσι έγινε. Η μοναξιά σου φαίνεται, και σε κάνει βορά σε διάφορους προβληματικούς ανθρώπους. Οι χειριστικοί δεν πλησιάζουν ανθρώπους με αυτοπεποίθηση, που πατάνε γερά στα πόδια τους. Καταλαβαίνουν πού τους παίρνει να κάνουν τα κόλπα τους (που δεν είναι και ιδιαίτερα εξελιγμένα. Τα καταλαβαίνεις όλα, και με μεγάλη ευκολία).


Οπότε, αυτό που πρέπει να δεις, είναι τι θα κάνεις με τη μοναξιά σου και την «ξένη χώρα». Η Αγγλία είναι σχεδόν αδελφή χώρα με την Ελλάδα σε φοιτητικό επίπεδο. Οι σπουδαστές δε, έρχονται από όλες τις γωνιές της γης. Πώς εξηγείς την απομόνωση σου; Οι φίλοι δεν είναι κάτι που «καταφέρνει» κανείς. Είναι κάτι που προκύπτει, όταν κόσμος θέλει να περάσει καλά με τον άλλον, η φοιτητική ζωή είναι το τέλειο φυτώριο.


Η σχολή σου θα έχει σίγουρα τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης. Η μοναξιά στα πρώτα έτη δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά ο καθένας πρέπει να παλέψει με τα δικά του θέματα που τον έχουν οδηγήσει εκεί. Κλείσε ένα ραντεβού, και προσπάθησε να καταλάβεις γιατί δεν έχεις έναν κύκλο, έναν άνθρωπο, έστω και περιστασιακές παρέες για να μην νιώθεις ότι θα λαλήσεις. Οι έρωτες ανακουφίζουν όσο η βότκα βοηθάει στο κρύο, δηλαδή πολύ επιφανειακά, και με πολύ αρνητικές συνέπειες.

__________________
6.


Χμ έχω μία ερώτηση.. Στην αρχαία ελλάδα οι φιλόσοφοι μιλούσαν για την εγκράτεια που είναι ο έλεγχος του εαυτού και η τήρηση του μέτρου. Αυτό σήμαινε ότι ο άνθρωπος είχε χαρακτηριστικά στα οποία όφειλε να κυριαρχήσει εάν ήθελε να είναι άξιος σεβασμού. Προσοχή: είχε χαρακτηριστικά τα οποία όφειλε να κάνει κάτι. Στον χριστιανισμό η φιλοσοφεία του πάει κάπως ανάποδα. Αυτό που θέλει είναι να ξεριζωθούν τα χαρακτηριστικά ώστε ο άνθρωπος να γίνει ενάρετος. Θέλει δηλ να τα εξαφανίσει.
Αυτό από μία άποψη είναι μαζοχισμός. Αν το δεις από αυτή την άποψη δεν είναι περίεργο τα διάφορα κατά χριστιανισμό ενάρετα όπως για παράδειγμα το να πας στην έρημο και να τρέφεσαι με ελάχιστα για να φτάσεις την θέωση, ή να δώσεις τον εαυτό σου στον εχθρό σου και να πεθάνεις από αυτόν, ή διάφορα άλλα που έχουν να κάνουν με βασανισμό του σώματος προκειμένου να φτάσει κανείς τον Θεό.
Αν συνεχίσουμε να το βλέπουμε και έτσι τότε τί μπορούμε να πούμε για την συγχώρεση; Είναι μαζοχισμός ή είναι θέωση;
Όταν διαθέτεις τον εαυτό σου στον άλλον όπως μας διδάσκει ο χριστιανισμός (και πλέον δεν κυριαρχείς επί του εαυτού σου όπως μας διδάσκει η αρχαία ελλάδα) τότε τί είναι στην πραγματικότητα η συγχώρεση;
Όπως λέει και ο Έριχ Φρομ.. θα πρέπει κανείς να έχει πολύ εξασκημένο μάτι για να καταλάβει εάν κάποιος που πηγαίνει στην Εκκλησία αυτό που κάνει στην πραγματικότητα είναι να ικανοποιεί τις μαζοχιστικές του τάσεις. Τις οποίες βεβαίως τις ονομάζει συγχώρεση και αγάπη για τον πλησίον.- είναι καλές οι θεωρίες, χαχαχα

 

Για να φτιάξεις μια θεωρία, πρέπει τα λογικά βήματα που ακολουθείς να είναι πολύ στέρεα, αλλιώς απλώς λες πράγματα ασύνδετα μεταξύ τους.


Η προσέγγιση σου έχει ένα δικό της ενδιαφέρον. Θα μπορούσα να εντοπίσω διάφορες διαφωνίες με αυτά που λες, αλλά θα επικεντρωθώ σε μια.


Μαζοχισμός λέγεται η συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι το άτομο που υφίσταται την ταλαιπωρία, αντλεί ευχαρίστηση. Σίγουρα κάποιοι ευχαριστιούνται τη στέρηση και τις ακρίδες στην έρημο, αλλά ο στόχος της στέρησης, με την χριστιανική έννοια, δεν είναι να ευχαριστηθείς. Αντιθέτως, να νικήσεις ακόμη και την μαζοχιστική ευχαρίστηση, δηλαδή να μην ευχαριστιέσαι τίποτα, επειδή έχεις ελευθερωθεί από την ανάγκη της ευχαρίστησης. Άλλο τι διδάσκει μια θρησκεία, και άλλο τι είδους πεδία πρακτικής δημιουργούνται από τις διδαχές.


Και μετά από όλα αυτά, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πώς συνέδεσες την συγχώρεση με τον μαζοχισμό.

__________________
7.


Γεια σου Λένα, εκτιμώ πολύ και θαυμάζω τον τρόπο που σκέφτεσαι σου έχω στείλει κατά καιρούς ερώτηση αλλά σήμερα έχω κάτι πολύ σημαντικό να σε ρωτήσω. Τι νιώθει μια γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα; Έχω κλείσει τα 33 μου και δεν αισθάνομαι αυτή την επιθυμία ή ανάγκη. Αγαπώ τα παιδιά αλλά δεν μπορώ να με φανταστώ μητέρα. Είμαι σε μία πολύ όμορφη σχέση ,δεν έχω καμιά αμφιβολία για αυτά που αισθάνομαι, ξέρω ότι και από την πλευρά του το ίδιο συμβαίνει. Δεν έχω ανασφάλειες, δεν έχω θέματα με την συμπεριφορά του , είναι ο άνθρωπός μου. Αυτό που μου συμβαίνει όμως εδώ και χρόνια είναι οι φοβίες μου. Στα 22 έχασα τον αδερφό μου 26 ετών γεγονός που άλλαξε την κοσμοθεωρία μου και εμένα σαν άνθρωπο. Εκτός από τον πόνο που βίωσα άρχισα να φοβάμαι πολύ την απώλεια των αγαπημένων μου προσώπων, σε σημείο που ενώ μπορεί να είμαι καλά να περνάω πολύ όμορφα έρχεται στο μυαλό μου αυτός ο φόβος σαν σκιά και μου χαλάει κάπως τις στιγμές μου. Γενικά το θέμα του αδερφού μου το έχω μέσα μου και είναι κάτι που δεν θέλω να ξεχάσω, έχω μάθει να ζω με αυτό και θεωρώ ότι το έχω αντιμετωπίσει καλά μέχρι τώρα. Νομίζω όμως πως αυτός ο φόβος μου παίζει ρόλο στο θέμα της μητρότητας. Είδα από πολύ κοντά πως το βίωσε η μητέρα μου και πόσο πονάει και θα πονάει για όλη της τη ζωή και ίσως υποσυνείδητα να φοβάμαι την πιθανότητα μιας τέτοιας απώλειας. Από την άλλη βιώνουμε σαν χώρα, μια πολύ ασταθή κατάσταση και φοβάμαι για το τι μέλλον θα έχει το παιδί μου. Αν έπαιρνα την απόφαση να κάνω ένα παιδί θα ήθελα να έχει μια όμορφη ζωή και να γίνει ένας ευτυχισμένος άνθρωπος αλλά με ποιες συνθήκες θα γίνει αυτό με όλα όσα συμβαίνουν; Από την άλλη, διόρθωσε με αν κάνω λάθος, η κοινωνία μας χειροτερεύει και πάει, οι κίνδυνοι για ένα παιδί είναι πολλοί, τα παιδιά, νομίζω, πως δεν ζουν, δεν χαίρονται την παιδικότητα τους και είναι σε πολύ περισσότερους κινδύνους εκτεθειμένα από ότι ήμαστε εμείς. Το πρόβλημα μου με λίγα λόγια είναι αν όντως όλα αυτά που σου περιέγραψα είναι λόγοι που δεν έχω αισθανθεί την επιθυμία της μητρότητας, ή αν απλά δεν θέλω τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες μιας τέτοιας μεγάλης και καθοριστικής αλλαγής στην ζωή μου. Θέλω όμως αν ποτέ αποφασίσω να γίνω μητέρα να το κάνω για τους σωστούς λόγους και όχι από εγωιστικά κίνητρα ή από το φόβο μιας ενδεχόμενης μελλοντικής μοναξιάς. Υπάρχει περίπτωση μια επαφή με κάποιον ψυχολόγο να με βοηθήσει στο να αντιμετωπίσω τις φοβίες που έχω και να μου ξεκαθαρίσει το τοπίο προς αυτήν την κατεύθυνση; Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου-Θέλω να γίνω μάνα;

 

Μια επαφή με κάποιον ψυχολόγο θα σε βοηθήσει να θέσεις το ερώτημα. Δεν καταλαβαίνω τι ρωτάς, νομίζω όμως ότι είναι κάτι του τύπου «γιατί δεν νιώθω ότι θέλω να γίνω μητέρα;»


Μα για όλα αυτά που αναφέρεις. Δεν χρειάζεσαι ψυχολόγο για να σε πείσει ότι κάνεις λάθος που σκέφτεσαι όλα αυτά. Δεν κάνεις κάποιο λάθος. Υπάρχουν χίλιοι λόγοι για να κάνεις παιδιά – υπάρχουν άλλοι χίλιοι για να μην κάνεις. Και ενδιάμεσα, είναι αδύνατον, εντελώς αδύνατον, να ξεχωρίσεις την ιδιοτέλεια σου και τα εγωιστικά σου κίνητρα, είτε κλίνεις προς τη μια απόφαση, είτε προς την άλλη. Ό,τι κάνουμε, για εμάς το κάνουμε, και πολύ καλά κάνουμε – όλοι είμαστε μικρά, αυτοδιαχειριζόμενα σύμπαντα, και μόνο αν φροντίσουμε τους εαυτούς μας είμαστε σε θέση να φροντίσουμε τους γύρω μας, άρα και τα παιδιά μας.


ΥΓ. Όχι άλλη παλαιονοσταλγία ρε παιδιά, από νέους ανθρώπους. Οι κίνδυνοι για τα παιδιά δεν είναι πιο πολλοί τώρα, η κοινωνία δεν χειροτερεύει συνέχεια, δεν ζεις στην χειρότερη στιγμή της ιστορίας επειδή τυχαίνει να βρίσκεσαι εντός της. Τα τωρινά παιδιά έχουν άλλους κινδύνους από αυτούς που είχαμε εμείς (παρεμπιπτόντως νομίζω ότι τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν πολύ περισσότερο προστατευμένα σε σχέση με εμάς). Δεν έχουν περισσότερους.


97

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

15 σχόλια
Φίλη της ερώτησης #1 ξεχειλίζει το γράμμα σου από παντελή έλλειψη συναισθηματικής επικοινωνίας μέσα στο γάμο σου.Το κατανοώ απόλυτα..φυσικά και αντιλαμβάνομαι απολύτως ότι είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολο να φύγεις αν δεν είσαι οικονομικά αυτόνομη, μη γελιόμαστε..εδώ είναι από τις πάμπολλες περιπτώσεις που το χρήμα λύνει όντως προβλήματα με απόλυτο και μοναδικό τρόπο. Υποψιάζομαι από τα λεγόμενά σου, ότι φοβάσαι πως ο άντρας σου θα χρησιμοποιησει και τα παιδιά εναντίον, πιθανότητα καθόλου μικρή, αντίθετα συνηθισμένη θα έλεγα..Σου εύχομαι να ορθοποδήσεις οικονομικά και να τα καταφέρεις, δεν αντέχεται αυτό που ζείς..το ξέρω...ΟΜΩΣ να το κάνεις μόνη σου μόλις υπάρξουν οι προυποθέσεις..(το οικονομικό που λέγαμε παραπάνω). Μην περιμένεις από κανέναν να σε σώσει..Ήλπιζες στη σχέση που είχες αλλά όπως είδες έκανε πίσω και τώρα έχεις να διαχειριστείς ΚΑΙ αυτή την ήττα..Και κάτι τελευταίο..Μην αναμασάς διλήμματα τύπου "αγάπη προς το σύντροφο, τα παιδιά, τον εαυτό μου, ή αλλού?"..Σε διαβεβαιώνω ότι το ένα δεν αποκλείει το άλλο..αντίθετα το ενισχύει. Αυτά τα διλήμματα ίσχυαν στην εποχή των γιαγιάδων μας, ότι για να είσαι καλή μάνα πρέπει να είσαι ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ ΜΑΝΑ..Μπαρούφες για να ενοχοποιούν πάντα τη γυναίκα..(πράγμα βέβαια που ποτέ δεν ζητήθηκε από χωρισμένο άντρα, αντίθετα θα ακούσεις όλοι να του λένε να "ξαναφτιάξει τη ζωή του")Ειλικρινά σου ευχομαι να απεγκλωβιστείς και να αναπνεύσεις συντομότατα...
#4Κοριτσάκι 25χρονο (που το λες λες και είναι και καμιά μεγάλη ηλικία, σιγά τα ωά)το έχω σκεφτεί πολλές φορές για μένα. Το τι θα έλεγα εγώ σε εμένα είναι ειδικό και αφορά μόνο τον καθένα και τον δικό του 25χρονο εαυτό. Εντάξει να πάρει πτυχίο σίγουρα θα του το έλεγα αν δεν είχε πάρει. Γενικόλογα λοιπόν θα σου έλεγα να προσέξεις οι στόχοι που θα βάλεις να είναι ΔΙΚΟΙ σου στόχοι και όχι αυτό που οι γύρω σου θεωρούν επιτυχία/επιτυχία. Πχ σήμερα ευτυχία θεωρείται ένας καλός γάμος, παιδιά κτλ.. Αν αυτό για σένα είναι ευτυχία, ή να γίνεις πυρηνικός επιστήμονας στη ΝΑΣΑ ΟΚ, αλλά πρόσεξε μήπως αυτό που κυνηγάς στο έχουν φυτέψει άλλοι στο κεφάλι. Δες λίγο και την ερώτηση 1 πχ. Νομίζεις ότι αυτή η γυναίκα στα 25 της ονειρευόταν μια ζωή με ένα κούφιο γάμο; Μήπως προχώρησε σε αυτόν γιατί οι γύρω της την έκαναν να πιστεύει ότι αυτό θέλει; Αναφέρει κάπου για μη συνειδητές αποφάσεις της νιότης… Για να μη πέσεις στη λούμπα του να κυνηγάς τα θέλω των άλλων, πρέπει να γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου. Πώς θα καταφέρεις να γνωρίσεις τον εαυτό σου, δεν ξέρω, νιώθω ότι και εγώ ακόμα το ψάχνω. Αν όμως εσύ το καταφέρεις, να θυμάσαι το εξής, κάθε τόσο να ξαναβλέπεις τον εαυτό σου και τα θέλω σου. Αυτό που τώρα στα 25 σου νιώθεις ότι θέλεις, σε 5-10 χρόνια μπορεί να σου φαίνεται άκυρο, γιατί οι άνθρωποι αλλάζουν με τον καιρό. Κατά συνέπεια βάζε βραχυπρόθεσμους σχετικά στόχους για τα επόμενα 5-10 χρόνια και κάθε φορά επαναπροσδιόριζέ τους με βάση το ποιά είσαι κάθε χρονική στιγμή.Η ζωή είναι σαν να ξεκινάς ένα ταξίδι με καράβι για ένα νησί, αλλά ο χάρτης με τον οποίο έφυγες από το λιμάνι, όσο διαρκεί το ταξίδι μεταβάλλεται, ο καιρός μπορεί να σε πηγαίνει πρίμα ή κόντρα και τελικά στον προορισμό μπορεί να μη φτάσεις ή μέχρι να φτάσεις να νιώσεις ότι δεν ήταν η Ιθάκη σου. Μόνο σου όπλο η πυξίδα και το τιμόνι. Έχει πολύ δύσκολη δουλειά ο καπετάνιος και στη ζωή μας οι καπετάνιοι είμαστε οι ίδιοι.
#1Μαρίνα, το έθεσε αρκετά απλά η Λένα. Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να σου προτείνει λύση, είναι ξεκάθαρο ότι θέλεις να μην είσαι με τον άντρα σου, αλλά μένεις λόγω του οικονομικού. Μακάρι να είχα λεφτά να σου δώσω να ξεκινήσεις μια νέα ζωή μόνη σου χωρίς να περιμένεις από τον (παντρεμένο) πρίγκηπά σου να σε σώσει.Το μόνο που μπορώ να σχολιάσω, είναι να μην κάνεις μεγαλόστομες δηλώσεις για τελευταία ευκαιρία στην αγάπη. Η ζωή είναι απρόβλεπτη, ένιωσες πράγματα που είχες ξεχάσει είπες. Περίμενες να ζήσεις ξανά κάτι τέτοιο; Άρα αφού η απραξία είναι η μόνη λύση για σένα, τουλάχιστον έσο πιο αισιόδοξη. Οι άνθρωποι δεν παύουν να έχουν ευκαιρία στον έρωτα μέχρι τα βαθιά γεράματα.Πάντως, αν διαβάζουν όσοι ρωτάνε αν τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία ή πώς σχετίζονται με την μονογαμία, καλύφθηκαν κάπως;Τελικά, αναρωτιέμαι, πόσοι γάμοι σήμερα στηρίζονται στα αισθήματα και πόσοι στην ανάγκη; Αν κανείς έγγαμος δεν είχε ανάγκη τον άλλον οικονομικά, πού θα είχε φτάσει το ποσοστό διαζυγίων; (ΟΚ, οι νιόπαντροι προφανώς εξαιρούνται)
Πολύ ενδιαφέρουσα γυναίκα και συμμερίζομαι το 99,99% αυτών που νιώθει. Έχω μόνο δυο ενστάσεις. 1. Παρουσιάζει 8 λόγους για να μη θέλει κανείς παιδί, αφήνει νίξεις για πολλούς ακόμη. Κι εμένα αν με ρωτήσεις σου απαριθμώ 50, πολύ εύκολα.Ένα όμως πράγμα που μου έμαθε ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μου είναι το εξής: Τις σημαδιακές αποφάσεις στη ζωή μας (αν θα παντρευτούμε, γεννήσουμε, μεταναστεύσουμε κλπ.) τις παίρνουμε, στην πραγματικότητα, με βάση έναν σημαντικό -για μας- λόγο.* Όλα τα υπόλοιπα επιχειρήματα είναι απλώς για ενίσχυση, για δικαιολόγηση, για να μη μας πούνε τρελούς. Δεν είναι τυχαίο που όταν λαμβάνουμε τις "ενδεδειγμένες" από την κοινωνία αποφάσεις δεν τις στηρίζουμε με διακόσια επιχειρήματα. Κανείς δεν παρουσιάζει διεξοδικά γιατί παντρεύτηκε, γιατί έκανε παιδιά.Και οι άνθρωποι που γίνονται γονείς πολύ συχνά λατρεύουν τη δουλειά τους, αγαπούν τα ταξίδια και τις εξόδους, την ξεκούραση και τον ύπνο. Αλλά η τεκνοποίηση είναι ένστικτο που, όταν υπάρχει, κάνει όλα τα άλλα να μπορούν να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα - ή οδηγεί τον άνθρωπο στην υπερπροσπάθεια ώστε να τα καταφέρει όλα μαζί.Αυτά που περιγράφει το άρθρο δεν είναι "λόγοι". Είναι τα πλεονεκτήματα, από μια απόφαση που θα έπαιρνε ούτως ή άλλως.2. Για τον ίδιο λόγο μου χτυπάει άσχημα η επιλογή της λέξεις "ιδεολογία". Εξίσου άσχημα όπως αν παρουσίαζε κάποια ως ιδεολογία τη μητρότητα. Η έννοια της ιδεολογίας συνεπάγεται την πίστη σε κάποιες αρχές τις οποίες, κακά τα ψέματα, θεωρούμε σωστότερες από άλλες. Ναι, οι στρατιές από αυτοδιαφημιζόμενες "μανούλες" ίσως πεισμώνει πολλές από εμάς. Η συνεχής προβολή των προτύπων, η πεπόιθηση πολλών ότι είναι "καλύτερες".Το ζήτημα όμως δεν είναι να αποδείξουμε ότι εμείς είμαστε καλύτερες (προβάλλοντας την σπανιότητα/αντισυμβατικότητα της επιλογής ως κάτι ψαγμένο και χίπστερ) αλλά απλώς ότι δεν είμαστε χειρότερες, και τίποτε παραπάνω.(* Ενίοτε ούτε καν "λόγο", αλλά ενστικτώδη επιθυμία.)
"Τις σημαδιακές αποφάσεις στη ζωή μας (αν θα παντρευτούμε, γεννήσουμε, μεταναστεύσουμε κλπ.) τις παίρνουμε, στην πραγματικότητα, με βάση έναν σημαντικό -για μας- λόγο.* Όλα τα υπόλοιπα επιχειρήματα είναι απλώς για ενίσχυση, για δικαιολόγηση, για να μη μας πούνε τρελούς Πηγή: www.lifo.gr"Αυτό είναι για κάδρο! Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω όλα αυτά τα άρθρα...Υπάρχει θέλω ή δεν θέλω, από εκεί κ όλα αυτα τα 10 λόγοι για να γίνεις μάνα ή 10 για να μην γίνεις, τα βρίσκω ανούσια. & όντως οι θέσεις παρουσιάζονται με έναν δογματισμό ώστε να προσδώσουν ανωτερότητα σε όσους τις συμμερίζονται.
Αnnita!,τα πράγματα γενικά είναι απλούστερα από ότι αποδίδουμε στα άρθρα (δεν μιλώ για το συγκεκριμένο, δεν το διάβασα ακόμα).Οι αριθμήσεις (τα 10 πράγματα που μπλα μπλα μπλα, οι 5 τοπ λόγοι που μπλα μπλα μπλα) είναι αυτές που τσιμπάνε στην μηχανή αναζήτησης για να έρθουν ψηλά και να μαζέψουν κλικς. Eίναι εύκολα στο μάτι και πιασάρικα, το δογματικό ύφος είναι παρενέργεια. Είναι απλά στοιχειώδες SEO.
Ωραίο άρθρο αλλά με θλίβει η σκέψη ότι για να έχει τόσα επιχειρήματα έχει βρεθεί πολλές φορές στη θέση να πρέπει να εξηγήσει τις επιλογές της.Πόσο καλύτερα δεν θα ήταν αν η κοινωνία δεν ανάγκαζε τον καθένα που αποκλίνει από τα πρότυπα που έχει θέσει για το κάθε φύλο, για την κάθε ηλικία κτλ να απολογείται και να "εξηγεί/δικαιολογεί" τη στάση του!
#7 Θα ξεκινήσω από το υστερόγραφο: Λένα χώσε, όντως νισάφι, να μην τα πολυλογώ γιατί τα ξαναείπαμε και πρόσφατα. (Δεν κρατιέμαι να μην πω αυτό μόνο: αν χάνουν την παιδικότητά τους τα σημερινά ελληνάκια, τι θα έπρεπε να πουν παιδάκια που δουλεύουν σε sweatwhops από τα 6; Για εμπόλεμες ζώνες ας μη μιλήσω καν)Κι επειδή σε έπιασα από τα μούτρα, ας μαλακώσω: Όλα τα υπόλοιπα που λες είναι πάρα, πάρα πολύ λογικά. Αλλά. Δεν είναι λόγος για να μην κάνεις παιδί.Οι εξωτερικοί παράγοντες που το επηρεάζουν αυτό είναι σχετικά λίγοι. Η προσωπική σου οικονομική κατάσταση, ας πούμε. Αν δεν έχεις να φας, είναι σοβαρός λόγος να αναβάλεις το παιδί. Επίσης κάποιοι, λίγοι, πολύ σοβαροί λόγοι υγείας. Η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν είναι - κι όμως.Ο ένας και μοναδικός λόγος για να κάνεις παιδί είναι να το θέλεις.Θέλω να πω, όσοι δεν πτοούνται από τους παράγοντες που ανέφερες, δεν σημαίνει ότι είναι βλάκες με άγνοια κινδύνου. Απλούστατα, αν ρωτήσεις κάποιον γιατί έκανε/θέλει παιδί η λογική απάντηση δεν είναι: "Γιατί είμαι πλούσιος και ζω στον Καναδά και θα περάσει ζάχαρη το μωρό" αλλά "Γιατί (θα) το αγαπάω και (θα) κάνω για εκείνο ό,τι καλύτερο, κόντρα σε οποιεσδήποτε συνθήκες".Είναι λοιπόν καλή ιδέα να πας σε ψυχολόγο για να σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις το εξής: Αν σου εξασφάλιζε κανείς ότι το παιδί σου δεν θα σκοτωνόταν, δεν θα πεινούσε και δεν θα κινδύνευε ποτέ, θα έκανες; Αν ναι, κάνε. Κανείς δε μπορεί να σου εξασφαλίσει τα παραπάνω, αλλά ούτε στον Πλανητάρχη μπορεί. Είναι κρίμα να περιοριστείς από φοβίες που θα μπορούσες να καταπολεμήσεις.Ή άλλη εκδοχή είναι να συνειδητοποιήσεις ότι δεν θέλεις, ούτως ή άλλως. Τότε απλώς αποδέξου το και απόλαυσε όλα τα άλλα πράγματα στη ζωή σου.Επειδή -όπως λέγαμε πρόσφατα- η κοινωνία παρουσιάζει την τεκνοποίηση ως αυτονόητη επιλογή, ειδικά στις γυναίκες, συχνά εφευρίσκουμε δικαιολογίες για τους άλλους και τον ίδιο τον εαυτό μας: "Ναι αλλά ο παγκόσμιος υπερπληθυσμός... η μόλυνση... το φαινόμενο του θερμοκηπίου... η κυβερνητική αστάθεια..."Αντί να πούμε το μόνο ουσιαστικό: Απλώς δεν το γουστάρουμε.
#6 Δεν είμαι σίγουρη αν κάνεις νοητικά άλματα επειδή δεν είσαι σίγουρος/η τι σκέφτεσαι, ή αν ξέρεις τι σκέφτεσαι αλλά βρίσκεις πιο ιντριγκαδόρικη την αινιγματική διατύπωση, επειδή Πάντειο, ξέρω 'γω.Προσωπικά, Λένα, μια πολύ εύκολη σύνδεση ανάμεσα στη συγχώρεση και το μαζοχισμό (ή σε αυτό που μοιάζει με μαζοχισμό) είναι, απλούστατα, η στρεβλή αντίληψη της συγχώρεσης.Αν, δηλαδή, αντί να αφήσεις πίσω σου τα φαντάσματά σου, ώστε οι άλλοι να μην έχουν τον έλεγχο της ύπαρξής σου (=συγχώρεση), αντιθέτως σβήνεις μονοκοντυλιά τις εμπειρίες σου, δεν λαμβάνεις καμιά μέριμνα ώστε να μην επαναληφθούν, και παραδίδεις εκ νέου τον εαυτό σου στα χέρια όσων σε έβλαψαν, για να σε ξαναβλάψουν με τον ίδιο τρόπο - άρα γίνεσαι διπλά υποχείριο. Και μετά ονομάζεις αυτό συγχώρεση.Εκεί εντοπίζω και τη σύνδεση με το "δεν κυριαρχείς επί του εαυτού σου" του γράμματος. Αν δεν εννοεί αυτό, τότε απλώς δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει.
#5 Αγαπητή φίλη, ως άτομο που κάνει πολύ εύκολα φίλους, θέλω να σου δώσω κάποιες πρακτικές συμβουλές, που μπορεί να φανούν κυνικές, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό χρειάζεσαι τώρα: το how to... Το λοιπόν, πρώτο βήμα για να κάνεις φίλους είναι ο σωστός στόχος. Είσαι Αγγλία, οπότε οι συμφοιτητές/συνάδελφοι σου είναι απ' όλο τον κόσμο. Γνώμη μου είναι να μείνεις μακριά απ' τους ΄Ελληνες όσο μπορείς (πολύ πιο δύσκολο να τους πλησιάσεις, μίρλα ατελείωτη και χάνεις και την επαφή με άλλες κουλτούρες, και πότε θα το ξαναβρείς αυτό;ποτέ μάλλον). Τώρα το ποιον θα πλησιάσεις. Εκεί είναι που οι περισσότεροι κάνουν το λάθος και πλησιάζουν ένα εξωστρεφές άτομο, που φαίνεται επικοινωνιακό. Γιατί είναι λάθος: αυτό το άτομο έχει ήδη πολλές παρέες, δύσκολα θα ασχοληθεί μαζί σου, πέρα από επιφανειακά. Εσύ θα πλησιάσεις το μοναχικό άτομο, αυτό που κάθεται πάντα μόνο του, γιατί - μάντεψε!- στο 90% των περιπτώσεων θέλει παρέα, ακριβώς όπως εσύ! Πιάσε κουβέντα, χαλαρά, με 4-5 τέτοια άτομα (στα νούμερα, όπως πάντα, κρύβεται η επιτυχία) και πρότεινε καφεδάκι ή κάποιο πάρτυ, παμπ, πάρκο, κάτι. Κάποιοι θα πουν όχι, κάποιοι θα πουν ναι. Από κει και μετά, όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Μην ξεχνάς ότι όλοι παρέα ψάχνουν και περιμένουν πως και τι να 'ρθει κάποιος να τους το προσφέρει αυτό. Επίσης, επειδή έχω βρεθεί πολλές φορές σε καινούρια περιβάλλοντα και άλλες χώρες, ο οδηγός μου έχει 99,93% ποσοστό επιτυχίας και το καλύτερο είναι ότι τα άτομα που βλέπεις ως μοναχικά και αντικοινωνικά, αποδεικνύονται συχνότατα διαμάντια και καταλήγεις με φίλους για μια ζωή ή στη χειρότερη, με μια καλή παρέα! Καλή επιτυχία και πολλούς νέους φίλους εύχομαι!
#1 Εμένα πάντως με στεναχώρησε η 1. Μου φαίνεται κάπως σαν άτομο με ψυχικά ελλείμματα από την παιδική ηλικία, π.χ. θάνατος του ενός γονιού που έφερε συναισθηματική ανασφάλεια. Σαν να ψάχνει από κάπου να πιαστεί/ αγαπηθεί γιατί της λείπει το αίσθημα ότι ανήκει κάπου. Μπορεί να ακουστεί χαζό, αλλά θα σε συμβούλευα να πάρεις σκύλο.
#6 οι αποδοχές που κάνεις είναι αφελείς και δείχνουν μία επιφανειακή ανάγνωση. Δεν γνωρίζω την ηλικία σου. Αν είσαι μικρός/ή τότε μπράβο. Δεν πειράζει που κάνεις αφελείς παραδοχές τώρα. Γιατί αν συνεχίσεις να διαβάζεις πραγματικά κι όχι τα εύκολα σε λίγο καιρό θα χαμογελάς μ' αυτό που έγραψες. Κι αυτό είναι καλό. Αν είσαι μεγάλος/η θα πρέπει να μελετήσεις παραπάνω. #7 θα έλεγα πως μάλλον καλά θα έκανες να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο γι' αυτό το θέμα. Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι το παιδί σου θα είναι πάντα καλά. Εσύ το έζησες από πρώτο χέρι και ξέρεις τον πόνο. Εγώ γι' αυτό δεν μπορώ να πω τίποτα. Μόνο πως ο φόβος δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος. Από την άλλη μπορεί και να σε σώσει. Ένα είναι βέβαιο. Οι κοινωνίες πάντα άλλαζαν. Αυτά που εσύ θεωρείς τύχη που τα έζησες το παιδί δε θα τα ξέρει για να του λείψουν. Μην αφήνεις αυτή τη σκέψη να σε οδηγήσει σε αποφάσεις. Είναι μία απαισιόδοξη χωρίς νόημα σκέψη. Εμένα πάντα με οδήγησε σε λάθος αποφάσεις.
#1 Ναι κι εγώ δεν νιώθω ότι είμαι σε θέση να κρίνω κανέναν πολύ αυστηρά σε αυτήν την ιστορία...Εκτός ίσως από τον σύζυγο. Μάλλον επειδή το όπλο που χρησιμοποιεί με εκνευρίζει όσο λίγα: ο εκβιασμός.Πολλά μπορούν να εξηγηθούν/δικαιολογηθούν από τις δυσκολίες της ζωής, τη ρουτίνα, την ανθρώπινη αδυναμία κλπ: η αδιαφορία, η αγένεια, το κέρατο, η οργή - αλλά και ο εκβιασμός ρε γαμώτο;Υπάρχει κάτι στην ψυχρή λογική των εκβιαστών που μου ανάβει τα λαμπάκια. Αν τον άνθρωπο που χειροδικεί τον παρομοίαζα με το διαταραγμένο μυαλό ενός serial killer (τηρουμένων των αναλογιών), τον εκβιαστή θα τον παρομοίαζα με τον ψυχρό δολοφόνο που δεν διστάζει να σκοτώσει αν αυτό του προσφέρει κάποιο κέρδος.
Όλοι εξαρτιόνται οικονομικά από το έτερον ήμισυ για να στηρίξουν 2 (τουλάχιστον) παιδιά. Όποιος με μόνο το μισθό του μπορεί να ζήσει 3+ ανθρώπους να το πει και σ'εμάς να μαθαίνουμε.
Iris, Εάν είναι έτσι, τότε, αντίστοιχα, δεν τον εκβιάζει κι αυτή ν' ανεχθεί την εξωσυζυγική της σχέση και το δυστυχισμένο γάμο τους, για να συνεχίσει κι αυτή απ' την πλευρά της να συνεισφέρει τ' απαραίτητο μερίδιό της, για να στηρίζει τα 2 παιδιά τους; Αυτού μόνο ο ψυχρός εκβιασμός σ' εκνευρίζει;
Ρε Πρίγκηπα, μας παριστάνεις το τελείως ζντο; Γιατί να είσαι, δε νομίζω.Τον απείλησε αυτή ότι δεν θα ταΐζει τα παιδιά;Αν υποθέσουμε ότι η συμβολή τους στα οικονομική στήριξη των παιδιών είναι 60/40%, αυτή απλώς θέλει να συνεχίσει έτσι, αλλά σε χωριστά σπίτια (καθένας ζει τον εαυτό του, κι οι δυο μαζί τα παιδιά) ενώ αυτός της λέει "αν φύγεις, κάτσε εσύ να πληρώνεις το 100% των εξόδων μόνη σου, για τον εαυτό σου και δυο παιδιά, κι εγώ θα τα τρώω μόνος μου."Και, όπως λέει παραπάνω η TGProject, η εξασφάλιση της καταβολής διατροφής δεν είναι κάτι απλό και γρήγορο. Δεν είμαστε Αμερική εδώ. Τα έχω δει αυτά.
Πρίγκηπα, δεν γνωρίζω ούτε την ηλικία σου ούτε την συναισθηματική σου εμπειρία, αλλά αν μου επιτρέπεις, και με όλον τον σεβασμό, νομίζω δεν γνωρίζεις για τι πράγμα μιλάει η #1.Σε περιπτώσεις συναισθηματικής ανυδρίας σε έναν μακρόχρονο παρηκμασμένο γάμο ομιλούμε για στάση συζύγου που ΔΕΝ θέλει να χωρίσει (όπως εν προκειμένω) τύπου χειρισμού my way or the highway. Δηλαδή ελπίδα καμμιά, συνέχιση της ζωής ως υφίσταται (χλιαρά), χωρίς δράμα μεν αλλά και χωρίς εξιλέωση. Δεν επιθυμεί αλλαγή της κατάστασης, είτε γιατί έχει σκοτώσει την οποιαδήποτε επιθυμία συναισθηματικού δεσίματος μέσα του, είτε γιατί την έχει πλήρως μετατοπίσει (στα παιδιά ή στην δουλειά). Αυτό δεν είναι ο χειρότερος εκβιασμός? Να θες να δώσεις λύση, έστω οριστική ρήξη, και να μην σου επιτρέπεται? Πιθανολογώ ότι ούτε καν σεξουαλική απιστία δεν πρόλαβε να υπάρξει με τον άλλο υποψήφιο, ή αν υπήρξε ήταν σποραδική και περιστασιακή, οπότε για ποιά εξωσυζυγική σχέση μιλάς, η γυναίκα αναλύει ότι ΔΕΝ μπήκαν σε παράλληλη σχέση γιατί αναγνώρισαν εγκαίρως τα εμπόδια [επί λέξει: "μια παράλληλη σχεση θα γινόταν συναισθηματικά αβάσταχτη δεδομένου οτι το δέσιμό μας γινόταν ολοένα και πιο ανεξέλεγκτο. Οτι δεν είχαμε δικαίωμα να πληγώσουμε τόσους ανθρώπους. Πηγή: www.lifo.gr"]Eγώ προσωπικά διάβασα ένα πολύ βαθύ υπαρξιακό παράπονο (is that as good as it gets?) από μια αξιοπρεπή γυναίκα, κι αν δεν σχολίασα ως τώρα για το θέμα ήταν από σεβασμό σ'αυτό ακριβώς.
Iris, Τα ρε στους οικείους σου. "Σας"; Απευθύνθηκα σε σένα που' γραψες κάτι συγκεκριμένο. "Παριστάνω" τίποτε. "Ζντο" δεν γνωρίζω τι είναι, υποθέτω ξέρεις καλύτερα. Γενικά, εάν τυχόν μ' απαντήσεις ξανά, μίλα καλύτερα. Εσύ έγραψες "όλοι εξαρτιόνται"/"όποιος". Ένας απ' τους "όλους" κι "όποιος" είναι/δεν είναι κι ο σύζυγος. Εάν η κατάσταση είναι εκβιαστική, είναι και για τους δύο. Δεν εξαιρείται αυτός, επειδή δεν είναι γυναίκα! Η υπόθεσή σου, εκτός του ότι είναι υπόθεση, συνεπάγεται χωριστό νοικοκυριό, επομένως παραπάνω ως ποσό απ' το προηγούμενο υποθετικό 60% μερίδιο που αυτή υποθετικά λάμβανε και θα' θελε να εξακολουθεί να λαμβάνει απ' αυτόν για υποστήριξη τέκνων. Να πληρώσει αυτός για την απελευθέρωσή της απ' το δυστυχισμένο γάμο; Ποιος εκβιάζει - και μέσω του κέρατου, ώστε να καταστεί η συμβίωση ανυπόφορη; Ας πάει να βρει καμιά δουλειά, κι ας αφήσει αυτή την κλάψα κι εσύ τους χαρακτηρισμούς! Η πραγματικά κι άξια χειραφετημένη γυναίκα δε χρειάζεται διατροφή, κι οι δύο γονείς αναλαμβάνουν(ή όχι, με τις ανάλογες συνέπειες) το κόστος των παιδιών από κοινού, αν και χωρισμένοι. Εάν όχι, για να επιστρέψω στ' αρχικό μου σχόλιο, τουλάχιστον, ας δεχθούμε ότι μόνη της εκβιάσθηκε! Εκνευρίσου μ' αυτήν!
Γ45, Δε διαφωνώ ότι η #1 είναι εγκλωβισμένη, κι έχει όλη μου τη συμπάθεια απ' αυτήν την άποψη, δε νομίζω, όμως, ότι της φταίει ο σύζυγος ή κάποιος άλλος που δεν τη βοηθά ν' απεγκλωβιστεί, όπως θα' θελε. Αυτό έγραψα και στην Iris..
1. "παλεύω να απεγκλωβιστώ οικονομικά καιρό τώρα, ωστόσο η δουλεια μου δεν μπορεί να μου εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση με τα παιδιά Πηγή: www.lifo.gr""Ας πάει να βρει καμιά δουλειά, κι ας αφήσει αυτή την κλάψα Πηγή: www.lifo.gr"Όταν σχολιάζεις κάτι καλό είναι να προσέχεις τι έχει γραφεί.2. Όταν μια γυναίκα κάνει πράγματα πίσω από την πλάτη του άντρα της, τη λέμε τσουλάρα και τη διατάζουμε να χωρίσει. Όταν του λέει τίμια κι ωραία να χωρίσουνε, ώστε να κάνει ο καθένας τη ζωή του, πάλι αυτή φταίει. Και βρίσκουμε και λογικό να της πει ότι θα πάψει να ταΐζει τα παιδιά τους - όχι αυτήν αλλά τα παιδιά τους, που μαζί τα έκαναν και μαζί είναι λογικό να τα μεγαλώνουν, ασχέτως αν είναι μαζί ως ζευγάρι.
#2Μεγαλώνοντας συνειδητοποιεί κανείς ότι δεν έχει σημασία ποιός έχει δίκιο αλλά τι κάνει γι'αυτό. Το κόλλημα με το δίκαιο είναι παιδικό, η ζωή δεν είναι δίκαιη, τελεία, και πρέπει καθένας μας να δει τι ο ίδιος μπορεί να διαφοροποιήσει στην δική του συμπεριφορά (αλλά κυρίως στην θεώρηση των πραγμάτων και των ανθρώπων γύρω του) για να πετύχει το δικό του ιδεατό επίπεδο συνειδητότητας. Το να περιμένεις να λυθεί ένα πρόβλημα χωρίς να αλλάξει καμμία παράμετρος αντιμετώπισης είναι χαζομάρα. Επιπλέον πολλοί άνθρωποι που στέλνουν ερωτήσεις στην στήλη περιμένουν αρκετά φανερά κάποιος με κάποια εγκυρότητα να τους επιβεβαιώσει "ναι, έχεις δίκιο". Δεν είναι τελείως ανούσιο να απαντήσει η Α μπα; στο μοτίβο αυτό? Είναι σαν να μην εστάλη η ερώτηση ποτέ έτσι, το άτομο μένει σε όσα ξέρει και νομίζει και δεν πάει παρακάτω. #4Αυτό το "φοιτητοπαράπονο" για την "ζωάρα" των 20+ που υποτίθεται πρέπει να ζήσουν τώρα που είναι νέοι και φοιτητές γιατί το δικαιούνται ήταν για τις παλιές καλές εποχές. Τώρα έχουμε πόλεμο. Όσο γρηγορότερα αντιληφθεί αυτό το ηλικιακό γκρούπ αυτήν την (σκληρή αλλά...) πραγματικότητα τόσο το καλύτερο για το παρόν και το μέλλον της. #6Λίγο απλοποιημένη και η θεώρηση των αρχαίων ελληνικών φιλοσοφιών (που δεν περιορίζονται στους Στωϊκούς κλπ) και του χριστιανισμού. Επιπλέον περιμένεις πολλά από τους ανθρώπους ως προς το ξεπέρασμα του μαζοχισμού! Είναι αποκλειστικά ανθρώπινο ίδιον, τα ζώα δεν έχουν μαζοχισμό, δεν ταλαιπωρούν τους εαυτούς αναίτια, είναι αυτό που μας διαφοροποιεί από αυτά. Όσο για την συγχώρεση, έχει να κάνει με την ελευθερία, πιστεύω προσωπικά. Είναι μεγάλο βάρος η μνησικακία... #7Το να γίνεις μάνα δεν θα σε "ολοκληρώσει ως γυναίκα/άνθρωπο" (ο ετεροκαθορισμός δεν δημιουργεί πλήρωση), ούτε θα αλλάξει την ζωή σου παρά μόνο πρακτικά προς το χειρότερο (δηλαδή ως προς τα δικά σου θέλω και την δική σου αυτονομία που θα πάνε περίπατο), οπότε όλα αυτά τα επιχειρήματα κοινωνικής πίεσης είναι ανόητα και κακώς δίνονται ελαφρά τη καρδία, ειδικά αν ο προσφέρων δεν έχει ουδεμία πρόθεση να βοηθήσει κατόπιν με το πρακτικό του ζητήματος (τύπου "κάνε μου εγγονάκι να έχω να παίζω και να καμαρώνω και μετά κόψε το κεφάλι σου εσύ πώς θα το μεγαλώσεις"). Ο μόνος ικανός λόγος για να κάνεις παιδί είναι για να ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ από το απόθεμα αγάπης που έχεις, αν έχεις (δεν είναι υποχρεωτικό ούτε εξυπακούεται), και με όλους τους περιορισμούς που θέτεις για την εποχή, τις απαιτήσεις/κινδύνους κλπ. (που φυσικά σε κάθε εποχή διαμορφώνονται ανάλογα). Και το μόνο παράπλευρο όφελος είναι να ξαναανακαλύψεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, με ΑΘΩΟΤΗΤΑ (κι αυτό θα σε κάνεις όντως καλύτερο άνθρωπο).
Όντως αυτό με την περιβόητη "φοιτητική ζωή" που "οφείλει" να ζήσει κάποιος για καμιά δεκαετία νομίζω πως είναι άλλη μια ελληνική "πατέντα"..χώρια που όπως πολύ σωστά λες έχουμε πόλεμο και πολλοί δεν τό χουν αντιληφθεί ακόμη...
#4στον εαυτο μου των 25, θα ελεγα εντελως διαφορετικα πραγματα, γιατι ηταν διαφορετικες οι συνθηκες στην ελλαδα.σε σενα θα ελεγα να παρεις το πτυχιο σου αμεσα και να ψαξεις τον τροπο να φυγεις στο εξωτερικο.
#2τα εχεις μπερδεψει και προσπαθεις να εκλογικευσεις το μπερδεμα σου, ρωτωντας τελικα... τιποτε απολυτως, γιατι επιπλεον τσουβαλιαζεις, ωστε να μην καταλαβαινει κανεις γιατι μιλας και να καταφερεις να μην εχεις αντιλογο....δλδ, αν εφερνες ενα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ παραδειγμα απαντησης, θα γινοταν συζητηση κι εκει μπορουσες ισως να αποδειξεις κατι, αν ειχες εδαφος. αλλα δεν εχεις..ΟΛΟΙ εχουν προβληματα. εδω ομως συζητιεται το προβλημα αυτου που ρωταει, αν μιλαει για προβλημα του..ακομα και σαυτο που ρωταει, μπορει στην διαδραση του με εναν αλλον, ο ερωτων να εχει το προβλημα η την κακη συμπεριφορα κι ο αλλος να εχει αλλου ειδους προβληματα, που δεν εχουν να κανουν με αυτο που συζηταμε.λαθος επισης οτι η abba βρισκει παντα προβλημα σε αυτον που ρωταει. απειρες φορες εχει συμβει το αντιθετο.τελικα ηθελες κατι να πεις, και δεν ηξερες τι και δεν ειπες τιποτε...
#1ενταξει τωρα, η γνωστη ιστορια.απο την μια ωραια ειναι ολα αυτα που ειπε η abba.απο την αλλη δεν εισαι στο μυαλο κανενος να ξερεις ουτε ποσο ΘΕΛΕΙ, ουτε ποσο ποναει κι ΑΝ ποναει...κρινω εκ του αποτελεσματος.married man meets married woman.τα υπολοιπα , πολυ συνηθισμενα. κακος γαμος, βασανιζοταν, ΑΛΛΑ.... η αγία οικογενεια.για μενα το μονο που ισχυει ειναι το αρχικο που ειπε η abba.εσυ ησουν αποφασισμενη να προχωρησεις ενω εκεινος οχι.αρα το ηθελε λιγοτερο, οτι κι αν ψυχανεμιζεσαι.τα υπολοιπα ειναι να χαμε να λεγαμε..
Δεν έχεις άδικο, αλλά κάτι αρκετά σημαντικό απτά υπόλοιπα είναι ότι αυτή η γυναίκα, ενώ θέλει να βγει από έναν δυστυχισμένο γάμο, δεν έχει τα μέσα να το κάνει από οικονομικής άποψης - κ ειδικά εφόσον λέει πως η δουλειά της δεν μπορεί να της παρέχει εισόδημα για να ζήσει μόνη της 2 παιδιά κ με τον άντρα της να την πολεμάει (= μηδενική διατροφή). τα άλλα όπως τα λες.
βεβαιως, ναι.εγω αυτο που κυριως σχολιασα ειναι η βεβαιοτητα της οτι και ο αλλος θελει τοσο πολυ και υποφερει ΤΟΣΟ χωρις αυτην , ενω μπορει απλα να ειναι ενας παντρεμενος πηδηκουλας, ακομα...
Δεν υπάρχει μηδενική διατροφή, επειδή ο άντρας την πολεμάει. Ίσα ίσα, ο νόμος δίνει προνόμια και ποινική προστασία για την διατροφή. Ας ρωτήσει ένα δικηγόρο.Δεν αμφισβητώ τον φόβο που μπορεί να νιώσει κάποιος μπροστά στο άγνωστο. Αλλά από την άλλη, δεν είναι λύση το να μένει κάποιος σε ένα γάμο που τον κάνει δυστυχισμένο. Ας βρει την δύναμη να κάνει το βήμα. Από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει άλλος άντρας στον οποίο θα στηριχτεί, ίσα ίσα αυτό θα περιπλέξει τα πράγματα, γι' αυτό υπάρχουν οι φίλοι και η οικογένεια. One step at a time. Η ελευθερία που θα νιώσει όταν καταφέρει κάποιος να απαλλαχθεί από αυτά που τον βαραίνουν είναι ανεκτίμητη.
Αν δεν την καταβάλει τη διατροφή όμως, το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Το δικαστήριο ορίζει αλλά αν ο άλλος δεν πληρώνει, άντε να βρεις το δίκιο σου. Και μέχρι τότε με τι ζεις;
@Πρίγκιπα: Να αφήσει τα παιδιά στον άντρα της και να κάνει τι; Να εξαφανιστεί; Να ξαναπαντρευτεί; Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σου, γιατί από την γυναικεία σκοπιά, αντιλαμβάνομαι ο μόνος λόγος που κάθεται στον άκυρο γάμο είναι τα παιδιά της.Το πιο εύκολο πράγμα είναι να τα παρατήσεις όλα και να φύγεις, αλλά είναι πολύ ακριβό το τίμημα.Εσύ, Πρίγκηπα, από την σκοπιά του άνδρα, πώς θα σου φαινόταν να φύγει η σύζυγος και να σε αφήσει με δύο ανήλικα παιδιά; Πώς θα τα κατάφερνες με δουλειά και φροντίδα παιδιών (μαγειρέματα, πλυσίματα κ.λπ.); Ξέρεις πόσο θα σου κόστιζαν όλα αυτά να τα αναθέσεις σε μία οικιακή βοηθό; Χώρια τα ψυχολογικά προβλήματα που θα έβγαζαν στην πορεία τα παιδιά από την εγκατάλειψη.Δεν είναι τόσο ανώδυνα τα πράγματα. Κι όταν δεν υπάρχει συνεννόηση και συναίνεση, είναι ακόμη χειρότερα για όλες τις πλευρές.