EIU:Tο Brexit μπορεί να φέρει και Grexit - ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι

EIU:Tο Brexit μπορεί να φέρει και Grexit - ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι Facebook Twitter
1

Kίνδυνο για Grexit, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, μπορεί να φέρει το δημοψήφισμα της εξόδου των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύει η Telegraph από έκθεση της Economist Intelligence Unit (EIU).

Η αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης θα ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, εκτιμά η έκθεση η οποία σημειώνει πως η κατάσταση θα ήταν μη βιώσιμη, σε μια στιγμή που η χώρα καλείται να διαχειριστεί και το θέμα του προσφυγικού.

 

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά ότι αν η ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου φέρει αποχώρηση από την ΕΕ τον Ιούνιο, το Grexit θα μπορούσε να συμβεί πολύ νωρίτερα.


Η Ελλάδα βρίσκεται υπό τεράστια πίεση και το λεγόμενο Brexit θα μπορούσε να είναι καθοριστικό, γράφει η Telegraph. Η χώρα έχει μεγάλες πληρωμές χρέους που πρέπει να εξοφληθούν μέσα του 2016, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απίθανο να  αποδώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσθέτει το δημοσίευμα.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, η έκθεση με τίτλο «Europe stretched to the limit» επισημαίνει πως η χώρα μας αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές δυσκολίες στη διαχείριση τω ν ροών και στην επιστροφή στην Τουρκία, στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας με την Ε.Ε..


Πάντως, σχετικά με τις πιθανότητες Brexit, αν και οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, η έκθεση εκτιμά πως οι Βρετανοί τελικά θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ε.Ε., αντί να διακινδυνεύσει τις αβέβαιες οικονομικές επιπτώσεις μίας εξόδου.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια